Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2015, 13:58:14
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Fiecare club schismatic se considera "Crestinatatea". Cu "C" mare. Fiecare bucata de scoarta rupta de la Maslinul Altoit se crede "poporul lui Dumnezeu". Fiecare schisma a avut mereu ca pretext "noi pastram adevarata traditie, pe cand voi ati inovat!".

Nihil nove sub sole.

Dar ca voi nu sunteti "poporul lui Dumnezeu", ci poporul lui Core si fiilor lui pe care i-a inghitit pamantul, v-ati gandit ?
Dar D-vs. realizati ca exact aceeasi retorica poate fi folosita si la adresa BC ?
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 18:14:51
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Dar D-vs. realizati ca exact aceeasi retorica poate fi folosita si la adresa BC ?
Nu inteleg la ce va referiti.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 19.03.2015, 22:33:55
GMihai's Avatar
GMihai GMihai is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2015
Implicit

Citat:
Nu inteleg la ce va referiti.
Ma refer la faptul ca, tot asa cum un catolic il poate intreba pe un adventist: "dar te-ai gandit vreodata ca poate esti schismatic, ca nu esti singurul care se pretinde detinatorul adevarului etc. etc.", la fel poate fi intrebat catolicul de un ortodox, sau de un iehovist, la fel poate fi intrebat un mormon de un baptist, un ortodox de un mormon, un copt de un adventist etc. Etc.etc.

Si ce relevanta are o asemenea retorica ? In 90% din cazuri, i se va raspunde "da, m-am intrebat, am cercetat Scriptura/Sfintii Parinti/m-am rugat/am intrebat pe episcop etc. si am ajuns la concluzia ca nu sunt schismatic/eretic si ca biserica mea detine adevarul". In 9.9 % din cazuri i se va raspunde cu " ba pe-a matii de eretic/sectar/antihrist etc." Iar unul dintr-o mie, poate, se va converti la denominatia celui ce-a pus intrebarea, sau la alta....

Last edited by GMihai; 19.03.2015 at 22:41:29.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2015, 06:48:31
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de GMihai Vezi mesajul
Ma refer la faptul ca, tot asa cum un catolic il poate intreba pe un adventist: "dar te-ai gandit vreodata ca poate esti schismatic, ca nu esti singurul care se pretinde detinatorul adevarului etc. etc.", la fel poate fi intrebat catolicul de un ortodox, sau de un iehovist, la fel poate fi intrebat un mormon de un baptist, un ortodox de un mormon, un copt de un adventist etc. Etc.etc.
Dar eu m-am referit la ceva mai specific. La un comun al tuturor schismelor. In timp ce cauza reala a schismelor este spiritul schismatic, cauza aparenta (pretextul) este aceea ca ceilalti au deviat. Toate schismele se fac in numele...ortodoxiei credintei. Iata, adventistii ii critica, de fapt, pe protestanti (ca de ei s-au desprins) ca nu au "pastrat nealterata adevarata credinta". Au schimbat-o inca din vremea Imparatului Constantin. "Biserica a deviat, deci noi, care am pastrat duhul initial suntem Biserica" intra in schema oricarei schisme.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 20.03.2015, 08:20:57
centesimusvicesimusoctavus's Avatar
centesimusvicesimusoctavus centesimusvicesimusoctavus is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.12.2014
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
adventistii ii critica, de fapt, pe protestanti (ca de ei s-au desprins) ca nu au "pastrat nealterata adevarata credinta".
De fapt, obiectăm că nu au continuat Reforma. Reformă pentru întoarcerea la credința sfinților dată odată/o dată pentru totdeauna. Iuda 1,3.
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor.
Reply With Quote
Vechi 20.03.2015, 10:50:41
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus Vezi mesajul
De fapt, obiectăm că nu au continuat Reforma. Reformă pentru întoarcerea la credința sfinților dată odată/o dată pentru totdeauna. Iuda 1,3.
In cazul acesta, prin "Reforma" pe care o considerati prematur oprita, intelegeti o "intoarcere la traditie". Prin urmare, ruptura adventistilor de matricea protestanta a fost "in numele traditiei". Exact asta observasem: toate schismele s-au facut, pana acum, in numele traditiei: "a credintei sfintilor data pentru totdeauna", dupa cum formulati.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 20.03.2015, 11:16:14
centesimusvicesimusoctavus's Avatar
centesimusvicesimusoctavus centesimusvicesimusoctavus is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.12.2014
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
In cazul acesta, prin "Reforma" pe care o considerati prematur oprita, intelegeti o "intoarcere la traditie". Prin urmare, ruptura adventistilor de matricea protestanta a fost "in numele traditiei". Exact asta observasem: toate schismele s-au facut, pana acum, in numele traditiei: "a credintei sfintilor data pentru totdeauna", dupa cum formulati.
Păi ce tradiție putea să aibă o religie abia fondată? Mai ales una care s-a manifestat contrară tradiției instituită de liderii religioși ai vremii.
Nick-ul (CXXVIII), reprezintă a 128-a șansă acordată forumului ortodox de a dovedi că este și creștin. Adică dovedind toleranță chiar când opiniile sunt în dezacord. În definitiv e un forum de discuții, nu un zid la care sunt executați oamenii pentru ideile lor.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare