![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
- Ce formă vezi? – Hm….o lebădă, ba nu…se schimbă. Uite, acum devine o inimă.
Norii pufoși defilau încet, schimbându-și forma cu o repeziciune incredibilă. – Este rândul tău. Spune-mi, ce formă are acest nor? – Este… un înger. Da, se văd și aripile. Fetița cu bujori în obrăjori, cade pe gânduri. Observând tăcerea ce s-a așternut, frățiorul întreabă în șoaptă, ca și când i-ar fi fost teamă că îl aude cineva. – Ce s-a întâmplat? – Crezi că acești nori au un mesaj pentru noi? Băiatul se încruntă ușor, întrebarea punându-l în dificultate. - Cred că totul depinde de tine. Dacă ești capabilă să vezi mesajul pe care norii ți-l trimit, atunci ei iți vor vorbi despre o taină. Dar, dacă rămâi doar la forma lor, ei vor tăcea. Fetița zâmbește entuziasmată. – O taină? Ce taină mi-ar putea spune norii? – Nu știu….poate taina creației lor. Admiră-le forma și elucidează taina! Se așterne o pauză liniștită, în care doar păsările voioase îndrăzneau să își exerseze cântul. – Copii, veniți la masă! O femeie gingașă îi privea cu iubire din pragul ușii. Ochii ei atât de blânzi erau de-a dreptul minunați, iar vocea caldă și nemuritoare te determina să îi dai slavă lui Dumnezeu pentru că a creat o făptură atât de minunată precum este mama. Imaginea ei continua să dăinuie peste ani, timpul cedând sub puterea iubirii și, deși lua cu sine totul, această imagine nu o putea smulge din sufletul băiatului care, acum, era un bărbat în toată firea. Cuprins fiind de dorul copilăriei și de amintirile trecutului, bărbatul nu observase că soarele a dispărut, în locul său ivindu-se nori negri și amenințători. Adesea, când privea norii cei repezi, își amintea de acea zi însorită și surâdea ușor. Venise timpul să plece…iar drumul pe care îl făcea urma să fie presărat de emoții, fiindcă era drumul ce ducea la casa părintească; Știa că nu îl va mai aștepta nimeni în pragul ușii, înveselindu-i inima cu acea privire nemuritoare. Știa că norii nu vor mai fi la fel, că iarba îl va primi ca pe un străin, iar păsările nu îl vor întâmpina bucuroase de o așteptată revedere. Știa toate acestea dar nu deznădăjduia, pentru că în fiecare părticică din acel loc era o parte din sufletul său. Timpul trecea greu, dar pașii îl duceau tot mai aproape de casă. A ajuns și… Doamne, cât de tare îi tresălta inima! Totul era la fel: aceeași nori, aceleași păsări, aceeași iarbă, aceeași mireasmă atât de familiară și…minune! o imagine cunoscută îl surprinde. În apropierea casei, o fetiță cu bujori în obrăjori privea, cu o nevinovăție adorabilă, mersul norilor. Bărbatul, cu lacrimi în ochi, se apropie ușor pentru a vedea mai bine imaginea atât de vie a surioarei sale. Prezența sa nu rămâne neobservată. Fetița, auzind pași în apropiere, se întoarce și, zărindu-l îl întreabă fără nicio teamă, arătând spre cer: – Ce formă vedeți? După ce face câțiva pași, apropiindu-se de fetiță, bărbatul ridică privirea și răspunde: – Un zâmbet! Fetița îl privește curioasă. – Un zâmbet? – Da, pentru că fiecare nor iți transmite un mesaj. – Și ce mesaj v-a transmis acest nor în formă de zâmbet? – Că Dumnezeu ne zâmbește în fiecare zi, doar că trebuie să privim mai des spre cer pentru a vedea acest zâmbet.
|
||||
|
||||
![]()
Liniștea domnește în micuța cameră iar mireasma dulce face sufletul să tresară. Pași mărunți se aud din ce în ce mai tare. Cineva bate la ușă. – Intră! Zice o voce în care se evidenția tăria sufletului și, totodată, o blândețe duioasă.
Ușa se deschide, permițându-i bărbatului cu ochi negri să intre în cameră. - Binecuvântați, părinte! - Domnul să te binecuvânteze! Vocea părintelui îl uimește pe bărbat, acesta uitând motivul pentru care venise. – Ia loc! Se aude aceeași voce caldă și fermă. Bărbatul îl ascultă și, după câteva secunde în care s-a gândit cum să înceapă discuția, îndrăznește: - Părinte, o întrebare îmi încearcă sufletul și nu găsesc răspunsul: de ce ne simțim adesea atât de singuri? – Băiete… omul nici când e singur, nu e singur. - Nu înțeleg… – Dacă ai putea vedea cu ochii sufletului, dacă ai putea vedea. Dacă am fi conștienți în fiecare clipă că Dumnezeu este lângă noi, nu ne-am mai simți singuri, nu am mai vorbi fără rost, iar întreaga supărare ar dispărea într-o clipă. Bărbatul, înțelegând acum sensul cuvintelor spuse de părinte, își pleacă, rușinat, capul. - Și totuși… ne simțim singuri, iar această singurătate e apăsătoare de multe ori. – În singurătate îți poți descoperi sufletul, îți poți face un bilanț al faptelor. Dumnezeu nu se descoperă în zgomot, Dumnezeu se descoperă în tăcere. Învață să asculți tăcerea! - Băiete drag, singur te simți când nu cunoști adevăratul sens al vieții, când te complaci în lucrurile mărunte ale lumii efemere. Nu aceasta este adevărata viață! Ea nu este plină de zgomote, ură, vorbe goale… ea este plină de o tăcere sfântă, de pace, de iubire. - Învață să taci atunci când e nevoie și nu vorbi niciodată fără a te gândi înainte, pentru a nu-ți regreta mai apoi cuvintele. Este un timp când trebuie să râzi, un timp când trebuie să plângi, este un timp când trebuie să vorbești și un timp când trebuie să taci. Fă-le pe toate la timpul lor! - Trăiește în simplitatea inimii, hrănește-te cu bunătate și întărește-te cu iubire. Nu este simplu să trăiești, dar este esențial să trăiești bine: în adevăr, nu în minciună, în iubire, nu în ură. Întotdeauna unde vei merge, lasă în urma ta o vorbă bună, un zâmbet cald, o amintire frumoasă. Numai un suflet curat poate atrage alte suflete! - Să nu uiți niciodată cine ești, de unde vii și unde te îndrepți, să nu uiți niciodată de Dumnezeu, iar atunci singurătatea nu are ce caută în inima ta!
|
||||
|
||||
![]()
Dumnezeu te așteaptă să îți aline toate rănile !
O floare în mijlocul iernii supraviețuiește doar din adierile blânde ale iubirii celei nemăsurate, ale speranței și ale liniștii celei fără de început. Un om trist moare încet, neștiind să culeagă, asemeni florii cele ce îi sunt necesare supraviețuirii, astfel sufletul lui, împietrit de atâta suferință, este strivit sub greutatea propriei suferințe, greu de descris și de înțeles. De ce trebuie să suferim? Nu e nevoie să suferim. Suferința noi o alegem. Dacă nu ne-ar face plăcere să ne scufundăm în veninul suferinței,atunci am extrage din fiecare clipă, din fiecare moment în care suntem triști, adierile blânde ale iubirii celei nemăsurate, ale speranței și ale liniștii celei fără de început. Floarea inimii noastre se ofilește încetul cu încetul dacă o lăsăm pradă grindinii celei înfiorătoare, frigului care mușcă din ea fără nici un strop de compasiune Viața este un album ale cărui pagini goale, noi îl umplem cu diverse fotografii. De ce am alege ca la final albumul să fie plin de poze cu chipuri triste, fără speranță sau pline de ură ? Înțeleg că viața este grea, uneori copleșitoare, dar chiar asta este esența iubirii, și anume speranța că va fi mai bine, speranța creaturii care se înalță spre Creator. În jurul meu văd doar oameni posomorâți, fără nici un zâmbet care să le îmbrace chipul într-o frumoasă binecuvântare. În momentul în care o să înțelegem că viața este un dar mult prea prețios pentru a-l pierde, poate vom ști atunci să prețuim fiecare clipă, vom ști să ne ridicăm și să înfruntăm problemele mereu cu zâmbetul pe buze, aducându-i slavă Celui ce ne-a făcut atât de frumoși, sănătoși și inteligenți, să fim asemeni florii din mijlocul iernii, razei de lumină în mijlocul întunericului. Dacă vreodată nu veți găsi un motiv îndeajuns de întemeiat pentru a vă schimba percepția negativă într-una pozitivă, atunci priviți în jurul vostru, însă încercați să priviți cu ochii inimii, asemeni unui copil care abia a descoperit frumusețile naturii iar atunci veți fi plăcut surprinși de tot ceea ce vă înconjoară și în mod sigur pe buzele voastre se va naște un zâmbet. Uitați-vă la cineva mai neajutorat decât voi și încercați să vă puneți în locul lui. Dacă, pentru o secundă ați reușit să faceți acest lucru atunci vă veți da seama că problemele voastre nu sunt atât de grave precum le credeați. Lăsați-vă în mâinile Creatorului, permite-Ți să vă atingă sufletul iar atunci veți simți cum inima voastră va deveni mai ușoară că un fulg de nea și mai luminoasă decât lumina soarelui. Omule, binecuvântarea lui Dumnezeu, ai fost creat liber! Nu îți distruge libertatea, închizându-te singur într-o închisoare, pedepsindu-te o întreagă viață pentru greșelile săvârșite sau din cauza unor proleme aparent fără soluție. Și cea mai întunecată noapte are sfârșitul ei. De ce nu ar avea și problemele noastre ? Nu știu în ce măsură cuvintele mele te-au afectat, ți-au atins sufletul, însă îmi doresc pentru tine o libertate divină, o inimă ușoară și un zâmbet blând. De aceea te rog să te oprești puțin din mersul acesta nebun al lumii și să te gândești ce este mai important pentru tine, pentru ce te chinui atâta și să încerci să deschizi această închisoare, să devii o pasăre liberă, proaspăt scăpată din spatele gratiilor reci ale coliviei și să te înalți într-un zbor lin spre cerul unde Dumnezeu te așteaptă să îți aline toate rănile.
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 03.02.2015 at 18:02:34. |
|
||||
|
||||
![]()
Vântul se juca vesel cu câteva frunze palide, dând dovadă de o nonșalantă uimitoare, când o convorbire existențială între doi prieteni era pe punctul de a se naște.
– Nu înțeleg… de ce, înainte de a iubi o persoană, vrem să o schimbăm după cum credem noi că este bine să fie? libertate si demnitate- Pentru că nu știm cum să acceptăm persoana de lângă noi cu defectele și calitățile ei. Vedem, de multe ori, doar minusurile la acea persoană și nu le putem accepta cu ușurință, dorind astfel să o schimbăm, chipurile, sub masca bunei intenții; vezi tu, Dumnezeu ne accepta așa cum suntem… El nu dorește cu tot dinadinsul să ne schimbe minusurile în plusuri, pentru că știe că, în acest fel, libertatea noastră nu s-ar mai numi libertate. – Atunci… cum accepți acea persoană? – Pur și simplu o accepți, iubind-o așa cum Dumnezeu a creat-o… aproapelui tău nu trebuie să îi impui nimic; îl sfătuiești, ești aproape de el, încerci să îi arăți calea cea dreaptă dar nu îl constrângi să facă ceva, altfel îi calci pe libertate! Lumea nu se schimbă în funcție de tine, dar tu te poți schimba în funcție de ea. Da, purtarea ta îi influențează pe ceilalți într-o anumită măsură, dar nu îi schimbă în totalitate… de ce să te schimbi în funcție de lume? Ce, ea ți-a dat sufletul sau viața? Nu, ea este copărtașă cu tine la Taina creației, dar nu a fost creată pentru a te subordona pe tine, ca ființă. Te schimbi în măsura în care te lași schimbat! - Nu înțeleg, chiar totul depinde de tine? – În cea mai mare parte, da. Nu te poate răni cineva dacă tu, în mod conștient sau inconștient, nu îi permiți aceasta. Niciodată să nu te lași condus în întregime de partea rațională, fiindcă fără suflet ești un mort în viață, dar nu te lăsa condus nici doar de partea sufletească, fiindcă fără rațiune nu poți judeca cu dreptate, fiind astfel capabil să privești lucrurile din exterior! – Este greu să te detașezi când treci printr-o situație grea și să privești lucrurile din punct de vedere obiectiv… – Dar cine a zis că este ușor? În această viață, nimic nu este ușor; și pentru un zâmbet ai nevoie de o bună dispoziție sufletească, altfel este un zâmbet fals, lipsit de orice emoție, un zâmbet care nu transmite nimic. Să fii capabil să privești doar partea bună a lucrurilor chiar și când te găsești în grea deznădejde, este un dar dumnezeiesc. Prietene, nu căuta să-i schimbi pe ceilalți, nu ai acest drept! Tu caută să te schimbi pe tine însuți, să devii un om mai bun, iar atunci alții se vor schimba singuri… dacă te schimbi, așteaptă-te să pierzi legătura cu anumite persoane, dar pregătește-te pentru a cunoaște alte suflete. – De ce se pierd atât de ușor legăturile dintre oameni cunoscuți? – Deoarece sufletul lor nu este pe aceeași frecvență… știi, dacă toată lumea te vorbește numai de bine, atunci trebuie să îți pui serios întrebarea “ce se întâmplă cu mine?” – Ce este rău în faptul că lumea te vorbește de bine? – Nu ai pus bine întrebarea. Dacă preocuparea ta este să nu-i deranjezi pe ceilalți, preferând minciuna în locul adevărului pe motiv că nu vrei să intri în discuții contradictorii, atunci trebuie să îți faci o analiză urgentă și sinceră a sufletului. Să fii un om demn, corect și stăpân pe sine este greu, dar esențial! Fii un model pentru ceilalți, prietene, dar fii un model demn de urmat. Păstrează-ți curăția sufletească, curajul, bunătatea și demnitatea, iar atunci nu vei trăi în zadar pe acest Pământ!
|
||||
|
||||
![]()
Era odata un medic cam arogant. In afara de asta, era si ateist si nu credea in nimic: nici in Dumnezeu, nici in suflet si nici in alte concepte spirituale. El se intalni odata cu un preot si incepu sa-l ia peste picior:
- Parinte, tu zici ca sufletul exista? - Da, raspunse parintele. - De unde stii? L-ai vazut vreodata? spuse doctorul. - Nu. - L-ai mirosit vreodata? - Nu l-am mirosit. - L-ai gustat vreodata? - Nici atat. - L-ai auzit vreodata? - Sufletul nu poate fi auzit. - Dar, l-ai simtit vreodata, parinte? - De simtit, da, l-am simtit si inca foarte bine. - Atunci, parinte – spuse doctorul cu un aer triumfator – daca din cele 5 simturi ale omului, 4 arata ca nu exista, atunci pe cine sa credem? Pe cele 4 simturi sau doar pe unul!? Parintele, un om foarte intelept, nu se lasa. Si incepu el sa-l intrebe pe medic: - Doctore, tu ai vazut vreodata cum arata o durere? - Nu. - Dar de auzit ai auzit-o? - Nici atat. - Poate ai gustat-o? - Nu poti gusta o durere. - Sau poate ai mirosit-o? - Imposibil. - Dar de simtit, ai simtit-o? - Normal ca da, toti o simtim. - Asadar, concluziona preotul, din cele 5 simturi, 4 vorbesc contra durerii. Ce-ai zice daca, folosind acelasi rationament pe care tu l-ai aplicat in cazul sufletului, cineva ar zice ca durerea nu exista!? Si, de atunci, medicul a ramas profund pe ganduri… |
|
||||
|
||||
![]()
Doi oameni munceau în aceeași pădure tăind lemne. Copacii erau mari, puternici și vânjoși. Cei doi tăietori de lemne își foloseau topoarele cu aceeași măiestrie, dar cu metode diferite: primul lovea trunchiul cu o constanță de neînchipuit, lovitură după lovitură, fără să se oprească, decât câteva clipe pentru a-și mai trage răsuflarea. Cel de-al doilea făcea o mică pauză la fiecare oră.
La apusul soarelui, primul tăietor de lemne era la jumătatea trunchiului. Era lac de sudoare și n-ar mai fi rezistat nici cinci minute în plus. Al doilea, să vezi și să nu crezi, terminase de doborât copacul cu trunchiul gros. Începuseră în același timp, iar cei doi arbori erau la fel ca dimensiuni. Primului tăietor de lemne nu-i venea să-și creadă ochilor. „Nu mai înțeleg nimic! Cum ai reușit să termini când te opreai la fiecare oră?“ Celălalt tăietor zâmbi: „Tu ai văzut că mă opream după fiecare oră, dar n-ai văzut că profitam de pauză și pentru a-mi ascuți securea“. Sufletul nostru este asemenea unei securi. Să nu-l lăsăm să ruginească. Să-l ascuțim câte puțin în fiecare zi. Cum? Vă propun o scurtă rețetă: Îmbrățișați în fiecare zi persoanele dragi. Fiți iubitori față de toți. Zâmbiți! Rugați-vă! Ajutați pe cei din preajma voastră dacă au nevoie de sprijinul vostru. Uitați-vă la cer și priviți spre înalt. Viața e o luptă de care trebuie să ne bucurăm, nu ceva pe care e nevoie să o îndurăm.
|
||||
|
||||
![]()
Într-o noapte friguroasă de noiembrie, o tânără mamă își abandonează bebelușul născut de curând la poarta unui orfelinat.
Printr-o minune dumnezeiască, copilașul a supraviețuit cumplitei nopți; era un copil frumos ca un îngeraș, însă avea o deficientă, nu vedea, acesta fiind principalul motiv pentru care mama îl abandonase; nu vroia să aibă o răspundere atât de mare precum creșterea unui copil orb. Anii treceau iar copilașul creștea. Viața lui nu a fost deloc ușoară, ceilalți copii dar și oamenii adulți îl batjocoreau, îl trăgeau de urechi de nas, îl băteau, când venea ora mesei aduceau o pisică și o puneau pe masă lângă farfuria lui iar animalul îi mânca hrana… Un singur om s-a milostivit de el, rupându-și din timpul atât de prețios pentru a-i face un bine: l-a învățat să scrie alfabetul și i-a vorbit puțin despre Dumnezeu. Cu greutate au trecut cei doisprezece ani. O zi frumoasă de toamnă l-a determinat să iasă afară, să se plimbe prin curtea orfelinatului și să se bucure de aerul înmiresmat. Urmând cântecul unei micuțe și gingașe păsări, se îndepărtează tot mai mult de clădire, pierzându-se printr-un colț îndepărtat al curții, abia spre seară găsi drumul de întoarcere… dar ușa era închisă. Se făcuse un frig care îi pătrundea până în oase; pentru a se încălzi, se ridică în picioare și pășește încet, ieșind în afară orfelinatului. În jurul lui era o zarvă necunoscută, puternică și înfricoșătoare. În drumul său, necunoscând lumea exterioară, traversează o stradă dar în momentul în care face doi pași, un claxon asurzitor îl oprește: – Ești orb, nu vezi pe unde mergi? Se auzi o voce care trăda o stare de nervozitate. Cuvintele șoferului îi străpungeau inima, dar nu zicea nimic, tăcea așa cum făcea de fiecare dată când cineva se răstea la el sau îl luă în derâdere. După vreo două ore de la ieșirea din orfelinat, copilul aude un plânset, apropiindu-se încet de locul în care îl auzise. Un băiețel mai mic cu trei ani decât el stătea ghemuit lângă o clădire plângând după mama lui, pe care o pierduse din ochi când era la cumpărături. – De ce plângi? Întrebă, cu o voce blândă, copilașul orb în timp ce se așeză lângă el. – Mi-e frică, este noapte iar eu m-am rătăcit – Noapte? Cum arată noaptea? Cu ochii mari de uimire, băiețelul îi răspunde: – Noaptea este întuneric, adică nu vezi altceva decât negru în fața ochilor dacă nu este vreo lumină prin apropiere – Este mai întuneric decât întunericul în care sunt scufundați ochii mei? Întrebă, mai mult pentru sine, băiatul. – Spune-mi, te rog, cum este lumina? Foarte sigur pe el, băiețelul îi răspunde: – Lumina este minunată! Atunci când apare, totul prinde viață. – Dar lumea? Cât e de mare? Încercând să-i răspundă la întrebare, băiețelul își întinde cât poate el de tare brațele: – Uite atât de mare. Dorind să vadă cât de mare era lumea, băiatul orfan îi atinge mâinile, dar nu reușește în totalitate, o mână aflându-se la o anumită distanță care îl împiedică să atingă întreaga mână fără a fi nevoit să-și schimbe poziția – Atât de mare? Cum poate avea Dumnezeu grija de ea la cât de mare este? – Hm… Dumnezeu toate le poate. – Prietenul meu micuț, spune-mi, te rog, unde este Dumnezeu? După o scurtă ezitare, îi răspunde arătând cu degetul spre cer. – Acolo, sus în cer – Și e departe? Întrebă entuziasmat copilul orb. Vocea îngrijorată a unei femei le întrerupe discuția. – Mama, e mămica! Strigă bucuros copilașul, fugind spre mama lui. Rămas singur, începe să vorbească cu Dumnezeu. – Doamne, nu știu cât de departe este cerul, dar, dacă voiești, primește-mă în casa Ta. Îmi este frig și foame… Tu ești iubirea și viața mea iar dacă te am pe Tine nu voi mai suferi nici de foame, nici de frig și nici nu voi mai fi singur vreodată. – Sunt orb, nu pot face prea multe dacă mă primești la Tine, dar pot să cânt, da, voi cânta și așa Te voi lăuda mereu. O bucurie de nedescris îi cuprinde inima și lacrimile iubirii și ale recunoștinței apar din ochii atât de frumoși, de curați, dar lipsiți de lumină. Dintr-un buzunar scoate un carnețel și, cu un creion, scrie ultimele cuvinte ce stau mărturie unei iubiri curate izvorâte dintr-un suflet inocent și ca amintire pentru micuțul prieten care-l v-a căuta a doua zi:“Dumnezeu locuiește în inimile noastre! ’’ S-a mutat la Domnul cu zâmbetul pe buze și cu o inimă plină de pace și iubire, lăsând în urma sa doar tristețea băiețelului pe care-l cunoscuse.
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Povesti cu talc | silverstar | Generalitati | 500 | 22.03.2015 19:01:38 |
Despre rugaciunea continua ( o povestioara cu tâlc ) | cristiboss56 | Rugaciuni | 10 | 25.10.2010 23:21:27 |
Violonistul - o poveste cu talc | costel | Generalitati | 2 | 25.09.2009 15:35:42 |
|