Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.03.2024, 23:17:36
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Noi nu trebuie sa chemam in ajutor duhurile celor morti si nici macar sa alergam la cineva care are o astfel de practica:
Levitic 19:31 Să nu alergați la cei ce cheamă morții

Este foarte interesanta profunda transformare in NT a acestei legi.
Cita lume a alergat la Iisus pentru pentru ca acesta sa cheme pe nume mortii, si nu numai, dar sa-i si invie!
Deci clar ceva este pierdut in traducerea Leviticului.

Si inca un detaliu. Cei ce alergau la Iisus pentru chemarea si invierea lui Lazar( deja in descompunere de 4 zile) si altii stiau de legea din Levitic de a nu apela la nimeni pentru asemenea lucruri si totusi o faceau. Deasemenea nu stiau de noua Lege adusa de Hristos.
Iudeimea stia foaaarte bine pedepsele capitale ( cu pietre) deci sansele ca acestia sa nu cunoasca consecintele acestor incalcari de legi cu pedepse de moarte sunt excluse!

Citat:
Levitic 20:27.Bărbatul sau femeia, de vor chema morți să moară neapărat: cu pietre să fie uciși.
Citat:
Aici este vorba desigur de mortii care au murit fizic. Adică trupul lor era mort iar duhul era viu.
Hristos nu a avut nici o problema sa cheme mortii, duhul lor si sa-l reintroduca in cadavru reinviidu-l. Si din ce citim au fost multi!

Last edited by cozia; 09.03.2024 at 23:27:00.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2024, 08:43:05
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
1. Cita lume a alergat la Iisus pentru pentru ca acesta sa cheme pe nume mortii,
2. si nu numai, dar sa-i si invie!
3. Deci clar ceva este pierdut in traducerea Leviticului.
1. Nu cunosc persoane care i-au cerut lui Iisus sa cheme mortii. Poți enumera cateva?
2. Cred că invierile din morti (petrecute si in VT) sunt diferite de invocarea ajutorului celor morti. Atunci cand un crestin ortodox se roaga la un sfant decedat, nu-l inviaza mai intai. Poate sunt cazuri dar eu nu cunosc.
3. Cum crezi ca ar suna o traducere corecta a versetului din Levitic?
Reply With Quote
Vechi 10.03.2024, 18:23:37
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
1. Nu cunosc persoane care i-au cerut lui Iisus sa cheme mortii. Poți enumera cateva?
2. Cred că invierile din morti (petrecute si in VT) sunt diferite de invocarea ajutorului celor morti. Atunci cand un crestin ortodox se roaga la un sfant decedat, nu-l inviaza mai intai. Poate sunt cazuri dar eu nu cunosc.
3. Cum crezi ca ar suna o traducere corecta a versetului din Levitic?
1. Da, bine, asa este. Aici nu am exprimat in mod complet ideea. Credeam ca se intelege si asa.
Deci:
Cita lume a alergat la Iisus pentru pentru ca acesta analizind situatia la fata locului sa decida sa cheme pe nume mortii,

Lume: ( Marta, Maria, Iair), care a alergat la El dupa un ajutor specific legat de cineva care era pe patul de moarte si in final au murit:
Nume: a.Lazar si b.fata lui Iair
Chemare din morti, din stare decedata( din nou actiune hotarata pe loc de Mantuitor):
"Lazare(nume) vino afara(chemare)"
" Mielusico(nume), trezete-te( alta chemare)"

2. Faza cu "invocarile ajutorului celor morti" fac parte din discutiile voastre care pe mine nu ma intereseaza si nu am facut referire la asa ceva. Aia lamuriti-o voi intre voi.

3. De unde vrei sa stiu eu care-i treaba cu Leviticul. Pentru asta trebuie sa cunosti limba si sa traiesti in cultura aramaica/iudaica.

Last edited by cozia; 10.03.2024 at 18:27:30.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare