[continuarea postului precedent]
Citat:
Odată cu lucrarea misionară și publicistică a lui Alexei și Vladimir, părinții au început să vadă roadele binecuvântatei lucrări printre convertiții ortodocși. Ei s-au bucurat, dar, în același timp, și-au dat seama că trebuie să continue să cultive și pe mai departe aceste modeste strădanii. Pr. Serafim scria în Cronica sa: „Puțini convertiți au astăzi călăuzirea necesară care să-i ferească de a se abate, ca să ajungă să «ardă până la capăt». Chiar și câteva cuvinte pot face mult spre a le da un simțământ al apartenenței și o îmbărbătare. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru Alexei Young și Vladimir Anderson, care au scânteia și lu*crează bine - mai bine decât toate comitetele din întreaga lume! Să dea Dom*nul să le putem oferi tot sfatul și toată îmbărbătarea de care suntem în stare, și lor, și altora“.
Între timp slujbele ținute de familia lui Alexei în micuțul paraclis din stația de pompare nu au trecut neobservate. Într-o zi, o doamnă din vecini a ve*nit la ei și le-a spus: „Iertați-mă, nu vreau să fiu indiscretă; dar, în fiecare zi, pe când spăl vasele vă văd cum vă grăbiți către stația de pompare. Și când ieșiți de acolo, după vreo jumătate de ceas, sunteți altfel, păreți atât de liniștiți și împă*cați. Ce faceți acolo?“
Răspunsul a fost: „Veniți și vedeți!”
Curând, femeia și fiica ei, care erau penticostale, s-au alăturat familiei Young la slujbe. Apoi când soția unui coleg de cancelarie al lui Alexei a aflat despre comunitatea ortodoxă, a vrut să ia parte și dânsa la viața de rugăciune zilnică. Cu timpul acești oameni s-au convertit la credința ortodoxă, urmați apoi de alții. „Cuvântul Ortodoxiei”, nota Pr. Serafim după ce unii dintre ei vi*zitaseră schitul, „are acces în inimile americane, câteva, dar cu câtă grijă tre*buie ele cultivate!”
In ianuarie 1974, Părinții Serafim și Gherman au făcut prima lor vizită la casa și paraclisul lui Alexei de la Etna. Au ținut o slujbă în paraclis, care pe atunci fusese pictat și reamenajat, împreună cu cei din familia Young și cele două familii ortodoxe convertite care alcătuiau pe atunci mica comunitate. „Pă*rinții au cântat împreună cu noi Acatistul Domnului Iisus Hristos”, își amin*tește Alexei, „învățându-ne minunata melodie rusească. Au cântat cu atâta osârdie și zdrobire de inimă încât, deși ne aflam într-un loc destul de smerit, «nu știam dacă suntem în cer sau pe pământ», așa cum spuneau și solii marelui Cneaz Vladimir în urmă cu o mie de ani după ce au luat parte pentru prima oară la slujbele ortodoxe“.
Întorcându-se acasă din vizita la Etna, Pr. Serafim scria că „mlădița Ortodo*xiei crește bine acolo“. Altundeva nota că obștea „până acum pare să se dez*volte destul de bine pentru a păstra o insulă de Ortodoxie“.
Această nouă mlădiță a Frăției i-a îndemnat pe părinți să cugete la principiile obștilor ortodoxe laice, în special cele ce au viețuit în condiții moderne. Într-un articol pentru Cuvântul Ortodox Părintele Serafim s-a inspirat din învățăturile și pilda părintelui Adrian (devenit atunci Arhiepiscopul Andrei) spre a stabili aces*te principii. „Esența adevăratei vieți ortodoxe este buna-cinstire (sau blagocestia) [evlavia, n.n.], care, după definiția Starețului Nectarie, întemeiată pe etimologia cuvântu*lui, înseamnă «a cinsti ceea ce este al lui Dumnezeu». Este ceva mai adânc decât simpla învățătură dreaptă: este intrarea lui Dumnezeu în orice aspect al vieții, al unei vieți trăite în cutremur și în frica lui Dumnezeu… O asemenea atitudine pro*duce viețuirea ortodoxă, care nu cuprinde doar obiceiurile și purtările exte*rioare caracteristice creștinilor ortodocși, ci întregul nevoinței duhovnicești con*știente a omului pentru care Biserica și rânduielile ei sunt centrul a tot ceea ce face și gândește. Experiența împărtășită, conștientă, a acestui mod de viețuire, centrat pe dumnezeieștile slujbe zilnice, produce autentica obște ortodoxă, cu simțămintele ei de seninătate, bucurie și liniște lăuntrică. Neortodocșii și chiar mulți dintre creștinii ortodocși neconștientizați deplin abia dacă își pot închipui ce este această experiență a comuniunii, fiind înclinați să o excludă ca pe ceva «subiectiv», dar cel ce a participat cu toată inima la viața unei adevărate comuni*tăți ortodoxe, monahală sau laică, nu se va mai îndoi niciodată de realitatea acestui simțământ ortodox“.
Chiar după publicarea articolului, părinții au citit niște scrisori adresate lui Alexei de un ortodox din Grecia, având ca temă comunitățile ortodoxe. „Le-am găsit cât se poate de interesante”, scria Pr. Serafim acestui om. „Noi înșine ne-am gândit mult la această problemă, iar noul număr din Cuvântul Ortodox cuprinde câteva din ideile noastre despre acest subiect. […] Dar nu e cu putință să ne exprimăm pe deplin prin tipar asupra temei menționate, fiindcă ortodocșii sunt pur și simplu prea imaturi - ideea de «comunitate ortodoxă» este foarte atrăgătoare, dar aproape nimeni nu e conștient sau gata pentru greutățile și jert*fele cerute de punerea ei în aplicare și, prin urmare, nu avem decât experimente fără speranță și dezamăgiri…
Totuși, dacă am fi realiști și nu am aștepta de la o comunitate laică tot atât de mult ca de la una monahală, aceasta ar fi o alternativă posibilă pentru zilele noastre, și chiar una foarte importantă. Viața într-o parohie ortodoxă obișnuită din ziua de azi, în atmosfera anormală a unei mare oraș, cu o mulțime de ispite nemaiauzite până acum, nu este normală pentru Ortodoxie. Cunoaștem un preot plin de zel din New Jersey, cu o turmă foarte mare, cu mulți tineri; dar el spune că duce o bătălie dinainte pierdută. Tinerii sunt cu el în biserică câteva ceasuri duminica și poate și sâmbătă noaptea și cam un ceas sau două sâmbăta la orele de catehism, iar restul săptămânii sunt supuși unor influențe opuse în școlile de stat, la televizor etc. Dorința de a avea o atmosferă în care Biserica să joace un rol mai însemnat în viață și să aibă mai multă influență asupra copiilor este o dorință ortodoxă cât se poate de firească, și nu ceva «ciudat» sau un semn de «înșelare», cum par să creadă mulți”.
Membrii comunității din Etna se duceau la San Francisco o dată pe lună pentru a primi Sfânta Împărtășanie. Dar „injecțiile duhovnicești zilnice” erau citirile textelor duhovnicești și slujbele din paraclis. Semnul exterior cel mai vădit al unei comunități ortodoxe, scria Pr. Serafim, „pare a fi ținerea sfintelor slujbe (chiar și o mică parte din ele), cu sau fără preot, dar zilnic, acesta fiind centrul în jurul căruia se rotesc toate celelalte“.
Într-o serie de articole scrise pe tema Tipicului slujbelor bisericești, Pr. Serafim a încercat să risipească ceea ce el numea „greșita părere populară con*form căreia creștinii ortodocși nu au voie să săvârșească nici un fel de slujbe bisericești fără un preot și deci poporul credincios devine aproape neajutorat și virtual «incapabil să se roage» când rămâne fără preot - așa cum se întâmplă din ce în ce mai mult în ziua de azi”. După ce cita un apel al Arhiepiscopului Averkie, prin care acesta le cerea creștinilor ortodocși să se adune în rugăciune publică chiar și acolo unde nu este preot, Pr. Serafim concluziona: „Această practică poate și trebuie să sporească mult mai mult în rândul credincioșilor, fie că e vorba de o parohie ce și-a pierdut preotul sau e prea mică ca să poată în*treține un preot, fie de un mic grup de credincioși aflați la mare distanță de cea mai apropiată biserică și care nu au format încă o parohie, sau și o singură fa*milie ce nu poate ajunge la biserică în fiecare duminică și zi de sărbătoare“.
Când Alexei a început să se întrebe care e sensul grijilor sale pastorale me*reu crescânde, Pr. Serafim i-a scris un foarte tandru cuvânt de încurajare: „Nu te neliniști pentru tot mai marile răspunderi și pentru noile suflete ce îți ies în cale; Dumnezeu nu-ți va trimite mai multe poveri decât poți purta și ce ne-am face noi, bieții creștini, dacă nu-i ajutăm măcar puțin pe cei ce însetează după adevăr? Să ne trudim puțin pentru ceilalți, care adeseori nu au unde să caute ajutor în această pustie a vieții moderne și să așteptăm odihna în viața viitoare, când secerișul duhovnicesc va fi la adăpost! Și chiar și în încercările și întristă*rile noastre - pentru care să fii mereu pregătit! - câtă bucurie ne trimite nouă, nevrednicilor, Dumnezeul nostru!”
|
|