Citat:
În prealabil postat de fallen
Daca nu va e cu suparare, poate sunt putin off topic, sa ne lamuriti si noua (mie) urmatorii termeni : 1. psihologie clinica; 2. psihanaliza;3. analiza tranzactionala. E posibil ca primii doi sa-i mai fi definit pe undeva, imi cer iertare daca cumva am uitat sau din neatentie si ignoranta nu am bagat la cap. Multumesc, Doamne ajuta!
|
Cu riscul de a raspunde mai tarziu (dar mai bine dacat niciodata) am sa incerc sa clarific un pic termenii mentionati
1. Psihologia clinica - se ocupa in special cu cazurile cele mai ”dure” din domeniul Psihologiei si Psihiatriei - psihologii din aceasta ramura lucreaza ideaproape cu psihiatrii si sunt de obicei prezenti in spitale sau clinici.
2. Psihanaliza - este prima teorie si metoda de tratament psihologic (
https://alexgheorghiu.ro/psihologie/...e/psihanaliza/). Este cea care practic a pus Psihologia pe harta stiintei. Desi profunda, are multe critici mai ales dpdv al metodologiei de cercetare - practic inexistenta la vremea crearii sale. In ziua de azi este mai rar folosita - iar ce se foloseste este o varianta adusa la zi in care multe dintre conceptele initiale au fost ajustate.
3. Analiza Tranzactionala - este un mod de a privi interactiunile dintre oameni. Exista 3 tipuri de rol: Parinte, Adult si Copil - iar fiecare rol este folosit de noi in diferite situatii. Aceste asumari de rol, odata identificate, pot ajuta la identificarea si corectarea unor modele de comportament.