![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca bucatica de paine muiata in vin ar fi data unui ateu sau unei persoane de alta confesiune, care nu ar sti ca este cuminecatura, care nu ar avea nicio idee despre crestinism si ar inghiti-o ca pe o mancare fireasca - ma indoiesc ca cel care o mananca ar fi umplut de Har (in afara cazului in care evenimentul ar fi o lucrare a Proniei / efect karmic in budism). Fundatia spiritualitatii este credinta. Credinta se bazeaza pe un set de rationamente si intelesuri nedemonstrabile. Amploarea si profunzimea lor depinde de la persoana la persoana, de varsta duhovniceasca in continuumul aceleiasi persoane. Unii castiga Harul fara efort, cu o simplitate uimitoare a credintei, unii se nasc cu el, unii trebuie sa se nevoiasca foarte mult si poate primesc doar o mica farama, altii se nevoiesc cu multe rationamente si contemplatii - pentru fiecare situatia este diferita, functie de o multitudine de cauze si circumstante. Citat:
"Tu te aflai inlauntrul meu..." Am întrebat pamântul si el mi-a raspuns: „Nu sunt eu”; si tot asa mi-au raspuns si cele care se afla pe acesta. Am întrebat marea si adâncurile si târâtoarele cu sufletul viu si mi-au raspuns si ele: nu suntem noi Dumnezeul tau; cauta deasupra noastra. Am întrebat adierile diafane si aerul cu toti locuitorii sai, si el mi-a raspuns: „Anaximene se înseala, eu nu sunt Dumnezeu”. Am întrebat cerul, soarele luna si stelele, si ele mi-au raspuns: „Nici noi nu suntem Dumnezeul pe care tu îl cauti (…) El este cel care ne-a facut pe noi.” Târziu de tot te-am iubit, o, tu frumusete atât de veche, si totusi atât de noua; târziu de tot te-am iubit. Si iata ca tu te aflai înlauntrul meu, iar eu în afara, si eu acolo, în afara, te cautam si dadeam navala peste aceste lucruri frumoase pe care tu le-ai facut, eu, cel lipsit de frumusete. ---- Relatia suflet-Dumnezeu (eu mic - Eu Mare), modul in care se unesc, despartite fiind, nu poate fi inteles decat din perspectiva apofatica, adica avand intelegerea goliciunii eului.
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
Cugetari ORTODOXE ! | cristiboss56 | Pocainta | 80 | 02.07.2015 21:05:47 |
Cugetari si Citate Ortodoxe | adorcrysti | Generalitati | 90 | 12.11.2014 21:55:18 |
Cugetari despre Hristos | florin.oltean75 | Generalitati | 55 | 07.04.2012 10:13:01 |
Cugetari de Craciun | florin.oltean75 | Generalitati | 5 | 25.12.2011 20:14:10 |
|