Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Pelerinaje la locuri Sfinte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.10.2008, 21:36:55
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Smile

ZIUA A PATRA
NAZARET
BISERICA BUNEIVESTIRI

Dimineata dupa ce luam micul dejun la restaurantul hotelului,plecam la obiectivele din NAZARET.prima biserica este catolica si e impunatoare .Intram in curte si admiram pe un coridor ,un fel de prispa lata ,icoane mari ale Maicii Domnului din toate tarile crestine ale lumii,iar icoana ce reprezinta pe Maica Domnuluidin Romania, este in dreapta ,nu departe de intrare si are pe Fiul la pieptul ei ,adica ininima ei ,vrea sa ne spuna icoana.Intram in biserica latina ,facuta pe ruinele casei lui Iosif ,pe care le privim de la exterior.Inauntru pe pereti apare in stiga amvonului o icoana mare de 3/1,5 m cu bunavestire ,iar de jur imprejur ,biserica este tapetata cu icoane ale Maicii Domnului din intreaga lume ,adica imbracata in costumul specific tarii respective,chinez ,japonez,spaniol ,tailandez,brazilian....etc,in mozaic

BISERICA DE LA FINTINA MARIEI
Aci este o biserica greceasca cu o pictura facuta de romani ,de fratii MOROSANU ,din MARAMURES.Ne inchinam pe la icoane ,admiram frumoasele picturi ,in care domina mult culoarea alba,apoi lasam in dreapta altarul si mergem citiva metri spre izvorul ce susura de jos.ACI se afla o icoana mare a BUNEIVESTIRI ,in care in momentul acceptarii vestii de la inger ,se vede tatal deasupra si in pintecele fecioarei cum s-a intrupat Dumnezeu Fiul!Este o icoana UNICA IN LUME si are cam2/1m.Admiram aceasta frumoasa si foare sugestiva icoana a intruparii Mintuitorului ,ne rugam la ea ,ne facem poze si ne grabim sa luam apa, caci in urma noastra tocmai au intrat un grup de nemti care aveau si ei sticle de luat apa.Apa o luam dintr-un vas inox aflat in stinga izvorului ,mai sus ,caci izvorul este jos si apa este adusa prin teava in acest vas dotat si cu un robinet.Aprindem si ceva luminari ,si plecam caci tocmai au intrat un grup de rusi ,care s-au apropiat sa cinte in fata iconostasului. Ce frumos sa vezi aici ,in Tara Sfinta toate natiile inchinindu-se la locurile cele mai sfinte ale crestinatatii! La poarta in dreapta ,un arab crestin ,care si stie romaneste ne face reduceri daca luam mai multe obiecte.Am luat una in lb.romana cu binecuvintarea casei ,breloc cu crucea ierusalimiteana ,unul cu icoana buneivestiri descrisa,unul cu crucea de la Beteeem si 3 cu icoana buneivestiri cu magnet.

CANA GALILEII
Aici Mintuitorul a facut prima minune,desi nu ii venise ceasul inca ,dar a facut-o la rugamintea mamei sale,ascultind de ea.Cit de rataciti sint cei care se mai indoiesc ca Domnul nu asculta rugaciunile Fecioarei mame!Dar fericiti cei care se roaga ei sa ii ajute in lupta cu ispitele ,caci EA este cea care a zdrobit capul sarpelui!,deci are aceasta putere sa ne ajute in luptele noastre cu fortele raului!Intram in curte si vedem o biserica din piatra ,caci aici piatra este din abundenta ,iar inauntru sint doua din cele 6 vase de piatra in care Domnul a preschimbat apa in vin,de o parte si de alta a altarului,avind fiecare o icoana mare cu Mintuitorul ,iar celalalt vas ,din stinga ,icoana cu Maica Domnului.Biserica este ortodoxa greceasca,pe locul unde a fost situata casa mirelui ,SIMON,ale carui moaste se afla in partea dreapta la intrare.Hramul bisericii este Sfintul apostol TOMA.Ne inchinam la icoane ,dar mai ales la icoana facatoare de minuni a lui Simon cu sf.Bartolomeu ,acel Natanail despre care spune in Biblie;la ea este bine sa se roage tinerii pentru o casatorie reusita.La iesire am cumparat un litru de vin in 2 sau 4 sticlute ,dupa cum a voit fiecare.Apoi am trecut si pe la citeva magazine din Cana ,unde am fost serviti cu vin in pahare mici si ni s-a oferit vin negru si galben in sticle de forme foare interesante dotate unele si cu robinet .Preturile dupa marimea sticlei,nu prea ieftin.

HAIFA
Oras situat la poalele muntelui CARMEL ,statiune si port la Marea MEDITERANA ,ne-a oferit o imagine superba ,panoramica de sus ,unde am admirat si niste gradini ce imprejmuiau templul BAHAI Aci am facut multe poze si nu ne mai saturam de priveliste!Dar inainte de admirare am vizitat manastirea catolica STELA MARIS ,care are sub altar o grota in care a stat profetul ILIE ;in curte se afla o statuie cu sfintul ILIE cu sabia ridicata,iar pe o terasa in stinga intrarii se ajunge la pangar,unde este f.f.multa lume.Plecam spre

CEZAREEA PALESTINEI
Alaturi de ruinele vechiului oras,intinse ,care ar necesita ,ni se spune 2 ore de vizitare, se afla un oras nou ,modern cu vile frumoase ,cu spatii verzi ,vile situate pe malul marii Mediterane,unde si noi oprim jumatate de ora sa admiram APEDUCTELE ROMANE si sa intram macar cu picioarele in marea Mediterana ,care era foarte limpede si calda cu un nisip extrem de fin,incit nu ne mai dadeam dusi de acolo.Dar am plecat spre

IOPPE SAU IAFFA de azi,
la manastirea ortodoxa greaca ,aflata chiar pe malul marii Mediterane,pe locul unde sfintul apostol PETRU a inviat-o pe Tavita,in casa lui Simon tabacarul.Alaturi de altarul grec,cu hramul sfintii Arhangheli, in stinga se afla un altar romanesc chiar pe locul unei coloane ,stilp de piatra pe care s-a rugat sfintul apostol PETRU pentru invierea Tavitei,cu hramul Sfintii apostoli PETRU SI PAVEL.De pe terasa am admirat marea si alaturi am vazut si biserica rusa SF. PETRU ,unde era multa lume ,caci se pregateau de o cununie religioasa.Am urcat niste trepte marginite de balustri albi pina la o sala de mese ,unde un calugar roman de acolo ne-a servit cu ceai si cafea.Acesta manastire s-a construit in mai putin de un an ,caci altfel ar fi trebuit retrocedat evreilor locul.Deci iaca si o minune ca o biserica sa se faca asa repede ,intr-un termen greu de atins!Nu ma mai saturam sa privesc peisajul marin ;batea un vint caldut dinspre mare.Tot din portul IAFFA proorocul IONA a calatorit pe mare spre Tarsis si a fost inghitit de un peste mare.Mi-ar placea foarte mult sa revin la Ioppe,IAFFA de azi!plecam mai departe si trecem prin orasul modern ,situat pe malul marii TELAVIV,admirind marea ,dar si hotelurile internationale moderne de pe malul marii.Ne indreptam spre

LYDDA
PATRIA SFINTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE.Biserica e ortodoxa, este construita pe locul unde a fost casa mamei sfintului si este locul unde a fost ingropat SF.GHEORGHE,LA SUBSOL.,in cripta.Aci nu se mai afla trupul lui ,el a fost luat de catolici si dus nu retin unde,in ce localitate,si a ramas doar mormintul ce are deasupra pe capac un mulaj al sfintului .E seara si intuneric cind intram in biserica ,unde se afla o maica rominca.Ne inchinam la o icoana argintata cu sfintul GHEORGHE ,dar si la aceea de pe iconostas ,facatoare de minuni ,precum si la moastele aflate intr-o mica ladita,tot acolo.Altarul din stinga are hramul Nasterea Maicii Domnului ,iar altarul mare desigur hramul SF.MARE MC.GHEORGHE.In partea dreapta a altarului mare,se afla LANTULcu care a fost legat sf.GHE.inainte de a fi omorit!Trecem si il sarutam ,apoi ne facem cite unii poza cu el pe gitul nostru.Apoi ne cumparam luminari si mir ,ulei de la candela sfintului ,agheasma,aprind o luminare ,apoi mai admir icoanele pina la plecare dupa ce urc de la cripta aflata la subsol.Pe intuneric ,plecam spre Ierihon ,admirind in drumul nostru multiplele lumini de pe coline ce indica localitatile aflate pe traseu .
Reply With Quote
Vechi 28.10.2008, 22:44:00
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

ZIUA A CINCEA
MUNTELE MASLINILOR
MANASTIREA TATAL NOSTRU
Dupa ce urcam in serpentine pe munte ,ne oprim la aceasta manastire carmelitana ,aflata pe ruinele unei manastiri orotodoxe,biserica ELEON,construita de SF.ELENA.Intr-o pestera aflata aici IISUS HRISTOS i-a invatat pe apostoli sa se roage ,i-a invatat rugaciunea TATAL NOSTRU ,de unde vine si numele acestei manastiri.Intram in curtea cu copaci grosi si umbrosi si admiram peretii de jur imprejur atit in curte cit si inauntru in manastire ,pe care scrie rugaciunea Tatal Nostru in 62 de limbi.In lb.romana scrie in partea dreapta a altarului.Dar nu imi amintesc sa fi vazut grota in care Mintuitorul a spus aceasta frumoasa rugaciune apostolilor.PACAT MARE ca nu ni s-a aratat! Si nici manastirea DOMINUS FLAVIT ,care nu e prea departe de ea si care era in program .Chiar ca nu inteleg nici acuma de ce!!??

CAPELA INALTAREA DOMNULUI
Este o constructie rotunda si are o cupola cu mici ferestre.Aci am admirat si privit urma TALPEI MINTUITORULUI cind s-a inaltat la cer!.Ne-am inchinat si am sarutat acest loc deosebit sfintit de pasii Mintuitorului.Locul este incadrat de o ladita de lemn,iar alaturi se poate aprinde luminari cumparate de la intrare,si sa le punem intr-o ladita cu nisip ,aflata linga urma talpei .Curtea capelei este inconjurata de ziduri inalte.Acest loc este cinstit nu numai de crestini ci si de musulmani
Mai urcam pina la manastirea ruseasca de calugarite cu hramul Inaltarii , de pe ELEONcare este inchisa fiind in renovare .Intram intr-o curte mare cu alee cu pomi umbrosi si ajungem la locul care marcheaza piatra pe care a stat Maica Domnului ,cind s-a inaltat la cer Fiul EI,in partea de sud-est a bisericii,avind deasupra o icoana a MAICII DOMNULUI.Ne inchinam aci si apoi trecem prin curtea cu pomi umbrosi si admiram Ierusalemul de sus si o priveliste minunata a imprejurimilor ,despre care nu stiu nimic pt ca nimeni nu ne explica ce se vede jos ,ce sate ,localitati .Am inteles ca din turn se vede pustiul Iudeii pina la Marea moarta.Lasam in dreapta acest peisaj si intram in paraclisul construit pe locul unde s-a aflat CAPUL SF. IOAN BOTEZATORUL ,unde se mai vede groapa in care a fost gasit si partial din frumosul pavaj original.Ne inchinam si sarutam acest loc sfintit unde a stat ingropat capul SF.IOAN BOTEZATORUL ,ne inchinam si la icoana sfintului,admiram celelalte icoane din paraclis ,aprindem lumainari si dam pomelnice ,caci aici ,pe linga maicile rusoaice sint si maici romince.Plecam spre iesire cind tocmai intrau in acest paraclis un alt grup, straini.La poarta ne luam icoane cu Inaltarea Domnului si mir cu o frunza in el ,verde ,cu mir imbatator ,care cuprinde si uleiuri de la icoane mari facatoare de minuni ,cum este si aceea din aceasta manastire rusa.La poarta le vinde un paznic roman.Intru si la pangar dupa ce imi iau apa de drum de la un robinet aflat linga poarta,dar nu cumpar nimic preturile la rusi fiind cam saltate.
Plecam de aici la
MUNELE SION
,la biserica unde a adormit Maica Domnului ,dar urcam putin cu autocarul si ne oprim la ZIDUL PLINGERII .Era simbata ,sarbatoarea evreilor si aici la intrare am stat la coada si am fost controlati ca la vama ,doar ca nu aveam decit bagaje minime.Pentru noi crestinii zidul plingerii are doar semnificatia unui vestigiu al templului lui SOLOMON ,ruine ce le privim in dreapta noastra ,asteptind la coada la intrare.Acest zid mare la care se roaga evreii si pun biletele in el ,de o parte femeile ,de o parte barbati ,ma face sa ma intreb daca Dumnezeu le mai asculta rugaciunile ,caci ei se roaga la un Dumnezeu UNIC ,NU TREIMIC .Asa ca la zidul plingerii evreilor eu am pus miinile pe zid si m-m rugat pentru ...EVREI:DA-LE DOAMNE SA TE CUNOASCA PE TINE DUMNEZEUL CEL ADEVARAT IN 3 PERSOANE ,sa isi foloseasca inteligenta urmind cele 10 porunci ale tale spuse de FIUL TAU, lor,pe muntele fericirilor,si nu sa faca rau omenirii in speranta desarta a unei imparatii din lumea aceasta.Plecam si urcam pe jos pe linga zidurile inalte le Ierusalimului pe SION la biserica impunatoare catolica unde la demisol se afla locul adormirii MAICII DOMNULUI ,cu un mulaj al EI din lemn de abanos, pe un pat mortuar cu o cupola pictata cu Domnul IISUS si femei din Vechiul Testament .Parca nu mi-a placut ,desi stiu ca om fiind si EA a fost muritoare.Aci a fost casa SFINTULUI IOAN EVANGHELISTUL ,caruia DOMNUL i-a dat-o spre ingrijire.Tot aci s-a pogorit si Duhul Sfint asupra apostolilor.Aci sint 9 altare ,iar sus in biserica aflata deasupra sint 7 altare .Iesim si trecem pe linga memorialul holocaustului.Mergem tot prin aceeasi zona si vedem casa si locul unde a avut loc CINA CEA DE TAINA ,un spatiu gol,camera cu citeva coloane la care urcam citeva trepte; inconjurat de niste coloane se afla un maslin pe o masa ,unde a fost CINA;apoi foarte aproape intram la mormintul regelui DAVID ,aflat pe un piedestal inalt si acoperit cu o cuvertura albastra.Se intra separat femeile pe o parte si barbtii pe alta parte ,dar un zid fals de pinza ne impiedica sa vedem bine si clar pina la mormint.Camera este ingradita cu o usa de fier care nu permite intrarea pina la mormint,cel putin la acea ora si dinspre partea femeilor.Mormintul se afla sub cina cea de taina ,adica sub acest foisor de foc,unde si Duhul Sfint s-a pogorit asupra apostolilor.Locul unde odihneste scriitorul PSALTIRII,prorocul lui Israel si stramosul lui HRISTOS este venerat de iudei ,crestini si musulmani. Iesind din aceste locuri coborim spre autocar admirind de sus de pe SION biserica SF.PETRU GALICANTU ,aflata si ea in program...dar...e locul in care PETRU S-A LEPADAT DE HRISTOS si am aflat ca este biserica catolica.Admiram de sus gradina Ghetimani cu Biserica Natiunilor ,biserica SF. STEFAN ,primul martir ,biserica Maicii Domnului si a Mariei Magdalena ,svelta si cu cupole de aur ...aflate si ele pe lista de vizitare...dar....mai erau si altele pe muntele de vizavi ,numit si muntele sfatului rau ,unde s-au sfatuit evreii sa-l vinda pe HRISTOS ,dar care nu erau in program .In Ierusalem sint foarte multe biserici acestea enumerate sint mai aproape una de alta si totusi ..nu le-am vazut decit de departe ,caci a trebuit sa plecam in patria sfintului IOAN BOTEZATORUL
Reply With Quote
Vechi 28.10.2008, 22:45:04
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

AIN –KAREM
Vizitam biserica catolica zidita pe locul casei in care s-a nascut sfintul Ioan Botezatorul,Dupa ce admiram icoanele din biserica ,coborim in pestera unde s-a nascut SF.IOAN BOTEZATORUL,aflata pe locul casei unde au locuit parintii Lui ,Zaharia si Elisaveta,ne inchinam in acest important loc ,unde s-a nascut “cel mai mare om nascut din femeie”.Din pacate din nou am fost privati de a vizita BISERICA VIZITARII ,unde Elisaveta se intilneste cu Maica Domnului ,care vine la ea sa o ajute ,dupa ce a aflat de la ingerul Gavriil ca si ea este insarcinata,asa ca nu am vazut cele 3 fresce impresionante din acesta biserica ,motivatia fiind sa prindem deschisa biserica franciscana din

PUSTIA SF.IOAN BOTEZATORUL SI
PESTERA SF. IOAN BOTEZATORUL
Coborim dupa un drum nu prea lung ,din autocar si mergem pe jos coborind si admirind o vale adinca ,un peisaj frumos in care apar si destui copaci ,spre deosebire de pustia Iudeii.Ajungem la o manastire benedictina ,intram pe o poarta de piatra ,strabatem un culoar pietruit si strajuit de copaci,pina la manastire ,unde se afla izvorul ce curge din pestera sf. IOAN BOTEZATORUL,numit si izvorul pustnicului, in stinga ,iar in fata intram print-un coridor lunguiet in manastire. .Apa din acest izvor curge intr-un bazin mic ,unde femeile ce vor sa nasca copii se scalda . Coborim niste scari si ocolim bazinul maricel cu pesti rosii ornamentali in el ,inconjurat de un gardulet de fier ,incadrat de o terasa rotunda.Apoi urcam niste scari pina la pestera unde a trait singur de la virsta de doi ani si jumatate,SF.IOAN ,hranit de ingeri ,caci mama lui a murit cind el avea aceasta virsta.Admiram superbul peisaj spre Valea lui IOSAFAT unde se afla si multe pesteri si nu departe originea izvorului SILOAM, si urcam sa luam apa de la izvor ,care este o apa binecuvintata ,foarte buna de baut si rece .Ea curge prinr-un jgheab natural de piatra deasupra caruia se afla o candela . Corespunzator cu acest izvor la care se coboara 3 trepte ,in dreapta, inainte de intrarea in manastire se afla o terasa cu o pictura bizantina a SFINTULUI IOAN ,mare,pe perete,care parca ne priveste pe noi cei care venim inchinatori la aceasta manastire.In sfirsit intru si in biserica ,strabat coridorul lung si ajung int-un hol pardosit cu pietre naturale ,iar in dreapta se afla usa de intrare in manastirea propriuzisa ,care este lunguiata ,cu scaune si icoane tablouri pe pereti pina la altar. Totusi imediat linga intrare se afla o icoana mare bizantina a Sf. IOAN Botezatorul cu o candela aprinsa si linga ea un disc cu nisip si luminari.Am prins 3 luminari ,apoi inca una rugindu-ma putin la acest mare sfint pe care eu il pretuiesc in mod deodebit. ESTE PRIMA MANSTIRE CATOLICA CE IMI PLACE ,poate pentru faptul ca se afla in aceasta frumoasa pustie cu icoane bizantine ale Sfintului ,cu o apa f. buna si rece de baut si cu un peisaj splendid in jur la care se adauga o liniste deosebita,Imi place f.f.mult si il rog pe SF.IOAN sa ma invredniceasca sa mai ajung cindva in aceasta pustie care ii poarta numele si sa ma mai rog la icoanele Sale frumoase de aici ,mai mult decit am facut-o acuma ,cind am fost ocupata si cu filmatul si cu luatul apei si cu...luatul de ulei de la candela SA din biserica ...cu seringa.
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 00:02:36
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

ASEZAMINTUL ROMANESC DE LA IERIHON
Azi este Duminica si participam la Sfinta Liturghie la biserica romaneasca din IERIHON ,cel mai vechi oras din lume de1000ani vechime si situat la 400m sub nivelul marii.
Terenul a fost donat de de o familie de romani ,familia SAMOILA ,care faceau prescuri pentru diferite manastiri ortodoxe.Alaturi de acest teren ,insuficient pentru costructia manastirii s-a mai cumparat un teren limitrof de catre Patriarhia romana.In octombrie 1999 s-a pus temelia acestui lacas.Azi vedem o manastire gata pe dinauntru si pe dinafara numai din piatra si marmora cu gust asamblate ,cu o pictura frumoasa ,atit in paraclis ,cit si in manastire.Daca in paraclis exista iconostas ,manastirea are in loc de iconostas ,doua coloane de o parte si de alta a a altarului ,noi putind sa admiram si picturile din altar ,de unde ne priveau IISUS HRISTOS si MAICA DOMNULUI.Dam pomeniri ,aprindem luminari si ne rugam ,fiecare dupa puterile sale ,dupa terminare unii isi mai iau cite ceva amintiri pentru acasa.In curte ne privesc niste flori din glastrele puse pe balcoanele cladirii ce inconjoara manastirea,unde sint 80 locuri de cazare in camere de 2-3 persoane cu aer conditionat ,terasa ,baie.Intrarea nu este terminata ,se lucreaza la sala de primire si protocol ,precum si la anticamera de la paraclis.Nu sint terminate nici terasele ,cea de la sala de mese si cea de la etajul intii.Aici pe scari marmora roz este la ea acasa ,ca si pe pereti pina la un nivel oarecare si pe unele terase de la etajul unu.Cred ca nici chiar toate camerele nu sint terminate .Sus pe acoperis ,care este in stil arab ,tip terasa ,se afla panourile solare ce incalzesc apa.Este bine a veni in TARA SFINTA prin firme ca asigura cazarea aici ,pentru ca beneficiati de ghizi foare buni si cu multe cunostinte religioase ,fiind calugari ,dar si istorice,chiar agronomice un pic si ajutati cu o parte din acesti bani la terminarea lucrarilor .Aici mai au un teren linga asezmint unde se preconizeaza a se face o BAZA DE TRATAMENT PENTRU BOLI DE PIELE ,REUMATICE SI GINECOLOGICE ,fiind aproape de Marea Moarta.Daca doriti sa ajutati asezamintul romanesc de la Ierihon puteti trimite ajutor prin orice fililala a BCR DIN TARA:
-CONT LEI:2511.31-25.106ROL cod IBAN RO 92-RNCB-5040-0000-0025-0106
CONT USD:2511.31-25.108,cod IBAN:RO38-RNCB-5040-0000-0025-0108
-CONT EURO:2511.31-25.107,cod IBAN:2511.31-25.107 cod IBAN:RO65-RNCB-5040-0000-0025-0107
DIN STRAINATATE se pot folosi urmatoarele coordonate:ROMANIAN ORTHODOX PATRIARCHATE-ROMANIAN CHURCH,46 SHIVTEI ISRAEL STR95105,JERUSALEM,ISRAEL la banca:”LEUMI LE ISRAEL”-KING GEORGE BRANCH,22KINGGEORGE STR94262,JERUSALEM,ISRAEL:cont:302632/16[tip-070/3]CODiban:lumii il it tlv
Nr.oficial de contal clientului in moneda tarii este:902-330-302629/85 .
Dupa Sfinta Liturghie am luat masa si al plecat in PUSTIA IORDANULUI la

MANASTIREA SFINTUL GHERASIM
Aflata la 3 km de riul Iordan si de Marea Moarta,are inauntru icoana facatoare de minuni acestui sfint care a trait in secolul 5.Intram de la o parcare medie ,printr-o poarta intr-un parc cu copaci exotici si apoi printr-o intrare de piatra intram in curtea interioara in care se afla in mijloc o cruce mare de lemn ,la care ne inchinam .Remarc pe partea stinga pe perete la intrare, o icoana mai deosebita care il reprezinta pe Mintuitorul in genunchi si rugindu-se ,avind in mina citiva avortoni din care curge singe prelingindu-se pe mina LUI pina jos la pamint.Vai de noi care avem milioane de astfel de copii avortati!! pentru care IISUS se roaga TATALUI si vai de ce raspuns vom da noi ,care ii ucidem si nu ne mai rugam pentru ei ,uitind ca i-am lipsit de mintuirea sufletului!.Ne inchinam la crucea din curte ,privim la standurile din curte ,vreo 4 cu obiecte de cumparat ,icoane ,mir ,ulei de la candelele icoanelor facatoare de minuni,pe care le abordam la iesire.Urcam niste trepte pina la manastire si aci ne inchinam la icoane si mai ales la icoana facatoare de minuni a SFINTULUI GHERASIM,care are imprejur ca si icoana de pe muntele TABOR a Maicii Domnului ,multe tablite agatate ,dar si multe poze ale vizitatorilor.Eu nu am stiut de acest fapt si nu am avut nici o poza la mine!Apoi coborim si intram in paraclisul aflat in pestera Aci s-a ascuns sfinta familie ,cind treceau spre Egipt.Ne inchinam la sfintele moaste din dreapta aflate in doua racle ,apoi ne inchinam si ne rugam ,dupa ce admiram pe un perete mare o icoana foarte frumoasa a MAICII DOMNULUI,numita HRANITOAREA CU LAPTE.Alaturi pe peretele lateral din stinga se afla icoana Sfintului GHERASIM CU LEUL ,caci pe el l-a ajutat si l-a ascultat un leu pe care la pansat la o laba .Acesta ,recunoscator a venit si l-a slujit pe calugar ,misiunea lui fiind de a avea grija de magarul ce era folosit la carausie.Dar acesta a fost rapit se arabi ,in trecerea lor pe acolo ,iar Sfintul ,crezind ca leul l-a mincat ,l-a pus pe el sa faca acea carausie in locul magarului! Si leul a facut ascultare .Dupa ceva timp oamenii care au furat magarul se reintorc pe acolo ,iar leul il recunoaste pe magar si il duce de capastru la sfintul Gherasim.Acesta isi da seama ca leul nu era vinovat si i-a dat drumul in libertate .Dupa moartea Sfintului ,leul a venit ,l-a jellit la mormint si ..a murit pe mormintul lui .Nu vi se pare ca aceasta poveste adevarata este o pregustare a raiului??!!eu asa cred!Cei care au iesit ceva mai repede au fost serviti de calugarul grec de acolo cu mincare de orez ,si curmale ,apa de baut ,intr-o trapeza aflata pe fundalul din spate al curtii si care era foarte frumos pictata.Am luat in graba citeva curmale ,apoi apa ca erau foarte dulci si m-am grabit sa mai apuc si sa-mi cumpar ceva de la pangar ,ulei de la icoana SF. GHERASIM ,si inelul cu semnul Sfintului Mormint.De aci am plecat cu mare regret ca nu am mai stat putin pentru reculegere ,ratind mai totdeauna acest important moment de introspectie ,penrtu ca trebuia sa mergem la

Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 00:03:51
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

MAREA MOARTA
PENTRU A FACE O BAIE IN APA FOARTE SARATA.Aproape de manastire se afla statiunea sotiei lui SADAM HUSSEIN al Iordaniei ,draguta ,de 10 euro intrare izolat si 5 euro in grup.In stinga cum intram se afla magazine si terasa cu servire cu de toate ,de unde se poate admira marea moarta ,pina la care trebuia sa coborim mai multe trepte .In dreapta se aflau cabinele de schimb si un mgazin mare cu CREME cu minerale si cu aloe vera ,creme renumite ,dar nu prea ieftine ,dar cred ca totusi ieftine daca ne gindim ca la noi nu se gasesc ,sau daca se gasesc la ce pret saltat ar putea fi aceste creme cu alge si minerale si sare din marea aceasta hipersarata si ...unsa.Pe fundul ei scafandri au gasit urme si obiecte ale celor care au trait in cetatile SODOMA SI GOMORA.Si mai zic unii cu tupeu ca homosexualitarea nu e pacat ci normalitate!!Pai sa se duca la marea moarta si sa se convinga !!Cumpar si eu doua sapunuri ,au albe si negre ,alea albe miros placut si sint si cu glicerina si doua creme ,caci se dau doua creme la pret de una...zic ei ,sau doua pungi cu creme la un pret .In sfirsit cobor si ajung pe malul apei ,intru si fac gresala sa inot putin ..si vai de ochii mei ,caci a trebuit sa ies ca sa mi-i clatesc .In apa nu trebuie sa faci nimic decit sa plutesti, apa calda,fiind cu o concentratie de sare foarte mare si unsa.Nivelul ei este cu 396m sub nivelul marii Mediterane si la 1154 sub nivelul Ierusalimului,avind o suprafata mare de 17/77 km cu o adincime maxima de 400 metri si deci 800 m sub nivelul mediteranei.Admiram pe partea dinspre IORDANIA muntele Galaadului .Nu ne aflam in partea in care se afla stilpul de sare ce o reprezinta pe femeia lui LOT ,careia i-a parut rau dupa localitatea ce trebuia sa o paraseasca !!.Aceasta intimplare este un aviz si pentru noi sa nu ne atasam prea mult de aceasta lume desarta!Aci se gaseste in apa si mult namol negru pe care l-am aplicat pe partile durerose ale oaselor ce sufereau din cauza reumatismului.Ne-am facut poze si dupa baie am mai stat sus pe spatiul verde amenajat cu scaune ,la povesti .S-a inserat si pe malul celalalt se vedeau foarte frumos luminile ce se aprindeau in noapte.Am plecat spre Ierihon pe la ora 20 si dupa luarea mesei am facut o plimbare prin orasul
IERIHON
,CEA MAI VECHE CETETE DIN LUME ,EA FIIND LOCUITA DE CANAANITI CU 7000ANI INAINTE DE HRISTOS.Aici este locul lui ZAHEU ,vamesul ,aci a fost vindecat orbul Bartimeu si alti doi orbi PIRIUL PROFETULUII ELISEI si piriul HORAT din care a baut si SF. ILIE in pustie ,adapa cei 10000 locuitori ,dar si iriga gradinile de banai ,portocali,lamii,curmali ,vie.Pe la periferie este cam intuneric ca si la noi in localitatile mai mici ,dar centrul este foarte luminat si plin cu magazine ce au afara acelasi stil de bazar ;sint deschise pina la ora 24.Intram in citeva ,dar mai mult ma impresioneaza bogatia si diversitatea fructelor,....dar si mizeria din centru ,unde nu am vazut ..nici macar un cos de gunoi.!!Era ca si la noi in pietele murdare.!!Plecam acasa ,adica la manasire ,trecind pe linga biserica lui ZAHEU,cu dudul ,pe care o vom vizita a doua zi.
Reply With Quote
Vechi 04.03.2010, 20:13:23
Simon din Cirene Simon din Cirene is offline
Junior Member

Data înregistrării: 04.03.2010
Unhappy Manstirea de la Ierihon

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga Vezi mesajul
ASEZAMINTUL ROMANESC DE LA IERIHON
Azi este Duminica si participam la Sfinta Liturghie la biserica romaneasca din IERIHON ,cel mai vechi oras din lume de1000ani vechime si situat la 400m sub nivelul marii.
Terenul a fost donat de de o familie de romani ,familia SAMOILA ,care faceau prescuri pentru diferite manastiri ortodoxe.Alaturi de acest teren ,insuficient pentru costructia manastirii s-a mai cumparat un teren limitrof de catre Patriarhia romana.
Offf, “Intelepciune”, ma doare sufletul cand citesc atatea informatii eronate despre Locurile Sfinte. Si nu esti singura care face public asa ceva, din pacate. Blogurile despre Locurile Sfinte sunt tare atragatoare prin poze, filmulete, impresii dar pline de informatii eronate!

Decat o asa “teza” plina de “greseli” mai bine punctai locurile unde ar trebui sa mearga pelerinul cand ajunge acolo, umila mea parere.

Peste o singura chestie nu am putut trece cu vederea: Manastirea de la Ierihon.

“Intelepcine”, “cu intelepciune sa luam aminte”!

Terenul pe care astazi gasim Sf Manastire Romaneasca de la Ierihon NU a fost niciodata donat de nimeni!!!
Parintele Ilarion Argatu a cumparat la data de 29 Aprilie 1991 impreuna cu maica Stan Natalita contra sumei de $20000 un teren cu o suprafata de 833 metri patrati la Ierihon de la Dimitrie Constantin Samuil, cetatean care plecase cu multi ani in urma din Romania.

A fost visul de o viata a Sfintiei Sale sa construiasca o manastire romaneasca la Ierihon si numai Dumnezeu stie cu cata osteneala a agonisit acei banuti, din pomelnicele crestinilor. Ca drept recunostinta si ca o rugaciune permanenta a trecut numele lor in caietele Sfintiei Sale.

Intinam memoria Parintelui Argatu sa NU il pomenim cand vorbim despre Asezamintele Romanesti de la Ierihon, ba mai mult, sa ascundem osteneala Parintelui sustinand ca terenul a fost donat!
Reply With Quote
Vechi 06.03.2010, 20:17:18
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Simon din Cirene Vezi mesajul
Terenul pe care astazi gasim Sf Manastire Romaneasca de la Ierihon NU a fost niciodata donat de nimeni!!!
Parintele Ilarion Argatu a cumparat la data de 29 Aprilie 1991 impreuna cu maica Stan Natalita contra sumei de $20000 un teren cu o suprafata de 833 metri patrati la Ierihon de la Dimitrie Constantin Samuil, cetatean care plecase cu multi ani in urma din Romania.

[...]
Intinam memoria Parintelui Argatu sa NU il pomenim cand vorbim despre Asezamintele Romanesti de la Ierihon, ba mai mult, sa ascundem osteneala Parintelui sustinand ca terenul a fost donat!
Poate ar trebui discutat cu cei care organizeaza pelerinaje la Locurile Sfinte.
Se pare ca ei pun in circulatie informatii eronate, sau incomplete.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2010, 23:53:14
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Simon din Cirene Vezi mesajul
Offf, “Intelepciune”, ma doare sufletul cand citesc atatea informatii eronate despre Locurile Sfinte. Si nu esti singura care face public asa ceva, din pacate. Blogurile despre Locurile Sfinte sunt tare atragatoare prin poze, filmulete, impresii dar pline de informatii eronate!

Decat o asa “teza” plina de “greseli” mai bine punctai locurile unde ar trebui sa mearga pelerinul cand ajunge acolo, umila mea parere.

Peste o singura chestie nu am putut trece cu vederea: Manastirea de la Ierihon.

“Intelepcine”, “cu intelepciune sa luam aminte”!

A fost visul de o viata a Sfintiei Sale sa construiasca o manastire romaneasca la Ierihon si numai Dumnezeu stie cu cata osteneala a agonisit acei banuti, din pomelnicele crestinilor. Ca drept recunostinta si ca o rugaciune permanenta a trecut numele lor in caietele Sfintiei Sale.

Asa ne+a spus ghidul ,parintele romnan ,ca a fost un teren dont ,,dar prea mic si s+a mai cumparat inca linga el pt a se putea construi manastirea!..eu cum sa yic altceva decit ceea ce aud!
Reply With Quote
Vechi 23.03.2010, 22:04:00
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

Decat o asa “teza” plina de “greseli” mai bine punctai locurile unde ar trebui sa mearga pelerinul cand ajunge acolo, umila mea parere

sint punctate locurile de catre firmele de turism religios ..este plin netul de insiruirea simpla pe zile a obiectivelor!..eu mi+am scris impresiile adaugind si din cele ce ne+a spus ghidul
Reply With Quote
Vechi 30.10.2008, 05:13:19
mirelat
Guest

Implicit multumiri!

multumim mult de tot sofia, pentru impartasirea acestor impresii.

poate ne pui si niste poze aici, sau si mai bine, poate iti faci niste mici albume atasate la user profile-ul tau.

asa o sa calatorim si noi pe urmele tale!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IMPRESII DIN PELERINAJE sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 92 25.10.2020 18:35:30
Pacatele straine Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 20 10.01.2013 12:04:33
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 20:44:58
Impresii din pelerinaje -anul 2009 sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 4 31.08.2009 21:23:06
Despre religiozitate in diferite tari BogdanF Generalitati 0 04.07.2008 09:51:37