Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.09.2025, 21:58:15
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
Ca să organizezi cateheze trebuie să citești mult și să ai și un public ce are cam aceleași lecturi, altfel nu înțeleg.
Despre preeoti se presupune ca au citit prin facutatea deja, ca eu in gneral am vazut destule cunostinte si mult stii har in predica multora.

Iar despre enoriasi ar fi absurda sa credem ca adevarul lui Hristos are nevoie de lectura prealabila ca sa ajunga la ej. E ca si cum ai limita puterea lui Dumnezeu de cunostintele omului. si tu cred ca sustii astta cand afirmi
<<Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii>>

Preotii sau indrumatorii,da au nevoie de invatatura, dar in final tre sa rezume la a explica unele cunostintele mai dificile : tainele ortodoxiei,infaibilitatea ei fata de alte deviatiii, puterea harului si dogma intruparii si treimii care sunt mai absracte.

In rest sunt invataturi practice despre pacat, virtute, rugaciune ,viata vesnica , care se pot dialoga pur si simplu cu oamenii, caci fac parte din viata orcarui credincios, si nici nu a adaugat invatura oorotodoxa prea multe de a lungul secolelor la ce a spus Mantuitorul.

Citat:
Dar înțelege că și așa mai sunt 2-3 parohii minim în care se fac cateheze, dar vin aceeași oameni."
Zi mi una si mie si ma duc sa vad cum e.
Eu una singura am intalnit si asta cand eram mai tanar.

De ce crezi ca vin mereu aceiasi oameni?
Oricum am suci-o ,si daca i-ai comasa,exista o problema de substanta in modul cum e prezentata sau perceputa invatatura, ca venind de la oameni,nu de la Dumnezeu.

Pentru ca daca ar fi de la Dumnezeu ar exista implicare, atractivitate, si oamenii ar da navala, asa cum vad ca la predicile de la slujbe,acolo unde se vorbeste de omul real, incepe sa se intample.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2025, 23:16:09
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Despre preeoti se presupune ca au citit prin facutatea deja, ca eu in gneral am vazut destule cunostinte si mult stii har in predica multora.
Nu toți au darul predicării și dacă limităm cum faci tu cu judecată raportată doar la cateheze, înseamnă că duhovnici care erau mai retrași, aveau votul tăcerii cum era Paisie Olaru sau alți harismatici pt tine s-au rupt de credincioși în mintea ta, că nu inundă internetul sau amvoanele cu ore și ore de predici.

Citat:
Iar despre enoriasi ar fi absurda sa credem ca adevarul lui Hristos are nevoie de lectura prealabila ca sa ajunga la ej. E ca si cum ai limita puterea lui Dumnezeu de cunostintele omului. si tu cred ca sustii astta cand afirmi
<<Mulți călugări sau harismatici nu aveau multe clase, deci nu se punea accent ca în lumea occidentală pe studii>>

Preotii sau indrumatorii,da au nevoie de invatatura, dar in final tre sa rezume la a explica unele cunostintele mai dificile : tainele ortodoxiei,infaibilitatea ei fata de alte deviatiii, puterea harului si dogma intruparii si treimii care sunt mai absracte.
Păi tocmai că există în ortodoxie cunoașterea APOFATICĂ în care nu poți explica anumite lucruri, de aia și e Taină, tu ești ros de duhul apusenismului în care din dorința de a explica orice aproape că ignoră lucrarea harică.

La tine mai e și treaba că îți place să bați apa în Piuă despre rugăciune în loc să te rogi, cine vrea să facă fapte tace și face și Dumnezeu îl luminează pe parcurs, nu scrie tomuri despre cum să facă un lucru.

Tu ești mai mult cu teoreticul și cu discuția, te răcorești făcând teoria faptelor bune și ale virtuților în loc să le practici.

Citat:
In rest sunt invataturi practice despre pacat, virtute, rugaciune ,viata vesnica , care se pot dialoga pur si simplu cu oamenii, caci fac parte din viata orcarui credincios, si nici nu a adaugat invatura oorotodoxa prea multe de a lungul secolelor la ce a spus Mantuitorul.
Nu trebuie atâta dialog, cât faptă și ascultare.

Citat:
Zi mi una si mie si ma duc sa vad cum e.
Eu una singura am intalnit si asta cand eram mai tanar.
Eu am văzut la mine în oraș minim 2 locuri de care știu eu, dar e posibil să fie mult mai multe, tu pierzi din vedere că preotul are și familie și treabă acasă și copii de crescut, nu să stea cu noi extra peste ce îți comunică deja la spovedanie.

Dacă nu îl asculți la spovedanie, când e discuție privată ce te face să crezi că ai urechile mai receptive când se vorbește cu un grup ?

Citat:
De ce crezi ca vin mereu aceiasi oameni?
Oricum am suci-o ,si daca i-ai comasa,exista o problema de substanta in modul cum e prezentata sau perceputa invatatura, ca venind de la oameni,nu de la Dumnezeu.
O vreme vin aceeași oameni, dar și ei au îndatoriri familiale, de lucru și de întreținere, poate fac și agricultură și altele, după se lasă și ei.

Citat:
Pentru ca daca ar fi de la Dumnezeu ar exista implicare, atractivitate, si oamenii ar da navala, asa cum vad ca la predicile de la slujbe,acolo unde se vorbeste de omul real, incepe sa se intample.
Nu e timp să le faci pe toate, fă frăția ta facultatea de teologie și practică la o parohie și vezi real nu din teorii cât timp efectiv are preotul să le facă pe toate, întreținerea unei familii, obligațiile față de administrație, slujbe, rugăciuni particulare, pregătirea pt predici, post, ajunare, spovedanii etc.

Last edited by Iorest; 21.09.2025 at 23:20:45.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2025, 21:05:46
Senior Member

Implicit

Citat:
Păi tocmai că există în ortodoxie cunoașterea APOFATICĂ în care nu poți explica anumite lucruri, de aia și e Taină, tu ești ros de duhul apusenismului în care din dorința de a explica orice aproape că ignoră lucrarea harică.

La tine mai e și treaba că îți place să bați apa în Piuă despre rugăciune în loc să te rogi, cine vrea să facă fapte tace și face și Dumnezeu îl luminează pe parcurs, nu scrie tomuri despre cum să facă un lucru.

Tu ești mai mult cu teoreticul și cu discuția, te răcorești făcând teoria faptelor bune și ale virtuților în loc să le practici.
Sa stii ca nu ma supar sau nu ma descurajeaza caratcterizarea ta, pentru ca tot ce scriu, scriu cu gandul la oameni, si daca eu sunt prea analitic, poate ca asa sunt si multi dintre cei ce citesc.

Iar daca incerc sa teoretizez rugaciunea , e tocmai datorita slabiciunii mele in o practica din instinct, si atunci caut macar pe cale rationala sa ma inteleg pe mine , si sa inteleg ce vrea Dummnezeu, ceea ce poate la altii vine din simtire. Deci nu ar trebui dispretuiti nici cei care cauta preccum nici cei care iau totul de-a gata , caci Dumnezeu ii ajuta deopotriva pe toti.

Nici nu mi-am asumat altceva decat sa fiu transparent cu mine insumi, in speranta ca, cat mai multi se pot regasi in cautarile mele.

Cu greu m-am acomodat cu dogma ortodoxa, dar iata ca in urma atator cautari si revolte am ajuns sa o indragesc,si am vazut ca nu e deloc irationala, ci dimpotriva.

De acceea inteleg pe cei revoltati, plictisiti , ultra-logici ori pragmatici , pentru ca stiu ca Dumnezeu ii ajuta chiar prin anumite fatete ale felului lor de a fi.

Caci El este un Dumnezeu viu, care stie inimile si rarunchii fiecaruia, si doar de la El vine harul intelegerii, dar si al simtirii.
Noi trebuie doar sa ne platim umila datorie de a intoarce altora din harul primit.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2025, 21:17:37
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iar daca incerc sa teoretizez rugaciunea , e tocmai datorita slabiciunii mele in o practica din instinct, si atunci caut macar pe cale rationala sa ma inteleg pe mine , si sa inteleg ce vrea Dummnezeu, ceea ce poate la altii vine din simtire. Deci nu ar trebui dispretuiti nici cei care cauta preccum nici cei care iau totul de-a gata , caci Dumnezeu ii ajuta deopotriva pe toti.
E vorba de a bate pasul pe loc, pe internet, ortodoxia presupune renunțarea la confort, fotolii moi, lucruri servite de-a gata, e un efort imens, uneori treci prin ispite.

În loc să facem teoria pelerinajului, mai bine ne punem pe autocare, mașini și mergem, în loc să întrebi pe internet unde poate dai de unul mai habarnist decât tine mai bine faci turul Bisericilor bucureștene în căutarea unui duhovnic în stilul lui Sofian Boghiu, Galeriu, Constantin Sîrbu și alții care au ajuns prin București.

În loc să facem teoria catehezei mai bine în turul bucureștean întrebi pe la pangare dacă se fac cateheze, consulți programul parohiei, chestii din astea simple.

N-am văzut oameni de faptă care s-o ardă prea mult în teorii, simbolisme, abstracționisme, figuralisme și alte construcții mentale, astea sunt apanajul fariseilor și cărturarilor de la Ana la Caiafa la pleșu și liicheanu.

Last edited by Iorest; 22.09.2025 at 21:20:50.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2025, 22:10:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
E vorba de a bate pasul pe loc, pe internet, ortodoxia presupune renunțarea la confort, fotolii moi, lucruri servite de-a gata, e un efort imens, uneori treci prin ispite.

În loc să facem teoria pelerinajului, mai bine ne punem pe autocare, mașini și mergem, în loc să întrebi pe internet unde poate dai de unul mai habarnist decât tine mai bine faci turul Bisericilor bucureștene în căutarea unui duhovnic în stilul lui Sofian Boghiu, Galeriu, Constantin Sîrbu și alții care au ajuns prin București.

În loc să facem teoria catehezei mai bine în turul bucureștean întrebi pe la pangare dacă se fac cateheze, consulți programul parohiei, chestii din astea simple.
E loc pentru toata lumea, si pentru toate abordarile : unii pleaca in pelerinaje, altii se gandesc mai mult inainte de a pleca, caci nu prevad in aceea actiune mai multa implicare umana decat in orice alta excursie platita la munte cu un grup. Iar manastirile ajung un obiectiv turistic in care harul nu mai patrunde.

Unii constata ca nu prea sunt cateheze altii si-au pierdut speranta chiar si daca ar mai fi , pentru ca nu gasesc intelegere si un limbaj accesibil in ele ,nu gasesc pe nimeni care sa ii pese de intrebarile lor, si sa se puna la nivelul lor. Dogma e pentru om ca sa il ajute si nu omul circumscris dogmei. De acea nu vin oamenii la cateheze ,nu ca sunt ocupati,ci pentru ca nu se regasesc in credinta exprimata astfel,impersonal.

Si nici nu pot crede ca nu ar fi posibil odata ce chestiuni similare vad la protestanti,care chiar daca nu or avea ei adevarul, macar acest adevar simplu uman l-au inteles,ca omul trebuie sa fie centrul credintei si nu invers.

Deci fie prin fapta fie prin ganduri ,fie in linistea rugaciunii fie pe net sau la servici,fie in ascculare si chiar fie si in neimplinnire, fiecare exprima o felie din viata Bisericii, atata timp cat crede in ea si cat intrupeaza una din zilele Fiului Omului in trecerea sa pe pamant.

Caci nici Hristos nu a avut parte dooar de una sau alta din laturi ,ci a gustat toata gama trairilor umane ,in afara de una singura , a pacatului.

Last edited by iustin_dumitru; 22.09.2025 at 22:14:29.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2025, 00:44:50
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
E loc pentru toata lumea, si pentru toate abordarile : unii pleaca in pelerinaje, altii se gandesc mai mult inainte de a pleca, caci nu prevad in aceea actiune mai multa implicare umana decat in orice alta excursie platita la munte cu un grup. Iar manastirile ajung un obiectiv turistic in care harul nu mai patrunde.
Nu are nicio treabă pelerinajul cu o excursie la munte, în pelerinaj se respectă o ținută, nu se râde, nu se vorbesc prostii, se tace, se postește, e nevoință.
Tocmai fiindcă nu ai fost în multe pelerinaje gândești așa, din nou faci teoria chibritului în loc să te duci să vezi tu.

Citat:
Unii constata ca nu prea sunt cateheze altii si-au pierdut speranta chiar si daca ar mai fi , pentru ca nu gasesc intelegere si un limbaj accesibil in ele ,nu gasesc pe nimeni care sa ii pese de intrebarile lor,
Sunt cateheze, mai ales în București unde sunt peste 50 de parohii ortodoxe și 5 să fie și tot sunt, sunt și lansări de carte cu tematică ortodoxă, că nu le-ai căutat tu e problema ta.

Iar asta cu nu îi pasă nimănui de întrebările lor e o informație eronată fiindcă mulți pun întrebări la spovedanie, tu poate ai vrea răspunsuri fără spovedanie și e deja altceva.

Citat:
si sa se puna la nivelul lor. Dogma e pentru om ca sa il ajute si nu omul circumscris dogmei. De acea nu vin oamenii la cateheze ,nu ca sunt ocupati,ci pentru ca nu se regasesc in credinta exprimata astfel,impersonal.
Nici să auzi aceleași subiecte repetându-se nu e ok, iar unii au și obligații de familie, copii, întreținere, o casă la țară unde au treabă în sezonul agricol șamd, păi nu e cum zici tu că toți au dispoziție, abia își fac loc o oră pe săptămână.

Citat:
Si nici nu pot crede ca nu ar fi posibil odata ce chestiuni similare vad la protestanti,care chiar daca nu or avea ei adevarul, macar acest adevar simplu uman l-au inteles,ca omul trebuie sa fie centrul credintei si nu invers.
Umaniștii zic că omul e în centrul preocupărilor, tu ai duh apusenist, chiar și cu tendințe umaniste, de aceea simplifici în discuțe

Citat:
Deci fie prin fapta fie prin ganduri ,fie in linistea rugaciunii fie pe net
Pe net n-a făcut niciun apostol propagandă și nici sfinții contemporani care au prins anii 50-60 nu au apărut la radio de pildă, deci asta e o gogoriță că s-ar fi folosit de net.
Mă uit la trinitas tv și sunt foarte puține vizualizări la un clip raportat la nr de credincioși, și asta e bine, mai bine ți-e să ai o relație vie cu Biserica, cu rugăciunea decât să stai în fața unui ecran.

Last edited by Iorest; 23.09.2025 at 00:46:51.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2025, 21:27:03
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu are nicio treabă pelerinajul cu o excursie la munte, în pelerinaj se respectă o ținută, nu se râde, nu se vorbesc prostii, se tace, se postește, e nevoință.
Tocmai fiindcă nu ai fost în multe pelerinaje gândești așa, din nou faci teoria chibritului în loc să te duci să vezi tu.

Sunt cateheze, mai ales în București unde sunt peste 50 de parohii ortodoxe și 5 să fie și tot sunt, sunt și lansări de carte cu tematică ortodoxă, că nu le-ai căutat tu e problema ta.

Iar asta cu nu îi pasă nimănui de întrebările lor e o informație eronată fiindcă mulți pun întrebări la spovedanie, tu poate ai vrea răspunsuri fără spovedanie și e deja altceva.

Nici să auzi aceleași subiecte repetându-se nu e ok, iar unii au și obligații de familie, copii, întreținere, o casă la țară unde au treabă în sezonul agricol șamd, păi nu e cum zici tu că toți au dispoziție, abia își fac loc o oră pe săptămână.

Umaniștii zic că omul e în centrul preocupărilor, tu ai duh apusenist, chiar și cu tendințe umaniste, de aceea simplifici în discuțe

Pe net n-a făcut niciun apostol propagandă și nici sfinții contemporani care au prins anii 50-60 nu au apărut la radio de pildă, deci asta e o gogoriță că s-ar fi folosit de net.
Mă uit la trinitas tv și sunt foarte puține vizualizări la un clip raportat la nr de credincioși, și asta e bine, mai bine ți-e să ai o relație vie cu Biserica, cu rugăciunea decât să stai în fața unui ecran.
Iti admir verticalitatea convingerilor si faptul ca nu faci compromisuri, vrei mereu sa aduci lucrurile la dogma.

Sincer nu stiu dintre noi 2 daca am presupune ca suntem cititi de mai multa lume care ar avea dreptate mai mult.

Pentru ca lumea intradevar isi doreste calea Bisericii asa cum e ea , greoaie ,fara comunicare, rigida, si are mai multa incredere in aceasta , decat in orice incercare de imbunatatire. Se vede intradevar ca in Apus spirala imbunatatirii e o capcana fara sfarsit.

Dar sunt si asepcte care si ele fac parte si au facut din dogma, chiar daca nu sunt in practica zilei de azi, si care in trecut au ajutat la unitatea Bisericii. Scolile de cateheza, agapele,comuniunea stransa a membrilor Bisericii , nu sunt inventii de azi,doar ca pot ajuta azi.

In plus insasi adaptarea la secolul in care traia , a fost cea care tinea Biserica aproape de credinciosi. La predicile sfantului Ioan Gura de Aur se aplauda si striga ca pe stadion. Pentru ca la fiecare invatatura avea o pilda din viata de zi cu zi din vremea aceea.

Eu vorbesc mai mult nu pentru cei care au credinta si reusesc sa tina echilibrul ci pentru puzderia de oameni careia nu ii sunt lucrurile clare si care vrea o mana intinsa si de la aproapele ,in zbuciumul gandurilor lor.

Daca ei ajung la un preot , daca incep sa simta fiorul rugaciunii , nu mai e treaba mea, pot sa ma depaseasca lejer.

Dar pana acolo,vreau sa ii ascult pe toti, sa ii inteleg pe toti, sa ofer fiecaruia o mana intinsa atat cat ma duce capul si propria mea trecere si nepricepere prin aceste greutati.

Ei sunt ai nimanui ,pentru ca nu se califica in interiorul lor pentru Biserica, nu au aceea credinta , si uneori Biserica (omeneasca) doar ii asteapta la capatul drumului, nu merge si cu ei pe drum , ca si o carja, chiar daca stramba ea insasi ca in cazul meu.

Poti sa ma taxezi acum de mandrie, ca vreau prea multe, ca nu las Biserica sa isi faca treaba, si chiar sunt gata sa ma acuz si eu, totusi iti amintesc pasajul celui care a ingropat bine talantul :

"Sluga vicleana si lenesa, stiai ca sunt un om aspru care secer pe unde nu am semanat ,se cuvenea ca si tu sa dai talantul tau la zarafi ..."
Reply With Quote
Vechi 24.09.2025, 01:50:16
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pentru ca lumea intradevar isi doreste calea Bisericii asa cum e ea , greoaie ,fara comunicare, rigida, si are mai multa incredere in aceasta , decat in orice incercare de imbunatatire. Se vede intradevar ca in Apus spirala imbunatatirii e o capcana fara sfarsit.
Mie mi se pare că e o afirmație care deformează realitatea, dacă ești plin de har, sau ai bucurie sufletească nu mai simți nevoia să pui mii de întrebări, tocmai butoaiele goale răsună cel mai tare.
În loc să realizezi că unii nu iscodesc și-i luminează Dumnezeu ce să facă, tu arunci ideea că oamenii sunt împotriva îmbunătățirii, greoi, fără comunicare, rigizi.

Citat:
Dar sunt si asepcte care si ele fac parte si au facut din dogma, chiar daca nu sunt in practica zilei de azi, si care in trecut au ajutat la unitatea Bisericii. Scolile de cateheza, agapele,comuniunea stransa a membrilor Bisericii , nu sunt inventii de azi,doar ca pot ajuta azi.
Sigur se face cateheză și în București, mai ales în București dar tu nu ai chef să cauți pe acolo și o dai că nu se face.

Acum sunt școli de teologie pt cine vrea mai mult, dacă tot ești avid de cunoaștere.

Citat:
In plus insasi adaptarea la secolul in care traia , a fost cea care tinea Biserica aproape de credinciosi. La predicile sfantului Ioan Gura de Aur se aplauda si striga ca pe stadion. Pentru ca la fiecare invatatura avea o pilda din viata de zi cu zi din vremea aceea.
Ți-am mai spus că e o idee forțată, arată-mi mie de câte ori a apărut la radio Porfirie Kavsokalivitul, Paisie Aghioritul, gheron Iosif Isihastul sau orice alt sfânt contemporan.

Presupunând că radioul era mijlocul de difuziune în masă al vremii lor echivalentul internetului, deci e o minciună că apostolul Pavel ar fi folosit internetul, radio-ul, podcastul sau alte căcaturi ale lumii moderne care produc oameni desprinși de viața reală.

Tocmai că dacă stai să o gândești Areopagul era o arenă live de idei unde erai confruntat pe loc, nici unul nu ar fi vorbit din spatele unui microfon, unei sticle/obiectiv, pitit într-o încăpere.

Citat:
Eu vorbesc mai mult nu pentru cei care au credinta si reusesc sa tina echilibrul ci pentru puzderia de oameni careia nu ii sunt lucrurile clare si care vrea o mana intinsa si de la aproapele ,in zbuciumul gandurilor lor.
Și cum poate călăuzi orb pe orb fără să cadă în groapă ?

Citat:
Ei sunt ai nimanui ,pentru ca nu se califica in interiorul lor pentru Biserica, nu au aceea credinta , si uneori Biserica (omeneasca) doar ii asteapta la capatul drumului, nu merge si cu ei pe drum , ca si o carja, chiar daca stramba ea insasi ca in cazul meu.
Nu mai gândi așa, majoritatea au o chemare de la Dumnezeu spre Biserică, deci dacă vine cineva nu vine nici pentru preot, nici pentru calitatea melodică a cântăreților, pt cât de moi sunt stranele, nici pt slavă de la oameni.

Deci nu sunt ai nimănui niciunul și nu trebuie învățați să ocolească discuția măcar particulară cu un preot, dacă nu spovedania.

Last edited by Iorest; 24.09.2025 at 01:52:26.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2025, 17:31:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Mie mi se pare că e o afirmație care deformează realitatea, dacă ești plin de har, sau ai bucurie sufletească nu mai simți nevoia să pui mii de întrebări, tocmai butoaiele goale răsună cel mai tare.
În loc să realizezi că unii nu iscodesc și-i luminează Dumnezeu ce să facă, tu arunci ideea că oamenii sunt împotriva îmbunătățirii, greoi, fără comunicare, rigizi.

Sigur se face cateheză și în București, mai ales în București dar tu nu ai chef să cauți pe acolo și o dai că nu se face.

Acum sunt școli de teologie pt cine vrea mai mult, dacă tot ești avid de cunoaștere.

Ți-am mai spus că e o idee forțată, arată-mi mie de câte ori a apărut la radio Porfirie Kavsokalivitul, Paisie Aghioritul, gheron Iosif Isihastul sau orice alt sfânt contemporan.

Presupunând că radioul era mijlocul de difuziune în masă al vremii lor echivalentul internetului, deci e o minciună că apostolul Pavel ar fi folosit internetul, radio-ul, podcastul sau alte căcaturi ale lumii moderne care produc oameni desprinși de viața reală.

Tocmai că dacă stai să o gândești Areopagul era o arenă live de idei unde erai confruntat pe loc, nici unul nu ar fi vorbit din spatele unui microfon, unei sticle/obiectiv, pitit într-o încăpere.

Și cum poate călăuzi orb pe orb fără să cadă în groapă ?

Nu mai gândi așa, majoritatea au o chemare de la Dumnezeu spre Biserică, deci dacă vine cineva nu vine nici pentru preot, nici pentru calitatea melodică a cântăreților, pt cât de moi sunt stranele, nici pt slavă de la oameni.

Deci nu sunt ai nimănui niciunul și nu trebuie învățați să ocolească discuția măcar particulară cu un preot, dacă nu spovedania.
Uite ,incerc sa raspund in general la remarcile tale,poate reusesc sa ma fac mai clar, sau poategresesc in imaginea mea ,dar asta e perceptia .

Urasc sa iau punct cu punct remarcile tale,multe cu note personale ,ca si cum m-as apara , sau ca sa iti dovedesc in vreun fel tie ca nu ai avea dreptate.

Pentru mine mai important decat teoria la care nu tin neaparat sa ies biruitor ,este interlocutorul si pretuiesc ideile fiecaruia.

Si in acord cu principiul asta , e importantt pana la urma ce inteleg oamenii , cei care mai citesc poate.

Pentru ca in nici un fel nu vreau sa se zica ,am intrat pe un forum ortodox si am vazut ca aia doar se certau intre ei pe acolo.

Biserica orotodoxa in randul multora are o imagine ca fiind prea dogmatica si neadaptata fiind perceputa ca o Biserica cu prea multe slujbe, si reguli , si cu mai putina empatie,bucurie ,comuniune care ar face oamenii mai sensibili la mesajul sau.

Lumea nu e asa avansata ca noi in teorii , si la lucrurile astea se uita

Pe de alta parte oamenii ajung pana la urma la ea, mai ales in urma necazurilor , si multi descopera rugaciunea personala, care apoi reusesc cumva sa o lipeasca de acatiste sau rugaciuni regulate si la credinta in sfinti.

Un alt punct bun al ei sun predicile preotilor , si harul care izvoraste din cuvintele lor , desi la nivelul faptelor,mai ales cele ce tin de bani si interese , sunt aspru judecati

De asemena si indrumarile personale prin duhovnici sunt de multe ori bune pentru , si dau incredere,pot genera chiar ascultare, desi unora li se pare ca nu toti isi dau interesul sau au har suficient.

Sunt si multi care sunt anti-biserica , tocmai ca au o judecata limitata la aspectele finainciare si de interese care la vad exagerate acolo.

Toate aceste aspecte care ar trebui sa fiu orb sa nu le vad, mie imi arata indatoriea Bisericii de a folosi un limbaj adecvat pentru fiecare categorie.

Limbajul prea axat pe limitarea la cuvinte, "de aici pana aici e ok ,peste aceasta nu", ca asa am citit/vazut/auzit la inaintasi sau la preoti nu se potriveste mereu.

Biserica nu este o arhiva a adevarului apostoliolor care nu mai trebuie atinsa , dimpotriva, este o uzina vie, in care intra invatatura cea buna , si iese dragostea si faptele bune ,si iubirea fata de Dumnezeu.

Acum incerc si eu sa pastrez echilibrul intre dogma si de multe ori gadesc ca si tine , si nevoia de adaptare, pentru a intelege pe cat mai multi in jur, fara ca prin aceasta sa fac compromisuri de la ce e bine.

Deci daca ti se pare ca gresesc undeva poti sa ma corectezi,ca mie imi convine sa nu ma departez de adevar, dar daca o anumita atitudine nu este dogmatic dovedita ca nu ar fi permisa ,ci dimpotriva, a fost practicata de inaintasi, atunci ai putea lasa fiecaruia libertatea de miscare si afirmare personala ,chiar daca ideea nu este la prima vedere in acord cu practica curenta , sau tu anticipezi ca nu ar fi.

Poate daca ai rabdare,mai tarziu vei descoperi ca nici interlocutorul nu e de fapt in dezacord cu tine , ci doar cauta cum sa aplice mai viu invatatura.

Caci in privinta asta e adevarat ce s-a zis : "slova omoara ,iar Duhul da viata "

Daca o sa intre vreun preot pe aici, sau daca eu o sa imi validez ideile la Duhovnic poate ca el nu va fi impotriva unor afirmatii,nu stim, si poate va intelege mai bine nuantele in care au fost facute.

Sau poate o sa vina si la mine cumva vremea ascultarii daca voi realiza eu ca gresesc cu ceva,in care sa imi sarific propria capacitate de a emite idei, daca voi intelege eu personal ca sunt in gresala.

Dar indiferent de ce vei zice sau cate idei proaste voi mai emite eu, sa stii ca eu niciodata nu am sa intru in disputa cu tine , si voi evita sa cataloghez in vreun fel gandirea ta , cel mult voi cauta sa argumntez daca ideile mele contrazic dogma sau nu , eventual si prin alte feedbackuri.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare