Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2017, 01:09:41
antoniap
Guest

Implicit

Readuc in atentie petitia:

https://www.petitieonline.com/cerem_..._ortodoxa#sign
Reply With Quote
Vechi 03.02.2017, 10:45:29
nouneim nouneim is offline
Member

Data înregistrării: 02.02.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Antonia,scuză-mă!În acea petiț›ie scrie :"a îngăduit căsătoriile religioase mixte între ortodocși și cei de alte confesiuni, căsătorii interzise de canoanele ortodoxe."Eu am citit documentele oficiale ale Sinodului ci din contră am observat că se opune unei astfel de practici.

Citez din "Sfânta Taină a Cununiei ș™i impedimentele la aceasta (Document oficial)":

5.Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocș™i ș™i ne-ortodocș™i sau ne-creș™tini, s-a hotărât:
i. Căsătoria între ortodocș™i ș™i ne-ortodocș™i este interzisă conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext).
iii. Căsătoria dintre ortodocș™i și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice.

După cum am mai spus,părerea mea este că se exagerează,bine este să ne vedem de mântuirea noastră,iar mai marii noș™trii să se ocupe de astfel de probleme.Mulțumesc!

Ptr cine vrea să citească,Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni :https://www.facebook.com/pcalistrat/...639299/?type=3

P.S.:De ce imi modifica caracterele [sh],[tz]?Multumesc.

Last edited by nouneim; 03.02.2017 at 11:36:40.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2017, 13:57:53
antoniap
Guest

Implicit

@nouneim

,,Referitor la subiectul căsătoriilor mixte. În timp ce textul începe în mod ortodox, așa cum încep și celelalte texte (pentru că să știți că aceasta este viclenia ecumeniștilor, ei folosesc întotdeauna un adevăr și o minciună; de aceea și textul despre așa numitele, de către ei, biserici, au început textul foarte ortodox, spunând că Biserica Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică este Ortodoxia) și cu toate acestea, apoi spun că: „noi totuși, le recunoaștem și pe celelalte ca fiind biserici”. La fel au făcut și în problema căsătoriei. Cu toate că se menționează că sunt interzise căsătoriile mixte și menționează Canonul al 72-lea al Sinodului I-II Trulan și spun că este un Canon Pastoral și nu unul dogmatic, (n-ar fi nici unul pastoral, ci unul care pune în practică hotărâri dogmatice) de fapt Canonul este anulat, batjocorit.
Acest canon, al 72-lea, ne spune următorul lucru: că nu sunt permise căsătoriile mixte și dacă ele au loc trebuie să fie anulate, trebuie să fie desfăcute. Pentru că nu poate să se unească lupul cu mielul și nu poate partea lui Hristos să fie… să se unească cu partea păcătoșilor. Însă tema căsătoriei are legătură directă cu recunoașterea ereziilor ca biserici. Nu a fost întâmplător faptul că au pus în discuție și tema căsătoriilor mixte și cea a postului. De îndată ce, sau de vreme ce, are loc recunoașterea ereziilor ca biserici, atunci ereticilor care sunt considerați astfel membrii ai bisericii nu putem să le interzicem să se căsătorească ortodox. De aceea hotărârea sinodului spune că lăsăm fiecare Biserică autocefală, în funcție de iconomia și de discernământul ei, să permită săvârșirea căsătoriilor mixte. Însă acest lucru crează niște probleme extraordinar de mari.
În primul rând recunoaștem că ereticii sunt biserică, de vreme ce le permitem să participe la taină, și va trebui atunci să-i primim și la Împărtășire. Dacă ei participă la una dintre Tainele Bisericii, de ce să nu participe și la celelalte Taine ale Bisericii? Dacă ei participă și primesc Tainele Bisericii, înseamnă că le recunoaștem botezul. Aceasta nu este, de fapt, unire? Și, mai mult decât atât, ei încearcă ca unirea să o facă în ascuns. Și astfel, după ce avem un model de căsătorie ecumenistă, tatăl să zicem că este ortodox, mama este papistașă și așa mai departe, copiii ce fel de educație, ce fel de credință vor avea? Și astfel o generație de ortodocși… ce ortodocși va duce mai departe?"
Sursa:

https://ortodoxiamarturisitoare.word...r/claudiubuza/
Reply With Quote
Vechi 04.02.2017, 23:52:53
nouneim nouneim is offline
Member

Data înregistrării: 02.02.2017
Implicit

Dragă Antonia,

1.spunând că Biserica Cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică este Ortodoxia) și cu toate acestea, apoi spun că: „noi totuși, le recunoaștem și pe celelalte ca fiind biserici”.

Răspuns:Da,dar:"Biserica Ortodoxă acceptă denumirea istorică a altor biserici și confesiuni creștine eterodoxe, fără a fi în comuniune cu ele."

2.La fel au făcut și în problema căsătoriei. Cu toate că se menționează că sunt interzise căsătoriile mixte și menționează Canonul al 72-lea al Sinodului I-II Trulan și spun că este un Canon Pastoral și nu unul dogmatic, (n-ar fi nici unul pastoral, ci unul care pune în practică hotărâri dogmatice) de fapt Canonul este anulat, batjocorit.

R:Citez din documentele Sinodului:"Posibilitatea aplicării iconomiei bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericești, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului."

3.Acest canon, al 72-lea, ne spune următorul lucru: că nu sunt permise căsătoriile mixte și dacă ele au loc trebuie să fie anulate, trebuie să fie desfăcute. Pentru că nu poate să se unească lupul cu mielul și nu poate partea lui Hristos să fie… să se unească cu partea păcătoșilor.

R:"Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice."

4.Însă tema căsătoriei are legătură directă cu recunoașterea ereziilor ca biserici. Nu a fost întâmplător faptul că au pus în discuție și tema căsătoriilor mixte și cea a postului. De îndată ce, sau de vreme ce, are loc recunoașterea ereziilor ca biserici, atunci ereticilor care sunt considerați astfel membrii ai bisericii nu putem să le interzicem să se căsătorească ortodox.

R:Nu observ legătura,Biserica Ortodoxă recunoaște ereticii ca bisericii(sunt de acord)dar nu e în comuniune cu ei(eu înțeleg că nu s-au alipit Bisericii Ortodoxe)și spune clar "Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice."

5.De aceea hotărârea sinodului spune că lăsăm fiecare Biserică autocefală, în funcție de iconomia și de discernământul ei, să permită săvârșirea căsătoriilor mixte.

R:Eu nu am găsit această formulare în documentele oficiale,iar din ce am citit nu pot deduce această formulare.

6. În primul rând recunoaștem că ereticii sunt biserică, de vreme ce le permitem să participe la taină, și va trebui atunci să-i primim și la Împărtășire.

R:"Biserica Ortodoxă acceptă denumirea istorică a altor biserici și confesiuni creștine eterodoxe, fără a fi în comuniune cu ele."

Te rog să mă ierți dacă te-am tulburat cu ceva și dacă am greșit corectează-mă!
Mulțumesc!
Reply With Quote
Vechi 05.02.2017, 00:25:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

In conceptia catolica, elementul cheie care face ca o comunitate de credinciosi sa fie o Biserica este descendenta apostolica. Prin urmare, o Biserica poate fi schismatica sau poate fi eretica. Are descendenta apostolica, asa cum e cazul Bisericilor Ortodoxe, celor pre-calcedoniene, unei parti din Biserica Anglicana, "vechilor catolici", "ramurii Thuc", sedevacantistilor, etc, etc ? Atunci vorbim de Biserici.

In cazul unei casatorii mixte (adica al unei casatorii dintre un catolic si un botezat acatolic), precum si al unei casatorii cu disparitate de cult (intre un catolic si un nebotezat) nu se pune problema Impartasaniei. Sacramentul Impartasaniei este diferit de Sacramentul Casatoriei.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.02.2017, 00:38:27
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Căsătoria mixtă impune cumva condiția ca eventualii copii să fie botezați la catolici?
Reply With Quote
Vechi 05.02.2017, 01:02:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Căsătoria mixtă impune cumva condiția ca eventualii copii să fie botezați la catolici?
Da! Cel putin partea catolica trebuie sa promita ca va face tot ce-i sta in putinta pentru ca eventualii copii sa primeasca Botezul in Biserica Catolica.

Iata ce spune canonul 1125 din CIC (=Codex Iuris Canonici)

Ordinariul locului (adica episcopul, n.m) poate concede aceasta permisiune (a casatoriei mixte) daca exista o cauza justa si rezonabila; el nu o va concede decat daca sunt indeplinite conditiile urmatoare:
1. Partea catolica va declara ca este gata sa indeparteze pericolele parasirii credintei si va promite cu sinceritate sa faca tot ce este posibil pentru ca toti copiii sa fie botezati si educati in Biserica Catolica
2. Cealalta parte va fi informata din timp de aceste promisiuni pe care trebuie sa le faca partea catolica, astfel incat sa fie statuat ca este in tema cu promisiunile si obligatiile partii catolice
3. Cele doua parti trebuie sa fie instruite asupra scopurilor si proprietatilor esentiale ale casatoriei, care nu trebuie excluse nici de unul, nici de celalalt contractant.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare