Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 09.10.2008, 16:13:15
razvanms01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

[continuarea postului precedent]

Citat:
...Părinții erau curioși să vadă dacă Alexei putea pricepe de ce niște creștini întregi la minte alegeau să trăiască în astfel de condiții „imposibile”, pe un deal plin de șerpi cu clopoței, fără apă, în niște cocioabe cu acoperișul găurit. S-a dovedit însă că Alexei era atras de viața lor de nevoință. Iată ce își amintește el:
Părinții m-au primit cu multă căldură, într-o cameră mare ce slujea drept sa*lon, trapeză și paraclis temporar. Au adus apă rece și felii de pepene verde, mi-au oferit un scaun și aproape imediat au început să-mi vorbească despre viețile sfinților și ale cuvioșilor stareți - cum obișnuiau întotdeauna cu mine sau cu alți pelerini. Nu se vorbea defel despre lucruri lumești, în afară de situa*țiile în care era vorba despre cele ce țin de condițiile viețuirii singuratice în săl*băticia codrului. Totul era foarte deosebit și nespus de însuflețitor. Chiar și un începător ca mine putea simți atmosfera de dincolo de lume a schitului… După câteva ceasuri de conversație la prima mea vizită, Pr. Serafim m-a anunțat că vor coborî împreună cu mine la mașină ca să vadă ce se poate face ca să o scoată din noroi. Pe drum a cântat tot felul de cântări și tropare ale unor sfinți ce răsunau blând prin pădure, amestecându-se cu ciripitul păsărilor. Ajunși la mașină, am început să împingem și să tragem icnind din greu, dar mașina nu s-a urnit. Până la urmă a trebuit să mergem în oraș și să telefonăm după un camion pentru remorcat. Pe când așteptam lângă mașină, Pr. Serafim a văzut că eram supărat și îngrijorat pentru mașină. Pe neașteptate, arătând către superbii munți și către pădurile din jur, a spus: «Vezi toate aceste frumuseți? Iar munții de acolo se află aici de atâta vreme și s-ar părea că vor rămâne pe vecie, nu-i așa? Dar nu-i adevărat. Într-o zi chiar și acești munți vor pieri». Era limpede ce vrea să spună: La ce bun să te necăjești pentru problema de o clipă a unei mașini împotmolite, care oricum se va rezolva în scurt timp, când chiar și munții cei atât de trainici se vor risipi într-o zi? Era prima oară dintr-un lung șir de dați când Pr. Serafim îmi transmitea instantaneu propria liniște sufle*tească. M-am simțit îndată împăcat, liniștit, și întreaga mea agitație a fost alun*gată, așa cum avea să se întâmple atât de des în prezența sa în anii ce aveau să vină“.

La a doua vizită, Alexei și-a luat cu sine soția și fiul. Pe când lua ceaiul cu părinții le-a povestit despre nemulțumirea sa ca profesor, despre fap*tul că nu îi plăcea ceea ce li se cere profesorilor moderni să bage în capul copi*ilor. Părinții erau plini de bunăvoință față de această familie bună și conștiin*cioasă. Când au rămas singuri, Pr. Gherman i-a spus Părintelui Serafim: „Îmi plac oamenii ăștia!”

Curând a venit Alexei și le-a spus părinților că ar trebui să plece. „Stai“, a exclamat Pr. Gherman. „Trebuie să vă închinați la icoane înainte de plecare. Mergeți în biserică și așteptați-mă acolo“.

După ce Alexei cu familia au plecat, Pr. Gherman s-a adresat din nou Părin*telui Serafim, întrebându-l: „Ce să le spun?”

„Poartă-te firesc”, a răspuns Pr. Serafim. „Spune-le ceea ce simți“. Pr. Gherman și-a făcut cruce și a intrat în biserică. A cântat „Bucuria tuturor celor scârbiți”, troparul Catedralei Arhiepiscopului Ioan, acompaniat de Alexei și familia sa, care-l învățaseră de pe o casetă audio cu slujba înmormântării Arhiepiscopului.

Uitându-se la vizitatorii săi și neștiind de unde să înceapă, Părintelui Gher*man i-a venit în minte chipul Părintelui Adrian de la Noul Diveievo. A început să vorbească acestei familii despre uimitorul preot căsătorit, povestindu-le cum în toate locurile pe unde l-au dus evenimentele istorice - Kiev, Berlin, Wendmgen, statul New York - în jurul său s-a alcătuit o comunitate strâns unită de mireni ortodocși. Chiar în mijlocul marilor încercări suferite în Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Pr. Adrian fusese în stare să-și recapete pierduta liniște a copilăriei sale ortodoxe, spre a crea condițiile și a dobândi starea sufletească prin care el și oamenii săi să poată duce o viață creștină în plinătatea harului. Obștea sa actuală din statul New York, a spus Pr. Gherman, prospera duhovnicește, fiindcă le insuflase oamenilor o filosofie de viață orto*doxă conștientă. Deși erau în mijlocul lumii, el și turma sa nu erau din lume, ci alcătuiau o insulă de Ortodoxie.

Pr. Gherman a subliniat că inima obștii părintelui Adrian erau slujbele săvârșite zilnic și i-a încurajat pe Alexei și pe Susan să facă la fel. El le-a dat și un model de urmat: din cele opt slujbe din ciclul zilnic, a spus el, ar trebui să facă măcar Ceasul al Nouălea în fiecare zi negreșit.

Alexei a fost foarte mișcat de mesajul părintelui Gherman despre comunită*țile creștine laice. „Este exact lucrul de care aveam nevoie”, a spus el. „Acum am o imagine a felului cum trebuie să trăiesc.”

Întors acasă, la Etna, Alexei a cultivat „pustia” din curtea casei sale. In fiecare seară intra împreună cu familia într-un mic paraclis cu hramul Sfinților Adrian și Natalia, pe care-l amenajaseră în stația de pompare din spatele casei. Acolo ci*teau și cântau Ceasul al Nouălea, la care mai târziu au adăugat și Vecernia.



Având diplomă de ziarist și talent de scriitor, Alexei a început să scrie și câte ceva despre noua sa viață de creștin ortodox. În vara lui 1971 el le-a trimis părinților un scurt articol compus de el, simțindu-se oarecum nesigur și cerându-le părerea.

Ca răspuns, Pr. Serafim i-a scris: „Nu e defel «slavă deșartă și impertinență» să scrii un asemenea articol căci, dacă nu altceva, măcar te ajută să-ți limpe*zești și să-ți dezvolți ideile și sentimentele… Mă gândesc chiar la un loc unde ar fi cel mai bine să fie publicat: într-un ziar numit Orthodox America (America Ortodoxă), care, pe lângă știri ortodoxe, sfaturi și puncte de vedere ortodoxe asupra unor probleme contemporane, să aibă și o secțiune unde convertiții or*todocși și toți copiii «Americii ortodoxe» din diaspora în general să-și împărtă*șească ideile, gândurile și nădejdile. Din nefericire, un astfel de ziar nu există! Dar poate într-o zi va exista“.

(…)
Alexei voia să-și numească noua revistă Nikodemos (Nicodim), după numele sfântului căruia Hristos i-a spus: „De nu se va naște cineva din nou…” Publicat trimestrial, urma să aibă un format simplu, concentrându-se asupra nevoilor laicilor și ale convertiților ortodocși „născuți din nou“.

Pr. Serafim i-a scris Arhiepiscopului Antonie despre periodicul propus cu scopul, scria el, „de a doborî cumva bariera lingvistică și psihologică dintre convertiți și episcopi“. Când Alexei a plănuit să meargă la San Francisco spre a cere blagoslovenia Arhiepiscopului pentru noua sa aventură, Pr. Serafim l-a sfătuit: „Înainte de a te întâlni cu Arhiepiscopul, du-te neapărat la Vlădica loan, cere-i ajutorul și, chiar acolo la mormânt, cere-i să te binecuvânteze, dacă ceea ce faci este plăcut lui Dumnezeu. Dacă Vlădica loan blagoslovește, lucrurile vor merge bine, indiferent ce greutăți vor veni!“

Alexei i-a urmat sfatul și, așa cum avea să-și amintească mai târziu, „Arhie*piscopul Antonie a binecuvântat noul nostru proiect cu mărinimie și chiar cu entuziasm… El mi i-a dat pe părinții Serafim și Gherman drept «călăuze», după cum s-a exprimat”.

Alexei le-a trimis părinților macheta primului număr ca să îl revadă, iar Pr. Serafim i-a trimis o scrisoare amănunțită cu sugestiile sale. Incluzând sugestiile Părintelui Serafim, Alexei a trimis primul număr pe adresele abonaților revistei Cuvântul Ortodox, pe care părinții i le dăduseră spre a-l ajuta să lanseze noul periodic.

Pr. Serafim a fost încântat când a primit prin poștă primul număr. „A încolțit o sămânță“, scria el în Cronica sa, „semănată de viața Vlădicăi Ioan și udată puțin de Frăția noastră. Primul număr este modest, dar se simte limpede faptul că credința e vie și arzătoare. Și ce bucurie să vedem că nu numai că îi pasă cuiva, dar are și curajul să facă ceva! Fie ca Dumnezeu să sporească acest bun început”.

In anii următori, Pr. Serafim l-a ajutat mult pe Alexei, traducând texte orto*doxe, revăzând articolele și purtând o voluminoasă corespondență cu Alexei, în care se străduia să-l îndrume către o cumpătată conștiință ortodoxă.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 09.10.2008, 16:14:22
razvanms01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

[continuarea postului precedent]

Citat:
Odată cu lucrarea misionară și publicistică a lui Alexei și Vladimir, părinții au început să vadă roadele binecuvântatei lucrări printre convertiții ortodocși. Ei s-au bucurat, dar, în același timp, și-au dat seama că trebuie să continue să cultive și pe mai departe aceste modeste strădanii. Pr. Serafim scria în Cronica sa: „Puțini convertiți au astăzi călăuzirea necesară care să-i ferească de a se abate, ca să ajungă să «ardă până la capăt». Chiar și câteva cuvinte pot face mult spre a le da un simțământ al apartenenței și o îmbărbătare. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru Alexei Young și Vladimir Anderson, care au scânteia și lu*crează bine - mai bine decât toate comitetele din întreaga lume! Să dea Dom*nul să le putem oferi tot sfatul și toată îmbărbătarea de care suntem în stare, și lor, și altora“.

Între timp slujbele ținute de familia lui Alexei în micuțul paraclis din stația de pompare nu au trecut neobservate. Într-o zi, o doamnă din vecini a ve*nit la ei și le-a spus: „Iertați-mă, nu vreau să fiu indiscretă; dar, în fiecare zi, pe când spăl vasele vă văd cum vă grăbiți către stația de pompare. Și când ieșiți de acolo, după vreo jumătate de ceas, sunteți altfel, păreți atât de liniștiți și împă*cați. Ce faceți acolo?“

Răspunsul a fost: „Veniți și vedeți!”

Curând, femeia și fiica ei, care erau penticostale, s-au alăturat familiei Young la slujbe. Apoi când soția unui coleg de cancelarie al lui Alexei a aflat despre comunitatea ortodoxă, a vrut să ia parte și dânsa la viața de rugăciune zilnică. Cu timpul acești oameni s-au convertit la credința ortodoxă, urmați apoi de alții. „Cuvântul Ortodoxiei”, nota Pr. Serafim după ce unii dintre ei vi*zitaseră schitul, „are acces în inimile americane, câteva, dar cu câtă grijă tre*buie ele cultivate!”

In ianuarie 1974, Părinții Serafim și Gherman au făcut prima lor vizită la casa și paraclisul lui Alexei de la Etna. Au ținut o slujbă în paraclis, care pe atunci fusese pictat și reamenajat, împreună cu cei din familia Young și cele două familii ortodoxe convertite care alcătuiau pe atunci mica comunitate. „Pă*rinții au cântat împreună cu noi Acatistul Domnului Iisus Hristos”, își amin*tește Alexei, „învățându-ne minunata melodie rusească. Au cântat cu atâta osârdie și zdrobire de inimă încât, deși ne aflam într-un loc destul de smerit, «nu știam dacă suntem în cer sau pe pământ», așa cum spuneau și solii marelui Cneaz Vladimir în urmă cu o mie de ani după ce au luat parte pentru prima oară la slujbele ortodoxe“.



Întorcându-se acasă din vizita la Etna, Pr. Serafim scria că „mlădița Ortodo*xiei crește bine acolo“. Altundeva nota că obștea „până acum pare să se dez*volte destul de bine pentru a păstra o insulă de Ortodoxie“.

Această nouă mlădiță a Frăției i-a îndemnat pe părinți să cugete la principiile obștilor ortodoxe laice, în special cele ce au viețuit în condiții moderne. Într-un articol pentru Cuvântul Ortodox Părintele Serafim s-a inspirat din învățăturile și pilda părintelui Adrian (devenit atunci Arhiepiscopul Andrei) spre a stabili aces*te principii. „Esența adevăratei vieți ortodoxe este buna-cinstire (sau blagocestia) [evlavia, n.n.], care, după definiția Starețului Nectarie, întemeiată pe etimologia cuvântu*lui, înseamnă «a cinsti ceea ce este al lui Dumnezeu». Este ceva mai adânc decât simpla învățătură dreaptă: este intrarea lui Dumnezeu în orice aspect al vieții, al unei vieți trăite în cutremur și în frica lui Dumnezeu… O asemenea atitudine pro*duce viețuirea ortodoxă, care nu cuprinde doar obiceiurile și purtările exte*rioare caracteristice creștinilor ortodocși, ci întregul nevoinței duhovnicești con*știente a omului pentru care Biserica și rânduielile ei sunt centrul a tot ceea ce face și gândește. Experiența împărtășită, conștientă, a acestui mod de viețuire, centrat pe dumnezeieștile slujbe zilnice, produce autentica obște ortodoxă, cu simțămintele ei de seninătate, bucurie și liniște lăuntrică. Neortodocșii și chiar mulți dintre creștinii ortodocși neconștientizați deplin abia dacă își pot închipui ce este această experiență a comuniunii, fiind înclinați să o excludă ca pe ceva «subiectiv», dar cel ce a participat cu toată inima la viața unei adevărate comuni*tăți ortodoxe, monahală sau laică, nu se va mai îndoi niciodată de realitatea acestui simțământ ortodox“.

Chiar după publicarea articolului, părinții au citit niște scrisori adresate lui Alexei de un ortodox din Grecia, având ca temă comunitățile ortodoxe. „Le-am găsit cât se poate de interesante”, scria Pr. Serafim acestui om. „Noi înșine ne-am gândit mult la această problemă, iar noul număr din Cuvântul Ortodox cuprinde câteva din ideile noastre despre acest subiect. […] Dar nu e cu putință să ne exprimăm pe deplin prin tipar asupra temei menționate, fiindcă ortodocșii sunt pur și simplu prea imaturi - ideea de «comunitate ortodoxă» este foarte atrăgătoare, dar aproape nimeni nu e conștient sau gata pentru greutățile și jert*fele cerute de punerea ei în aplicare și, prin urmare, nu avem decât experimente fără speranță și dezamăgiri…

Totuși, dacă am fi realiști și nu am aștepta de la o comunitate laică tot atât de mult ca de la una monahală, aceasta ar fi o alternativă posibilă pentru zilele noastre, și chiar una foarte importantă. Viața într-o parohie ortodoxă obișnuită din ziua de azi, în atmosfera anormală a unei mare oraș, cu o mulțime de ispite nemaiauzite până acum, nu este normală pentru Ortodoxie. Cunoaștem un preot plin de zel din New Jersey, cu o turmă foarte mare, cu mulți tineri; dar el spune că duce o bătălie dinainte pierdută. Tinerii sunt cu el în biserică câteva ceasuri duminica și poate și sâmbătă noaptea și cam un ceas sau două sâmbăta la orele de catehism, iar restul săptămânii sunt supuși unor influențe opuse în școlile de stat, la televizor etc. Dorința de a avea o atmosferă în care Biserica să joace un rol mai însemnat în viață și să aibă mai multă influență asupra copiilor este o dorință ortodoxă cât se poate de firească, și nu ceva «ciudat» sau un semn de «înșelare», cum par să creadă mulți”.

Membrii comunității din Etna se duceau la San Francisco o dată pe lună pentru a primi Sfânta Împărtășanie. Dar „injecțiile duhovnicești zilnice” erau citirile textelor duhovnicești și slujbele din paraclis. Semnul exterior cel mai vădit al unei comunități ortodoxe, scria Pr. Serafim, „pare a fi ținerea sfintelor slujbe (chiar și o mică parte din ele), cu sau fără preot, dar zilnic, acesta fiind centrul în jurul căruia se rotesc toate celelalte“.

Într-o serie de articole scrise pe tema Tipicului slujbelor bisericești, Pr. Serafim a încercat să risipească ceea ce el numea „greșita părere populară con*form căreia creștinii ortodocși nu au voie să săvârșească nici un fel de slujbe bisericești fără un preot și deci poporul credincios devine aproape neajutorat și virtual «incapabil să se roage» când rămâne fără preot - așa cum se întâmplă din ce în ce mai mult în ziua de azi”. După ce cita un apel al Arhiepiscopului Averkie, prin care acesta le cerea creștinilor ortodocși să se adune în rugăciune publică chiar și acolo unde nu este preot, Pr. Serafim concluziona: „Această practică poate și trebuie să sporească mult mai mult în rândul credincioșilor, fie că e vorba de o parohie ce și-a pierdut preotul sau e prea mică ca să poată în*treține un preot, fie de un mic grup de credincioși aflați la mare distanță de cea mai apropiată biserică și care nu au format încă o parohie, sau și o singură fa*milie ce nu poate ajunge la biserică în fiecare duminică și zi de sărbătoare“.

Când Alexei a început să se întrebe care e sensul grijilor sale pastorale me*reu crescânde, Pr. Serafim i-a scris un foarte tandru cuvânt de încurajare: „Nu te neliniști pentru tot mai marile răspunderi și pentru noile suflete ce îți ies în cale; Dumnezeu nu-ți va trimite mai multe poveri decât poți purta și ce ne-am face noi, bieții creștini, dacă nu-i ajutăm măcar puțin pe cei ce însetează după adevăr? Să ne trudim puțin pentru ceilalți, care adeseori nu au unde să caute ajutor în această pustie a vieții moderne și să așteptăm odihna în viața viitoare, când secerișul duhovnicesc va fi la adăpost! Și chiar și în încercările și întristă*rile noastre - pentru care să fii mereu pregătit! - câtă bucurie ne trimite nouă, nevrednicilor, Dumnezeul nostru!”
Reply With Quote
  #3  
Vechi 09.10.2008, 16:15:48
razvanms01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

[continuarea postului precedent]

Citat:
Pr. Serafim vedea speranța micii comunități în greutățile personale suferite în viață de către membrii ei din felurite pricini. „Toți adulții din comunitate“, scria el în Cronică, „au suferit mult. […] Este un semn bun pentru ca ei să ră*mână neclintiți în Ortodoxie“. Având în minte acest lucru, el a ținut cândva o cuvântare la Etna asupra învățăturii patristice despre durerea inimii, despre cum să învățăm a primi încercările și necazurile ca pe însăși calea mântuirii. Suferințele, le-a spus el, erau vizita lui Dumnezeu la ei.

Când Alexei a început să lărgească paraclisul de pe proprietatea sa, Pr. Se*rafim l-a avertizat să nu se grăbească să îl transforme în parohie. „Ne bu*curăm să aflăm despre progresele lucrărilor de la paraclis“, îi scria el Iui Alexei. „Nu-ți face griji în privința Vlădicăi Antonie. Firește că trebuie să știe când ești gata să deschizi o «biserică», iar dacă îl vei informa acum, va socoti că deschizi într-adevăr o «biserică» - ceea ce va fi o capcană, fiindcă nu ești încă pregătit. Să nu începi să-ți numești șopronul îmbunătățit «biserică» sau să începi să-ți faci planuri mărețe. Sunteți doar un mic grup de creștini ortodocși, și nu o «parohie», adică ceva «înregistrat oficial» în «eparhie»“.

La câțiva ani după moartea părintelui Serafim, Alexei își amintea: „Nu o dată Pr. Serafim mi-a scris/spus: «Să nu cumva să înveți rusește. Dacă o să știi rusește, vei auzi toate bârfele și vei fi ispitit să iei parte la ele. Și să nu intri în nici un consiliu parohial. Fugi de politica parohială ca de ciumă!» Firește că eu și familia mea am fost încurajați să luăm parte la Liturghie în diferite parohii și să primim Sfintele Taine, dar am fost descurajați să participăm la alte activități parohiale care, simțea el, m-ar fi abătut de la «chemarea» ce credea că-mi fu*sese trimisă de Dumnezeu, adică de la lucrarea misionară prin scris, învățat și publicat. Ca urmare, mulți laici ruși mă numeau «de rit vechi»!”



În scrisoarea către corespondentul lui Alexei din Grecia, Pr. Serafim explica nevoia unor comunități, precum cea a lui Alexei, de a scăpa de influența lu*mescului: „În condițiile de azi este nevoie de un efort conștient pentru a nu ne lăsa prinși de lume, și astfel, marilor orașe le vom prefera localitățile mici și ne vom elibera (pe cât posibil) de televizor, ziare, telefon etc. Și chiar mai mult: va trebui să existe o distanțare de duhul lumesc chiar în viața bisericească; aceasta înseamnă îndepărtarea chiar și de viața parohială obișnuită, dacă e cu putință, fiindcă și ea a devenit astăzi foarte lumească“.

„Comunitatea din Etna nu este în nici un caz o comunitate cu totul «ideală» sau «experimentală»; ci mai curând o dezvoltare naturală în niște condiții spe*ciale, deosebit de favorabile pentru o autoconservare ortodoxă - firește, cu condiția ca zelul și ardoarea ortodoxă de temelie să fie prezente încă de la înce*put, în mod paradoxal, cea mai mare binecuvântare a acestei comunități este faptul că se află departe de o parohie ortodoxă - ceea ce i-a silit să iasă de pe făgașul pe care merg atâția ortodocși de astăzi care iau ca pe un lucru de la sine înțeles tot ceea ce ține de Biserică, socotind că altcineva «are în sarcină» Biserica și slujbele etc. Acești oameni au fost siliți să facă ei înșiși slujbele și astfel le-au îndrăgit cu mult mai mult; iar greutățile prin care trebuie să treacă spre a ajunge la un preot și a primi Sfânta Împărtășanie sunt așa de mari încât păstrează cu scumpătate acest privilegiu și efectiv își lucrează mântuirea cu fri*că și cutremur. Firește, noi americanii mai avem și binecuvântarea ca tot ce ține de Ortodoxie să fie nou pentru noi și deci prețios - fiece nouă traducere a Vieții sau slujbei unui sfânt este pentru noi o nouă descoperire, și cu atât mai mult dacă putem participa noi înșine la ea“.

Într-o scrisoare către Alexei, Pr. Serafim scria: „Ar trebui să-I mulțumești lui Dumnezeu din toată inima pentru că ai prilejul să trăiești retras și in*dependent, acolo unde Ortodoxia poate intra cu adevărat în viața ta de zi cu zi”. Iar într-o altă scrisoare, comentând revista Nikodemos: „Ne bucurăm să vedem cum sămânța autenticei Ortodoxii prinde rădăcini și dă mlădițe, deschi*zând o «dimensiune» a vieții ortodoxe ce nu prea s-a văzut până acum în Ame*rica: o ortodoxie laică, dar care nu e lumească, care caută rădăcinile mai adânci și simte că nu se poate acomoda cu lumea; care nu se mulțumește a fi ca toți ceilalți, doar cu «un punct de vedere ortodox» asupra a tot ce se petrece; care caută răspunsuri la Părinți, nu la întrebări academice sau teologice, ci la între*bări legate de felul cum să trăiască. Se întrezărește aici o ortodoxie ce nu este pur și simplu «adăugată» stilului de viață american, ca apoi să-și ceară scuze și să devină pe înțelesul neortodocșilor, «acomodându-se» ca o a patra religie ma*joritară, ci mai curând o ortodoxie ce preschimbă viața, face ca poporul ortodox să fie sminteală lumii și crește pe temeiul propriilor principii, separat de lumea din jur, rămânând totuși sănătoasă și normală în sine“.

Însă, în același timp, Pr. Serafim și-a dat seama cât de fragile sunt aceste pre*țioase comunități mici și cu câtă putere încearcă diavolul să le slăbească și să le distrugă. „Fără o nevoință duhovnicească constantă și conștientă”, scria el, „chiar și cea mai bună viață sau comunitate ortodoxă poate deveni o «seră», o atmos*feră ortodoxă artificială în care manifestările exterioare ale vieții ortodoxe sunt doar «degustate» sau luate ca atare, în vreme ce sufletul rămâne neschimbat, fi*ind relaxat și în largul său, în loc să rămână încordat în lupta pentru mântuire. O, cât de des se întâmplă ca o comunitate, devenind prosperă și renumită, să-și piar*dă prețioasa osârdie și unimea cugetului din primele zile de grele încercări! Nu există o «formulă» a unei vieți ortodoxe cu adevărat plăcute lui Dumnezeu; orice lucru exterior poate deveni fals; totul depinde de starea sufletească, care trebuie să fie una de cutremur înaintea lui Dumnezeu, având legea Dumnezeiască în fața ochilor în orice domeniu al vieții, punând cu cinstire cele ale lui Dumnezeu pe primul loc în viață în orice clipă”. Pr. Serafim se ruga cu înfocare ca oamenii din comunitatea din Etna să rămână așa cum sunt: cu frica lui Dumnezeu și cu dragoste unul față de altul, prețuind „verigile vii” ale Tradiției, cum era Episco*pul Nectarie. lată ce scria în Cronică în septembrie 1975, la întoarcerea dintr-o vizită făcută acolo: „Deși comunitatea e mică și slabă, se străduiește totuși să trăiască în adevăratul duh al cucerniciei ortodoxe și poate că acum se află în cea mai bună perioadă a sa - înainte de a fi crescut prea mult spre a-și pierde esențiala unitate a cugetului și a sufletului sau de a lua ortodoxia ca pe un lucru de la sine înțeles. Comunitatea a fost foarte mult insuflată de vizita Episcopului Nectarie la începutul săptămânii, iar Pr. Serafim a ținut un cuvânt după Vecer*nie (în paraclisul lărgit) despre păstrarea cu scumpătate a contactului cu Tradi*ția ortodoxă prin Vlădica Nectarie și chiar prin nou-așezata catapeteasmă, care provine de la Biserica Maicii Domnului Kazanskaia din Sacramento, biserică zidită de către Alexei Makușinski - fost membru al Bisericii Ruse din Cata*combe, care cântase în corul sfântului loan din Kronstadt și se tămăduise la Moscova la moaștele Fericitului Vasile cel nebun pentru Hristos… Dumnezeu să-i păzească pe toți întru unimea cugetului și a sufletului!“

Următoarea treaptă pentru comunitate era aceea de a avea un preot în mijlocul ei, lucru ce avea să vină la timpul statornicit de Pronia lui Dumnezeu. Între timp comunitatea își construia o solidă temelie duhovnicească de rugăciune comună zilnică, o temelie care astăzi poate sluji drept model pentru cei ce cau*tă o insulă liniștită de creștinism nelumesc în mijlocul noianului materialistei noastre societăți post-creștine”.

(Din: Ierom. Damaschin, “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose”, Editura Sophia, 2005)


Iertati-ma, fratilor si surorilor intru Domnul Hristos, si va rugati si pentru mine, pacatosul!

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
razvan_m


Mesaje : 48
Data inscrierii : 21 Iun 2008
Varsta : 22
Localizare : Suceava
Reply With Quote
  #4  
Vechi 09.10.2008, 16:16:29
razvanms01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

[continuarea postului precedent]

Citat:
Pr. Serafim vedea speranța micii comunități în greutățile personale suferite în viață de către membrii ei din felurite pricini. „Toți adulții din comunitate“, scria el în Cronică, „au suferit mult. […] Este un semn bun pentru ca ei să ră*mână neclintiți în Ortodoxie“. Având în minte acest lucru, el a ținut cândva o cuvântare la Etna asupra învățăturii patristice despre durerea inimii, despre cum să învățăm a primi încercările și necazurile ca pe însăși calea mântuirii. Suferințele, le-a spus el, erau vizita lui Dumnezeu la ei.

Când Alexei a început să lărgească paraclisul de pe proprietatea sa, Pr. Se*rafim l-a avertizat să nu se grăbească să îl transforme în parohie. „Ne bu*curăm să aflăm despre progresele lucrărilor de la paraclis“, îi scria el Iui Alexei. „Nu-ți face griji în privința Vlădicăi Antonie. Firește că trebuie să știe când ești gata să deschizi o «biserică», iar dacă îl vei informa acum, va socoti că deschizi într-adevăr o «biserică» - ceea ce va fi o capcană, fiindcă nu ești încă pregătit. Să nu începi să-ți numești șopronul îmbunătățit «biserică» sau să începi să-ți faci planuri mărețe. Sunteți doar un mic grup de creștini ortodocși, și nu o «parohie», adică ceva «înregistrat oficial» în «eparhie»“.

La câțiva ani după moartea părintelui Serafim, Alexei își amintea: „Nu o dată Pr. Serafim mi-a scris/spus: «Să nu cumva să înveți rusește. Dacă o să știi rusește, vei auzi toate bârfele și vei fi ispitit să iei parte la ele. Și să nu intri în nici un consiliu parohial. Fugi de politica parohială ca de ciumă!» Firește că eu și familia mea am fost încurajați să luăm parte la Liturghie în diferite parohii și să primim Sfintele Taine, dar am fost descurajați să participăm la alte activități parohiale care, simțea el, m-ar fi abătut de la «chemarea» ce credea că-mi fu*sese trimisă de Dumnezeu, adică de la lucrarea misionară prin scris, învățat și publicat. Ca urmare, mulți laici ruși mă numeau «de rit vechi»!”



În scrisoarea către corespondentul lui Alexei din Grecia, Pr. Serafim explica nevoia unor comunități, precum cea a lui Alexei, de a scăpa de influența lu*mescului: „În condițiile de azi este nevoie de un efort conștient pentru a nu ne lăsa prinși de lume, și astfel, marilor orașe le vom prefera localitățile mici și ne vom elibera (pe cât posibil) de televizor, ziare, telefon etc. Și chiar mai mult: va trebui să existe o distanțare de duhul lumesc chiar în viața bisericească; aceasta înseamnă îndepărtarea chiar și de viața parohială obișnuită, dacă e cu putință, fiindcă și ea a devenit astăzi foarte lumească“.

„Comunitatea din Etna nu este în nici un caz o comunitate cu totul «ideală» sau «experimentală»; ci mai curând o dezvoltare naturală în niște condiții spe*ciale, deosebit de favorabile pentru o autoconservare ortodoxă - firește, cu condiția ca zelul și ardoarea ortodoxă de temelie să fie prezente încă de la înce*put, în mod paradoxal, cea mai mare binecuvântare a acestei comunități este faptul că se află departe de o parohie ortodoxă - ceea ce i-a silit să iasă de pe făgașul pe care merg atâția ortodocși de astăzi care iau ca pe un lucru de la sine înțeles tot ceea ce ține de Biserică, socotind că altcineva «are în sarcină» Biserica și slujbele etc. Acești oameni au fost siliți să facă ei înșiși slujbele și astfel le-au îndrăgit cu mult mai mult; iar greutățile prin care trebuie să treacă spre a ajunge la un preot și a primi Sfânta Împărtășanie sunt așa de mari încât păstrează cu scumpătate acest privilegiu și efectiv își lucrează mântuirea cu fri*că și cutremur. Firește, noi americanii mai avem și binecuvântarea ca tot ce ține de Ortodoxie să fie nou pentru noi și deci prețios - fiece nouă traducere a Vieții sau slujbei unui sfânt este pentru noi o nouă descoperire, și cu atât mai mult dacă putem participa noi înșine la ea“.

Într-o scrisoare către Alexei, Pr. Serafim scria: „Ar trebui să-I mulțumești lui Dumnezeu din toată inima pentru că ai prilejul să trăiești retras și in*dependent, acolo unde Ortodoxia poate intra cu adevărat în viața ta de zi cu zi”. Iar într-o altă scrisoare, comentând revista Nikodemos: „Ne bucurăm să vedem cum sămânța autenticei Ortodoxii prinde rădăcini și dă mlădițe, deschi*zând o «dimensiune» a vieții ortodoxe ce nu prea s-a văzut până acum în Ame*rica: o ortodoxie laică, dar care nu e lumească, care caută rădăcinile mai adânci și simte că nu se poate acomoda cu lumea; care nu se mulțumește a fi ca toți ceilalți, doar cu «un punct de vedere ortodox» asupra a tot ce se petrece; care caută răspunsuri la Părinți, nu la întrebări academice sau teologice, ci la între*bări legate de felul cum să trăiască. Se întrezărește aici o ortodoxie ce nu este pur și simplu «adăugată» stilului de viață american, ca apoi să-și ceară scuze și să devină pe înțelesul neortodocșilor, «acomodându-se» ca o a patra religie ma*joritară, ci mai curând o ortodoxie ce preschimbă viața, face ca poporul ortodox să fie sminteală lumii și crește pe temeiul propriilor principii, separat de lumea din jur, rămânând totuși sănătoasă și normală în sine“.

Însă, în același timp, Pr. Serafim și-a dat seama cât de fragile sunt aceste pre*țioase comunități mici și cu câtă putere încearcă diavolul să le slăbească și să le distrugă. „Fără o nevoință duhovnicească constantă și conștientă”, scria el, „chiar și cea mai bună viață sau comunitate ortodoxă poate deveni o «seră», o atmos*feră ortodoxă artificială în care manifestările exterioare ale vieții ortodoxe sunt doar «degustate» sau luate ca atare, în vreme ce sufletul rămâne neschimbat, fi*ind relaxat și în largul său, în loc să rămână încordat în lupta pentru mântuire. O, cât de des se întâmplă ca o comunitate, devenind prosperă și renumită, să-și piar*dă prețioasa osârdie și unimea cugetului din primele zile de grele încercări! Nu există o «formulă» a unei vieți ortodoxe cu adevărat plăcute lui Dumnezeu; orice lucru exterior poate deveni fals; totul depinde de starea sufletească, care trebuie să fie una de cutremur înaintea lui Dumnezeu, având legea Dumnezeiască în fața ochilor în orice domeniu al vieții, punând cu cinstire cele ale lui Dumnezeu pe primul loc în viață în orice clipă”. Pr. Serafim se ruga cu înfocare ca oamenii din comunitatea din Etna să rămână așa cum sunt: cu frica lui Dumnezeu și cu dragoste unul față de altul, prețuind „verigile vii” ale Tradiției, cum era Episco*pul Nectarie. lată ce scria în Cronică în septembrie 1975, la întoarcerea dintr-o vizită făcută acolo: „Deși comunitatea e mică și slabă, se străduiește totuși să trăiască în adevăratul duh al cucerniciei ortodoxe și poate că acum se află în cea mai bună perioadă a sa - înainte de a fi crescut prea mult spre a-și pierde esențiala unitate a cugetului și a sufletului sau de a lua ortodoxia ca pe un lucru de la sine înțeles. Comunitatea a fost foarte mult insuflată de vizita Episcopului Nectarie la începutul săptămânii, iar Pr. Serafim a ținut un cuvânt după Vecer*nie (în paraclisul lărgit) despre păstrarea cu scumpătate a contactului cu Tradi*ția ortodoxă prin Vlădica Nectarie și chiar prin nou-așezata catapeteasmă, care provine de la Biserica Maicii Domnului Kazanskaia din Sacramento, biserică zidită de către Alexei Makușinski - fost membru al Bisericii Ruse din Cata*combe, care cântase în corul sfântului loan din Kronstadt și se tămăduise la Moscova la moaștele Fericitului Vasile cel nebun pentru Hristos… Dumnezeu să-i păzească pe toți întru unimea cugetului și a sufletului!“

Următoarea treaptă pentru comunitate era aceea de a avea un preot în mijlocul ei, lucru ce avea să vină la timpul statornicit de Pronia lui Dumnezeu. Între timp comunitatea își construia o solidă temelie duhovnicească de rugăciune comună zilnică, o temelie care astăzi poate sluji drept model pentru cei ce cau*tă o insulă liniștită de creștinism nelumesc în mijlocul noianului materialistei noastre societăți post-creștine”.

(Din: Ierom. Damaschin, “Viata si lucrarile parintelui Serafim Rose”, Editura Sophia, 2005)


Iertati-ma, fratilor si surorilor intru Domnul Hristos, si va rugati si pentru mine, pacatosul!

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
razvan_m
Reply With Quote
  #5  
Vechi 09.10.2008, 16:18:13
razvanms01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Deci, Fericitul Serafim Rose afirma ca nu este neaparat obligatoriu ca Sfintele Slujbe sa fie oficiate de preoti, dupa cum este credinta in popor, le pot oficia si simplii mireni [ceea ce trebuie sa spuna preotul va fi sarit de catre slujitorii mireni la acele slujbe! ]daca le invata si invata si tipicul dupa care se slujesc acestea. E obligatoriu, numai ca din cand in cand [o data pe luna] sa mergem la parintele nostru duhovnic, ce trebuie sa fie un parinte cu har duhovnicesc, pentru Sfintele Taine ale Spovedaniei si Impartasaniei.


Iertati-ma, fratilor si surorilor intru Domnul Hristos, si va rugati si pentru mine, pacatosul!

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!
razvan_m



Varsta : 22
Localizare : Suceava
Reply With Quote
  #6  
Vechi 09.10.2008, 16:19:51
razvanms01
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Bunul si dreptcredinciosul Parinte Arhimandrit Justin Parvu l-a desfiintat pe IPS Patriarh al BOR Daniel intr-un interviu pe care i l-a acordat ziaristului Victor Roncea [cotidianul "Ziua"] in legatura cu "NECESITATEA REDEFINIRII DOGMELOR ORTODOXE", imediat dupa decizia sinodala de a nu-i caterisi pe ereticii mitropolitul Nicolae al Banatulu si episcopul Sofronie al Oradei. Iata fragmentul din acest interviu care face referire la marea si infricosatoarea erezie a Patriarhului Daniel Ciobotea:

Citat:
...- Si in Biserica se vorbeste acum de un duh nou, de o redefinire a dogmelor. Avem dreptul sa redefinim dogmele?

- Aceasta este o indrazneala prea inalta, la care nici nu indraznesc sa ma gandesc - ca noi sa revizuim dogmele. Inseamna sa ne taiem capul. Sa ramana numai picioarele, capul sa se duca in alta parte; capul sa mearga intr-o parte, iar picioarele intr-alta. Cam asa inteleg eu. Ce sa redefinim? Putem noi sa ne intoarcem impotriva Sf. Vasile? Pot sa ma iau eu de Sf. Ioan Gura de Aur? Putem noi sa ne ridicam impotriva celor sapte sinoade ecumenice? Putem oare sa ne ridicam impotriva jertfelor care au pecetluit cu sangele aceste canoane si randuieli? Eu ma inspaimant numai cand trebuie sa dau numai un canon de penitenta. Tremur in fata Sf. Vasile cel Mare cand ma simt nevoit sa reduc un canon de 20 de ani pentru pacate grave, cum ar fi avortul, la sapte ani sau mai putin, in functie de pocainta fiecaruia - daramite sa redefinim dogmele? Ma cutremur cand ma pun in postura ca eu sa fiu mai mare decat Sf. Vasile. Is duhurile astea asa de grele, incat acum noi ca aproape numai avem glas. Nu vedeti ca toate incercarile noastre de a limpezi cumva o stare de lucru nu ajung decat sa fim sfidati si considerati nebuni fata de lumea aceasta? Homosexualii care marsaluiesc insa pe strazile Bucurestiului sunt in regula, de ei nu se mai leaga nimeni. De aceea si spun: cat priveste viata noastra bisericeasca, noi nu putem sa avem nici o stare buna, atata vreme cat vom avea in fruntea Bisericii o ceata de talhari si de vanzatori. Toate relele vin tot din cauza tradatorilor care au fost cumparati. Am ajuns la ora actuala sa nu ma mai intereseze uniformele si coroanele, cand vad in ce hal am ajuns noi, incat sa ne renegam existenta noastra spirituala si morala.

- Vedeti ca ei vin acum cu duhul acesta impaciuitor si ne zic sa nu mai folosim cuvantul “eretic”, pentru ca nu mai intra in acord cu Uniunea Europeana…

- Doar aceste cuvinte nu sunt inventate de noi - “eretic”, “schismatic”, “apostat” - sunt tot inventia Sfintilor Parinti, inspirati nu de altcineva decat de Duhul Sfant. Si sa nu amestecam lucrurile. Uniunea Europeana are alt scop, noi avem alt scop. Ei sunt cu scopul pamantului, noi avem, pe langa aceste scop, si scopul cerului. E mare deosebire intre unul si altul. Nu putem discuta terminologia lor si convingerile noastre. Ei au o lume a lor, cu totul aparte; noi intotdeauna am avut o lume a noastra, aparte si, in general, foarte putin ne-am potrivit noi cu occidentul. Si aceasta datorita numai acestei mari frumuseti care a mai ramas in lume - ortodoxia. Nimic nu i-a deranjat pe occidentali mai mult decat ortodoxia. De aceea trebuie sa fim consecventi, sa fim putin mai curajosi, sa avem oleaca de intentie buna si Dumnezeu ne va dezbraca de duhul acesta al temerii, al fricii, ca sa putem duce mai departe carul acesta al Ortodoxiei care merge asa de greu, pentru ca toti se opun acestui ideal crestin-ortodox.

Dumnezeu sa-i ierte pe toti ai nostri si ma rog ca sa le lumineze bunul Dumnezeu mintile, ca sa fie cat mai aproape de adevarul acesta ortodox. Pentru ca daca nu vor fi atenti si vor lua numai partea acesta a veniturilor si a afacerilor, atunci noi ne vom prabusi. Dar sigur, ca intotdeauna, va ramane totusi si o elita de oameni, care vor lua asupra destinul tarii. Intotdeauna au fost si tradatori, au fost si eroi in cadrul neamului si Bisericii. Asa ca nu deznadajduim, ci ducem mai departe greutatea si povara acestor vremuri in care ne aflam. Pentru ca, sa nu uitam, Hristos ne-a fagaduit : “Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacului. Amin".
Sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...pul/#more-3813
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pastorala Sfântului Sinod al B O R la Duminica Ortodoxiei (2012) laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 0 03.03.2012 16:42:08
Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR mihailt Generalitati 1 28.10.2010 23:47:48
2 iulie 1504 - 2 iulie 2009 ( 505 ani ) LapetiteMoc Generalitati 6 15.07.2009 23:09:06
Hotararile Sfantului Sinod pot fi lovite de nulitate? costel Biserica Ortodoxa Romana 4 16.04.2009 19:41:44
Din cuvantul IPS Daniel la Sfanta Cuvioasa Parascheva mihailt Biserica Ortodoxa Romana 3 16.10.2008 12:21:37