Citat:
În prealabil postat de altulunul
Era cineva aici care a postat cum i-au trebuit multe luni ca sa-si impace ideea de credinta, cu cea de supus occidentului.
Dumneavoastra inteleg ca sunteti preot occidental, chiar ati parasit romania ca sa vietuiti intre apuseni.
Cum ati rezolvat problema asta: a originii dintr-un neam rasaritean cu credinta rasariteana ajuns in tabara cealalta, occidentala.
|
Mai intai, eu nu sunt preot. Mi-ar fi placut sa fiu, dar Dumnezeu nu m-a chemat la aceasta slujire speciala. Il slujesc ca laic.
Mai apoi, eu nu vad lucrurile in termeni de "tabere" opuse. Occident si Orient sunt, pentru mine, doi versanti ai aceluiasi munte al Sionului. Imperiul Bizantin este Imperiul Roman de Rasarit, continuator stralucit si legitim al traditiei Romei. Locuitorii lui nu erau numiti, de cei vechi, "bizantini", ci "romei". Pentru mine, in linia Scolii Ardelene, Romania are vocatie europeana, trecut european, este europeana. Chiar daca, vreme de secole, dusmanii romanilor, instrumentalizand inculsiv credinta si Biserica, au incercat sa rupa Romania de pe orbita ei romana si sa o plaseze in orbita Moscovei, care se vroia si se vrea, in mod ilegitim, a treia Roma.
Sper ca romanii, iesind din orbita celor care nu le vor binele, sa revina, in ansambul lor, la Biserica lor stramoseasca, Biserica Romei. O asemenea revenire a avut, deja, loc: Biserica Ortodoxa a ceea ce era, pe atunci, Tara, cu episcopul ei, cu capitlul ei, cu protopopii ei si cu delegati ai laicatului din fruntea fiecarui sat s-a unit cu Episcopul Romei. Un rol important in acest nou inceput, in aceasta regasire si emancipare a romanilor avandu-l si episcopul Inocentiu Micu-Klein, care a murit in unire cu Roma, ca un bun catolic.