Citat:
În prealabil postat de Carmen135
mi am adus aminte cand mi s a stricat televizorul .. .aveam vreo 15 ani ..si in momentul acela m am simtit extraordinar de rau..aveam o stare de amaraciune ..de necaz...era ca o dependenta ..foarte aiurea situatia ...am citit ca prin televizor s a reusit destramarea logicii oamenilor, atrofierea emisferei stangi a creierului si distrugerea cortexului prefrontal.
nu stiu e ca o hipnoza...si acum mai am momente cand ma mai uit si parca simt cum capteaza toata atentia si timpul cum se scurge fara rost..fara o informatie folositoare pt sufletul meu..dar totusi privesc la el ..raman in fata tv ului.
|
Este chiar si in presa, dar cine sa ia aminte?
http://www.financiarul.ro/2013/03/27...eierului-uman/
8 efecte ale televizorului asupra creierului uman
Citat:
În timpul privitului la televizor, creierul uman suferă o serie de modificări funcționale, de care cei mai mulți oameni nu sunt conștienți. O activitate considerată a fi inofensivă reprezintă de fapt o amenințare reală la bunăstarea fizică și mentală a oamenilor, prin reducerea nivelului de inteligență și distrugerea capacității de concentrare.
Martin Haracz, autorul acestei analize prezentate de Eruptingmind.com, subliniază faptul că televiziunea este o tehnologie extrem de eficientă de control al minții, care poate avea o influență majoră asupra modului de percepție a lumii înconjurătoare, dar și asupra simțului valorii personale.
Efectele televizorului asupra creierului
Martin Haracz prezintă un rezumat al principalelor descoperiri pe care le-a făcut, considerând că acesta âtrebuie privit ca un punct de plecare pentru viitoarele analize științificeâ. âO parte din datele prezentate sunt șocante. Iar atunci când o persoană se confruntă cu acest tip de informații, tendința umană naturală este de a nega (adică, de a spune că nu este adevărat sau de a lua în râs cele spuse), de a respinge (adică, de a refuza să iei în considerare) sau de a reprima (adică de a uita) acele informații. Acestea sunt mecanisme psihologice naturale de apărare, care, în unele cazuri, pot fi utile, dar de cele mai multe ori determină consecințe pe termen lung mult mai graveâ, precizează autorul.
În cele ce urmează, sunt enumerate efectele pe care televizorul le are asupra creierului uman:
Stare hipnotică â Creierul ajunge într-o stare hipnotică după doar câteva secunde de privit la televizor
Televizorul transpune privitorul într-o stare hipnotică, asemănătoare cu somnul, ceea ce conferă o cale ușoară de acces către subconștient (este unul din motivele pentru care foarte mulți oameni adorm foarte repede în timp ce se uită la televizor).
Efectul hipnotic este în mare parte provocat de lumina radiantă produsă de tehnologia cu raze catodice din televizor (acea âpâlpâialăâ a ecranului), care comută undele cerebrale într-o stare alfa, o stare mentală pe care în mod normal o asociem cu meditația sau cu relaxarea profundă. La majoritatea oamenilor, după doar 30 de secunde de privit la televizor, creierul începe să producă unde alfa, ce indică rate ale activității cerebrale mult scăzute.
|
etc.
Ideea e ca orice lucru care e in dezvantajul omului, daca vine insotit de o placere, nu mai este perceput ata de negativ ba chiar dimpotriva, efectele negative sunt vazute ca fiind ceva minimal, secundar si perfect acceptabil.
Mai sunt si alte exemple:
1. telefonia mobila - omul e impacat cu monitorizarea & localizarea in schimbul confortului comunicarii.
2. facebook -ul = spovedanie si indosariere online, dar omul e impacat ca astfel are iluzia socializarii, popularitatii, etc.
Exista chiar un caz recent in care infractorii au fost prinsi prin..monitorizarea conturilor lor de facebook, unde postau poze cu locurile unde se aflau, aveau chat -uri despre ce spargeri au dat, cum au scapat de politie, etc.
3. alte servicii online, chiar si un forum cum e asta.
4. de ce nu internetul in general..
5. etc.