![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
2. In fine, nici macar nu conteaza, pentru ca sf. Nicodim spune intr-un citat ca ianainte de impartasire trebuie credinciosul sa se spovedeasca. Sfantul a trait in sec. XVIII, inainte de sec. XIX, cand spune parintele ca grecii ar fi adoptat acea pratica. Vedem de fapt ca e doar o arguentare de dragul argumentarii, parintele incercand sa spuna ca mirenii nu trebuie sa se spovedeasca inainte de fiecare impartasire pentru ca si preotii ar trebui sa se spovedeasca la fel ca mirenii. Si da ca exemplu pe sf. Nicodim, care ar afirma ce spune sf. Ioan, numai ca omite faptul ca sf. Nicodim spune ca mirenii trebuie sa se spovedeasca inainte de impartasire. Toata argumentatia folosita de Par. pruteanu e de acest gen, si numai despre impartasire. Citat:
Citat:
Citat:
2. Oricum, tot parintele spune ca abia in sec. XIX ar fi adoptat unii greci o astfel de practica. Te intreb cine a pastrat traditia, nu noi care avem aceeasi practica din sec. IV-v? Daca cineva face ceva gresit trebuie sa ne luam dupa ei? 3. Sa intelegem ca din sec. XX ortodocsii au devenit dintr-o data mai credinciosi si mai sfinti, la fel ca cei din primele secole? Ca sa revina la practica din primele secole. 4. Ars nu inseamna neaparat ca se pogoara foc din cer si-l arde. Poate insemna si racirea credintei, capatarea unor idei straine de ortodoxie (adica ecumeniste), etc. Uite ca au ales comunistii acum, au avut intodeauna un mare numar de simpatizanti ai comunismului. Repet, daca e sa-l credem pe Par. Pruteanu. |
|
|
|||
|
|||
|
Eu știu.
ps: restul discuțiilor sunt de prisos |
|
|
|||
|
|||
|
Aici suntme de acord, discutiile au fost de prisos inca de la inceput. Eu am intervenit doar pentru ca tu propovaduiai conceptiile Par. Pruteanu si unii useri chiar credeau ca ar fi asa.
|
|
|