Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.04.2022, 16:49:52
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit Originea "Răului"-"Căderea" lui Lucifer (perspective biblice)

Mult discutatul subiect,deja un laitmotiv al civilizației creștine în care tot raul din aceasta lume este pus în aripile frânte ale creaturii perfecte a divinității...

Să vedem ce putem identifica din Biblie despre acest major eveniment cosmic...Și aceasta, mult amintit,dar prea puțin detaliat sau studiat...

Sa începem cu Isaia(14:12-14)

"12.Cum ai căzut din cer, Luceafăr strălucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborât la pământ, tu, biruitorul neamurilor!
13.Tu ziceai în inima ta: ‘Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi ședea pe muntele adunării dumnezeilor, la capătul miazănopții;
14.mă voi sui pe vârful norilor, voi fi ca Cel Preaînalt.’"

Cu toate că contextul pasajelor din acest capitol se referă la regele Babilonului,se poate identifica trimiterea directă și indirectă la Satan sau Lucifer că exponent al raului,și se fac referințe la căderea lui și motivele acestei căderi.

Vom trece la Ezechiel, capitolul 28,unde pasajele se referă la regele Tirului,dar la fel că și cele adresate regelui Babilonului din Isaia,putem identifica aspecte legate de Lucifer,probabil ascunse și aici dinadins,din motive,cunoscute mai mult de autorii biblici,sau editorii și cenzorii vremurilor...Chiar dacă restul pasajelor din capitolul,se refera in mod mai explicit regelui,in acestea deja putem observa că nu prea se pot aplica unui om,fie el și rege...

...«Ajunseseși la cea mai înaltă desăvârșire, erai plin de înțelepciune și desăvârșit în frumusețe.
13.Stăteai în Eden, grădina lui Dumnezeu, și erai acoperit cu tot felul de pietre scumpe: cu sardonix, cu topaz, cu diamant, cu crisolit, cu onix, cu iaspis, cu safir, cu rubin, cu smarald și cu aur; timpanele și flautele erau în slujba ta, pregătite pentru ziua când ai fost făcut.
14.Erai un heruvim ocrotitor, cu aripile întinse; te pusesem pe muntele cel sfânt al lui Dumnezeu și umblai prin mijlocul pietrelor scânteietoare.(Ezechiel,28:12-14)

Iată niște pasaje foarte relevante din Apocalipsa(12:9-10)

"Și balaurul cel mare, șarpele cel vechi, numit diavolul și Satana, acela care înșală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui.
...pentru că pârâșul fraților noștri, care zi și noapte îi pâra înaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos."

Un termen foarte interesant pentru a-l defini pe Satan.."pârâșul"

"Voi aveți de tată pe diavolul și vreți să împliniți poftele tatălui vostru. El de la început a fost ucigaș și nu stă în adevăr, pentru că în el nu este adevăr. Ori de câte ori spune o minciună, vorbește din ale lui, căci este mincinos și tatăl minciunii."(Ioan,8:44)

Deci,Satan ,de la început a fost ucigaș,zice Ioan...

Iată că aici avem niste detalii interesante,și vom vedea imediat despre ce îngeri este vorba și cum au păcătuit,cât și locuri pregătite acestora

"Apoi va zice celor de la stânga Lui: ‘Duceți-vă de la Mine, blestemaților, în focul cel veșnic, care a fost pregătit diavolului și îngerilor lui!"(Matei,25:41)

"...în ce privește judecata, fiindcă stăpânitorul lumii acesteia este judecat".(Ioan,16:11)

Avem și în Iuda niște opinii foarte interesante,despre cum se raportează Mihail către Satan...

"El a păstrat pentru judecata zilei celei mari, puși în lanțuri veșnice, în întuneric, pe îngerii care nu și-au păstrat vrednicia, ci și-au părăsit locuința."(Iuda,1:6)
Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului și se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznitsă rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!”(Iuda, 1:9)
"Căci dacă n-a cruțat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în adânc, unde stau înconjurați de întuneric, legați cu lanțuri și păstrați pentru judecată;"(2Petru,4:4)

Vedem și ce au păcătuit,aici este vorba despre nefilimi..

"...fiii lui Dumnezeu au văzut că fetele oamenilor erau frumoase și din toate și-au luat de neveste pe acelea pe care și le-au ales.
Uriașii erau pe pământ în vremurile acelea și chiar și după ce s-au împreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor și le-au născut ele copii; aceștia erau vitejii care au fost în vechime, oameni cu nume."(Geneza,6:2-4)

Și un aspect interesant,deci îngerii pot doar prin încarnare sa se împreuneze,deci implicit se pot incarna,însă le este interzis asta in cer...

"Căci, la înviere, nici nu se vor însura, nici nu se vor mărita, ci vor fi ca îngerii lui Dumnezeu în cer."(Matei,22:30)

Însă mai vedem și alte manifestări ale îngerilor/Spiritelor/ încarnați...

"Și a luat Avraam unt, lapte și vițelul cel gătit și le-a pus înaintea Lor și pe când Ei mâncau a stat și el alături de Ei sub copac."
(Geneza 18:8)

Iarăși o manifestare a trupului înviat...

"Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase, precum Mă vedeți pe Mine că am. Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și picioarele Sale.
Iar ei încă necrezând de bucurie și minunându-se, El le-a zis: Aveți aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de pește fript și dintr-un fagure de miere. Și luând, a mâncat înaintea lor."
(Matei 24:39-43)

Deci, surprinzător....Se află în locurile cerești...Asta înseamnă că sunt liberi,locuind în "locurile cerești",și Satan domn al văzduhului.

"Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești."(Efeseni
,6:12)

"...în care trăiați odinioară după mersul lumii acesteia, după domnul puterii văzduhului, a duhului care lucrează acum în fiii neascultării."(Efeseni,2:2)

Deci vedem că totul este in strânsă legătură cu îngerii lui Dumnezeu, întrucât își exprimă și preferințele...
"Când Cel Preaînalt a împărțit moștenire popoarelor, când a împărțit pe fiii lui Adam, atunci a statornicit hotarele neamurilor după numărul îngerilor lui Dumnezeu. Iar partea Domnului este poporul lui Iacov, Israel e partea lui de moștenire."
(Deuteronom 32:8-9)

Personal,acesta este pasajul meu preferat din Biblie...Marea familie reunită:))
"Fiii lui Dumnezeu au venit într-o zi de s-au înfățișat înaintea Domnului. Și a venit și Satana în mijlocul lor."(Iov,1:6)

Thread Tools
Moduri de afișare