![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
72
. A m gândi t ș i crezu t că- i bine : a pun e așternutur i c u cruc i p e jos , p e paturi , p e scaune.. . a pun e podoab e idoleșt i (bijuterii) , p e faț a Sf . Icoan e al e Maici i Domnu lui ; a retrograd a p e Maic a Domnulu i c u rostire a cuvântulu i d e „mireasă " î n lo c d e „Maic ă purure a Fecioară" , a st a p e solee a Altarului ; a stric a aspectu l Sf . Altar , î n a dormita , vorbi , râde.. . l a rugăciune , acas ă ș i î n Sf . Biserică . 73 |
|
|
|||
|
|||
|
Am reprodus punctul 72 din Indreptarul de spovedanie al parintelui Nicodim Mandita. Sfintia Sa considera ca este pacat sa-I spunem Maicii Domnului ,,mireasa" in loc de ,,Maica".
ftp://ftp.logos.md/Biblioteca/_Colec...spovedanie.pdf |
|
|
|||
|
|||
|
Tradus în limba română, condacul original arată în felul următor:
Ție, Doamnă Apărătoare a Oștilor Conducătoare, ca Uneia care, izbăvitu-ne-ai dintru cumplite nenorociri la izbânda aceasta Ți-aduc mulțămiri eu, țarigradul Tău, Născătoare de Dumnezeu! Dar, ca Aceea ce ai nebiruită tărie, întru toată primejdia ne dă izbăvire ca să strigăm Ție: Bucură-Te Tu Mireasa cea fără de mire! Așa l-au rostit creștinii mai bine de un mileniu, într-o formă asemănătoare îl rostesc ortodocșii grecofoni și în ziua de azi. "Născătoarea de Dumnezeu - Mireasă" e temă de mare subtilitate teologică, care probabil i-a scăpat lui Nicodim Mândiță.
|
||||
|
||||
|
De ce subtilitate? E firesc să fie numită Mireasă [a Tatălui] din moment ce Fiul Lui S-a întrupat născîndu-Se din ea.
Dar dacă citim cu atenție acatistele, paraclisele, canoanele și alte rugăciuni complexe vom găsi destui termeni exagerați care ar trebui discutați fie și în public, fără teama că ieșim din starea de falsă smerenie că ”noi nu avem voie”. Ar trebui deschis un topic separat pe tema asta.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Last edited by ovidiu b.; 06.12.2015 at 23:44:39. |
|
|