![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Ma intrebati daca l-am citit pe Socrate - o sa va raspund scurt: anul acesta am studiat Filozofia in cadrul Facultatii de Teologie Catolica (pe care o urmez in paralel cu cea Ortodoxa, ambele incepute anul acesta) si in cadrul acestui an de filozofie am inceput exact cu filozofii greci printre care si Socrate, iar in semestrul II am studiat "Stiinte cognitive si Antropologie Filozofica", care a reluat filozofii greci, urmand studiul pe parte filozofica si religioasa catolica apuseana pana in zilele noastre.
Iar concret la intrebarea legata de cartea "Despre suflet" o citesc pe cea scrisa de Aristotel, sunt aproape la jumatatea cartii, si v-am spus ca astept si raspunsul evreiesc la intrebarea legata de suflet, inca este in curs. Si apropos de Socrate: tocmai pentru ca nu a lasat nimic scris, este greu de spus ce anume a scris cu adevarat. Am citit o carte de Istoria filozofiei grecesti in care autorii au demonstrat ca de fapt ar fi doi Socrate pe care ei ii numesc Socrate I si Socrate II si acesti autori iau punct cu punct filozofia lui pentru a arata cum Socrate I zice de multe ori opusul a ceea ce afirma Socrate II... Last edited by Adrianna; 12.07.2012 at 22:16:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu sa te lumineze, sa te ocroteasca pururea si pretutindeni pe timpul studiilor tale! AMIN+ Last edited by ioan cezar; 13.07.2012 at 03:03:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Lucrarea aceasta este folosita in studiu (am recomandat-o in postarile anterioare). Doamne ajuta! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Socrate inainte de moartea la care a fost pe nedrept osandit a spus: "Daca se va gasi cineva care sa imi arate, sa imi explice, sa pot "vedea", cauza existentei universului si a omului, cu siguranta l-as urma". Despre suflet Socrate afirma ca nu poate exista decat daca se impartaseste cumva de divinitate. El a gasit solutia aceasta afirmand ca sufletul este nemuritor datorita "substantei sale" care se impartasest de esenta "bine, frumos". Nu intru in amanunte intrucat in studiile pe care le efectuati, profesorii va vor indruma. Toutusi doresc sa atrag atentia cu acesta ocazie ca invatatura "purgatorului" specifica teologiei romano-catolice, se bazeaza tocmai pe filozofia antica greaca. Teologia ortodoxa este cu totul straina de invatatura purgatoriului (fiind imposibila o asemnea conceptie in teologia ortodoxa). |
|
||||
|
||||
![]()
Sunt in asentimentul tau Annyta.
|
|
||||
|
||||
![]()
Spre deosebire de viziunea filozofica greceasca in care sufletul uman era considerat persoana umana (ce avea posibilitatea progresului in intelepciune si lucrare chiar si dupa moartea fizica) iar trupul era considerat doar o inchisoare a sufletului; antropologia iudaica considera ca persona umana este trup si suflet spiritual.
Nu se poate numi om nici trupul singur fara sufletul spiritual (duhovnicesc) si nici sufletul spiritual (duhovnicesc) fara trup. Aceasta antropologie iudaica este preluata in mod firesc si de Sfintii Parinti fiind descrisa in filocalie. Astfel rabinii foloseseau urmatoarea parabola pentru a explica oamenilor simpli acest lucru (pentru mai multe detalii recommand: IPS Lazar Puhalo - Caile ortodoxiei Contemporane, Editura Eikon, pag 75): "Un om bogat avea o gradina de bunatati si a pus pazinici doi oameni: unul olog si unul orb, iar apoi a plecat. Ologul vazand bunatatile din gradina ar fi dorit sa se infrupte din ele dar nu putea ajunge la ele. Orbul nu le vedea dar putea merge. Atunci ologul a zis orbului: ia-ma pe umerii tai si eu te voi conduce si amandoi ne vom infrupta din bunatati. Zis si facut. Dupa ce s-au saturat au iesit din gradina. Cand a revenit stapanul si a vazut gradina devastata a zis celor doi: ce ati facut? de ce nu ati ascultat? de ce nu ati pazit gradina si eu v-as fi dat bunatati adevarate potrivite pentru voi? Ologul insa a raspuns:stapane pai cum as fi putut eu sa ajung la roadele gradinii daca nu pot merge? Orbul a raspuns: stapane pai cum as fi putu eu sa vad bunatatile gradinii daca sunt orb? Atunci stapanul s-a maniat pe viclenia, mandria si rautatea lor... a luat pe olog si l-a pus pe umerii orbului si i-a judecat pe amandoi ca pe unul singur." Asa va fi la judecata omului: orbul simbolizeaza trupul, caci el nu stie si trebuie condus dar se infrupta si el senzorial. sufletul simbolizeaza ologul, car stie dar nu se poate infrupta din cele senzoriale fara trup. Deci omul nu poate primi viata vesnica in rai sau osanda vesnica si in iad, decat la a doua venire a Domnului. Totusi dupa adormire suflete sfintilor traiesc intru Hristos Iisus si conlucrarea cu harul Duhului Sfant nu se intrerupe insa nu putem vorbi de deplinatatea conlucrarii omulu cu harul Duhului Sfant decat atunci cand omul viu trup si suflet spiritual. Last edited by Eugen7; 16.07.2012 at 14:32:40. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si neintelegandu-te ,te mai si judecau,si asta iti dadea si mai multa indreptatire sa crezi ca nu in ortodoxie e adevarul. De asemenea ai cautat si singura ,si ai vazut ca toata traditia ortodoxa e doar filozofie ,ca o constructie suprapusa peste adevar Eu zic sa nu renunti asa usor ,si sa cauti acele carti si autori ortodoxi care ti se potrivesc ,si care te fac cu adevarat sa simti .De asemenea sa participi la slujbe ,si vei vedea o alta cale,mult mai directa,de a intra in contact cu adevarul. Macar o clipa gandeste ca totul ar putea fi doar in mintea ta .Lasa-ti mintea libera ,si lasa sa patrunda bucuria acolo,si nu o mai chinui cu solutii prefabricate,indiferent ca vin din partea ortodoxa sau culturala.Incearca sa intelegi,dar fara sa excluzi. Dumnezeu nu locuieste in temple facute de mana omului , ci doar in sufletele insetate de absolut Rostul nostru pe pamant e sa fim fericiti .Nu ar trebui sa mai pierzi nici o zi ! |
|
||||
|
||||
![]()
Peter Atkins - Amprenta lui Galileo. Cele 10 mari idei ale stiintei, Ed. All, 2008.
http://www.cartifrumoase.ro/carte/am...iintei--i32006 Recenzii poate fi lecturate pe aceste link-uri: http://www.bookblog.ro/recenzie/ampr...-ale-stiintei/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/ In aceasta lucrare Peter Atkins afrima inechivoc in capitolul "Relativitatea einsteiniană - spațiul-timp este curbat de materie;" ca spatiu-timpul sunt doar o cognite umana a perceptiei modului in care existam si nu conditii in care traim. "Those of you who have heard that the key to remaining young is to travel very fast will have it all explained in the ninth chapter. Here Einstein's special theory of relativity is presented with the remarkable conclusion that time, the faithful metronome of modern civilization, is not always constant. If you can consider time as a fourth dimension perpendicular to the three dimensions of space, and that our perception of space and time is just that, a perception, “modes by which we think, and not conditions in which we live” (p. 275), you are starting to get the idea." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/ Astfel consider pertinent sa afirm ca determinismul mecanicist (bazat pe modul in care functioneaza universul), este limitat in cazul organisemelor doar la fiziologie si cognitia specifica bazata pe perceptia senzoriala, insa cognitia umana spre deosebire de cognitia altor specii intelegiente include si intetelectul (mintea). Doresc sa subliniez componenta intelectuala (baza a sufletului uman atat in ceea ce priveste ratiunea cat si contemplati) in congnitia sensului existentei (atat umane cat si a universului). Sunt multe specii inteligente, exista inteligenta artificiala insa nu se poate vorbi de intelect (gandire) artificiala sau animala. In general in mediile stiintifice (si nu numai), se sustine inechivoc ca diferenta intre existenta umana si alte existente este de natura cognitiva si nu de natura fiziologica. Deisgur creierul uman asigura congnitia insa desi se pote studia stiintific structura si functionarea acestuia totusi "intelegea functionarii" creierului este in prezent inca in faza incipienta. In acest sens consider importante urmatoarele lucrari: 1. PENROSE Roger, Mintea noastră… cea de toate zilele, trad. Cornelia și Mircea Rusu, București: Tehnică, 2006. 2. PEASE Allan, Barbara Pease, De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă? De ce suntem diferiți și ce-ar fi de făcut, Bucuresti: Curtea Veche 2009. "Singura diferență în raport cu celelalte animale este capacitatea noastră de a gîndi și de a plănui. Celelalte animale nu pot decît să reacționeze la diverse situații înfuncție de moștenirea genetică a creierului lor și printr-o repetare de comportament. Ele nu pot gîndi, ci doar reacționa. " (pag 26) "Tehnologia avansată permite acum urmărirea funcționării creierului, dar înțelegerea lui nu depășește încă faza incipientă." (pag 58) " Astfel cu ajutorul stiintei putem intelege mult mai bine notiunea de suflet uman potrivit patristicii, filocaliei fara a cadea in ereziile filozofice si gnostice sau neognostie (care considera ca sufletul omului este nemuritor prin sine, iar persoana umana este doar sufletul singur fara trup). Patristica afirma inechivoc, omul este trup si suflet (trupul singur nu poate fi numit om si nici sufletul singur nu poate fi numit om), si atat sufletul omului cat si trupul omului exista doar intrucat Dumnezeu binevoieste in dragostea Sa le mentina existenta. Nici chiar sufletul dupa adormire (moarte) nu poate exista prin el insusi in sensul ca ontologic nu poate fi distrus ci pentru ca Dumnezeu il mentine in existenta intr-un mod tainic, pana la invierea mortilor. Astfel Sfintii Lui Hristos vietuiesc intru Hristos Iisus si dupa adormire insa nu intr-un sens deplin asa cum va fi la invierea mortilor. Desigur ca sunt Sfinti precum: Sfantul Ilie, Sfantul Moise care sunt in cer cu trupul... alaturi de Maica Domnului. Astfel raiul si iadul nu sunt locuri (precizate spatio-temporal) ci stari. Iadul este starea de moarte duhovniceasca definitiva, cand este imposibila orice conclucrare cu harul lui Dumnezeu (orbire totala) pe care omul singur a ales-o, asemnea ingerilor cazuti... iar Raiul este dimpotriva hristificare, indumnezeire... conlucrare cu harul lui Dumnezeu... "vedere duhovniceasca". Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiaca Domnul Iisus Hristos. Last edited by Eugen7; 25.07.2012 at 17:37:24. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Psihoterapie ortodoxa | semilia | Resurse ortodoxe on-line | 62 | 15.06.2015 09:38:39 |
Dragostea creștină, cea mai mare virtute teologică | NECTARIE | Generalitati | 13 | 25.01.2011 18:01:59 |
Lumea 100% ortodoxa | coralina | Generalitati | 103 | 10.10.2010 20:42:28 |
Fratia Ortodoxa | mihailt | Biserica Ortodoxa Romana | 10 | 04.08.2008 22:19:41 |
|