Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2017, 15:46:29
ciprian22 ciprian22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Parerea mea

Acesta fiind un topic public consider că pot să-mi exprim parerea despre Republica Moldova ,relația cu România și perspectiva unirii.În primul rând trebuie să înțelegem ce înseamnă român.Român inseamnă cum ne referim noi la noi înșine .Noi suntem români la general pentru că vorbim aceiași limbă și sutem covinși că"de la Râm ne tragem" cum spune cronicarul.Dar mai departe...."România" este un cuvânt care nu exista acum 200 de ani.La fel cum nu exista nici "Țara Românească".Despre Dobrogea..Nu cred că era percepută ca o entitate în totalitate de origine română.Iar acele țări nu erau locuite de români iar ei nu vorbeau limba română.Ei erau valahi sau munteni,moldoveni și ardeleni,bănățeni..etc.Și "grăiau" moldovenește,muntenește și cred că în spațiul Transilvănean se refereau la ei inșiși ca vorbind "rominești".Despre alfabetul latin nici nu mai vorbim a apărut in principate pe la 1800 si ceva din câte știu.Astfel,poporul moldovenesc există sau a existat la fel și "graiul" (dialectul) moldovenesc.Alături de cel muntenesc.In 1812 o parte din principatul Moldovei a fost ocupat de către imperiul tarist total ilegal.Au impus administratia proprie si s-a incercat o rusificare intensă.Dar baza și marea parte a primcipatului Moldovei a rămas iar la 24 ianuarie 1859 au votat unirea cu Muntenia formând inceputul a ceea ce noi astăzi numim România.Era și este decizia firească a unor oameni de aceiași natie care au ales ca impreună să fie mai puternici și uniți asa cum sperau de multă vreme.Mai târziu Transilvania ,alt teritoriu cu o majoritate română s-a unit cu țara.Asta este istoria.Ce trebuie să intelegem este că toți su tem romăni și nu unii mai români decât alții.Moldovenii există ca nație si sunt cei mai mulți români.Ei au un dialect "grai" al limbii române care nu este cu nimic mai prejos decât dialectul muntenesc care este considerat limba academică.La fel si dialectul din Transilvania.Și ardelenii sunt la fel de români deși au obiceiurile lor și "graiul" lor.Se incearcă o "românizare" in direcția Bucureștiului.Eu cred că acesta este cel mai mare pericol pentru români.Nu stiu dacă ați observat dar de ceva vreme toți arată spre capitală din prisma relelor care se intâmplă(proasta guvernare) și se dezic de cauza românească.A devenit un obicei să spuna că ei sunt Bucovineni,Ardeleni,Bănăteni..dar mai puțin asociați românismului oficial.Asta și datorită faptului că oficialii promovează doar "românismul" Muntenesc și chiar in timp au și redenumit principatul "Țara Românească" deși termenul era folosit pentru toate cele 3 principate in.trecut.Așadar.Deși suntem toți români pentru că vorbim aceiași limbă suntem și Moldoveni,Ardeleni,Munteni.Când vorbim despre republica Moldova nu putem spune decât că rusificarea continuă.Moscova insistă printr-o jonglerie luată de mulți drept bună că moldovenii sunt altceva și România a ocupat și cucerit Moldova ,când e fapt este total invers.Trist este că din nou generație puțini ințeleg ce inseamnă român ,se cred "moldovani" și cu mult superiori nouă.Profită de ajutorul pentru studii din România doar ca rampă de lansare pentru vestul Europei și cam atât.In plus ne consideră și avizi referitor la pământul lor și agresivi în urma propagandei sovietice despre atrocitățile comise de soldații români în timpul retragerii efectuate după pierderea Basarabiei.În altă ordine de idei limba română pierde rapid in fața rusei pe toate planurile și pe tot cuprinsul republicii.În același timp oficialii noștti dar și organizațiile care militează pentru unire bat câmpii și folosesc același limbaj de lemn neadaptat din filmele lui Sergiu Nicolaescu.Eu cred că perspectiva unirii este din ce.in ce mai îndepărtată.Ba mai mult din cauza indeciziei noastre vom pierde caracterul unitat al teritoriului nostru(federalizare) cât de curând.Deja circulă idei de autonomie în multe cercuri aparținând sau nu minorităților naționale iar oamenii aderă fără a gândi ce înseamnă de fapt dezbinarea noastră..a românilor.Dezbinarea noastră reprezintă moartea in van a.eroilor din primul război mondial și reintoarcerea la putere a celora care ne-au asuprit multe veacuri.Nu înțeleg cum un partid ca cel a maghiarilor a putut să se reorienteze spre o politică de genul"vă scăpăm noi de nepricepuții de la București" iar ai noștri intelectuali nu au reușit să depășească stadiul de "aici este pământul nostru și dacă nu vă inþelegeți plecați".
Cu mult respect și Doamne Ajută!
Reply With Quote
Vechi 22.02.2017, 18:47:08
Lancelot Lancelot is offline
Banned

Data înregistrării: 04.01.2017
Implicit

m-am oprit la "nu exista tara romaneasca". citeste scrisoarea lui neacsu si o sa ai o surpriza. asa ca n-am citit mai departe, in mod cert bati campii.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2017, 20:51:12
Senior Member

Implicit :))

Este foarte simplu să spunem că cieva bate câmpii.Cum spuneam.Să reformulez:Din perspectiva celorlalți(Moldoveni,Ardeleni,Bănateni,etc).Denumi rea de Tara Românească nu exista.Denumirea de Tara Românească este modul cum unul din modurile de referintă ale muntenilor despre tara lor atât.Asta nu înseamnă nici pe departe că numai ea se reprezintă ca și "fanion" a tot ce inseamnă român.Și dacă tot "bat câmpii"..Atât de frumos spus pe un forum crestin vă rog să-mi numiți numai un singur personaj din afara Munteniei (dar din celelalte teritorii) care numeste Muntenia Tara Românească.Cu mult respect si Doamne ajută.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2017, 21:07:15
Banned

Implicit

nu inteleg, daca e forum crestin nu poti sa bati campii?

zona asta a valahiei, perimetrul campulung/curtea de arges-targoviste-buzau si dincolo de munti in zona fagarasului, este singura zona dintre cele locuite de romani in care au existat mugurii panromanismului. cum necum, mai usor sau mai greu, mai cu binele sau mai cu forta, cu ajutorul fratilor ardeleni si a unei parti patriotice din boierimea moldoveana, am reusit sa formam romania. nu-ti place? tie si altora? carelu, tata, ca acum e voie...
Reply With Quote
Vechi 23.02.2017, 00:32:08
Senior Member

Implicit Parerea mea..:))

Tocmai despre asta vorbeam mai sus.Pericolul dezbinării României și unul din motivele pentru care Republica Moldova nu se va uni cu cu țara mamă sunt fix oamenii care gândesc că Muntenia este buricul românismului și de la București pleacă lumina.Despre pantomânism..L-aș pune mai degrabă pe seama școlii Ardelene.Dar asta-i altă discuție.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2017, 00:43:51
Banned

Implicit

inchei discutia acum.

moldova nu se va reuni cu romania pentru ca nu vrea, asta in primul rand.

romania nu are nevoie decat de oamenii de acolo, daca vin un milion de basarabeni aici e perfect, doua milioane ar fi o bogatie. din pacate guvernantii nostri sunt si imbecili, nu numai banditi, nu-si dau seama ca adevarata comoara sta in oameni, nu in teritoriu. dar cred ca incet incet nici ei nu vor mai vrea sa vina aici.

in ceea ce priveste buricul, e taman invers, eu nu stiu pe cineva din bucuresti, de exemplu, cu adevarat bucurestean, care sa aiba un asemenea complex de superioritate. toti, fara exceptie, ar vrea sa se retraga la tara, pe undeva. adevarul este ca provincia are un complex de inferioritate, care ar fi ridicol daca n-ar fi penibil, sau invers.

e basta.
Reply With Quote
Vechi 23.02.2017, 08:49:43
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Este cert faptul ca nu exista popor moldovenesc sau limba moldoveneasca, si ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului formeaza unul si accelasi popor si vorbesc acceiasi limba- limba romana! Acesta este adevarul istoric si stiintific!

Acest fapt a fost recunoscut inclusiv de

-Academia de stiinta a Republicii Moldova

-Unul dintre cei mai nationalisti lideri politici din Rusia, pe nume Vladimir Jirinovski, care a declarat public- Moldovenii sunt romani! Noi rusii le-am spus moldoveni, dar ei sunt romani!

-Fostul presedinte a Republicii Moldova, Mircea Snegur, a spus- Denumirea corecta a limbii pe care o vorbim este limba romana! Cine nu intelege asta sa consulte expertii!

In aprilie 1990, fostul soviet suprem al fostei RSS Moldovenesti, recunoaste ca limba oficiala limba romana.

Cat priveste clasa politica de la Chisinau, astazi din pacate (ca si in Romania) aceasta este mai mult interesata de a se imbogati si a fura cat mai mult!

Pe de alta parte, exista si unii politicieni de la Chisinau, onesti si care au o optiune ferma pro-unionista, precum Ana Gutu sau Anatol Salaru.

In ceea ce o priveste pe Maia Sandu, aceasta pare a aveea intentii bune si a nu fi amestecata in fapte de coruptie. Insa, in privinta unionismului, ar trebui sa adopte o atitudine mai transanta pro-unionista.

In privinta cetatenilor Republicii Moldova, acestia sunt puternic divizati, si aici întâlnim mai multe situatii

-Mare parte din cetatenii tineri, activi, care sunt apti de munca, au plecat la munca cu precadere in tari precum Italia sau Spania, si intr-o masura mai mica in Rusia.
Acestia, datorita traiului greu, a greutatilor materiale, nu prea mai au timpul si dispozitia necesara a analiza subiectul unionismului

-In Republica Moldova, mai ales in mediul rural, au mai ramas de multe ori doar batranii si pensionarii. Din pacate, multi din acestia, datorita pensiilor extrem de mici si a traiului greu, au inca nostalgia vremurilor URSS, si asta din considerente strict materiale (multi dintre cei aflati la pensie, care locuiesc azi in RM, zic ca pe vremea URSS pensia le ajungea, gazul si curentul electric erau ieftine, etc)
Insa acestia trebuie lamuriti asupra unui aspect: Acele vremuri, acel sistem economic si social au exista o data, si nu se mai pot reintoarce!
Solutia ca si ei sa aibă pensii decente, sa poata trai decent, nu este aceasta nostalgie dupa vremurile URSS, ci adevarata solutie este combaterea coruptiei, oprirea jafului din banul public, apropierea si apoi unirea RM cu Romania!

-O categorie aparte o reprezinta gagauzii din Republica Moldova
Din pacate, astazi mare parte din acestia se lasa amagiti de propaganda agresiva rusa, devenind simple unelte in politica expansionista si agresiva rusa!
Insa aici cred ca ar trebui procedat astfel: Cei care sunt sincer atasati idealului unionist (atat de la Bucuresti cat si de la Chisinau) sa mearga prin satele locuite de gagauzi, si sa le explice oamenilor de acolo ca aservirea fata de Rusia nu le aduce nici un avantaj, ci dimpotriva, i condamna la subdezvoltare, saracie, lipsa locurilor de munca, venituri mici, etc!

Efectiv nu stiu cum l-ar putea avantaj in vreun fel pe un cetatean de etnie gagauza care locuieste la Comrat sau ceadar-Lunga aservirea fata de Rusia! Doar salariul sau pensia lui tot de mizerie este, locuri de munca tot foarte greu gaseste in zona, copii lui când ajung maturi tot in Italia sau Spania vor sa lucreze, etc!

Apoi gagauzii trebuie sa inteleaga faptul ca unirea RM cu Romania nu le-ar aduce decat beneficii

-Nivelul de trai si nivelul veniturilor este oricum mai mare in Romania decat in Republica Moldova

-Statul roman si poporul roman au dovedit de nenumarate ori ca respecta identitatea etnica a minoritatilor conlocuitoare, si asigura absolut toate conditiile pentru ca aceste minoritati sa-si pastreze traditiile istorice, culturale, folclorice, etc! Asadar gagauzii nu au de ce a se teme de o unire a RM cu Romania.

In privinta situatiei economice de astazi a Republicii Moldova, si a relatiilor sale economice cu UE, Romania si Rusia, se pot retine cateva aspecte:

-Astazi 64% din exporturile Republicii Moldova sunt facute catre tari membre UE
Exista unele produse ale RM, care si-au castigat o pozitie solida si un binemeritat renume pe piata europeana si romaneasca- ca sa amintesc numai doua din ele- dulciurile Bucuria si vinurile de Cricova.

-Problema cea mai grava a RM, dpdv economic, este dependenta energetica a acesteia fata de Rusia!

Intreaga canditate de gaz metan consumata in Republica Moldova este importata din Rusia, de la GAZPROM.
Aici se fac eforturi in realizarea conductei de gaz metan Ungheni- Chisinau, care ar crea posibilitatea importului de gaz metan din Romania, si a reducerii semnificative a dependentei fata de rusia in problema gazului metan.

Datoria istorica a Republicii Moldova fata de Gazprom, se ridica la suma de 6,5 miliarde $. Din aceasta suma , doar 500 milioane $ reprezinta datoria istorica a teritoriului controlat de autoritatile de la Chisinau fata de GAZPROM (pentru gazul metan livrat si consumat in teritoriul controlat de autoritatile de la Chisinau), restul de 6 miliarde $ reprezentând contravaloarea gazului metan livrat si consumat (practic pe gratis!) in zona controlata de regimul criminal si terorist de la Tiraspol.

Aici si guvernul de la Chisinau si premierul Pavel Filip (care totusi a propus concernului Gazprom ca datoria in suma de 6 miliarde $ sa fie trecuta in contul entitatii denumita Tiraspoltransgaz), ar trebui sa adopte o atitudine mult mai dura si mai ferma, si anume sa declare ca recunoaste numai datoria in suma de 500 milioane $, si nicioadata si sub nici o forma nu va recunoaste si nu va achita datoria in suma de 6 miliarde $, a regimului criminal si terorist de la Tiraspol, fata de concernul Gazprom.

-In privinta alimentarii cu energie electrica, aici ar trebui facute eforturi pentru interconectarea liniilor de transport a energiei electrice ale Romaniei si Republicii Moldova.
Datorita faptului ca astazi in Romania exista o productie mai mare de energie electrica decat cererea interna, Romania poate furniza Republicii Moldova inteaga canditate de energie electrica necesara.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare