Citat:
În prealabil postat de Monnis
Sunt de aceeași părere și aș mai adăuga că nu ne este de folos, în post, să ne uităm în farfuria aproapelui.
Apoi, sunt diverse trepte și în această nevoință, de exemplu, eu îmi încurajez copiii să postească, bineîțeles că le pregătesc mâncăruri gustoase și mă străduiesc să mănânce cât se poate de variat și de sănătos. Cred că sunt puțini cei care reușesc permanent pe parcursul vieții să postească aspru.
|
Normal ca trebuie sa dai copiilor mancaruri gustoase si sanatoase, variate, nu poti sa-i privezi de nutrienti...si nici noi oamenii mari nu e bine sa facem asta. Postul aspru e pentru perioade scurte, cateva zile, o saptamana maxim, pt ca ne imbolnavim...si nu vrem asta acum, ca mai avem si alte treburi, decat sa zacem.... post aspru toata viata tin doar sihastrii si sfintii...par. Paisie Aghioritul scria ca a gasit odata pe doi calugari mai tineri, in primele zile din Postul Mare, zacand in letargie aproape, si i-a pus sa faca repede un ceai cu zahar, sa inmoaie niste bisciuiti, si apoi sa se scoale sa-si vada de treaba...
Pana la urma nici pizza nu e cine stie ce mancare sofisticata, e doar o coca de paine cu sos de rosii si cateva legume si masline si cateva buruieni, ce gasim fiecare prin camara/frigider...desigur ca acum nu e bine nici pt sanatatea stomacelor noastre sa amestecam chiar toate legumele si toate fructele si toate condimentele, chiar daca ele luate separat sunt alimente sanatoase, indiferent ca e post sau nu e post, unele combinatii pot fi pur si simplu indigeste...( iar scopul postului nu e nici indigestia, nici anemia sau pelagra...)