Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 13.02.2015, 02:19:19
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit "Cine este cel ce pune pronia sub obroc,

prin cuvinte fără înțelepciune?" (Iov 38, 22)

Duhul nostru creștin găsește ca fiind împotriva bunului simț și a rațiunii să Îl lipsești pe Bunul Dumnezeu de ceea ce Îl caracterizează, cred, cel mai mult: anume, purtarea Lui de grijă față de Creația Lui și în special față de cununa Zidirii - omul.
Cu atât mai greu poate fi acceptat vreun gând de atingere sau de bănuială/suspiciune față de grija Dumnezeiască față de om, cu cât noi creștinii suntem copiii Celui Care S-a întrupat și S-a răstignit "pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire".
Noi mărturisim în Crez: "Tatăl Atotțiitorul..." - așadar Cel Care poartă de grijă, precum un părinte îngrijește pe copilul său, întregii creații.
Oare Dumnezeu a creat lumea dintr-un capriciu? Oare după ce a creat omul, l-a părăsit? Oare a făcut toate fără scop și a lăsat ființa și ființarea la voia întâmplării?....

Cine este cel ce pune pronia sub obroc, prin cuvinte fără înțelepciune?

*

Sfinții Părinți ne învață, în Duhul lui Hristos așa cum viază El în Tradiția Bisericii, că purtarea de grijă a Domnului se manifestă de la început până azi și pururea în trei acțiuni sau modalități: conservarea lumii, conlucrarea sau împreună-lucrarea și conducerea sau cârmuirea lumii.

Mai apropiat de problematica liberului arbitru, conlucrarea Domnului cu oamenii are în vedere împlinirea menirii omului, actualizarea hărăzitului din om - asemănarea cu Dumnezeu. "Fiți sfinți, precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este" (Mt 5, 48)
Omul fiind creat de Dumnezeu ca ființă conștientă și liberă, conlucrarea lui Dumnezeu cu noi oamenii este mereu în funcție de însușirile, scopurile, mijloacele pe care noi le alegem. Avem mereu dovezi, din propria viață și de la alți oameni, că Domnul ne ajută atunci când râvnim la scopuri mai înalte decât cele ordinare sau contrarii naturii și menirii noastre, după cum iarăși avem nenumărate dovezi că Domnul ne luminează mereu mintea (fie și pentru o clipă, suficient cât să facem deja o alegere, pe care o recunoaștem onest sau nu) când tindem spre scopuri rele, dăunătoare nouă și semenilor.
E vădit, pentru oricine e prieten al adevărului și însetează după dreptate, că Domnul nu ridică libertatea omului, în ciuda darului luminării minții asupra consecințelor, nici chiar atunci când omul urmărește voit un scop rău. Dacă Dumnezeu n-ar respecta libertatea omului, ar trebui ca toți nelegiuții (și fiecare suntem astfel, într-o măsură mai mare sau mai mică), să fie opriți de la nelegiuire, de la păcat. Însă știm fiecare că ne menținem adesori pe calea păcatului, participînd la rău, iar aceasta e dovada clară că Domnul ne lasă "în poftele inimii lor" (Rm 1,24). Urmînd, ne revelează tot El, ziua judecății (2 Ptr 2,9)
Hristos, să ne amintim și aceasta, nu l-a oprit nici pe Iuda, atunci când ucenicul lucra voirea cea rea împotriva Fiului Omului ci, dimpotrivă, l-a dezlegat să facă (mai repede) ce-și pusese în gând să facă...
Poate fi o dovadă mai clară și mai smerită a faptului că Domnul nu limitează alegerile noastre libere?

*

Cum ar putea gândi o persoană, care se consideră înzestrată cu rațiune, să cugete fie și o clipă că
Libertatea Desăvârșită ar putea atinge sau leza libertatea unei persoane? Împărăția Se dezice pe Sine?
Dimpotrivă, libertatea Domnului e garantul libertății omului. Spune Apostolul: "unde e Duhul Domnului este și libertatea" (2 Co 3,17)
Domnul îndeamnă și cheamă la voință liberă: "De vrei să intri în viață..." și "De vrei să fii desăvârșit..." - apoi arată și Calea. (Mt 19)

*
Dar ce este libertatea pentru Făcătorul și Țiitorul nostru? Ne reamintește Apostolul: eliberarea din jugul robiei păcatului, din robia morții (Ga 5,1). Chemînd pe om să se dăruiască iubirii lui Dumnezeu și slujirii aproapelui

Domnul îngrijește libertatea noastră așa cum un părinte iubitor ocrotește și învață pe fiul său cum să devină liber prin propriile alegeri - oferindu-i darul continuării operei sale și luîndu-l părtaș la devenire și împlinire. Domnul continuă să creeze liber împreună cu noi, eliberîndu-ne atât cât Îi îngăduim noi.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 13.02.2015, 08:19:29
Pelerin spre Rasarit
Guest
 
Mesaje: n/a
Lightbulb

Prima postare din topic: un baiat este nelamurit cu privire la raportul dintre pronia divina si liberul arbitru.La postarea a patra acelasi baiat incearca sa inteleaga ce este de fapt pronia divina. De unde rezulta, intr-o minima logica, ca nu stia exact semnificatia termenului cand a formulat prima intrebare dar l-a framantat o problema mult mai complexa, cu care s-au luptat teologii de secole. Cateodata este mai simplu...sa incepi cu lucrurile mai simple :)
Reply With Quote
  #3  
Vechi 13.02.2015, 14:23:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Pelerinule, am vazut, odata, prin Balta Alba o masina de scoala cu o inscrptie amuzanta pe spate. Scria, cu litere de-o schioapa: "Nu te enerva: si tu erai asa!"
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #4  
Vechi 13.02.2015, 15:24:22
Pelerin spre Rasarit
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Foarte adevarat, nu te contrazic. Poate postarea mea a fost una de acritura :) dar poate ii explicati voi, mai bland, ca impetuozitatea si nerabdarea specifica varstei, mai ales in acest gen de probleme teologice, nu ii garanteaza mereu lamurirea ci poate avea parte de nelamuriri si mai mari. Stii cum se spune: ,, Roma nu a fost construita intr-o singura zi" :)
Reply With Quote
  #5  
Vechi 13.02.2015, 15:50:50
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Calea nelămuririlor e de aur! Măcar până la o vreme...
Mi-e groază, Pelerinule, de lămuriții și isprăviții de tot soiul...., nu știu de ce......:) Ai cumva vreo ipoteză?

Last edited by Ioan_Cezar; 13.02.2015 at 16:31:03.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 13.02.2015, 17:31:40
Wryetui's Avatar
Wryetui Wryetui is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.12.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 208
Implicit

Nu stiam ca era interzis sa intreb asa ceva, si de unde as fi stiut, daca nu as fi intrebat?
Reply With Quote
  #7  
Vechi 13.02.2015, 18:19:36
Pelerin spre Rasarit
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Nu-i Wryetui interizs, stii cum se spune patristic,ca sa parafrazez din memorie ,,cat traiesti cu intrebarea calatoresti". Dar nu toate intrebarile primesc raspunsuri cand ne dorim, pt unele trebuie sa treaca mai mult timp,nu sunt usor de inteles. Intrebarea ta este una profunda, i-a framantat pe multi, si aici oamenii s-au straduit sa-ti raspunda. Tu ai gasit raspunsul?

Stiu eu ce sa zic Ioane....am prea multe intrebari la randul meu, n-ai gasit si tu un om mai ispravit sa-l intrebi asta ? :)
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare