![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
|
Daca vreți sa aflați care e situația credinciosului practicant citiți articolul :
https://ortodoxway.com/cati-ortodocs...g-la-biserica/ |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Problema noastră a credincioșilor este următoarea: Este de a dreptul incredibil ceea ce observăm. Religie, de fapt nu există deși, ne reamintim mereu ca noi avem O RELIGIE. BUN! Dar avem CREDINȚĂ. ACUM oare CE CREDINȚĂ AVEM? Păi avem o credință îndreptată împotriva lui Hristos. Stai așa. oare care Hristos? Păi Iisus Hristos, Manutuitorul nostru, care ne spune ca: Înainte de TOATE, să căutăm Împărăția lui Dumnezeu. Ce vedem însă este, cum de fapt INAINTE DE TOATE accentul se pune pe ce se mănâncă, ce se bea și cu ce se îmbracă aceiaaaa, …aia, “ neamurile”, celelalte religii începând cu cea iudaică care oficial are prioritati materiale …și treaba lor, nu noi îi judecăm…dar din păcate foarte molipsitoare pentru toți. Ferească Dumnezeu! Eh, tocmai aici și intervine marea coliziune , da foarte trist și în același timp ÎNFRICOȘĂTOR…, conflictul de proporții monumentale în rândul nostru. De unde deducem: Nu se poate sluji la doi stăpâni, lui Dumnezeu și lui Mamona! Trebuia clar să ne decidem CUI SLUJIM și robii cui suntem! …și asta s-a o facem CONȘTIENT înainte de intronarea finală a Mamonei așa cum e scris. Last edited by cozia; 09.05.2026 at 07:32:59. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Într-o Duminică obișnuită eu văd că în orașe sunt pline Bisericile, depinde ce înseamnă și plin fiindcă în unele nu încap nici 100 de oameni, sunt un fel de paraclis mai mititel așa. Vin mai puțini la prima oră la utrenie, dar spre jumătatea slujbei e plin de nu ai aer, stau mulți și în curtea Bisericii. Când e vreme rea vin mai puțini, strict câți încap la interior. Observ că o problemă e lucrul DUMINICA , peste 1 milion de oameni stau în diferite industrii să lucreze Duminica, din cauza guvernanților. Când o fi Duminica liber pentru toată lumea cum e în Spania, Italia, Germania, Polonia, Austria atunci o să am o imagine reală. Unii au și bătrâni sau aparținători de care trebuie să aibă grijă non-stop și de aia nu merg la Biserică.
|
|||
|
|||
|
Cifra de 7,6% care declară mai multe slujbe pe săptămână include în mare parte vârstnicii care merg și la slujbele de seară (Vecernie, priveghere) și nu schimbă fundamental tabloul.
Nu e musai așa, am văzut și persoane de 40-50 de ani care merg mai mult în timpul săptămânii, nu se încadrează la vârstnici, unii merg după lucru. Vezi că specificul societății e să te facă să alergi după câștiguri materiale ca să te poți întreține, și de asta fiindcă trăim în capitalism sălbatic lumea nu-și mai dă timp să se desprindă de cele ale lumii.
|
|||
|
|||
|
Vezi că bazele de calcul nu sunt bune - la Recensământ - mulți au boicotat cu totul și nu au completat, chiar și cu riscul amenzilor.
1.Din start ai un minus de câteva sute de mii cel puțin dacă nu 1 milion, care nu au completat, unii foarte religioși atenți la semnele vremii în care sistemul vrea să ne țină evidența. 2 Întrebarea legată de religie era opțională, dintre cei care au completat mulți au sărit peste ea. Dintre cei care se declară ortodocși o parte sunt sincretiști, umblă și cu yoga, bioenergii, ecumenism șamd întrebarea nu va surprinde realitatea. Pe mine nu m-a sunat nimeni să mă întrebe vreodată despre vreun sondaj legat de viața religioasă, nu știu cum se fac și din ce interes, IRES era a lui Vasile Dîncu un pesedist care se scălda prin zona progresisto-useristă. Din contră pentru mulți oameni tineri și vârstă medie e de porc să te declari religios, deci nu e vreo intenție să supra-raporteze ci să se ferească de religie, tocmai că în unele medii presiunea socială te împinge să critici ortodoxia, sau să fii considerat un retrograd dacă spui că ai încredere în preoți. Pt unii cu creier haștagist ce zice recorder despre Patriarhul Daniel e mai important decât ce zice istoria reală a Bisericii despre el. Din observația reală - lumea întârzie la slujbă - deci prezența nu o calculezi dimineața decât dacă ești un sociolog prost, ci pe la ieșirea cu Evanghelia sau cu Sfintele Daruri, atunci vine ultimul întârziat. Unii întârzie din cauză că au copiii mici care nu se trezesc, fac pe ei, trebuie schimbați, le e foame etc lucru de înțeles. Iarna vine mai puțină lume la Liturghie fiindcă sunt mulți răciți, bolnavi, e frig, întuneric. Vara sunt mulți prin concedii, deci nu neapărat că sunt rău-intenționați și puțini merg la slujbă în stațiune să fim serioși, mai ales când e foarte cald să umbli cu haine lungi prin oraș-stațiune. În țările catolice Duminica e liber pt toată lumea, nu sunt deschise magazine, fast-fooduri, mall-uri etc numai dacă ești prost compari prezența la Liturghia Duminicală dintr-o țară în care lucrează 1 milion de oameni în retail și alte industrii - cu o țară unde nu se lucrează Duminica. În Polonia sunt amenzi foarte mari pt corporații dacă nu se respectă regula.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 09.05.2026 at 09:43:13. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Iarna sunt mai puțini și mai scade și când sunt multe zile de sărbătoare una după alta sau 4 sărbători cu cruce roșie în 8 zile, sau când sunt concedii. Treaba e așa - nu toți care vin la slujbe acolo stau în localitate, din nou e un calcul prost să raportezi prezența la total. Nu știi de unde sunt cei care fac prezența, unii vin din 2 comune periurbane. Nu știi numărul real de locuitori, darămite de ortodocși dintr-o localitate, primarul usr și aparatul useristoid al primăriei, viceprimar, primar, 50% din consilierii locali USR, nu au reușit să organizeze un recensământ corect, performant, au ieșit cu mai mult de 50.000 de oameni în gaură deși te sufoci în oraș. Nu s-au plătit la timp recenzorii, nu s-au organizat suficiente traininguri, mulți s-au retras, nu s-a făcut campanie activă de conștientizare și completare, nu au fost măsuri coercitive amenzi, nu s-a făcut știre zilnică precum în campania electorală. Deci și din cauza unui primar slab s-a ajuns la niște rezultate penibile, prin multe cartiere noi de locuințe nu a trecut recenzorul. Cât timp la recensământ nu ești obligat să răspunzi, și au fost campanii masive de boicot al recensământului în mediul conservator pe active news, saccsiv, Gheorghe Piperea, deci unii nu au completat deloc recensământul și cât timp la întrebarea din recensământ e doar facultativ capitolul - religie - credințe atunci e clar că nu e real acel recensământ. Doi știu creștini practicanți care nu au prins recenzorul oameni bătrâni 70+, ăia nu apar nicăieri în statistică, nu știu să completeze ei online, nu le pasă de ziua aia liberă dată de stat.
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 09.05.2026 at 21:30:54. |
|
|
|||
|
|||
|
IV. Cine mai vine, de fapt, la Liturghie?
Datele INSCOP ne dau și un profil al practicantului real, util pentru orice diagnostic pastoral. Cei care merg săptămânal la biserică sunt, în proporție supra-medie: locuitori ai mediului rural și ai orașelor mici; persoane cu studii primare sau medii; vârste mature (peste 45 de ani, deși există un nucleu de tineri 18–29 surprinzător de practicant); votanți PSD și AUR (corelație politico-culturală, nu cauzală). La polul opus, cei care nu merg niciodată sau merg foarte rar sunt suprareprezentați în: locuitori ai Bucureștiului și ai orașelor mari; persoane cu studii superioare; tineri sub 30 de ani din mediul urban; votanți USR. _________________ Bă mi se pare senzațională concluzia, nu știu de unde ai scos-o, pare o batjocorire a celor practicanți, genul de punctaje din sfera useristoidă: 1. adică n-ai studii superioare dacă mergi des, pe șleau nu te duce capul 2.ești sărac de la sat - oraș depopulat 3.ești bătrân. 4. ești Pesedist Din ce am constatat eu la referendumul pt Familie care mai avea nevoie de 1 milion de votanți care să treacă, mulți creștini practicanți, cu icoane la profil, cu împărtășanie deasă nu s-au dus la vot. Sunt câțiva cu concepții cripto-useriste, în Biserică, care le știu ei pe toate.
|
|||
|
|||
|
Mai sunt și cei care ascultă cu atenție Liturghia de pe internet, live, de la Catedrală Patriarhală sau de pe la mănăstiri.
Am cunoștințe care din diverse motive obiective efectiv nu pot să mai participa, dar le este foarte dragă Liturghia și astfel o ascultă pe telefon sau pe TV. Eu unul nu văd nici o problemă în asta, iar când trebuie să se împărtășească Dumnezeu îi ajută, le oferă soluții. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu cred ce scrie în acel articol de pe ortodox way că într-un oraș de mărimea Clujului, merg într-o Duminică obișnuită/în media anuală - deci nu ploaie torențială, nu frig mare, nu caniculă,nu sărbătoare mare în jur de 4.500 de oameni. Eu cred că prezența e 10.000-15.000 cam așa, dar tot e puțin, plus că mai sunt oameni din orașele mari care iau mașina și merg la mănăstiri, mulți, indiferent cât ar fi carburantul, au duhovnic în mănăstire și se întâlnesc acolo.