Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.09.2008, 23:12:15
C-tin C-tin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.07.2007
Implicit

Traditia ortodoxa ne spune ca MILOSTENIA este mai mare decat TINEREA SARBATORII.

Deci, daca esti obligat la serviciu de contract, de sefi, ca sa lucrezi in zile de duminici ori de sarbatoare, ceea ce castigi pe ziua aceea e bine s-o dai de pomana la cei nevoiasi.

Micile activitati gospodaresti de intretinere,
deci activitati pt care nu esti platit si care nu au ca scop bunastarea/agonisirea in gospodarie, acestea nu sunt pacate daca sunt efectuate in zile de duminici si sarbatori!
Reply With Quote
Vechi 04.09.2008, 06:48:48
mirelat
Guest

Implicit

:) ce sfaturi mai sunt si astea, Constantine?

1. pai de ce sa fii obligat sa dai de pomana plata din zilele de sarbatori? am mai spus pe undeva, ca este pacatul patronului ca te cheama sa lucrezi, iar tu trebuie sa faci ascultare si n-are legatura ce faci cu plata respectiva.

2. este pacat MARE, al tau nu al altuia, daca GOSPODARESTI in zi de sarbatoare, fie ele duminici sau sarbatori mari (cu cruce rosie in calendar).
Reply With Quote
Vechi 04.09.2008, 07:43:44
razvan_m
Guest

Implicit

citand mirelat:
Citat:
ce sfaturi mai sunt si astea, Constantine?

1. pai de ce sa fii obligat sa dai de pomana plata din zilele de sarbatori? am mai spus pe undeva, ca este pacatul patronului ca te cheama sa lucrezi, iar tu trebuie sa faci ascultare si n-are legatura ce faci cu plata respectiva.
Castigul obtinut in ziua de duminica, indiferent in ce mod, e bine sa-l dai de pomana unor nevoiasi. Cel putin asa recomanda parintii Ilie Cleopa si Ilarion Argatu. In celelalte zile de sarbatoare, nu stiu ce sa spun, dar duminica este ziua in care Mantuitorul, rastignit pe Cruce in ziua de vineri a pastelui evreiesc, a inviat dintre cei morti. De aceea, presupun ca a lucra duminica reprezinta o hula impotriva Mantuitorului nostru.

Dumnezeu sa ne ajute, Mirela!

Razvan
Reply With Quote
Vechi 04.09.2008, 08:36:41
mirelat
Guest

Implicit

eu una n-am lucrat niciodata duminica, dar daca as lucra nu cred ca m-as apuca sa calculez ce bani ar corespunde acelei zile si la luarea salariului sa ii dau de pomana cuiva, ca asa a zis nu-stiu-care parinte faimos.

poate ar avea ceva mai mult sens sfatul acelor parinti daca acei bani ti i-ar plati patronul imediat dupa terminarea lucrului in ziua respectiva, si atunci ii dai si tu mai departe altcuiva "ca sa-ti faci pomana".
Reply With Quote
Vechi 04.09.2008, 10:19:32
ioanhodean's Avatar
ioanhodean ioanhodean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2008
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru ioanhodean
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aradeanu
are dreptate maica-ta;)
poa sa aiba dreptate dar eu tot vreau sa merg la biserica de sarbatori..:|
Reply With Quote
Vechi 04.09.2008, 21:07:30
walmarc04 walmarc04 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.06.2007
Implicit

Multam pentru raspunsuri.Eu nu muncesc Duminica,s-au de Sf.Pasti.Totusi, sunt multe sarbatori una dupa alta ,si e cam greu sa iti organizezi viata dupa sarbatori.Nu este bine sa judecam pe altii,dar la servici colegii mei (unii dintre ei) spun azi e sarbatoare Sf. Patru de ex.,si nu muncim,dar facem ce putem si bem tuica s-au vinul cu care ne serveste cel pe care il cheama Patru.Asai obiceiul. Trebuie sa mai discutam despre aceste obiceiuri ,pentru stiinta mea.
Reply With Quote
Vechi 04.09.2008, 21:28:17
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
eu una n-am lucrat niciodata duminica, dar daca as lucra nu cred ca m-as apuca sa calculez ce bani ar corespunde acelei zile si la luarea salariului sa ii dau de pomana cuiva, ca asa a zis nu-stiu-care parinte faimos.

poate ar avea ceva mai mult sens sfatul acelor parinti daca acei bani ti i-ar plati patronul imediat dupa terminarea lucrului in ziua respectiva, si atunci ii dai si tu mai departe altcuiva "ca sa-ti faci pomana".
Nici yo!Evit cit pot si micile lucrari prin casa.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2008, 10:51:58
ste7la ste7la is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de walmarc04
Este pacat daca muncim in zile de sarbatoare?Ma refer la sarbatori gen sf. Stefan,Andrei etc.Multi oameni spun ca este pacat,dar pierd vremea prin crasme.Cei mai putini merg intradevar la biserica,si dintre acestia cei mai multi merg apoi tot la crasma,s-au acasa tot la vin.Ce parere aveti,daca mai exista un topic cu o astfel de discutie va rog s-a mi-l faceti cunoscut.
nu tre sa judecam pe nimeni pt pacate,,,numai DUMNEZEU are puterea asta de ne judeca si a cintarii pacatele noastre,,,noi insa putem da sfaturi celor may slaby ca noi ,,,daca la ea in considerare ,,e bucurie mare ,,iar de nu ,,ramine la mila lui DUMNEZEU,,,ce-a zis DOMNUL IISUS,acele-i femei care a pacatuit,,cine nare pacate sa arunce cel dintai cu piatra,,,,si nimeni na aruncat cu piatra...dece?,,,ca nimeni nu sa gasit curat si far de pacat,,,,numai FIUL lui DUMEZEU ce prea INALT sa gasit far de pacat si fara cusur ,,,si totusi DUMNEZEU a iertat acea femeie,,,iertate iti sint pacatele,,dute si nu mai pacatui,,,,indiferent ce pacat facem,,raminem la mila si judecata lui cea dreapta,,,,poate omul acela care a muncit duminica sa cait in sufletul sau ca muncit duminica,,,,nu judeca ca sa nu fi judecat,numai DUMNEZEU are puterea sa judece oameny,,,mai bine ne smerim,dicit sa judecam,,,caci pe smerinie diavolul no poate invinge,,,,
Reply With Quote
Vechi 07.09.2008, 15:58:42
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Duminica trebuie sa fie odihna totala ,asa se zice.Dar daca numai lucreaza nimeni sta orasul pe loc ,1 zi fara nici un om care sa munceasca ar putea duce si la dezastru nu credeti?
Reply With Quote
Vechi 07.09.2008, 22:52:45
antoniap
Guest

Implicit

Noi cautam justificari pentru pacatele noastre. Corect se pare ca este sa ne asumam responsabilitatea atunci cand de voie sau de nevoie gresim si sa ne cerem iertare de la Dumnezeu prin taina Sfintei Spovedanii. Caci, din cate am citit, nu avem voie sa cautam indreptatiri omenesti nici pentru pacatele mari nici pentru cele mai mici.

In general, duminica ar trebui sa ne gasim timp in primul rand pentru sufletul nostru pe care-l tinem adesea la colt nemancat, neglijat de parca ar fi un copil al strazii.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
pacate in vis? ralluka Pocainta 55 01.01.2013 22:43:38
prea multe pacate?! rainbow Pocainta 11 08.01.2010 17:37:15
Pacate iarta-ma Pocainta 13 27.09.2009 04:40:25
Sapte noi pacate? Dia20_diana Biserica Romano-Catolica 6 12.03.2008 08:42:28
Patimi si pacate ancah Generalitati 2 23.01.2007 13:29:11