![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codurilor, decizia fiind luată în ședința de miercuri. Documentele urmează să fie transmise Ministerului Justiției. Plenul CSM a luat decizia cu majoritate de voturi.
"S-au avut în vedere în exclusivitate dispozițiile art 115 alin 4 din Constituția României și jurisprudența CCR, care prevăd că orice reglementare pe calea unei OUG se face numai în condițiile în care urgența este justificată. Votul este secret. Există o cutumă a CSM să nu se devoaleze numărul, a fost majoritate confortabilă. Am auzit discuții în spațiul public că ar exista o interferare a puterii legislative de către puterea judecătorească, dar cred că trebuie să lămurim un lucru de la început. A fost opțiunea legiuitorului ca CSM să își spună punctul de vedere asupra proiectelor de lege care interesează justiția pentru că există o reglementare expresă în acest sens în legea 317 și cred că la acea dată, în anul 2004, s-a avut în vedere faptul că nimeni nu poate avea o expertiză mai calificată în ceea ce privește problemele din justiție decât CSM. Ministerul Justiției poate și să ignore, avizul este consultativ. Ministrul nu a fost prezent, am înțeles că a avut o altă ședință. (...) Nimeni nu contestă utilitatea unui asemenea demers al grațierii, dar trebuie să judecăm rațional. Se invocă în nota de fundamentare faptul că sunt anumite penitenciare care au o suprapopulare de 220 la sută și că media de suprapopulare ar fi cam de 150 la sută. Ar fi trebuit un studiu în care să se demonstreze printr-o astfel de grațiere cam cât la sută din populația penitenciarelor s-ar fi eliberat și atunci am fi putut discuta de necesitatea unei reglementări de urgență. Când am dat avizul ne-am raportat strict la elementele care ne-au fost indicate în nota de fundamentare, care ne-au dus la concluzia că nu a existat o iminență a reglementării", a declarat Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ. Reprezentanții instanțelor și ai parchetelor au trimis puncte de vedere împotriva celor două ordonanțe de urgență. Și președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva acestor modificări, demarând procedurile pentru a se lămuri aceste aspecte printr-un referendum. Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată. Un alt proiect de ordonanță prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere Aproximativ 15.000 de persoane au protestat, duminică, în Piața Victoriei din Capitală, față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea codurilor.