Citat:
În prealabil postat de Ali Baba
cataline, ai informatii trunchiate si tinzi sa le "alegi" pe cele gresite. nu mai continui un dialog al orbilor, am cautat pe net ceva cat mai concis, un text care sa te faca sa intelegi cat de cat cum stateau lucrurile cu protoromanii si cu credinta lor.
https://www.historia.ro/sectiune/gen...scut-ortodocsi
|
Ai gasit acest articol, dar nu stiu daca l-ai si citit. Autorul arata, de fapt, ce spun si eu si contrazice ce spui tu. In cronologia de la sfarsit spune ca inca inainte de retragerea Aureliana crestinismul incepuse sa se raspandeasca in teritoriile ocupate. Articolul vorbeste despre altceva, despre apartenenta la ortodoxie, asa cum ti-am mai spus. Tu ai gasit informatii care vorbeau despre propovaduirea Sfantului Andrei sau despre crestinismul in primele trei secole, ori despre ritul existent in aceste locuri si ai ajuns la alte concluzii, ca ar spune despre inexistenta crestinismului in primul mileniu. Ai dat un singur istoric contemporan care ar sustine asta, in rest cred ca niciun istoric nu poate sustine asa ceva, tocmai datorita dovezilor existente (n special arheologice).