Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
Spui că viața veșnică a fost prezentată ca o sărăcire față de viața de aici. Să stăruim nițel...:)
Cine a prezentat-o așa?
Și în ce sens, Bogdan frate, e vorba de o sărăcire?
Iar sărăcirea asta nu aduce ea nici o îmbogățire în alt orizont?
Aici la noi să fie totul? Pururea?
Sărăcire, așadar, iar nu îmbogățire. Ca și cum sămânța e din taina pământului, iar coroana plină de roade se desfășoară în cer. Oare nu cumva e taman invers, frate? ("Ale Tale dintru ale Tale!..." zice preotul)
*
Ai vrea ca viața veșnică să fie o transfigurare în lumina Dumnezeirii a tot ce e bun aici...
Dar ce este bun aici, Bogdan?
Ca proprietate în sine a acestei lumi, ce este bun ca să fie valorizat dincolo?
Ce poate prelua lumea de dincolo, după modelul vieții noastre de aici?
(Ia lecții, oare, Veșnicia de la efemer? Se modelează Cerul după lut?
Ce a ieșit bun de aici, din lumea aceasta, din cercul ei "strâmt"? Și dacă e ceva bun ori pilduitor aici pentru dincolo, de unde, oare, este?
Cumva de la natură?
Sau de unde?
De la cine?)
E important pentru mine să răspunzi limpede, fără dubii, la acest punct; ca să putem continua discuția. Precizează clar poziția ta, așadar. Te rog!
*
Dorința de nemurire a creștinilor l-a obsedat toată viața pe Unamuno, spui.
OK. Și crezi, oare, că e singurul obsedat de dorințele creștinilor?
Ce relevanță are această obsesie a lui Unamuno? Cum l-a ajutat obsesia în sine? L-a sfințit, oare? L-a sporit în devenirea întru Ființă? Ne-a dezlegat pe noi de morbul păcatului, de puterea fascinatorie a morții?
Apoi, frate, de când e obsesia (fie ea și girant ori premisă a geniului) argument puternic și prilej mântuitor pentru om? Pesemne obsesia și credința sunt același lucru?!... Ori poate e suficient să fii obsedat, că devenirea și-a consumat taina...
Sau cum?
Bogdan, eu am înțeles că Biserica înfățișează și învață Calea de la deșertăciune și moarte la sens și la viață, la împlinire prin salt ontologic. Biserica (modul de a fi îmbisericit!) e "locul" binecuvântat pentru a fi și a deveni, e însuși mediul germinativ al vieții și al nesfârșitei pliniri. În și prin Hristos.
Taina sărăcirii și îmbogățirii stă-n miezul oricărei lucrări ascetice a creștinului. Murim într-o viață ca să viem în cealaltă. Iar să le ținem pe amândouă la piept nu e posibil, frate. Că una din ele e șarpe.
Deocamdată înțeleg stăruitor că porți și manifești o nostalgie puternică pentru viața de aici. Ai vrea să fie veșnică, ai vrea să nu treacă - minunata, draga, stăpâna inimii noastre, nu-i așa?
Clipa! O Faust, chiar așa!
Oprește-te clipă!
O rămâi rămâi la mine te iubesc atât de mult, ale tale doruri multe numai eu știu să le-ascult etc.
Dar clipa trece, Bogdan, fie că vrem fie că nu. Și fiul tău, despre care scriai sub alt nume, va trece. Realizezi grozăvia? (așa pare, grozăvie, și nu-i decât taină, nesfârșită Înțelepciune și rost)
Abia de aici începe problema, cugetarea, alegerea, toate... Viața însăși!
Realitatea începe cu acceptarea ei. Altfel spus, cu înfrângerea.
|
Ioan, draga frate, imi face o mare placere sa raspund problemelor ridicate de tine si sa am ocazia sa-mi precizez mai bine pozitia. Sa incerc cumva sa le iau pe rand. M-am gandit de multe ori: de ce ni s-a dat aceasta viata? Este ea un lucru rau, ceva de care trebuie sa ne descotorosim cat mai repede, ceva in care nu este nimic bun, doar o vale a plangerii si a suferintei? Dar daca este asa, atunci cum mai putem numi "buna si frumoasa" creatia lui Dumnezeu si realitatea acestei lumi ? Nu cumva ne indreptam mai degraba spre o conceptie budista, in care viata aceasta e vazuta ca un rau iremediabil, toata numai suferinta si durere, de care trebuie sa scapam? Aceeasi viziune au avut-o si filozofiile antice grecesti. Lumea asta era vazuta fie ca o iluzie (ca la Platon, unde singura realitate adevarata era lumea ideilor), fie viata de aici era privita ca o temnita a sufletului (corpul ca inchisoare a sufletului de care trebuie sa se elibereze, ca la Socrate), fie insasi persoana era considerata ca ceva trecator, o iluzie sau o masca, singura realitate autentica fiind ideea, sau Fiinta parmenidiana care nu cunoaste nici multiplicitate, nici diversitate, nici conceptul de persoana unica si irepetabila.
Noutatea mare adusa de crestinism aceasta este: descoperirea Persoanei ca dimensiune fundamentala a existentei, in unicitatea si irepetabilitatea ei, precum si valorizarea vietii si a creatiei, fundamentata pe insasi intruparea lui Dumnezeu si unirea Lui cu creatia Sa.
Creatia, lumea inteleasa ca si creatie a lui Dumnezeu, este fundamental buna si frumoasa, fiindca este opera Creatorului. "Si a privit Dumnezeu si a vazut ca toate erau bune foarte."
Asa spune Facerea. De aceea, diferenta majora intre crestinism si religiile pagane vechi grecesti sau orientale aceasta este: descoperirea persoanei si a bunatatii si frumusetii lumii. Nicu Steinhardt spune undeva ca diferenta majora intre crestinism si filozofiile panteiste ale Indiei este ca crestinismul proslaveste viata. Pentru crestini, viata este un dar si un lucru fundamental bun. Budha ne imboldeste cu neantul, Hristos fagaduieste omului viata vesnica pentru sufletul si trupul lui, spune acelasi Steinhardt.
Acest fapt nu exclude ca viata se cere uneori sacrificata, de dragul aproapelui sau al Domnului Insusi, dar Domnul ne spune ca vom primi insutit pentru jertfa noastra.
Legat de obsesia lui Unamuno pentru nemurire, acesta a fost marele sau chin de o viata si in el si-a pus toata inima lui insetata de vesnicie. Trag nadejde ca Domnul nu va trece cu vederea cautarea lui. E unul din autorii pe care ii simt cel mai aproape de sufletul meu.
Legat apoi de ideea daca viata vesnica presupune renuntare la tot ce e legat de aceasta viata, cu siguranta problema e gresit pusa. Fiindca a renunta la egoism si la pacat cu siguranta nu inseamna a renunta la personalitatea si individualitatea fiecaruia, care este de fapt aportul nostru (inmultirea talantilor daca vrei) in dialogul nostru etern cu Dumnezeu. Dl Dragomir, pe care il admir din ce in ce mai mult, a explicat foarte bine la ce se refera acesti termeni. Viata vesnica, care incepe inca de aici, nu are nimic comun cu renuntarea si pasivitatea budista, cu acea stare de nepasare in care nu-ti pasa de nimic si te detasezi total de aceasta viata, vazuta ca un rau iremediabil. Aceasta conceptie nu este crestina, desi a fost sustinuta in unele cercuri crestine, pe filiera neo-platonica mai ales.
Daca crestinul compatimeste si iubeste, sufera pentru semenii lui si pentru fiecare in parte, e clar ca acest fapt nu poate fi o detasare de lume cu sensul de nepasare. Crestinul are si el apoi, o mama, un tata, o familie, are un nume, are si o tara, este barbat sau femeie (nu androgin), iar aceste diferente trec dincolo de problema sexualitatii, in profunzimea fiintarii umane. Maica Domnului ramane pentru totdeauna maica sa, nu se transforma in barbat, sau in androgin, dimensiunea ei profunda de femeie si mama ramane vesnic. Orice alta interpretare de pe filiera neo-platonica in care toate aceasta bogatie si frumusete a creatiei dispare in loc de a se imbogati infinit in lumina lui Dumnezeu, indiferent de cine e sustinuta, nu e autentic crestina, dupa parerea mea, si nu are in ea nimic profund si frumos, indiferent de aparenta de seriozitate filozofica intelectualista pe care o degaja.