![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Si Sfantul Chiril al Alexandriei respinge teoriile chenotice protestante din sec.XIX, potrivit carora Fiul lui Dumnezeu a renuntat prin intrupare la atotputernicia ,atotprezenta,cunostinta si constiinta sa dumnezeiasca
Auzi ce zice Sfantul Chiril:"Dar cum a saracit? Prin aceea ca fiind Dumnezeu cu firea Sa si Fiul lui Dumnezeu si Tatal, S-a facut om si S-a nascut trupeste din samanta lui Adam,imbracand masura cuvenita unui serv, adica ceea ce este omenesc. Dar El n-a incetat sa fie si Dumnezeu, caci Cel ce nu a socotit lucru vrednic de dispret a Se face ca noi, in ce chip ar renunta la cele prin care s-ar putea cunoaste ca S-a facut ca noi?" |
|
|||
|
|||
![]()
pt. MariS: scuzele mele, eu credeam ca esti nelamurita si nu ca vrei sa-i provoci pe sectari la discutii care nu cred ca se vor termina vreodata.
Dupa cum am postat si mai inainte, nu cred ca avem de ce sa polemizam cu sectarii. Mai intai ca nu este deloc duhovnicesc discutiile numai de dragul discutiilor, iar mai apoi riscam sa ne ratacim si noi in hatisul acesta al deosebirilor dintre credinta ortodoxa si ereticiile sectare. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
La prima intrebare ati fost sincer si modest si ati recunoscut ca nu stiti. Apreciez deosebit acest lucru, pentru ca el se leaga de raspunsurile mele. La a doua intrebare ati dat raspunsul exact: ingamfarea, lipsa de smerenie. Perfect. Acum cred ca veti intelege si raspunsurile mele la intrebarea dvs. Intrebarea dvs. era: De ce Sfintii Apostoli ai Domnului Iisus Hristos nu au pomenit-o deloc pe Maica Domnului, in epistolele lor? Raspunsul meu: Dupa umila mea parere, din urmatoarele motive: - poate pentru a respecta SMERENIA Maicii Domnului, - poate pentru ca insasi Maica Domnului le-a cerut asta, - poate pentru a o proteja de persecutii, caci prigoana era foarte mare impotriva crestinilor in acele vremuri, iar crestinii ar fi incercat sa vina in numar mare sa i se inchine. Poate sunt si altele pe care cu mintea mea slaba nu le vad, dar stiu ca smerenia e intotdeauna la baza oricarei inaltari! As fi putut sa va incurc mai mult si sa spun ca eu va inteleg formularea aceea asa: natura se poate dezbraca cand e cald si imbraca cand e frig, si sa va fortez sa ma combateti, ca sa va oblig la o descriere. Dar nu o fac pentru ca ati fost sincer. La raspunsul dvs. la intrebarea a doua imi ingadui doar sa adaug ca fariseii stiau Biblia pe dinafara, o recitau oricand de la cap la coada si invers, dar din lipsa de smerenie nu o adanceau. Nicodim a dovedit SMERENIE si el e cel ce a adancit Biblia si desi n-a inteles-o complet, avea totusi dorinta SINCERA de a intelege...
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
41.Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei și Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt, 42.Și cu glas mare a strigat și a zis: Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău. 43.Și de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu? 44.Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu. 45.Și fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul. 46.Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul. 47.Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, 48.Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
Tot capitolul 1 din Evanghelia lui Luca este edificator... Deci scrie despre Fecioara Maria in biblie! |
|
|||
|
|||
![]()
Se discuta despre faptul ca nu scrie in epistolele Sfintilor Apostoli.
|
|
|||
|
|||
![]()
Omuletule, ce facem acum, cautam nod in papura?!?
Tie nu iti este suficient ca scrie in Evanghelia lui Luca? De ce?!? Eu nu cred, ca prin versetul : "Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva decat pe Hristos si El rastignit" (Epistola catre corinteni 2,2)Sfantul Apostol Pavel o exclude pe Maica Domnului. E vorba de cu totul altceva acolo... si nu e bine sa scoatem din context. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
au pomenit-o pe Maica Domnului nici dupa moarte, e justa. O sa incerc un raspuns si la aceasta observatie. Totusi unul dintre cele trei de dinainte ramane valabil si anume acela ca Maica Domnului a dorit acest lucru, iar apostolii au respectat dorinta si dupa disparitia sa. Sa stiti ca unul din raspunsuri mi-a sarit in ochi doar dupa ce v-am citit de cel putin 20 de ori raspunsul dvs., si mi-a parut ciudat ceea ce spune Apostolul Pavel. Cred ca Dumnezeu v-a facut sa dati acel citat si va multumesc, caci el contine si raspunsul. Raspunsul este ca apostolii lucrau sub presiune. Atat presiunea romana, a evreilor necrestinati, a autoritatilor dar si sub presiunea venirii celei de-a doua a lui Hristos. Ei credeau ca vestea cea buna, venirea Imparatiei lui Dumnezeu, era foarte apropiata. Si atunci se concentrau asupra principalului, asupra lucrurilor care duc cel mai rapid la mantuire si asta era credinta in Mantuitorul. Nu era timp de ridicare a cultului Maicii Domnului, a Sfintiilor, a moastelor, a icoanelor, etc.,etc. Ei lucrau la viteza maxima pentru a mantui cat mai multi oameni. Abia mai tarziu s-a inteles ca venirea Imparatiei lui Dumnezeu cerea timp mult mai indelungat. De aici vedem ca nici sfintii apostoli nu erau total luminati, desi primisera harul. Nimeni nu poate sti totul fie el sub har sau nu. Cat priveste intrebarea pe care mi-o puneti, nu sunt eu in drept sa va dau raspunsul. Trebuie sa v-il dati singur. Eu pot doar sa va spun ca eu respect si cinstesc mama prietenului meu si cu atat mai mult Mama Mantuitorului meu. In rest, eu nu judec pe nimeni.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De remarcat ca expresia " Maica Domnului", singura in Noul Testament, este rostita de Dumnezeu insusi, sau de Duhul Sfant, Inspiratorul, prin gura Elisabetei, spre a arata ca Ea (Sfinta Fecioara) este si a fost Maica Unicului Ei Fiu, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, imparatul cel vesnic (1, 35). Un alt text este cel din Isaia (61, 10) care o vede ca " o mireasa impodobita cu podoaba". Iar Apostolul vizionar, in Apocalipsa (12, 1), o vede impodobita ca imparateasa a intregului univers. Grija si respectul Mantuitorului Hristos fata de Sfanta Lui mama si dragostea Sa nepretuita se vede si din faptul ca pe cruce fiind El, rastignit, inainte de a muri, o incredinteaza lui Ioan, Apostolul iubit, ca pe o mama a lui, iar pe el ca pe un" fiu" al Ei (Ioan 19, 26-27). Dupa aceea, Maica Domnului a ramas in mijlocul apostolilor si al credinciosilor ca inima Bisericii si ocrotitoarea lor, intarindu-i, mangaindu-i si rugandu-se, pentru izbavirea lor din necazuri, persecutii si pentru mantuirea lor Caci daca crestinii au datoria si porunca de a se ruga pentru toti oamenii (I Tim. 2, 1-4); si unii pentru altii (Iacov 5, 16), ca sa se mantuiasca unii prin altii (Matei 18, 15; Iac. 5, 18-20), cu atat mai mult Maica Domnului, Maica [COLOR=#004276]Bisericii si a noastra[/COLOR] a tuturor, care sade de-a dreapta Fiului, in cer, si n-are nevoie a se ruga altii pentru Ea cum avem noi si aici si dupa moarte, Ea se roaga si mijloceste inaintea Fiului ca Maica [COLOR=#004276]Bisericii si a crestinilor[/COLOR], pentru mantuirea lor si a intregii omeniri. Dupa [COLOR=#004276]etimologia cuvantului[/COLOR] ebraic Mariam, Maria inseamna "Doamna", " Stapana". Si cum Sfanta Fecioara Maria a fost aleasa, si pregatita indelung, prin jertfele si slujbele de la templu, si curatita de pacatul stramosesc, cu care s-a nascut, ea a fost si sfintita prin Duhul Sfant si puterea lui Dumnezeu care a umbrit-o, cand a zamislit pe Fiul Lui (Luca 1, 35), pe Care apoi L-a nascut, ramanand iarasi Fecioara. Asa se explica de ce Biserica si crestinii, indeosebi ortodocsii, dupa Hristos, Maicii Domnului ii acorda cea mai mare cinstire, fiindca Ea si atunci a conlucrat la Rascumpararea neamului omenesc, si acum conlucreaza necontenit la mantuirea noastra si a omenirii. Stiind acest lucru, ortodocsii I se adreseaza in cultul liturgic si in rugaciunile lor, invocand-o intr-ajutor in nevoile si la mantuirea lor, zicand: " Prea Sfinta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi". Adica ai mila de noi, ca de copiii tai, ajnta-ne sa ne mantuim, sa ne facem partasi mantuirii, la care ai colaborat cu partea ta de Maica, fiindu-ne pururea rugatoare si mijlocitoare la Dumnezeu, pentru noi. Pentru acest rol de conlucratoare la actul Rascumpararii, realizat de Fiul Ei prin [COLOR=#004276]Jertfa Lui pe Cruce[/COLOR] si de mijlocitoare si rugatoare pentru mintuirea noastra, Biserica I-a inchinat o seama de rugaciuni, in tot cultul liturgic; de la Vecernie, Pavecernita, Utrenie si Liturghie, la Acatiste si Paraclise, pana la rugaciunile zilnice cu care credinciosii se adreseaza Maicii Domnului. Ex.: " Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului Nostru. Ceea ce esti mai cinstita decit heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii |
|
||||
|
||||
![]()
Pentru omuletul.
Raspunsurile la observatie le aveti in precedentul meu post. Apostolul Ioan in evanghelia sa la cap.19 spune: "25. Si stateau, langa crucea lui Iisus, mama Lui si sora mamei Lui, Maria lui Cleopa, si Maria Magdalena. 26. Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care Il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: Femeie, iata fiul tau! 27. Apoi a zis ucenicului: Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine." Foarte rar folosesc citate, ca nu cumva sa stramb intelesul lor adanc, dar acum sunt nevoit s-o fac. De ce credeti ca Mantuitorul incredinteaza pe Mama Sa celui mai iubit dintre ucenici si nu rudelor Sale desi erau de fata? De ce se adreseaza cu acele cuvinte, spunand "Iata mama ta" si "Femeie iata fiul tau", cand putea sa spuna simplu sa aibe grija de mama Sa? Sunt ultimele Sale cuvinte inainte de "Savarsitu-sa" si de a muri. Ele capata o greutate enorma, iar Mantuitorul nu foloseste niciodata cuvintele fara a le da un sens adanc. Meditati la asta! E doar o continuare a raspunsului la intrebarea pe care mi-ati pus-o.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Maica Domnului | NEKTARIOS. | Intamplari adevarate | 1 | 25.09.2014 08:14:13 |
Maica Domnului | steliana-steli | Generalitati | 23 | 03.07.2014 18:59:57 |
Maica domnului | patricia2006 | Rugaciuni | 7 | 29.09.2012 10:44:47 |
Maica domnului | cristina13 | Mari Duhovnici si predicile lor | 6 | 06.06.2010 02:20:01 |
Maica Domnului | catalinabalhui | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 03.08.2009 13:11:05 |
|