![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Ca de obicei așa cum văd ca se întâmplă mai peste tot pe forumurile crestine sau nu , pe lângă sfaturi apar judecata și critica.Care mai de care devine din străin brusc atotștiutor și cumva în postura aproape similara cu a unei persoane cu mult har care brusc mă cunoaste la perfecție.
Scriu mesajul acesta pentru persoana care a zis ca depresia e o forma de mândrie. Ferească Domnul sa treceți prin ce am trecut eu.Și sa va mai pronunțati cu atâta ușurință și mandrie-la dvs e mândria -a celuu atotstiutor.Sincer mi.e mila de dvs pt ca habar nu aveți probabil prin ce trec mulți oameni din zilele noastre și cum fierbe lumea și nu doar din cauza păcatelor.Se mai întâmplă poate nu știți se pare ca nu ca altfel nu ați fi scris așa ceva.-sa mai existe traume provocate de unii și alții. Chestii urate, groaznice. dar dacă stăm într.un loc caldicel ferit de asemenea lucruri cum sa știm așa ceva ? Exista multe cauze ale depresiei și nu mă încadrez nici pe departe la varianta 'vai sunt deprimata -cum de mi s.a întâmplat mie așa ceva.'Replica dvs ce ascunde de fapt nu dorința de a ajuta ci Multă mustrare ironie și superioritate aroganta mă face sa realizez ca suntem o lume pierduta.S.a dus smerenia dar mai ales iubirea de oameni. Și nu pretind ca eu o am.Nici eu nu o am și judec ca un om inconștient așa cum ati făcut. o si dvs.Suntem departe de iubirea care imbratiseaza și acoperă rănile altora.care înțelege adâncul sufletelor.Numai iubirea și harul pot asta dar stai...ca pe forumuri toți suntem zmei.Le stim pe toate și sub aparenta binelui dam cu biciul.Păcat . Pentru cel care a scris ca ma caută mulți ? Domnule pe bune dvs sunteți serios? Dvs și cealaltă persoana chiar sunteți pe bune sau e totul la mișto? CUM reușiți sa va erijati în mama tatăl meu și brusc sa pretindeți ca știți ce fac eu de ce refuz sau nu oamenii câți mă cauta p mine pe cine refuz sau nu. De ce îmi invadați sufletul? Îmi pare rau ca aveți o vedere...neclara puțin spus.Vă rog sa va abțineți de a mai pretinde ca știți vreo frântura din viata mea.Pentru ca oricare din voi doi nu ați fi rezistat nici o zi în pielea mea. |
|
|
|||
|
|||
|
Ok, acum cred ca problema s-a lamurit (oarecum) de la sine.
Sa-l vad acu' pe dom' doctor ce sfat se mai arunca sa dea. Si tot acu' il putem intelege si pe bietul Demetrius, de ce are frica de casatorie :) D'soara draga, sunt convins ca destui barbati v-au cautat, indusi in eroare probabil de alura dvs. angelica, si daca au trecut totusi de firewall, la prima discutie in contradictoriu cu dvs. - si poate nici macar n-au intentionat sa fie astfel - au fugit mancand pamantul. Totusi, imi permit sa va intreb, ce povara asa grea duceti? Suferiti de vreo boala incurabila care va face asa irascibila? Parintii v-au lasat cu in bagaj emotional greu de dus? Poate luati in considerare si posibilitatea ca cei care v-au suparat sa fietocmai cei care au incercat sa inteleaga mai intai, in loc sa va dea sfaturi generice care nu vi se potrivesc, de dragul de a se simti intelepti si de ajutor.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 12.08.2017 at 23:48:23. |
|
|
|||
|
|||
|
Domnule AlinB. As putea sa ma supar foarte rau pentru ironia dumneavoastra si lipsa totala de orice intuitie si empatie si multe altele pe care probabil le aveti.Dar greseala e a mea ca mi-am pus pe tava niste treburi personale, insa am zis ca e un forum crestin, nu altceva. Dar e departe de crestinism si nu doar in replicile pe care le-am primit eu.Dumnezeu sa ne ierte pe toti.
|
|
|
|||
|
|||
|
Domnule Alin,
Este un forum, nu un cabinet de psihoterapie.Am cerut niste sfaturi, nu doresc sa impartasesc problemele mele personale.Din modul in care discutati e clar ca sunteti paralel cu ce inseamna boala.Daca dvs din experienta de viata credeti ca numai bolile incurabile sunt singurele grave, cred ca e un dialog inutil. Ma iertati pentru orice neplacere creata si imi cer scuze ca am scris aici si v-am starnit atitudinea ironica. |
|
|
|||
|
|||
|
Forum crestin nu inseamna forum de prosti, neaparat sau zapauci - desi am avut/avem si din astia destui.
Da, am gresit, chiar si ce e incurabil poate fi purtat cu capul sus, demnitate si de ce nu, chiar si o farama de jovialitate, chiar si pentru cei care nu o duc si poate chiar n-au idee ce poveri poarta altii si nu ca nu i-ar interesa sau nu le-ar pasa ci isi risca pielea daca repeta exemplul bunului samaritean. La polul opus se afla autocompatimirea si chiar sentimentul de superioritate, ca deh, nu stiu aia ce martiri suntem noi... Indraznesc sa intreb totusi, desi pot sa anticipez raspunsul tzafnos, care a fost pana la urma scopul pentru care ati deschis subiectul, desi evident, nu doriti sa ne impartasiti substratul problemei? Pentru ca, evident, in conditiile astea nu veti primi solutii ci cel mult... atentie, doar atat va doriti? Mai ales ca si atentia asta dupa cum vedeti e mai degraba atentia spre propria persoana a celor care se cred deja intelepti si dau sfaturi fara nici cea mai vaga idee despre complexitatea unor probleme.. Si dvs. aveti probleme serioase, si nu de genul ca nu gasiti barbat, dar asta tocmai ati spus mai sus, nu-i asa? Dar fiti linistita, orice sac isi are petecul sau, cum se zice iar daca va veti casatori veti regreta la fel de mult ca acum, ca nu reusiti sa o faceti. Sau mai mult, poate.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 13.08.2017 at 01:13:05. |
|
|
|||
|
|||
|
.............................
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 13.04.2018 at 18:57:54. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Nu știu dacă ea se simte nedreptățită, mie îmi pare sigură pe ceea ce caută: un bărbat credincios. Or, să mă ierte ceilalți cititori, e foarte greu de găsit unul care nici habotnic să nu fie și cu care să ai și o comunicare/relaționare bună. Este, cred, unul dintre momentele decisive ale vieții când Dumnezeu și-arată mila binecuvântată, acela în care punem bazele unei căsnicii bune. Cu alte cuvinte, fără ajutor de sus, mă îndoiesc serios că l-ar putea găsi. Dar, repet, asta e stric reacția mea empirică, după o serie de încercări de a cunoaște băieți și nepotriviri ulterioare.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu se poate referi la un bărbat ca fiind habotnic dacă el e drept credincios și femeia are viziuni ecumenist-pietiste, new-agiste sau care amestecă „ortodoxia comodă”, în cazul ăsta s-ar putea ca bărbatul să aibă dreptate și nu femeia. În alte cazuri este vorba de invidia femeii față de statornicia bărbatului în credință și o să-ți pun la suflet un cuvânt de la Părintele Paisie Aghioritul din volumul „Cuvinte Duhovnicești -Viața de Familie”: „Viața duhovnicească a soților ” [...]- Părinte, duhovnicul femeii îl poate ajuta și pe bărbatul ei? - Uneori, pentru a putea fi ajutat bărbatul, duhovnicul trebuie să facă lucrare duhovnicească în femeia aceluia. Iar de la femeie binele se va transmite la bărbatul ei, care, de va avea inimă bună, Dumnezeu îl va ajuta să se schimbe. Femeia are evlavia sădită în firea ei. Dar atunci când bărbatul, deși este de obicei puțin mai indiferent fată de biserică, va lua o întorsătură duhovnicească, va înainta apoi cu statornicie în viata duhovnicească, nemaiputând fi ajuns de femeia lui. În aceste cazuri se poate ca femeia să-l invidieze, pentru că nu sporește ea. De aceea, în aceste cazuri, le spun bărbaților să fie cu băgare de seamă. Dar oare de ce? Pentru că, cu cât bărbatul va trăi mai duhovnicește, cu atât mai mult îi va sta împotrivă femeia, dacă ea nu trăiește duhovnicește. Dacă bărbatul va spune: "Este târziu, hai să mergem la biserică", femeia va răspunde: ' Du-te singur. Nu vezi că am o grămadă de treburi?". Iar dacă bărbatul îi va spune: "De ce este stinsă candela?", sau de va merge el singur să o aprindă, va răni egoismul femeii, care va începe să strige: "Ce, o să te faci preot?", Ce, ești călugăr?". Se poate chiar să-i spună: "De ce să ardă candela? Mai bine să dăm untdelemnul la vreun sărac". Până acolo poate ajunge, la teorii protestante. Firește, după aceea se mâhnește pentru îndreptățirile pe care le-a spus, dar se mâhnește și pentru sporirea pe care o vede la bărbatul ei. În aceste cazuri este mai bine să se stingă candela de o mie de ori, decât să meargă bărbatul să o aprindă. Pentru a păzi familiile de destrămare, le spun bărbaților: "Să-i spui femeii tale atunci când o vei găsi în toane bune: «Dacă merg la biserică și fac puțină rugăciune și câte-va metanii, sau dacă citesc vreo carte duhovnicească, nu le fac pe acestea din multa evlavie, ci pentru că ele mă frânează și mă țin să nu fiu atras de această societate jalnică și astfel să merg la baruri de noapte cu prietenii»". Când bărbatul va mânui astfel problema aceasta, atunci femeia se va bucura și se poate ca ea să se schimbe și chiar să-L întărească în cele duhovnicești. Iar dacă nu va proceda astfel, va ajunge să-i rupă oasele, și apoi chiar la divorț. Dacă bărbatul vrea să o ajute duhovnicește pe femeia sa, este bine să încerce să o împrietenească cu o familie care trăiește duhovnicește, astfel încât, văzând ea evlavia mamei din acea familie, să se îndemne și ea să o urmeze.”[/…] Cuviosul Paisie Aghioritul – „Cuvinte Duhovnicești” vol. IV „Despre Familie”, paginile 169-170. Știi care e paradoxul ? Multe femei spuneți că vreți „bărbat credincios” dar când îl întâlniți pe cel care arde pentru credință spuneți că e prea habotnic, în cazul ăsta mi-e că multe dintre voi vă jucați cu cuvintele și nu știți ce vreți de fapt, sau vreți un bărbat de plastilină, care să mimeze credința de ochii lumii și care să facă și din mersul la Biserică un joc de societate și impresionarea celorlalți enoriași cu imaginea familiei idilice. Unele lucruri nu se schimbă, Cuviosul și Sfântul Paisie Aghioritul a intuit calibrul pe care-l poate avea bărbatul în viața duhovnicească și invidia femeii lui față de credința lui, nu degeaba se zice în popor că „bărbatul e cruce întreagă.”
|
||||
|
||||
|
Citat:
În altă ordine de idei, nu ați înțeles ce calități atribui eu unui habotnic: incapacitatea de a vedea dincolo de dogme/formă/normă, rigurozitatea exagerată aplicată cu precădere altor pentru că "așa e bine/drept/plăcut lui Dumnezeu", gândirea și filtrarea informațiilor mult diminuate (adică dacă preotul/cutare monah a spus așa, înseamnă că e sfânt; dacă ești doar om, probabil ești un nenorocit de păcătos și nu meriți ascultat) și altele asemenea. Da, de oamenii ăștia mă feresc, fiindcă n-au înțeles mai nimic din viața și din complexitatea omului. În rest, Dumnezeu știe cum le primește ostenelile și inflexibilitatea. Bărbați care să ardă pentru credință am întâlnit, dar erau fie monahi, fie căsătoriți. Cei la care mă gândesc nu erau habitnici.
|
||||||||
|
||||||||
|
Citat:
Citat:
Deocamdată bărbații au umplut cu zecile de mii Pustia Egiptului din râvnă pentru dumnezeire, cu o populație de nivelul unui oraș mediu la acea vreme și după femeile i-au mai copiat pe alocuri. Citat:
Simplu fapt să te crezi mai presus decât bătrânii cu viață Sfântă prin care au apărut revelații duhovnicești după formula Sinodului Apostolesc din Biblie e deja o eroare duhovnicească. În viață dacă respecți „principiile diriguitoare” ale legilor impuse de alții care sunt „părinți fondatori” ești model de „civism”, dar văd că unii nu fac reglajul fin și la viața duhovnicească. N-am văzut încă în societatea civilă să fie cineva insultat pentru că urmează regulile și normele stabilite de alții, dar în lumea duhovnicească omul contemporan crede că e mai luminat de Duh Sfânt decât episcopi care au ieșit cu rănile persecuțiilor la Sinodul de la Niceea. Citat:
Citat:
Având în vedere că a spovedit oameni de mir într-o Grecie foarte libertină și dezlânată care n-a avut o zi de comunism și restricție a moravurilor sau a liberei circulații, că a îndrumat prin scrisori misionare și prin viu grai oameni care i s-au destăinuit și că a avut înainte vedere, ce spune el în cartea „Despre Familie” se aplică pentru omul contemporan al societății „post ortodoxe” și secularizate chiar dacă sunt lucruri incomode. Citat:
Citat:
Citat:
Până la urmă tu ai lua de bărbat un om care poartă barbă ca și călugării sau ți-ai lăsa copilul la călugărie ? E o întrebare de reflecție mai mult.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 18.08.2017 at 16:16:03. |
|
|