Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2015, 15:47:13
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Mai nene tu nu pricepusi inca cum sta treaba cu sexul inainte de casatoriaesi dai sfaturi la altii cum si cand sa se calugareasca?

Iar asta cu "atractia spre calugarie" e cu dus intors.
Probabil o gramada n-ar simti atractie nici spre casatorie daca ar sti ce urmeaza de fapt.
Mai ales cand e un hedonist ca tine care alegere in baza placerii care crede ca o va gasi in celalat.

Ce sa-i faci, triumful imaginatiei/placerii asupra ratiunii..
Inteleg ca avem opinii diferite in privinta relatiilor intime inainte de casatorie, si va respect opinia dumneavoastra!

Iar in mod logic si normal- scopul oricarei casnicii este intradevar si mântuirea, dar si a fi fericit/fericita alaturi de persoana iubita. Nu am auzit pe nimeni- ar fi anormal- care sa se casatoreasca ca sa fie nefericit!
Si in mod evident, atunci când esti alaturi de persoana iubita, este NORMAL sa te bucuri si sa fii fericit.

Iar cu partea daca ar sti ce urmeaza- atata timp cat doi oameni maturi, cu o judecata sanatoasa, fara vicii grave de caracter sau comportament (bautura, infidelitate, caracter violent, consum de droguri, etc), si care au principii morale sanatoase, care impartasesc gusturi, pasiuni comune, care au si o atractie fizica reciproca si care sunt legati de sentimente autentice reciproce, decid sa se casatoreasca, in mod logic si firesc nu poate urma decat o casatorie reusita si o viata de familie armonioasa, echilibrata si fericita!
Asta este convingerea mea ferma.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2015, 19:44:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Inteleg ca avem opinii diferite in privinta relatiilor intime inainte de casatorie, si va respect opinia dumneavoastra!

Iar in mod logic si normal- scopul oricarei casnicii este intradevar si mântuirea, dar si a fi fericit/fericita alaturi de persoana iubita. Nu am auzit pe nimeni- ar fi anormal- care sa se casatoreasca ca sa fie nefericit!
Si in mod evident, atunci când esti alaturi de persoana iubita, este NORMAL sa te bucuri si sa fii fericit.
Inca o data, scopul vietii din perspectiva crestina nu e o fericire temporara, tampa, a burtii pline si a scopului atins.
Intr-adevar, nu te casatoresti ca sa fii nefericit, te casatoresti ca sa te mantuiesti si sa lucrezi si la mantuirea celui de langa tine.
De obicei, asta e un drum cu obstacole, deci daca tinta ta e satisfactia personala, ai sa cam fii dezamagit si ai sa cazi in nas la primul obstacol sau chiar mai devreme.

Citat:
Iar cu partea daca ar sti ce urmeaza- atata timp cat doi oameni maturi, cu o judecata sanatoasa, fara vicii grave de caracter sau comportament (bautura, infidelitate, caracter violent, consum de droguri, etc), si care au principii morale sanatoase, care impartasesc gusturi, pasiuni comune, care au si o atractie fizica reciproca si care sunt legati de sentimente autentice reciproce, decid sa se casatoreasca, in mod logic si firesc nu poate urma decat o casatorie reusita si o viata de familie armonioasa, echilibrata si fericita!
Cam indoielnic ca stii ce inseamna "principii morale sanatoase".
Sau ma rog, ai tu definitia adhoc care nu se potriveste de nici un fel cu lumea reala.
Din cum vorbesti, se pare ca ti s-au servit multe perle de "intelepciune" dar de iesit nu prea ai iesit in lume.

Hartie de turnesol pentru "sentimente autentice reciproce" ai?

Si daca decid sa se casatoreasca, de ce sa nu astepte pana cand o fac?

Tu cand ai de gand sa semnezi un contract, dai banii inainte sau dupa?

Citat:
in mod logic si firesc nu poate urma decat o casatorie reusita si o viata de familie armonioasa, echilibrata si fericita!
Cum au avut parintii tai de exemplu?
Vechi 25.11.2015, 08:10:43
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Inca o data, scopul vietii din perspectiva crestina nu e o fericire temporara, tampa, a burtii pline si a scopului atins.
Intr-adevar, nu te casatoresti ca sa fii nefericit, te casatoresti ca sa te mantuiesti si sa lucrezi si la mantuirea celui de langa tine.
De obicei, asta e un drum cu obstacole, deci daca tinta ta e satisfactia personala, ai sa cam fii dezamagit si ai sa cazi in nas la primul obstacol sau chiar mai devreme.

Cam indoielnic ca stii ce inseamna "principii morale sanatoase".
Sau ma rog, ai tu definitia adhoc care nu se potriveste de nici un fel cu lumea reala.
Din cum vorbesti, se pare ca ti s-au servit multe perle de "intelepciune" dar de iesit nu prea ai iesit in lume.

Hartie de turnesol pentru "sentimente autentice reciproce" ai?

Si daca decid sa se casatoreasca, de ce sa nu astepte pana cand o fac?

Tu cand ai de gand sa semnezi un contract, dai banii inainte sau dupa?

Cum au avut parintii tai de exemplu?

Principii morale sanatoase cred ca ar fi in primul rand a aveea un caracter bun, a nu aveea vicii grave de caracter sau comportament (le-am enumerat anterior), a te comporta civilizat in societate, in familie, la locul de munca, a-ti indeplini atributiile de serviciu in mod corect si cat mai bine posibil, a nu face rau unui om care nu ti-a facut vreun mare rau, a cauta sa ajuti- in limita a ceea ce este omeneste fizic posibil pe ceilalti oameni, a fi o fire sociabila, vesela, etc.
Si desi din pacate astazi sunt multi oameni care nu practica aceste principii, totusi pot spune ca am cunoscut personal si multi oameni jos-palaria care respecta aceste principii si au un comportament ireprosabil in societate si in familie. Multi din ei au fost ceferistii- iar la serviciu isi faceau datoria intr-un mod exemplar (cu pasiune si daruire pentru meserie), iar acasa si in societatea- cu vecinii de bloc, prietenii, cunoscutii se comportau ireprosabil, fiind si oameni veseli si sociabili.
Asadar cred ca principiile morale expuse se potrivesc cu lumea reala.
Sau dupa dumneavoastra, daca ce am spus eu este gresit, care ar trebui sa fie principiile morale pe care ar trebui sa le aibă un om ?!

Si cred ca orice om, matur si cu o buna judecata, isi poate da seama atunci când iubeste cu adevarat pe cineva si când vrea sa fie impreuna toata viata si sa se casatoreasca cu cineva!
Reply With Quote
Vechi 25.11.2015, 10:52:57
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Alin, daca ai tot ceea ce a enumerat Florin ca principii morale sanatoase, dar nu ai asteptat pana la casatorie ca sa ai relatii intime, inseamna ca toate celelalte principii suntinexistente, se anuleaza?

Parerea mea e ca e preferabil sa ai acele principii morale eumerate de Florin, decat doar sa astepti pana la casatorie si in rest sa nu ai cine stie ce principii morale....

Chiar nu consider ca sunt amorala sau imorala doar pentru ca nu am asteptat pana la casatorie, atata timp cat stiu bine ca nu am avut relatii decat cu cel care mi-a devenit sot si nu am aut relatii intime doar ca sa "fiu in rand cu lumea/gasca/whatever".
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2015, 12:05:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Alin, daca ai tot ceea ce a enumerat Florin ca principii morale sanatoase, dar nu ai asteptat pana la casatorie ca sa ai relatii intime, inseamna ca toate celelalte principii suntinexistente, se anuleaza?
Parerea mea e ca e preferabil sa ai acele principii morale eumerate de Florin, decat doar sa astepti pana la casatorie si in rest sa nu ai cine stie ce principii morale....
Cine a zis ca sunt in opozitie?
Ca trebuie sa fie?
Sau tu gasesti morale justificari de genul "Ce daca i-am dat o palma, doar nu l-am omorat?"

De altfel "principiu moral" cel mai evident in discursul lui a fost "cat de placut iti este celalalt".

Citat:
"Chiar nu consider ca sunt amorala sau imorala doar pentru ca nu am asteptat pana la casatorie, atata timp cat stiu bine ca nu am avut relatii decat cu cel care mi-a devenit sot si nu am aut relatii intime doar ca sa "fiu in rand cu lumea/gasca/whatever".
Si daca nu va mai casatoreati si te parasea? Decizia aia era tot morala sau imorala?

Last edited by AlinB; 25.11.2015 at 12:08:04.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2015, 12:42:39
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:

Chiar nu consider ca sunt amorala sau imorala doar pentru ca nu am asteptat pana la casatorie, atata timp cat stiu bine ca nu am avut relatii decat cu cel care mi-a devenit sot si nu am aut relatii intime doar ca sa "fiu in rand cu lumea/gasca/whatever".
cine incalca o porunca, le incalca pe toate
Vechi 25.11.2015, 12:45:46
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Stiu de unde ai ales asta dar referinta era la Legea Veche.

Dar intr-adevar, cine persista intr-un pacat, incercand chiar sa apere acel pacat ca pe o virtute, se lipseste pe sine de Har iar fara Har oricare alt pacat este imediat dupa colt.

Nu imediat, pentru ca o constiinta socata de un pacat mare si evident risca sa se trezeasca dar in timp..

Da, e adevarat, multi nu asteapta pana la casatorie, pentru o parte din ei ( o mica parte cred) nu apare un conflict direct cu scopul final, dar de aici pana a apara acest lucru (aproape) ca pe o virtute e o cale cam lunga (in jos).
Vechi 25.11.2015, 14:20:17
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Arrow

Citat:

Ai avut relatii inainte sa va uneasca si sa va binecuvinteze Dumnezeu ? Atunci ai facut desfranare pentru ca l-ai ignorat si dispretuit pe Dumnezeu pentru ...o placere.Ai fost egoista ,trupul tau a contat mai mult decat Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2015, 12:03:49
Alexandru08 Alexandru08 is offline
Member

Data înregistrării: 24.12.2007
Implicit

Citat:
Din ce stiu,inainte de casatorie,cuplul se spovedeste la un preot!
Sigur ai fost intrebata daca ati intretinut relatii pana atunci si cum normal ca raspunsul a fost da,preotul ti-a dat iertarea.Iertarea te asuma sa recunosti ca ai gresit.
Corinusha,ma uit la ce ai scris mai sus,la fel i-ai spus si preotului?Daca da,problema voastra,daca nu,vezi ca e mare pacat sa minti la spovedanie.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2015, 15:45:36
ioana5760 ioana5760 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2014
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul

Din pacate sunteti foarte idealist, nu stiu cati ani aveti, dar visele astea le avem prin scoala, pe la 15 ani poate, cand visam sa ne casatorim ca in basme si sa traim cum spuneti "o viata de familie armonioasa, echilibrata si fericita". Mare greseala sa va ganditi ca va astepta numai placere si bucurii dupa casatorie. E si placere, si bucurii , dar si cruce: obligatii, raspundere, jertfa, dureri etc.

Cand vorbiti de persoana iubita cu care doriti sa va casatoriti o idealizati, o faceti un soi de semi sfanta, dar ea e doar o fiinta umana care nu ofera nici o garantie la fericire pana cand moartea va va desparti.
Aveti muuulte asteptari dar trebuie sa va ganditi si invers, dvs ce oferiti?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare