Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2026, 21:58:33
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Am găsit la părintele Ioanichie Bălan o conferință de prin 1999, cică nu se mănâncă la mănăstire până Miercuri la ora 15:00, o masă, apoi iarăși Post până Vineri la ora 15:00.
Sâmbătă și Duminică se dezleagă la ulei.

2 mese în Primele 5 zile ale Postului.

https://youtu.be/6S2SUPT2cm8?t=540

Mi se pare incredibil ce forță aveau oamenii aceștia.

Last edited by Iorest; 01.03.2026 at 22:01:58.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2026, 19:09:18
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Am găsit la părintele Ioanichie Bălan o conferință de prin 1999, cică nu se mănâncă la mănăstire până Miercuri la ora 15:00, o masă, apoi iarăși Post până Vineri la ora 15:00.
Sâmbătă și Duminică se dezleagă la ulei.

2 mese în Primele 5 zile ale Postului.

https://youtu.be/6S2SUPT2cm8?t=540

Mi se pare incredibil ce forță aveau oamenii aceștia.
Dar in pateric ai vazut ca nu mancau nimic tot postul ?
Sau poate ceva uscat rar.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2026, 21:49:33
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Dar in pateric ai vazut ca nu mancau nimic tot postul ?
Sau poate ceva uscat rar.
Eu am luat exemple contemporane nouă, chiar e nevoință ce fac oamenii aceștia, sper să reușesc și eu.

Practic vorbind Hristos ne-a spus că și mai mari decât acestea - minunile relatate și consemnate vor face cei care vin în numele Lui, deci dacă el a ținut 40 de zile post în Pustiul Carantaniei înseamnă că și noi sau unii dintre noi ar putea lua de sus cândva puterea asta, doar că ispitele sunt foarte puternice atunci.
Vechi 02.03.2026, 23:10:09
iustin_dumitru iustin_dumitru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Eu am luat exemple contemporane nouă, chiar e nevoință ce fac oamenii aceștia, sper să reușesc și eu.

Practic vorbind Hristos ne-a spus că și mai mari decât acestea - minunile relatate și consemnate vor face cei care vin în numele Lui, deci dacă el a ținut 40 de zile post în Pustiul Carantaniei înseamnă că și noi sau unii dintre noi ar putea lua de sus cândva puterea asta, doar că ispitele sunt foarte puternice atunci.
Oricum e si partea aia cand incerci mai mult decat poate duce sanatatea. Probabil e un anumit duh al echilibrului care iti zice cand e momentul sa te arunci in posturi lungi si cand nu.

Cred ca extra-post alimentar ar insemna si extra-post din celalt , de tot felul de fapte rele.
E ca la bicicleta,apesi prea mult pe o pedala, trage intr-o parte, si te duci in sant
Reply With Quote
Vechi 03.03.2026, 20:47:31
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin_dumitru Vezi mesajul
Oricum e si partea aia cand incerci mai mult decat poate duce sanatatea. Probabil e un anumit duh al echilibrului care iti zice cand e momentul sa te arunci in posturi lungi si cand nu.
Clar nu te mai poți „arunca” în posturi lungi când ai 70 de ani, decât poate dacă ai postit din tinerețe.

Așa chiar și călugării care au intrat în mânăstire la 14-16 ani și au ajuns sfinți, n-ar fi dat dovadă de „duhul echilibrului” pt analizele unora.

Oricum ca să știi cât poate duce și cât nu, trebuie să te antrenezi în post, de la o zi, la două, la post cu zile de punte între ele când se mănâncă ceva dar nu îmbuibare.
Iar antrenamentul să nu fie doar în posturile mari de peste an că atunci e ca și cum nu te-ai căli.

Deci cine reușește, poate s-a antrenat, poate n-a reușit într-un an, dar a reușit în ceilalți și nu a ținut post doar în posturile mari.

Last edited by Iorest; 03.03.2026 at 20:51:37.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2026, 14:11:38
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Revenind la subiect observ că foarte multe produse cu marca vegan, sau de post conțin ulei de palmier, de rapiță, de cocos, unt/ulei de shea.

Oare cât de toxic e de fapt uleiul de palmier și ce boli provoacă ?

Până și sosul de tomate făcut în casă poate conține ulei.

Uleiul de palmier,
în special cel hidrogenat și rafinat la temperaturi înalte, este considerat nociv deoarece eliberează compuși (esteri glicerici) cancerigeni și prezintă riscuri pentru sănătate, fiind bogat în grăsimi saturate. Consumul frecvent, mai ales în produse procesate, este asociat cu probleme cardiovasculare, afectând ficatul și rinichii,
Vechi 07.04.2026, 20:43:10
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Ultima săptămână din Post, cum se atacă pe ultima sută de metri, cât se postește negru de pildă ?

Singurul pe care l-am văzut să aibă interes sa învețe e Remus-Emilian care zicea că ține post negru de câțiva ani până la Înviere din Duminica Floriilor.

Tags
ajunare, dezlegarelaulei, fasting, manastire, post

Thread Tools
Moduri de afișare