Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.10.2016, 23:22:46
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

.............................

Last edited by Iorest; 13.04.2018 at 16:28:08.
Reply With Quote
Vechi 28.10.2016, 23:45:31
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Nu știu cine-i Cristian Leonte. Mă refeream la un forumist cu pseudonimul ăsta, care mi s-a părut mie că scria cam în stilul tău.
Vechi 29.10.2016, 00:22:17
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Implicit

Am gasit in ziarul Lumina si alte efecte ale Logodnei religioase, valabile chiar si pentru mireni:

Citat:
Efectele logodnei religioase
Efectele logodnei religioase sunt următoarele: "Oprirea logodnicilor de a se logodi cu alte persoane; obligația morală de a încheia căsătoria cu cel logodit, realizarea rudeniei între cei logodiți și consângenii lor".

În conformitate însă cu "Circulara Sinodului patriarhal din Constantinopol" din septembrie 1808 este interzisă: căsătoria dintre logodnic și mama văduvă a logodnicei decedate (gradul I), între logodnică și fiul logodnicului ei mort (gradul I) și între logodnică și fratele logodnicului ei decedat (gradul II). La încuscrirea închipuită sunt îngăduite, deci, căsătoriile în gradul al III-lea. Pentru evitarea consecințelor la care s-ar expune logodnicii care nu ar mai trece la încheierea căsătoriei din diferite motive, "Bisericile Ortodoxe au stabilit ca preoții să nu mai săvârșească logodna religioasă decât odată cu cununia religioasă".
Sursa: http://ziarullumina.ro/logodna-relig...ila-71894.html
Articolul e de actualitate, scris in 2012, adica imediat dupa Hotararea Sfantului Sinod citata.

Last edited by Iorest; 13.04.2018 at 16:28:50.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2016, 19:21:27
dumitrucelmare2000 dumitrucelmare2000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit Cununia religioasa

Acum vre-o cativa ani am fost invitat la o nunta de buni crestini. Acesti tineri nu au avut bani ca sa faca,, nunta,, odata cu cununia religioasa si au facut cununia civila si nedorind sa traiasca in pacat au facut si cununia religioasa in mare taina fiind de fata numai ei cu nasii. Apoi cam peste 2 ani au hotarat,, sa dea Cezarului ce este al Cezarului,, si au organizat petrecerea de nunta asa cum se organizeaza pe la noi iar la momentul cand trebuiau sa merga la biserica pentru cununia religioasa au mers desi erau deja cununati iar preotul le-a facut o slujba de binecuvantare asemanatoare cu sjlujba de cununie. Li s-au pus verighete pe deget si au multumit lui Dumnezeu pentru perioada petrecuta impreuna. Totul a fost frumos si multa lume a apreciat initiativa lor.
Reply With Quote
Vechi 08.11.2016, 18:32:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dumitrucelmare2000 Vezi mesajul
Acum vre-o cativa ani am fost invitat la o nunta de buni crestini. Acesti tineri nu au avut bani ca sa faca,, nunta,, odata cu cununia religioasa si au facut cununia civila si nedorind sa traiasca in pacat au facut si cununia religioasa in mare taina fiind de fata numai ei cu nasii. Apoi cam peste 2 ani au hotarat,, sa dea Cezarului ce este al Cezarului,, si au organizat petrecerea de nunta asa cum se organizeaza pe la noi iar la momentul cand trebuiau sa merga la biserica pentru cununia religioasa au mers desi erau deja cununati iar preotul le-a facut o slujba de binecuvantare asemanatoare cu sjlujba de cununie. Li s-au pus verighete pe deget si au multumit lui Dumnezeu pentru perioada petrecuta impreuna. Totul a fost frumos si multa lume a apreciat initiativa lor.
Eu sincer nu inteleg acest sistem. La ce le-a mai trebuit petrecere peste 2 ani? Si de ce inca o slujba la biserica? Si 2 ani nu purtat verighetele, sau cum?
Mai asteptau 2 ani si faceau totul ca lumea, o singura data.
E totusi trist ca in ziua de azi sa nu-ti mai poti permite sa te casatoresti religios.
Vechi 08.11.2016, 19:37:27
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

N-ai înțeles, ca de obicei. Petrecerea e amânată.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2016, 20:37:20
dumitrucelmare2000 dumitrucelmare2000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

Au facut asta pentru ca nu se face cununie religioasa fara certificat de casatorie. Si consideri ca era mai bine sa traiasca in pacat acesti doi ani? Verighete au purtat acesti doi ani dar din cate am inteles acestea se pot sfinti de catre preot si pune pe degete ori de cate ori este nevoie ( daca se pierd sau nu mai corespund si trebuie schimbate etc) si in afara de asta foarte multe rude au vrut sa participe la nunta lor si numai dupa un timp a fost posibil.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare