![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu știu despre cine vorbești. Nu este necesar să postezi mărturii, eu nu am contestat nicio clipă minunea de la Ierusalim.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu am scris pentru tine acele marturii, ci pentru cei ce se indoiesc de minune, nu se prea gasesc traduse in romana, acum le-am gasit si eu. |
|
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Tot el mai spune: ”Eu nu exclud că acea lumină se aprinde în mod minunat” sau ”Eu cred în asta și chiar nu exclud că în unii ani lumina se sfințește în mod văzut, iar în alți ani - în mod nevăzut!” Citat:
Citat:
Nu mai are idei ecumeniste? |
|
|
|||
|
|||
|
Doar decat noi? Decat toti ortodocsii care cred in minune, desi nu au fost acolo si nu au nevoie de zeci de dovezi. Chiar si multi catolici cred in aceasta minune, probabil sunt si musulmani si evrei, care stau acolo.
Citat:
Despre ce spune parintele Pruteanu am explicat suficient, nu as vrea sa repet de zeci de ori aceleasi lucruri, cum faceam in trecut, tu oricum o sa vezi doar ce vrei tu, as face-o degeaba, doar ca sa ne contrazicem. Cel mai simplu e sa il intrebi chiar pe parintele Pruteanu ce crede. Sau, ca sa vezi ca am dreptate, sa mai gasesti o singura persoana care intelege ce scrie acolo asa cum intelegi tu, eu ma indoiesc ca ai putea gasi. In plus, tu iei doar ce se potriveste cu ceea ce spui tu, indepartand pasajele in care spune ce spun si eu. Citat:
Eu chiar am, pare ca tu nu ai, ti-am mai spus ca tu uiti dupa cateva zile ce ai spus, iti resetezi constant memoria. Pentru ca si tu ai aceste conceptii si ii apreciezi mai mult pe teologii care le au. Eu ti-am spus ca tu esti mai apropiat de ortodoxie decat ei. Cum sa-i vezi daca tu ii apreciezi? Asa cum am scris in mesajul anterior a avea o credinta ecumenista inseamna a nega, pe scurt, faptul ca exista o singura credinta, o singura Biserica si un singur botez, iar aceasta e doar ortodoxia si Biserica Ortodoxa. Adica ceea ce spune si Parintele Cleopa, mai pe larg: http://www.sinaxa.net/abc/2010/09/pa...apta-credinta/ Parintele Pruteanu are idei si conceptii preluate de la catolici (de genul trebuie revizuite vietile sfintilor, multe sunt povestiri) si chiar protestanti (de genul in primele secole era invatatura corecta si apoi Biserica a preluat invataturi gresite, referitor la impartasanie). Dar spune si ca toti catolicii ar trebui botezati, care contrazice ecumenismul. Am mai spus ca e posibil ca parintele Pruteanu sa spuna asta doar pentru ca asa ar spune canoanele, nu pentru ca ar crede ca nu exista botez la catolici si nu e valabil. Oricum ar fi parintele Pruteanu are multe cocneptii gresite, cred ca e preotul cu cele mai multe si mari astfel de erori din cate am vazut. Pana la urma si Kalomiros a scris o carte impotriva ecumensimului si catolicismului, ca sa preia apoi evolutionismul teist tot de la catolici. |
|
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Și în același context mai spune: ”Eu nu exclud că acea lumină se aprinde în mod minunat” Da, minunea aprinderea lumânărilor la alte persoane decât patriarh, aprinderea sau nu a bărbilor... Citat:
Citat:
Citat:
https://www.youtube.com/watch?v=fjvWUNtClwA |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Asta nu ai unde să știi. Apropierea de ortodoxie nu înseamnă teorie, ci trăire în Domnul. Și asta nu oricum, ci respectând poruncile evanghelice. Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Din nou o viziune pietista. Este complet gresit ce spui, dimpotriva, trebuie sa fim atenti pe cine urmam, in special legat de inavatura de credinta, altfel poti sa urmezi un adventist, daca tot nu conteaza ce crede. Iar eu ti-am spus ce greseli de invatatura are, pentru ca tu ai dezvoltat discutia despre asta. Am gasit pe net evidentiate si alte erori: "E teologie schizofrenica a spune ca e curvie sa traiesti necununat. Vietile sfintilor sfideaza logica, istoria si bunul simt. Sfantul Nicolae nu l-a palmuit pe Arie iar Sfantul Spiridon n-a facut nici o minune cu nici o caramida. De fapt nici n-a fost la Sinodul Ecumenic …" Asta pe cine intereseaza, nu pentru tine, tu te uiti doar la traire. |
|
|
|||
|
|||
|
..:))) Așa ceva eu nu am spus. Ai vrut să spui modul de înțelegere/raportare a unor credincioși și clerici.
Altă eroare. Ai vrut să spui mai multe împărtășiri cu o singură spovedanie, dar numai cu binecuvântarea duhovnicului. Cele 4 posturi + miercurea/vinerea nu sunt zile de post? Biserica spune că nu te poți împărtăși doar dacă ai păcate de moarte care te rup de Biserică. Cu toate acestea nu am auzit la nimeni o asemea practică. În schimb se practică și spovedania sistematică (la 3-4 săptămâni) cu împărtășire săptămânală. Poți primi canon de la duhovnic să ții post înainte de te împărtăși sau să te spovedești de fiecare dată înainte de împărtășire, dar asta este cu totul altceva. Nu te poți împărtăși fără binecuvântarea duhovnicului. Scopul Sfintei Liturghii este împărtășirea credincioșilor (comuniunea euharistică) și nu doar împărtășirea preotului. Dacă ai fi știut lucrurile acestea nu ai mai vedea ecumeniști unde nu este cazul. Am o curiozitate: preoții de ce nu se spovedesc de fiecare dată înainte de a se împărătăși? P.S. Restul nu mai comentez, aștept răspuns de la Pr. Pruteanu. Last edited by simpllu; 23.04.2018 at 21:27:53. |
|
|
||||||
|
||||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Faci o confuzie de tip pietist, din ecumenism. Pietismul pune accentul exagerat pe traire, minimalizand dogma, invatatura de credinta. Noi vorbim despre afirmatia sa, ca eterodocsii din vest ar fi primit darul vorbirii in limbi, nu de trairea sa, pe care nu o cunosti nici tu, pentru ca aceasta nu poate fi vazuta intr-un discurs (probabil nici cel mai ecumenist preot de la noi n-ar crede ca acela e darul vorbirii in limbi). Si nu vorbeam de ceea ce crede parintele, pentru ca despre asta am spus data trecuta, ci despre faptul ca tu negai ce scria negru pe alb, in mod ciudat. |
![]() |
| Thread Tools | |
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Lumina sfanta de la Ierusalim | mihai_1991 | Intamplari adevarate | 195 | 06.05.2011 00:34:45 |
| Lumina de la Ierusalim | Baciu Ciprian | Intrebari utilizatori | 0 | 03.04.2010 17:04:00 |
| Sfanta Lumina de la Ierusalim | ileana61 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 40 | 17.01.2009 18:56:11 |
|
|