Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Pelerinaje la locuri Sfinte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.07.2012, 19:47:56
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ce ziceți de poza aceasta? Chiar Duminică am facut-o. Să fim totuși cu capul pe umeri. Soarele era în spatele casei...

http://4.bp.blogspot.com/-922PmsJ4Ii.../s1600/027.JPG
Poza e minunată iar razele (soarelui) acelea parcă binecuvintează slujba care se face în acea curte.

Iată o altă poză care mi se pare interesantă. Nu-mi amintesc în ce biserică eram din Țara Sfântă. Aproape de tavan se pot observa niște globuri luminoase. În colțul din dreapta sus este un glob mai dens. Dacă dai zoom pe el vei vedea în interiorul lui ceva care semănă cu Maica Domnului cu Pruncul în brațe.
De curând în orașul meu a fost sfințire la o biserică ce poartă și hramul Sf Ecaterina. În poza pe care o anexez sus în balcon este o sferă verzuie. Dacă dai zoo pe ea în interior este o figură. O fi tot soarele de vină?

Sper să nu se supere Sofia pentru postarea mea care nu e tocmai of-topic.
Citesc cu mult interes impresiile de călătorie și o felicit pentru că ni le împărtășește și nouă.
Attached Images
File Type: jpg DSCF6636.jpg (37,5 KB, 25 views)
File Type: jpg DSCF6984.jpg (34,9 KB, 19 views)

Last edited by dorinastoica14; 08.07.2012 at 19:55:04.
Reply With Quote
Vechi 15.07.2012, 19:42:19
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Aparitii in filmari

SI MIE MI-AU APARUT IN UNELE FILMARI ENTITATI LUMINOASE ..DAR nu le-am observat desi filmarile le-am urmarit de 3 0ri ,la copierea pe caseta video ,la copierea in calculator si la trecerea prin filmari pt.a salva poze.Am observat aceste evenimente ca sa le zic asa doar dupa ce am pus videoclipurile pe canalul meu de pe youtube.De ex.la ultimul HAIFA,ISRAEL ,la apeductul roman imi apare prin aparatul video o cruce luminoasa pe cer.Eu nu am observat asta nici macarcind am facut videoclipul pt.ca nu urmaream asa ceva.La CROAZIERA PE NIL imi apare o entitate luminoasa care seamana cu un iger in zbor,pe care eu nu il urmaresc cu aparatul cind dispare din cimpul vizual pt ca eu eram atenta la filmarile de pe NilCel mai interesant este la copacul SF.EFREM CEL NOU de la ATICA,GRECIA unde a fost martirizat Sf.EFREM ,UNDE APARE O ENTITATE CU HALOU ALB IMPREJURUL CAPULUI ,CARE SETE TRANSPARENTA,SE VEDE COPACUL PRIN acea entitate care se afla in genunchi si apoi isi schimba pozitia si msta pe un scaunel cu o carte in mina din care citeste.Este un mesaj pt.mine...cred pt.ca SF.EFREM CEL NOU este cel care mi-a ajutat sa merg in GRECIA la locurile sfinte intr-o perioada in care mi-ar fi fost imposibil sa plec de acasa.Mare si grabnic este ajutorul sfintilor!!Urmariti aceste videoclipuri care m-au surprins si pe mine cu asa mare intirziere de la filmari.Chiar daca nu urmarim asa ceva semne si minuni totusi din cauza pacatseniei noastre nu putem vedea cu ochii direct ,dar prin mila Domnului ele ne apar pe aparate video si foto...spre a nu ne indoi de nimic,adica semnele exista si daca noi nu le vedem cu ochi liberi ,sfintii pot fi aproape de noi si daca nu ii vedem cu ochiul nostru liber,Aceste aratari apar cred eu spre intarirea credintei noastre.
http://www.crestinortodox.ro/forum/n...ote=1&p=457356
Vechi 17.07.2012, 22:56:57
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

http://www.youtube.com/user/sofiaiug...&view=0&page=1
acesta este linkul
Vechi 30.09.2012, 23:45:51
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastiri din RUSIA

RUSIA

Prima manastire aflata pe lista este

MANASTIREA PECIOARA

Ajungem seara intr-o localitate si microbusul opreste intr-o parcare relativ mica ,vizavi de o biserica unde se oficia vecernia..intram eu ,studentul si inca o persoana in aceasta biserica ,mai mica dar foarte frumoasa ,unde ne inchinam ,sarutam icoana centrala si apoi iesim repede ca sa nu ne pierdem de ceilalti .Constatam ca ne aflam in fatza manastirii PECIOARA ,care se afla vizavi de mica biserica ,unde se desfasura o frumoasa slujba.Intram pe poarta manastirii intr-o curte lunguiata ,in fatza ne apare manastirea ..lasam in dreapta pangarul unde voi reveni mai tirziu ,iar in stinga un culoar unde se afla tejghele si icoane mari pe pereti cu MAICA DOMNULUI ,indeosebi ,culoar care coboara lin spre o alta curte a manastirii.In fatza noastra se afla biserica in care intram urcind citeva trepte.Am participat la vecernie ,care era foarte lunga ,a durat peste doua ore,era foarte multa lume care a participat si am observat si foarte mult tineret care participa ,fapt care m-a impresionat foarte placut.Ascultind minunatele cintari am admirat frumosul si deosebitul iconostas,icoanele foarte mari si frumoase ale MAICII DOMNULUI..dar si celelate..m-am retras in spate ca sa nu deranjez cu filmarea,pe care am facut-o cu discretie pe parcursul slujbei ,dupa ce ne-am inchinat la icoana expusa in centru a Sfintului SERGHIE DE RADONEJ ,mare sfint al Rusiei.
Vecernia fiind lunga am iesit in curte unde se afla linga manastire o cladire mica unde se afla un preot care ne lua pomelnicele.Am mers si in spatele manastirii unde se afla o terasa deschisa pe care mai ieseau uneori preoti ,care avea pe peretele manastirii ce dadea in acea terasa ,icoane frumoase si mari.Alaturi de manastire se afla niste scari care coborau spre curtea a doua ,linga scari dau de o fintina acoperita de unde baiatul din Roman tocmai scotea apa ,o apa rece si foarte buna .Vizavi de fintina se afla o manastire mare cu 3 turnuri albastre cu stelute albe pee le ,semnificind cerul,unde vom participa a doua zi la slujba,iar in continuarea aleea ducea spre un mic paraclis de unde ne luam agheasma mica.Aleea se bifurca si duce spre cantina si alte cladiri,probabil chilii..Ma reintorc in curtea prima pe aleea care urca si trece prin culoarul cu icoanele de linga intrare.La acea ora tejghele erau desigur goale,doar dimineata se vindeau lucruri duhovnicesti ,iconite,cruciulite,icoane frumoase .Muzica mi-a placut asa de mult la manastirea Pecioara incit de la pangar mi-am luat si un CD cu muzica ,muzica pe care am pus-o fundal la multe din videoclipurile mele cu manastirile din Rusia.Dupa ce se termina vecernia ,lumea ..si noi ne inchinam la frumoasele icoane ale Maicii Domnului.aveam sa constat ca aceasta manastire exceleaza in a avea foarte multe icoane ale Sfintei Fecioare ,mai ales in cea de-a treia manastire aflata in curtea a doua vizavi de clopotnita.Aurora a recurs aci la o stratagema ,cunoscind cine este staretul a cerut dupa slujba, binecuvintare de la El si noi am procedat la fel Staretul este cel care aproba cazarile acoloa spus eade unde am dedus ca ea nu a vorbit dinainte despre cazaresi de aceea ne-am prezentat la calugarul de serviciu si a trebuit sa asteptam foarte mult..incit eu ma gindeam ca vom dormi in microbusdar in curtea manastirii am stat in timpul vecerniei de vorba cu o romanica care ne-a spus ca ne va caza la ea mai inghesuit daca nu fom fi cazati la manastire.Pastila servita de Aurora a fost ca rusii nu ne vad prea cu simpatie pe noi romanii din cauza sustinerii ecumensimului de catre Patriarhul nostru.Cred ca era doar o stratagema folosita de ea ca o eventuala scuza a unui eventual esec cu cazareacaci daca imi amintesc bine nici patriarhul Kiril al Rusiei nu este antiecumenic..si atunci de ce sa suportam astfel de consecinte nedorite ,noi credinciosii de rind!!!..In sfirsit vine calugarul cu hirtia aprobata de staret....am fost cazati in localitate nu departe de manastire la o casa ce era evindent ca apartinea de manastire.Avea doua cladiri ,una cu etaj ,eleganta ,iar alta tot la strada cu fatzada ,dar mult mai modesta,curtea era comuna cu cladirea eleganta.Aci erau doua incaperi mari unde erau cazate si rusoaice,una cu paturi de spital alaturate,iar alta camera cu paturi suprapuse.Dupa o mica vizita in ambele m-am decis pentru a dormi in camera cu paturi suprapuse la etaj ,linga usa ce dadea spre coridor.de unde se iesea in curte.Este memorabil ca in curte se afla o cladire unde ne-a fost servita masa ,mincare de orez,ceai ,pine neagra,suc si apa.Ne-am considerat norocosi ca am trecut cu bine de etapa cu cazarea.Nu stiu care este regula la manastiredar cred ca trebuia vorbit dinainte!!!pentru cazare.
A doua zi am participat la Sfinta Liturghie in biserica unde se afla un iconostas mai mic,dar frumos cu o icoana a Maicii Domnului ,facatoare de minuni;Manastirea era sub forma de culoare in numar de trei ,pe unul din ele am trecut spre racla cu moastele SF.CORNELIU ,unde ne-am inchinat fiecare cind a considerat de cuviinta.Peretii acelor culoare erau acoperiti de icoane mari inramate,nu erau picturi pe pereti.Culoarele erau pline cu credinciosi .Dupa slujba,unde au fost si impartasiri ale celor care s-au spovedit,am participat si la sfintirea apei,care a durat mult..mi s-a parut mie ,poate din cauza ca nu intelegeam slujba..asa incit am iesit in curte ,unde am observat ca lumea intra inr-o mica incinta unde am intrat si eu ca sa ma inchin la moastele unor sfinti.3.din pacate nu am notat nimica si nu mai retin sfintii si o sfinta care era acolo.In curte m-am intilnit cu ghida cu care am fost cu un inainte in Ucrainagrupul ei mai mic fiind comasat cu al celor din Timisoara ,care aveau conducator un preot.Ne-am reintilnit ulterior si la Valaam!Am avut ocazia sa vad cum trag calugarii cele 4 clopote ale acestei biserici .Clopotele erau manevrate de 3 calugri de jos ,ei tragind de niste sfori zdravene ,adica groase intr-un mod anume ritmatcu piciorul alternid cu miinile!.Am luat de la pangarul de alaturi pe linga manastire iconite si 3 prescuri mici ..am dat si un pomelnic acolo cu familia mea pentru 40 zile.Apoi dupa ce s-a terminat cu trasul clopotelor am intrat in manastirea alaturata unde nu era in acea zi slujba ,dar ne-am inchinat la icoanele MAICII DOMNULUI ,inclusiv la aceea pe care nu am mai vazut-o altundeva decit aicea,anume icoana in care Maica Domnului nu are marama pe cap ,se vede in fatza ei copilul mic care se pare ca sta in pintecele mamei .Explicatia data de Aurora este ca Maica Domnuluii se roaga atit de mult pentru noi credinciosii incit nici nu apuca intotdeauna sa puna marama pe cap.Eu nu stiu daca asta este explicatia..poate ca lipsa maramei de pe capul Maicii Domnului sa fie legata de starea ei pe care o sugereaza icoana ,starea de graviditate.Dupa terminarea slujbei si inchinare in cea de a treia manastire ,am urcat niste scari care duceau in alta curte situata mai sus, de unde cele 3 cupole albastre se vedeau a fi la acelasi nivel cu noi.Avem un calugar ghid care ne arata vechile cladiri ale manastirii din piatra ,iar apoi intram in pesterile de la PECIOARA,,unde multi monahi s-au nevoit ,am vazut cosciuge care unele apartieau si nemonahilor care au lucrat si au locuit mult timp la manastire.Nu era nici un miros neplacut,unele trupuri izvorau un miros placut.Acolo se afla si un altar inchinat Sfintei Cruci ,cu Mintuitorul rastignit.
Dupa vizitarea memorabilelor pesteri am plecat la cantina ,unde cred ca manastirea dadea masa la credinciosii participanti la slujbedar cred ca din lipsa de locuri ,am primit doua bidoane militaresti cu mincarea pe care cei doi baieti din grupul nostru a trebuit sa le care in spate tur si apoi dupa masa si retursi nu erau deloc usoare,mai ales la dustot orez,dar si o ciorba.Masa am servit-o in bucataria aflata in curtea caselor unde am fost cazati,avind grija sa lasam totul curat,caci acuma nu mai era nimeni, ca seara ,sa ne serveasca,ci noi a trebuit sa ne autoservim si sa ne administram bucataria,pe care a trebuit ,evident, sa o lasam curata.Am avut ocazia sa ne mai odihnim putin pina s-au dus baietii cu bidoanele..eu am folosit acest timp sa merg pe la tejghele si magazinele aflate aproape de acea casadar nu am fost tentata sa cumpar nimica ,pentru ca eram doar la inceputul calatoriei noastre prin RUSIA PRAVOSLAVNICA.Am aflat de la student ca acolo aproape de localitate se afla o manastire a SF.MC.PANTELIMON ,manastire care detine o icoana facatoare de minuni a sf.Pantelimon ,pe linga care urma sa trecemdar in mod inexplicabil de ciudat Aurora nu ne-a dus si la ea desi era chiar in drumul nostru mi-a spus el.Ulterior mi-am dat seama ca asta s-a intimplat pentru ca ea trebuia sa ajunga cu noi in ST.Petesburg unde nu avea iarasi cazarea asigurata si ne-a plimbat aiurea vreo doua ceasuri chiar sugerindu-ne ca va trebui sa dormim in microbustestare de reactieacolo era trecuta cazare asa ca eu am ridicat problema sa ne duca intr-o zona mai laturalnica la o pensiune pentru ca cei care doresc sa doarma in pat pe cheltuiala proprie ca sa nu ii coste prea mult!!
Vechi 30.09.2012, 23:48:09
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Sant petesburg

SANT PETESBURG

Ajungem cu ziua in Petesburg si am fi putut fi cazati de la bun inceput la manastirea SF.ALEXADER NEVSKI,manastire de calugari ,unde se pare ca se cazeaza automat si fara programari,caci daca s-ar fi discutat telefonic pentru cazare nu am mai fi fost plimbati doua ceasuri si sa ajungem tot acolo la acea manastire ,cazati la miezul noptii.Am mai fost plimbati la o manastire frumoasa..nu ni s-a spus cum o cheama ,care se pare ca avea cazari foarte bune si scumpe ,unde ea a incercat prin participare la vecernie si inchinarea noastra acolo ,sa o induplece pe stareta sa ne cazezedar a fost refuzata..iar paznicul ne-a condus spre iesirea din manastire in timp ce ne privea cu o figura deloc ortodoxa..Nu stiu de ce a fost nevoie de asa pierdere de timp cind puteam fi cazati la prima manastire,SF.ALEXANDRU NEVSKI si mai ales daca era o astfel de posibilitate de cazare de ce ni s-a spus ca nu avem cazare si va trebui sa dormim in microbus.Daca eu si apoi inca citeva personae nu am fi ales alternativa platii personale din propriul buzunar sunt convinsa acuma ca noi a fi dormit in microbus intr-o noapte in care in program scrie cazare in ST.Ptesburg.Mie mi s-a parut ca ceva nu miroase de bine la eadar si altora la fel li s-a parut!De aceea nu ma mir ca a doua zi unele personae s-au simtit foarte stresate..desi la remrca unui baiat el se afla in concediu si nu ca sa primeasca observatii fara temei de la AURORAmotivul nu vad care ar fi fost de a ne face observatii fara sa plece de la ceva fapte anume,observatii care nu plecau de la fapte concrete ale noastre ci de la fapte ipotetice pe care noi ar fi fost posibil sa le facem!!...intortocheta gindire legata poate de faptul ca a trebuit sa cheltuie banii nostrii cu cazarea care era garantata pe hirtie!Cind am vazut ca suntem dusi la un hotel alaturat ca sa schimbam euro in ruble ,unde schimbul era nefavorabil,toti ne-am schimbat putini bani in speranta a vom fi dusi dupa terminarea SF.Liturghii de la manastirea SF.AEX.NEVSKI la o casa de schimb valutar..fapt care nu s-a intimplatnemultumirile au ajuns la culme pentru multi .!
Vechi 01.10.2012, 20:54:24
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Manastirile si bisericile din st.petesburg

SANKT PETESBURG

Ajungem cu ziua in Petesburg si am fi putut fi cazati de la bun inceput la manastirea SF.ALEXADER NEVSKI,manastire de calugari ,unde se pare ca se cazeaza automat si fara programari,caci daca s-ar fi discutat telefonic pentru cazare nu am mai fi fost plimbati doua ceasuri si sa ajungem tot acolo la acea manastire ,cazati la miezul noptii.Am mai fost plimbati la o fi cazati la prima manastire,SF.ALEXANDRU NEVSKI si mai ales daca era o astfel de posibilitate de cazare de ce ni s-a spus ca nu avem cazare si va trebui sa dormim in microbus.Daca eu si apoi inca citeva personae nu am fi ales alternativa platii personale din propriul buzunar sunt convinsa acuma ca noi a fi dormit in microbus intr-o noapte in care in program scrie cazare in ST.Ptesburg.Mie mi s-a manastire frumoasa..nu ni s-a spus cum o cheama ,care se pare ca avea cazari foarte bune si scumpe ,unde ea a incercat prin participare la vecernie si inchinarea noastra acolo ,sa o induplece pe stareta sa ne cazezedar a fost refuzata..iar paznicul ne-a condus spre iesirea din manastire in timp ce ne privea cu o figura deloc ortodoxa..Nu stiu de ce a fost nevoie de asa pierdere de timp cind puteam parut ca ceva nu miroase de bine la eadar si altora la fel li s-a parut!De aceea nu ma mir ca a doua zi unele personae s-au simtit foarte stresate..desi la remarca unui baiat el se afla in concediu si nu ca sa primeasca observatii fara temei de la AURORAmotivul nu vad care ar fi fost de a ne face observatii fara sa plece de la ceva fapte anume,observatii care nu plecau de la fapte concrete ale noastre ci de la fapte ipotetice pe care noi ar fi fost posibil sa le facem!!...intortocheta gindire legata poate de faptul ca a trebuit sa cheltuie banii nostrii cu cazarea care era garantata pe hirtie!Cind am vazut ca suntem dusi la un hotel alaturat ca sa schimbam euro in ruble ,unde schimbul era nefavorabil,toti ne-am schimbat putini bani in speranta a vom fi dusi dupa terminarea SF.Liturghii de la manastirea SF.AEX.NEVSKI la o casa de schimb valutar...fapt care nu s-a intimplatnemultumirile au ajuns la culme pentru multi .!

MANASTIREA SF.ALEXANDER NEVSKI

Este situata in St.Petesburg .Aci am fost cazati in cele din urma si am dormit putin fiind foarte cald atit afara cit si inauntru,dar important era ca am stat la orizontala pentru ca aveam si asa destule nopti de parcurs pe autobus.Dimineata participam la SF.Liturghie ,admiram frumoasa curte care seamana cu un parc ,asa de mare este.In manastire se afla o icoana a Maicii Domnului foarte frumosa ,fara pruncul Iisus si care avea multe cruciulite de aur atirnate de lantisoare.Este icoana MAICII DOMNULUI GRABNIC AJUTATOARE,pe care mi-o cumpar si eu in format mai mic.Aprind luminary ,dau pomelnice ,scrise in limba rusa,ne inchinam la moastele sfintului si viteazului cneaz ALEX.NEVSKI,biruitorul pe NEVA asupra suedezilor dar si asupra cavalerilor teutoni.,canonizat in anul 1380.Apoi iesim si trecem pe la un butic aflat in incinta lavrei ,linga poarta unde ne-am luat cite ceva de mincare,apoi am traversat podetul iesind de pe strada cu manastirea spre bulevard in parcarea din fata manastirii unde se afla microbusul si ne-am indrepat spre

MANASTIREA SF.IOAN DE KRONSDRAT

Aci de la intrare mi s-a interzis a filma!!intram in manastirea aflata cumva la demisol unde se afla moastele sf.IOAN DE KROSDRAT.intr-o racla linga iconostas.Ne inchinam pe la icoane si apoi am citit acatistul linga racla acestui mare sfint al RUSIEI.Cititul meu a coincis cu inchinarea unui grup de rusi insotiti de un preot care au cintat acatistul in limba rusa si care a citit si pomelnic pentru cei aflati acoloam dat si eu unul in limba rusa pentru a fi citit.Aci ne-am lovit de faptul ca nu aveam ruble ca sa dam pomelnice ,era 160 ruble pentru o persoana timp de 40 zilepomelnic la SF.Liturghie.In Rusia ,oriunde ,adica la orice manastire erau afisate taxe pentru un numar de zile pentru pomelnice la Sf.Liturghie sau la un acatist al sfintului sau sfintei unde ne aflam sau pentru Sf.Maslu ,pretul variind in functie si de numarul de zile de pomenire si de felul pomelnicelor.Nici dupa iesirea de la aceasta manastire nu am fost dusi la o casa de schim valutar ,lumea isi exprima nemultumirea in surdina..dar am cerut si direct acest lucru pentru ca mergeam sa ne inchinam la Sfinta XENIA ,o mare sfinta a Rusiei si unde voiam sa ne cumparam diverse ..inclusiv ulei caci acela are o mare putere de vindecare.Studentul s-a inchinat in manastirea Sf.Ioan de Kronsdrat si apoi aplecat de unul singur sa caute o casa de schimb,pentru ca avea commission sa cumpere pentru cineva icoane din toate locurile pe unde umbla si avea nevoie de mai multe ruble .Cum casa de schimb era mai departe de manastire el a juns inapoi tocmai cind noi eram sa urcam in autobus pentru plecare.El a refuzat sa plece cu noi motivind ca nu pleaca pina nu citeste acatistul la racla sf.IOAN desi nu stia unde este cimitrul Smolensk,avea ferma convingere ca Sfintul IOAN avea sa-l ajute.Citirea acatistului dureaza un pic mai mult decit o simpla inchinare pe care el a facut-o ,apoi la pangar a mai trecut ceva vreme.
Noi am plecat cu autocarul la

CIMITIRUL SMOLENSK

pentru a ne inchina la moastele sfintei XENIA ,cea nebuna pentru Hristos.Pe drum am citit in microbus acatistul sfintei XENIA si l-am terminat,ceea ce inseamna ca cimitirul nu era aproape de manastirea sfintului IOAN DE KRONSDRAT!Intram in cimitir care este foarte mare,el arata de parca ar fi un parc .Lasam in dreapta noastra o biserica aflata la citiva metri in cimitir in care nu intram nici la intoarcere de la paraclisul Sfintei Xenia.Am auzit eu de o icoana a Maicii Domnului SMOLENSKAIA ,incit ma intrebam daca ea nu se afla in aceasta biserica din cimitirpoate ca era deschisa la acea ora a dupamieziidar nu m-am dus sa vad ca sa nu ma pierd de grup.O faceam daca as fi stiut ca grupul stacam mult la iesirea din cimitir la niste grupuri sanitareicoana se afla la Moscova si o copie a ei la noi in tara la manastirea Surpatele.
Trecem pe linga un monument din marora alba ,un inger care tine in brate o cruce mare,strabatem aleea trecind si pe linga o troita cu icoane la care ne vom inchina la intoarcere.Ajungem la scurt timp la un paraclis aflat in mijlocul crucilor din cimitir ,unde stau foarte multi porumbei.Aci era coada ,oamenii asteptau sa le vina rindul la inchinare.Am stat si noi cam jumatate de ora buna si cind ne apropiam de usa paraclisului ma tot uitam sa vad daca nu apare cumva studentul caci nu era convenabil sa se piarda iarasi de grup.Iata-l ca apare insotit de o tinara si frumoasa rusoaica pe care a intilnit-o la iesirea din manastirea SF.IOAN DE KRONSDRAT,a intrebat-o in engleza ca norocul stia si ea engleza. cum poate ajunge la cimitirul Smolensk.Ea l-a dus la metrou si l-a condus pina la paraclis,iar el i-a dat o iconita din cele cumparate de la manastirea sf.IOAN in semn de multumire.Actiunea lui de schimbare in ruble a fost salvatoare pentru noi caci noi aveam mare nevoie de ruble si el ne-a imprumutat pe toti care aveam nevoie,cei mai multipina cind ajungeam sa mergem noi sa schimbam.
Intram in paraclisul acestei mari sfinte a Rusiei SFINTA XENIA,ne inchinam la mormintul ei acoperit cu marmora alba ,unde se afla un preot care ne miruia,apoi am cumparat ulei de acolo si am aprins luminari,am dat si pomelnice pentru a fi pomeniti noi si cei dragi ai nostrii de acasa la acatistul sf.XENIA.Am inconjurat paraclisul spunind rugaciuni si ridicind cereri la Sfinta XENIA la fiecare colt si perete al paraclisului.Nu am gasit acolo o icoana a sfintei ,iar la intoarcere la iesirea din cimitir unde presupun ca era pangar era putina coada dar pe un singur rinddar nu am stat caci Aurora nu era interesata sa priveasca problemele noastre din perspectiva celui care vine o singura data in viata prin aceste locuri ea preferind perspectiva ei ,care venea de mai multe ori.
In sfirsit dupa plecarea de la cimitirul Smolensk suntem dusi la o casa de schimb si schimbam euro pe ruble pentru a ne ajunge in toate locurile de inchinare in Rusia.!!Dam inapoi datoriile la student si mai linistiti plecam la

[continuare]
Vechi 01.10.2012, 20:56:53
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Continuare in st.petesburg

CATEDRALA KAZANSKI

Strabatem orasul care la acea ora era aglomerat si am stat cam mult in trafic exact linga ERMITAJ ,o cladire imensa care m-a facut sa ma gindesc la inca o gogoasa de-a Aurorei ,anume faptul ca a spus,dar nu a scris in program ca eventualitate vizitarea ermitajului ceea ceea ce ar fi luat cel putin o jumatate de zi iar timp nici nu era rezervat pentru asa ceva!!!Vedem peste fluviul Neva o cladire cu o cupola impunatoare si construita in semicerc de colonade;constructia parea impunatoare si de la distanta,vazuta din microbus cit si de aproape.Este renumita catedrala din Petesburg Kazanski pe care avem norocul sa o gasim deschisa .Aci ne asezam la o coada spre a ne inchina la icoana Maicii Domnului Kazanskaia,originala,icoana care izvoraste mir din ochiul drept care se prelinge pina la gitul Maicii Domnului.La coada am intilnit romani din Satu Mare.Icoana este asezata sus pe iconostas in partea stinga cum privim ,trebuind sa urcam 2 trepte penru a ne inchina si saruta icoana ,care este foarte frumoasa si frumos imbracata in aur cred cu pietre pretioase.La pangar nu exista spre vinzare mir,iau o icoana destul de mica ,apoi au scos pe tejghea alta in care se vede cum se prelinge mirul ca o dira neagra..mi-a parut rau ca nu am facut schimb cu aceasta pentru ca cele doua icoane sub forma de fotografie erau la fel,dar aceasta era pe lemn.Am vazut o doamna de la Satu Mare care a cumparat o icoana KAZANSKAIA care era mai mare,aproape cit un format A4,cu pietre aplicate ..am ezitat,costa 1000 ruble ..dar am regretat ca nu am cumparat-o pentru ca nu voi mai avea ocazia sa merg pe acolo.Am dat pomelnice,ne-am mai uiat la pangar si la alte icoane foarte frumoase,am admirat interiorul bisericii care este foarte inalta ,sprijijita pe colonade inalte.Am revenit la icoana renumita ca mare facatare de multe minuni,sa o admir si sa ma mai inchin la aceasta minunata icoana care ma atragea ca un magnet.La iesire am facut poze in fatza catedralei cu impunatoarele ei colonade.Am vazut si o pereche in costumatie de epoca care se tot fereau spre a fi filmati din fatza.Mi-ar placea sa mai ajung vreodata pe la aceasta minunata caterala si sa ma inchin si sa ma rog la icoana Maicii Domnului Kazanskaia.
Plecam in drum de noapte spre Sortavala,dupa ce ne mai oprim la un supermarket pentru cumparaturi alimentare, pentru a ajunge spre dimineata la un port de unde plecam spre

MANASTIREA VALAAM
Vechi 01.10.2012, 21:01:11
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

http://www.youtube.com/watch?v=DHYDzST4dK0&feature=plcp
URMARITI PE FILMARI CIMITIRUL SMOLENSK cit si caterala Kazanskaia
http://www.youtube.com/watch?v=7dpIGzBwvqs&feature=plcp
Vechi 15.10.2012, 22:40:17
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Lavra VALAAM

MANASTIREA VALAAM

Drumul cu vaporasul pina la VALAAM a durat cam o jumatate de ora buna ,in care timp am admirat imensitatea lacului LADOGA ,lac ce inconjoara Valaamul.Ajungem la mal si dupa acostare coborim si ne inchinam intr-o troita la icoana Maicii Domnului si SF.TREIME.

.Asteptam cam jumatate de ora sa vina ghida noastra care ne conduce spre cazare.Aici vom sta 3 zile pentru inchinare si vizitare.Urcam o panta si intram intr-o cladire parial refacuta,sus la ultimul etaj ,care a fost terminat in acest an ,o cazare excelenta in camere cu mai multe paturi,unde am fost cazate noi cele de sex feminin.Sexul barbatesc avea cazarea in partea opusa .Cladirea avea forma de litera L,coridoare cu icoane si candele ,grupuri sanitare cu dusuri la capetele coridorului ,corridor care mai avea si doua acvarii ,cite unul pe ambele capete.Am fost intimpinati de un calugar ,am sezut pe canapelele aflate pe corridor ,care mai erau folosite cind situatia o cerea, pentru dormit.Calugarul ne-a cadorisit pe fiecare cu o icoana de marime ca jumatate din A4 ,lipita pe un plastic alb ,icoana Maicii Domnului VALAAMSKAIA ,protectoarea Valaamului.Motivatia acestui memorabil cadou ne-a dat-o tot calugarul ,anume cu o zi inainte de a ajunge noi acolo a fost ziua si hramul acestei frumoase icoane.Ma gindeam cit de frumos ar fi fost daca Aurora ar fi stiut de aceasta sarbatoare sa ajungem si noi acolodar posibil ca de hram sa nu avem cazare.La VALAAM se fac programari din timp pentru cazare,caci altfel nu se poate stationa pe insula noaptea, cei care nu au cazare sunt trimisi de acolo ,nu sunt lasati sa doarma afara in saci de dormit pentru ca sunt si serpi ..o motivatie era asta ,dar in realitate cred ca si alte motivatii erau.Mai multa lume necazata ar face o mai mare mizerie,fara acces la grupuri sanitareetcasa li s-a intimplat confratilor nostrii care i-am intilnit la manastirea PECIOARA ;acestia nu aveau cazare la Valaam si nu au fost lasati pe insula peste noapte..asa incit ei au vazut doar manastirea mare unde s-au inchinat si la moastele SF.ANTIPA romanul ,la cererea lor racla a fost deschisa.Am apreciat faptul ca am stat 3 zile astfel incit am reusit sa vedem aproape totul ,am apreciat si faptul ca aveam o cazare foarte buna si asigurat ghid,dar si masa de prinz,contra cost pentru pelerini,platita de Aurora pentru toti .
Dupa repartizare in camere ,am mincat pe cont propriu la capatul coridorului ,unde era loc amenajat pentru a lua masa din traista,dar si cu posibilitatea de a face un ceai sau cafea ,care erau in dulapioare impreuna cu zahar ,cesti si lingurite.Astfel de locuri erau si in partea de cazare a barbatilor .Pe pereti erau icoane si candele aprinse.Parca am fi luat masa in rai!
Plecam dupa ce ne schimbam dupa o noapte in care am stat si dormit pe drum in microbus, impreuna cu ghida ,o rusoaica amabila care avea sa ne spuna multe lucruri interesante.Cei care si le-au notat au o sansa mai mare de a le povesti mai amanuntit ..din pacate eu scriu doar din amintirile ramase dupa doi ani de la pelerinaj.
Vechi 15.10.2012, 22:42:37
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit Prima zi la valaam

Coborim si ajungem iar in curtea ca un parc in care se afla o troita cu icoana Maicii Domnului si la exterior icoana SF.ALEXANDER NEVSKI.Aflam ca manastirea Valaam a fost infiintata de sfintii SERGHIE si GHERMAN in secolul 12.Aici calugarul roman ,canonizat,SF.ANTIPA DE LA CALAPODESTI a vietuit 17 ani si a fost un duhovnic foarte cautat de credinciosii din toate partile.Intre anii 1919 -1939 ,manastirea Valaam apartine Finlandei.in curte mai exista si un monument pe care scrie in limba rusa.Ajungem si in interiorul primei curti,admiram manastire pe fond bleu cu roscat la exterior,intram in curtea a doua ,unde filmatul este interzis ;de aici urcam in interorul manastirii mari ,la etaj ,unde admiram icoane mari si frumoase foarte expresive,atit pe pereti cit si pe iconostas,unde in partea superioara se mai afla doar o singura icoana originala ,ca vechime ,anume DUMNEZEU TATAL .Ea este de o culoare mai inchisa decit restul icoanelor de pe iconostas.Pe scarile de coborire sunt pictati sfinti cit si icoana cu sfintii intemeietori ai manastirii Valaam ,sf,Serghie si Gherman.La parter se afla o alta biserica in care se afla racla in dreptul celor doi sfinti ,care din cauza deselor atacuri ale necrestinilor au fost inmormintati la mare adincime.Icoanele lor apar sub acoperamintul de sticla al raclei.Pe perete se afla o icoana foarte mare in care cei doi sfinti se roaga in genunchi Mintuitorului aflat pe tron,pentru manastire.Tot aici ,aproape de iconostasul central se afla racla din lemn frumos sculptata ,care detine moastele sfintului nostru roman,SF.ANTIPA,la care ne inchinam ,eu avind sansa mai tirziu de a ma inchina cu Timisorenii cind s-a deschis racla pentru ei .In rest racla este deschisa doar dimineata dupa SF.Liturghie de la ore 5 dimineata.In aceasta biserica de la parter slujbele se tin la candelabru din luminari naturale,chiar daca la usi exista aplice electrice.Valaamul este considerat zona cu cea mai multa lumina in tot timpul anului ,din cauza ca este situata in zona aurorei boreale.Lumina de zi era pina la miezul noptii in luna iulie cind eram noi acolo.In biserica de la parter ma inchin la icoana Mintuitorului ,dar si a MAICII DOMNULUI VALAAMSAKAIA,protectoarea Valaamului,la icoana MAICII DOMNULUI ATOTIMPARATEASA ,care este plina de lantisare si cruciulite din aur ale celor care s-au rugat si au dost ajutati.Remarcabila este si icoana SINTEI ANA CU MAICA DOMNULUI in brate,dar si alte icoane foarte mari,inramate ,aflate pe pereti ,printre care si icoana SF.SERAFIM DE SAROV.Ma inchin multumindu-I acestui mare Sfint al Rusiei pentru ajutorul dat spre a ma afla in acest pelerinaj memorabil la locurile minunate din Rusia.Iesim si trecem pe linga pangarul aflat in hol,unde voi reveni mai tirziu.Acum strabatem curtea si eu am auzit ca vom merge la masa,dar fiind preocupata a sa filmez manastirea si din curte,sa filmez crucea in soare ,nu stiu unde au disparut toti .!!Am vazut in fatza mea un grup care credeam ca sunt ai meidar am constatat ca nu sunt eiam mers mai deprte ,am vazut curtea a treia unde era cimitirul foarte vechi si alte cladiri .Am observat ca si acolo sunt spatii de cazare in case mai simple.Am nimerit tot cautind grupul meu intr-o cladire unde era o camera mare cu paturi suprapuse.Unele cladiri am aflat ulterior ca sunt spatii de cazare pentru oamenii adusi aicea de comunisti si care nu vor sa plece desi li s-a asigurat cazari in alte parti la blocuri.Prin plecarea lor manastirea ar putea sa repare zonele care arata a fi in demolare parca,constrastind puternic cu acele ingrijite si refacute de manastire.Am nimerit la o astfel de cazare care parea a nu apartine de manastire ,in acea cladire care dadea tot in curtea manastirii.Ma plimb de una singua si nu stiu ruseste asa incit nu sunt inteleasa spre a fi indrumata spre bucatarie si sala de mese.Norocul meu de a nu ramine fara masa de prinz il datorez studentului care apare asa deodata in curte si cum el mai fusese cu un an in urma pe aici stia unde se serveste masa.Aveam sa constat ca intrarea era chiar acolo unde a disparut grupul meu evident pentru ca au intrat pe usa !..la masa.Intram si noi ,ne asezam cu oarecare intirziere la masa,asa incit a trebuit sa raminem de grup pentru a termina de mincat.Masa este gutoasa la Valaam .Aici se serveste peste , dar nu carne de alte feluri.Plecam si ajungem grupul care a luat-o spre locuri cunoscute de mine care m-am pierdut ,intram la cimitirul vechi ,unde in loc de cruci exista la capatiiul fiecaruia om piatra de vale pe care scrie cu negru numele.Am inteles ca fiecare vietuitor ingropat acolo are o istorie memorabila a vietii.Imi amintesc de un monah care fiindca vorbea prea mult a primit canon sa nu mai vorbeasca,canon care a durat 14 ani! Si pe care acela l-a tinut.Tot aici se afla inmormintat un cneaz care a cotropit Valaamul si caruia I s-au inecat toate vasele cu ostasii ramasi.El a scapat ,dar pe insula ,unde a ramas,s-a calugarit si a murit aicea.De la acest cimitir am plecat la cimitirul mai nou ,aflat in alta parte,intr-o padure.Aici s-a aflat o coliba a sf.NAZARIE,considerat un intemeietor care a refacut Valaamul.In locul colibei exista acuma o cruce de piatra,iar aproape de ea un copac care are scoarta cazuta pe o parte si aici apare ca o sculptura naturala in lemn imaginea sf.Nazarie.Ghida avea si poza sfintului pentru ca noi sa putem face singuri uimitoarea comparatie.!!Aleea continua spre biserica din cimitir .Aci ne inchinam si admiram foarte frumoasele picturi.In spatele bisericii se afla mormintele monahilor si clopotnita bisericii.In pronaos se afla icoanele si pozele celor care s-au nevoit in aceasta lavra spre cumparare de catre cei doritori.Mi-am cumparat si eu o iconita cu SF.NAZARIE.Plecam de la acest memorabil cimitir unde se odihnesc cei care au dus o viata sfinta in manastire.Suntem liberi,asa incit plecam la pangar unde imi cumpar icoane mai mici ale Maicii Domnului ,la care m-am inchinat in manastire,inclusiv cu sf.ANTIPA,apoi tamiie neagra si alba cit si sticlute cu ulei de la sf.maslu si candele ,avind pe ele icoana Valaamskaia si pe altele ale SF.Serghie si Gherman.Aproape toti nu ne-am simtit bine ,fiecare avea o stare de rau destul de acutizata,poate si din cauza noptii chinuite ..dar si din cauza pacatelor noastre stiute si nestiute.Pe mine ma durea foarte tare coloana asa incit imediat mi-am dat pe acolo cu ulei de la Maica Domnului Valaamskaia si durerea as putea zice ca mi-a trecut imediat ca luata cu mina!!Facindu-mi cumparaturile la pahgar,apare grupul de la Timisoara reunit cu cel din Bucuresti ,cu ghida mea din Ucraina ,asa incit ma bucur cu o zi mai repede de inchinarea la moastele SF.ANTIPA ,cu racla deschisa pentru ei ,caci ei urmau sa plece in acea zi din insulam-am bucurat ca nu sunt in grupul lor!!Tinarul nostru din Roman a plecat de unul singur in timpul liber si a ajuns la locul unde a fost inmormintat SF.ANTIPA,unde se afla si o bisericadin pacate eu nu am reusit sa ajung acolo pentru ca Maica Domnului m-a invrednicit de a vedea mai multe decit grupul nostru!
Fiind timp liber ,am considerat ca nu e bines a il folosesc spre a dormi ,aflindu-ma intr-un loc sfint ,memorabil ,unde nu voi mai ajunge niciodataasa.ca pasii me au coborit spre port ,spre aleea cu tarabe unde mi-am facut cumparaturi.Erau si pietre de mina memorabile..cam scumpe ,dar mi-am cumparta o cesca cu Valaamul in care se face ceai apoi ea se pote folosi spre a bea acet ceai,apoi inca o cana simpla fara ceainic.am admirat lacul Ladoga de jos dar si de sus de la intrarea in manastire.La tarabe eru multe lucruri tentante spre a fi cumparate ca amintire,tablouri frumoase cu peisajele de pe insula,lucruri din lemn,pietre harti ,icoane,dar si posibilitatea de a bea ,ceai cafea sau sucuri si de a minca placinte.Ma intorc la cazare ca sa ma intend un pic doar pentru ami relaxa corpul nu pentru a dormi.De altfel plecam spre a vedea si a ne inchina la SCHITUL SFINTUL NICOLAE ,aflat nu departe ;dup a ce trecem un podet ,lasam un pictor in partea dreapa a podetului si intram in schitul SF.NICOLAE,aflat pe o insulita a insulei Valaam.Aci din curtea schitului ,adica din fatza intrarii admiram lacul Ladoga cit si un vapor primit cadou de manastire,dar care nu poate fi folosit fiind prea mare pentru necesitatile manastirii.Peste lac,un pic mai departe, se vede paraclisul cu icoana in marime naturala ,VALAAMSKAIA .Intram in manastire ,in micul schit care are pronaosul cu schela .Inauntru ne inchinam la icoana facatoare de minuni a SF.NICOLAE,aflata central spre inchinare,care mi s-a parut a avea o privire deosebita.Admir foarte frumoasele picturi de pe pereti.La iesire mergem foarte aproape ,pe malul lacului Ladoga,unde se afla o foarte mare cruce din piarta.Crucea marcheaza locul unde a debarcat SF.APOSTOL ANDREI la Valaam.Alturi vedem o ghereta veche din lemn ,care a fost in vremuri vechi un loc de debarcare unde erau retinute tigarile de la inchinatori cit si alte lucruri interzise pe insula.Fiind dupa amiaza participam la vecenie la manastirea de la parter ,unde avem ocazia sa vedem candelabrul cu luminary naturale.Toata slujba de seara se tine la lumina luminarilordar la ora slujbei la Valaam este inca ziua ,inserare doar ,fara a fi intuneric.Plecam spre cazare ,facem un dus si avem parte de o odina binecuvintata dupa o noapte anterioara petrecuta pe drum spre Valaam.Astfel am incheiat prima zi la Valaam.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
IMPRESII DIN PELERINAJE sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 92 25.10.2020 18:35:30
Pacatele straine Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 20 10.01.2013 12:04:33
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 20:44:58
Impresii din pelerinaje -anul 2009 sofiaiuga Pelerinaje la locuri Sfinte 4 31.08.2009 21:23:06
Despre religiozitate in diferite tari BogdanF Generalitati 0 04.07.2008 09:51:37