![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]()
Rugăciunea este o puternică legătură între om și Dumnezeu. Rugăciunea e un mare har dat omului de Dumnezeu. Rugăciunea este cap a toată bunătatea, e un mare folos duhovnicesc și trupesc, e mântuire de tot ce-i rău, e scară la Împărăția lui Dumnezeu, la Ceruri, e cale la viață, la fericirea vremelnică și veșnică. Rugăciunea făcută în Duh și adevăr înaripează și înalță sufletul nostru sus, sus, până la Dumnezeu, cu Care îl unește. Prin rugăciune, noi cerem de la Dumnezeu: iertare păcatelor, milă, pace și har, știind că fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic (Ioan 15, 1-5). Prin rugăciunea făcută în Duh și adevăr, noi stăm de vorbă cu Dumnezeu. Așa au vorbit: drepții, patriarhii, proorocii, împărații în Vechiul Testament și Mântuitorul cu sfinții Apostoli și urmașii lor în Noul Testament, până astăzi și cât va fi lumea aceasta.
Protosinghel Nicodim Măndiță
|
||||
|
||||
![]()
Calea creștinului este în felul următor: La început omul este atras de Dumnezeu cu Harul Său. După ce este deja atras, atunci începe lunga perioadă de încercare. Sunt puse la încercare libertatea omului și încrederea sa în Dumnezeu ‒ care este pusă la o probă „dură”.
La început, cererile către Dumnezeu, mici sau mari, chiar și rugămințile ce abia sunt formulate, sunt împlinite de obicei de către Dumnezeu într-un mod grabnic și minunat. Însă atunci când vine perioada de încercare, atunci toate se schimbă și parcă Cerul se închide și devine surd la toate rugămințile. Pentru creștinul înflăcărat, toate în viața sa se fac cu greutate. Comportamentul oamenilor față de el se înrăutățește, încetează să-l mai cinstească. Ceea ce îngăduie la alții, la el nu îngăduie, munca sa este plătită, aproape totdeauna, cu mai puțin decât se cuvine, trupul său este predispus cu ușurință bolilor. Natura, oamenii, toate se întorc împotriva sa. Cu toate că harismele sale firești nu sunt mai prejos decât harismele celorlalți, nu află condiții favorabile să le folosească. Pe lângă acestea, suferă multe atacuri de la puterile demonice, iar punctul culminant este nesuferita mâhnire pricinuită de dumnezeiasca părăsire. Atunci pătimirea (πάθος) sa ajunge la culme, pentru că omul în întregime este rănit pe toate planurile existenței sale. Dumnezeu îl părăsește pe om? Este cu putință aceasta? Și totuși, în locul trăirii apropierii lui Dumnezeu, vine în suflet sentimentul că Acela este infinit, inaccesibil, departe, dincolo de lumea astrală și toate invocările adresate Lui se pierd în imensitatea lumii spațiale. Sufletul își intensifică lăuntric strigătul său către El, dar nu vede încă nici ajutor, nici luare-aminte. Atunci toate devin împovărătoare. Toate se izbutesc cu o osteneală nespus de mare. Viața se umple de chinuri și în om se naște simțământul că asupra sa lovește blestemul și mânia lui Dumnezeu. Dar când vor trece aceste încercări, atunci va vedea cum purtarea de grijă minunată a lui Dumnezeu l-a păzit cu mare grijă în toate aspectele vieții sale. Experiența milenară, care se predă din generație în generație, spune că atunci când Dumnezeu va vedea credința sufletului nevoitorului pe care o are pentru El, așa cum a văzut credința lui Iov, îl va povățui prin abisuri și la înălțimi, care nu sunt accesibile altora. Cu cât mai deplină și mai puternică este credința și încrederea omului în Dumnezeu, cu atât mai mare este și măsura încercărilor, precum și deplinătatea experienței, care poate ajunge la o mare măsură. Atunci i se arată limpede că a ajuns la limitele peste care nu poate trece omul. (Arhimandrit Sofronie Saharov)
|
||||
|
||||
![]()
Sfinții Părinți ne spun că, după cum nu putem opri vântul, la fel nu putem opri nici gândurile care ne vin. Gândurile rele care ne pot veni pot fi pentru orice păcat posibil, însă vicleanul diavol încearcă să ne câștige încrederea și prin aparente gânduri bune, care de fapt ne pot duce într-o direcție greșită. Asemenea înșelări le putem evita cultivându-ne smerenia, care ne face să ne dăm seama de greșelile pe care le facem. Gândurile care-l luptă adesea pe om, sunt cele de desfrâu și de mândrie, apoi cele de întristare, iar la unii pot veni și gânduri de hulă. Sfinții Părinți ne spun că dacă ne rugăm și ne vin gânduri de hulă la adresa lui Dumnezeu, sau a altor sfinți, nici să nu le luăm în seamă, căci nu de la noi sunt acestea, ci de la vrăjmașul, care vrea să ne tulbure.Pentru celelalte feluri de gânduri, care vin asupra noastră, avem două posibilități: sau să ne luptăm cu ele, sau să fugim de ele. Cum ne putem lupta cu gândurile? De exemplu, dacă ne vin gânduri de desfrânare, ne putem lupta cu ele gândindu-ne cât de urât poate să miroasă un om, cât de repede trece fapta păcatului, și faptul că după ce am săvârșit păcatul nici nu ne-am săturat, pofta reîntorcându-se repede la noi. Ba mai și rămânem cu un gust amar de pe urma păcatului.
Cum putem fugi de asemenea gânduri? Cu rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, pe care o putem spune în orice caz, iar când suntem așa de tulburați, încât nici nu ne putem ruga, schimbându-o cu altceva. Putem da drumul la un film cuminte, să ne găsim ceva de făcut, să vorbim cu cineva, orice altceva, doar să ne distragem atenția de la gândurile necurate. Dacă nu putem să ne rugăm, atunci putem face orice altceva, până ne trece fierbințeala războiului, apoi vom fi fericiți că nu am dat curs gândului pătimaș, și poate am luat și o cunună. (Singhel Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi, Editura Egumenița, Galați, 2012, pp. 305-307)
|
||||
|
||||
![]()
Lauda este un mare dușman al omului, deoarece poate arunca omul în mândrie, și din cauza mândriei acesta să-și piardă sufletul. „Muiatu-s-au cuvintele lor mai mult decât untdelemnul, dar ele sunt săgeți”; „cu gura lor mă binecuvântau și cu inima lor mă blestemau” (Psalmii 54, 24; 61, 4), ne spune Proorocul David despre buzele viclene care pot rătăci sufletul nostru. Însuși diavolul, în multe arătări ale sale, îl lăuda pe cel căruia i se arăta în chip de înger, iar dacă cel în cauză nu se smerea, căderea era mare. Săgeți și blesteme să fíe pentru noi laudele, însă felul în care ne comportăm când le auzim poate fi diferit în funcție de gravitatea cazului. Astfel, putem să dăm un răspuns cu smerenie, când aceasta întrece măsura, dar putem și să nu răspundem nimic în alte cazuri, gândindu-ne, cu smerenie, că nici nu suntem în stare să dăm un răspuns potrivit și sigur, necrezând nici noi ceea ce spune cel care ne aduce laude.
În rest, faptele vorbesc, iar cuvintele sunt de prisos, iar ca să lauzi pe cineva în față, de multe ori este nepotrivit. Mai bine ar fi să certăm cu blândețe, iar după ce cel în cauză nu mai este, atunci să-i aducem cuvinte de laudă. (Singhel Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi, Editura Egumenița, Galați, 2012, p. 76)
|
||||
|
||||
![]()
Iar la Sfânta Evanghelie zice Domnul către toți: „Luați aminte de sinea voastră, ca nu cândva să se îngreuneze inimile voastre cu mâncarea și băutura!” (Luca 21, 34). Trebuie să amintim și aceasta, că tot păcătosul poate să-și ascundă păcatul său. Așa zavisnicul își ascunde zavistia, vicleanul își ascunde vicleșugul, cel mândru își ascunde mândria, la fel și pomenitorul de rău, însă bețivul se vădește ori de câte ori se îmbată. Pentru aceasta și sminteala este mai mare la oamenii care se robesc de băutură. În țara aceasta mai ales, unde necredincioșii (adică păgânii) nu prea folosesc vinul și rachiul, se face mai mare sminteală când se îmbată creștinii. Căci văzând păgânii cum se îmbată creștinii, se smintesc și hulesc credința Domnului nostru Iisus Hristos.
Căci iată ce zic păgânii: După cum este viața creștinilor, așa este și credința lor! Aceasta este hulă înfricoșată împotriva adevărului sfânt care se cuprinde în credința noastră. Aici se adeveresc cuvintele Apostolului, care răsună în cartea către romani: „Că numele lui Dumnezeu pentru voi se hulește între neamuri!”. Sfântul Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul
|
||||
|
||||
![]()
Un lucru comun, cu care toți ne confruntăm, este supărarea, mânia care rezultă din acțiunile pe care le face cel de lângă noi. Adeseori este vorba chiar despre soțul sau soția de lângă noi, persoana pe care o iubim cel mai mult. Când suntem supărați, spunem și facem lucruri pe care, mai apoi, le regretăm.
Sfântul Apostol Pavel spune, în Epistola sa către Romani: „Pentru ceea ce fac, nu știu; căci nu săvârșesc ceea ce voiesc, ci fac ceea ce urăsc. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc, recunosc că Legea este bună. Dar acum nu eu fac acestea, ci păcatul care locuiește în mine. Fiindcă știu că nu locuiește în mine, adică în trupul meu, ce este bun. Căci a voi se află mine, dar a face binele nu aflu; Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc” (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 7, 15-19). Când ne supărăm sau ne mâniem, atunci suntem departe de Dumnezeu. Cum putem noi, oare, ca adevărați creștini ortodocși, să reacționăm astfel față de semenii noștri? Mânia rezultă dintr-un egoism propriu. Aceasta este una din situațiile în care trebuie să cerem ajutorul lui Dumnezeu, iar rugăciunea lui Iisus, „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, ajută foarte mult. Repetând această rugăciune în fiecare zi, timp de zece minute, vom vedea că nu ne mai mâniem așa de ușor. Aici sunt câteva căi prin care putem elimina consecințele neînțelegerii cu cei din jurul nostru: 1. Fă-ți un program regulat de rugăciune, în care să incluzi și rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, măcar zece minute pe zi. 2. Când ești supărat, spune rugăciunea lui Iisus și încearcă să te depărtezi de situația conflictuală. Fă o plimbare pentru câteva clipe și, în timp ce te plimbi, rostește în gând rugăciunea lui Iisus. 3. După ce ți-ai terminat rugăciunea, încearcă să vorbești cu partenerul de lângă tine și spune-i ce te supără la el. Când începi să-i vorbești începe conversația cu un „Eu” și nu cu „Tu”. De exemplu: „M-am simțit jignit când ai făcut acel lucru...” și nu „Când tu faci astfel... mă simt jignit”. Când acuzi pe cel de lângă tine, nu faci altceva decât să-l sperii, persoana de lângă tine se simte amenințată și va încerca să-și recâștige poziția. Împărtășindu-i sincer sentimentele tale celui de lângă tine, va fi mai ușor și pentru el să ți le împărtășească pe ale sale. 4. Cere un punct de vedere și persoanei de lângă tine. Spune-i, de exemplu: „Știu că nu ai intenționat să mă rănești. Dar, de ce ai făcut acel lucru...? Ajută-mă să te înțeleg mai bine”. Iar apoi îl vei asculta cu calm. 5. Ambii parteneri trebuie să se angajeze în discuții libere, cu calm și dragoste. Rugați-vă împreună. O îmbrățișare ajută întotdeauna, atunci când vrei să-i arăți celuilalt dragostea ta sinceră. Sursa: http://orthodoxwayoflife.blogspot.ro
|
||||
|
||||
![]()
Să-ți faci un program bun. După rugăciunea de dimineață, să citești din Noul Testament. Să iei câte un cuvânt pe care să-I ai în minte și să te străduiești să-l împlinești toată ziua. Să-ți zici: „Asupra acestui cuvânt mă voi opri astăzi, pe acesta mă voi strădui să-l păzesc”. Anafura să o consumi după rugăciunea de dimineață. Seara să citești puțin dintr-o carte patristică, deoarece aceasta îți pregătește sufletul pentru rugăciune. În fiecare seară, să ne întrebăm: „Ce am făcut astăzi! Ce am spus și ce nu trebuia să fi spus! De câte ori m-am enervat? Ce am putut face și nu am făcut?”. Seara, să ne cercetăm pe noi înșine. Astfel este revigorat și înnoit harul! Astfel se luptă cineva!
Părintele Eusebiu Giannakakis,
|
||||
|
||||
![]()
În limba greacă, makarios înseamnă „fericit”. Ca să ajungi la fericirea aceasta și la a purta numele de Macarie, chiar dacă porți alt nume, trebuie ca, mai întâi, să fii credincios. În limba greacă, acest cuvânt, „credincios”, se traduce prin „teopist” ‒ ești doritor de a împlini poruncile lui Dumnezeu. Împlinind poruncile lui Dumnezeu, ești rob al lui Dumnezeu (în limba greacă se numește teodul). Dacă ești rob al lui Dumnezeu, pe măsura împlinirii poruncilor, ajungi să-L cunoști pe Dumnezeu. Sfântul Isaac Sirul spune ‒ aș vrea să țineți minte cuvântul acesta ‒ că încă n-a cunoscut pe Dumnezeu cel ce nu se minunează de Dumnezeu.
Pe Dumnezeu Îl cunoaștem când ne minunăm de El. Numai cu iubire poți sta în fața lui Dumnezeu. Gândiți-vă, de pildă, că, într-un text din slujbele noastre cu privire Ia Maica Domnului ‒ și Maica Domnului totuși fiind om, nu Dumnezeu ‒ se spune: „Spăimântatu-s-au toate de dumnezeiască mărirea ta, că tu, Fecioară neispitită de nuntă, ai avut în pântece pe Dumnezeu Cel peste toate...”. Deci s-au spăimântat toate, s-au uimit toate de dumnezeiasca mărire a ei. Prin urmare, dacă Maica Domnului ne dă prilejul să ne minunăm, un temei cu atât mai puternic e să ne minunăm de Dumnezeu și să ne minunăm de iubirea Lui, arătată către noi. Arhimandrit Teofil Părăian
|
||||
|
||||
![]()
Impătrit greșim: împotriva lui Dumnezeu, împotriva noastră înșine, împotriva aproapelui și împotriva firii întregi. Păcatul sau decăderea firii ne-a făcut să pierdem: pacea cu Dumnezeu, pacea dinlăuntrul nostru, pacea cu oamenii și pacea cu toată firea. Atâta vreme cât ținem păcatele nemărturisite, ascunse cu voia, atâta vreme atârnă pedeapsa lor asupra noastră, ca o sabie care stă să cadă peste viața noastră. De îndată, însă, ce mărturisim păcatele și vinovăția, primejdia morții (sufletești) o înlătură Dumnezeu de deasupra noastră. (Părintele Arsenie Boca ‒ mare îndrumător de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 126)
|
||||
|
||||
![]()
Intrebare: Ați afirmat că băiatul care-și planifică căsătoria cu o fată, dar renunță, este posibil că va rămâne neînsurat, pentru că a făcut nedreptăți. V-aș ruga să dezvoltați ideea de răsplătire a nedreptății făcute.
Răspuns: Ce se numește nedreptate? Nedreptatea se numește, în cazul despre care vorbim, atunci când tu ții o fată încurcată 1-2-3 ani, și după aceea spui „la revedere”, fără să ai un motiv precis; atunci fata rămâne încurcată în sufletul ei. Rămâne undeva suspendată și cu gândirea și cu sentimentele și cu preocupările. Nu vorbesc de situația în care tu ai motive clar și precis exprimate să închei prietenia. De altfel, dacă ai motive, totul se rezolvă normal, pentru că și fata înțelege că a făcut ceva ce nu trebuia și totul se limpezește. Nedreptatea constă în faptul că ea te-a iubit și nu poate acum să iubească pe altul. De ce nu mai poate acum să iubească pe altul? Pentru că pe tine te-a iubit așa cum îi este ei caracteristic. Deplin. Și atunci avem de-a face cu o asemenea stare de golire a ei și nu se poate ca un asemenea băiat să nu plătească. De obicei, rămâne neînsurat sau se însoară foarte greu, și atunci cu o fată care are alte calități pe care le căuta, dar exact pe acelea nu le are, pe care le găsise la prima lui prietenă ‒ prietenă pe care a părăsit-o ‒, și atunci își trage păcatele prin propria procedură. Părintele Nicolae Tănase
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Daca pot primi niste raspunsuri | andrei23 | Generalitati | 28 | 19.06.2011 18:13:32 |
Caut niste raspunsuri | NeInocentiu | Secte si culte | 108 | 18.04.2011 13:43:12 |
|