Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Din clipa in care a propovaduit legea cea noua a trait dupa legea cea noua. A postit 40 zile in pustie, a dat botezul in numele Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, ne-a invatat postul si rugaciunea, ne-a dat trinitatea.
Nu uita ca Dumnezeu cand a decis sa intervina spre indreptarea omenirii, intrupandu-se , trebuia sa o faca in om, in omul Iisus. Un fapt de altfel predestinat de Dumnezeu. Iar din clipa in care s-a intrupat si pana la momentul inceperii propovaduirii trebuia sa traiasca conform regulilor si normelor societatii in sanul careia s-a intrupat. daca ai avea bunavointa te-ai apuca serios de studiu Hrisologie si eclesiologie, si ai gasi raspunsurile, pe care le cauti aici pe forum. Aici e greu sa primesti raspunsuri concrete pentru ca este un forum nu cursuri de teologie. Forum la care participa oameni de toate felurile si din toate mediile iar daca atunci cand nu primesti raspuns, aici pe forum, la unele intrebari ale tale asta nu inseamna ca nu exista raspuns. Ar trebui sa faci mult mai mult decat a conversa pe forum cu noi. Ar trebui cu adevarat sa te apleci spre studiul ortodoxiei. Pentru ca daca ai ajuns la astfel de intrebari inseamna ca e necesar sa primesti si raspunsul la ele. Nu te multumi doar cu ce gasesti pe forumuri.
Unul din principalele aspecte ale hristologiei este:
Preexistența Logosului prin nașterea din veci a Cuvântului, ceea ce constituie actul unic al Persoanei Tatălui în relație cu Fiul. Fiul este rodul Tatălui ca subiect care voiește, sau al voinței care naște. Fiul exista din veci, de aceeași esență și simultan cu subiectul — Tatăl care naște. într-adevăr, din cuvintele Sfintei Scripturi, reiese că Fiul este a doua Persoană a Sfintei Treimi (Mt. 28, 19), Dumnezeu-Fiul, Care S-a întrupat și a locuit în mijlocul nostru (In 1, 14). înainte de întrupare, Fiul cel unul născut din Tatăl exista din veci : «La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul» (In 1,1); «El este mai înainte de toate și toate pentru El sunt așezate» (Col. 1, 17). El este chipul lui Dumnezeu celui nevăzut (Col. 1 r 15; Evr. 1,3), Cuvântul cel veșnic care «S-a făcut trup» (In 1, 14). în Iisus Hristos am văzut pe Dumnezeu în persoană, în timp și spațiu (In 14, 7), fiind prezent și lucrând personal în lume. «împărăția lui Dumnezeu este în lăuntrul vostru» (Lc. 17, 21). în El viața veșnică, care era la Tatăl, s-a manifestat în lume (I In 1, 3). Fiul este revelația deplină și finală (Rom. 8, 32) a tainei lui Dumnezeu (Col. 1, 27 ; 2, 2).
Deci a locuit in mijlocul oamenilor si nu putea locui decat respectand legile care erau. Asta pana cand a inceput lucrarea de propovaduire. Din acel moment totul se schimba si se implineste cum chiar Iisus a spus: nu am venit sa stric legea ci sa o implinesc. Momentul inceperii propovaduirii e momentul cand legea cea veche incepe sa se implineasca prin Hristos.
|
Conform Iudaismului , a Torei si a Pentateuhului daca Hristos a adus o lege noua a fost un apostat si trebuia executat, vezi Deut 13:1-5.Acesta este unul din motivele pentru care ei il resping pe Iisus.De aceia in Traditia Iudaica(Talmud) Iisus este reprezentat ca un vrajitor si un amagitor.Legamintele si juramintele pe care Dumnezeu le-a facut cu Israel sunt vesnice.La fel si asezamintele.Asa zic evreii si asa se spune in Tanac(Vechiul Testament).
Biserica primara traia dupa legea 'veche'... ti-am dat referinta concreta si exacta unde se vocifereaza mot-a-mot lucrul asta(Fapte 21:20)... despre Pavel se zicea ca este capetenia eresului 'nazarenilor' (Fapte 24:5)... Chiar daca 'aparent' Pavel vorbea impotriva tinerii legii, dupa cum vedem in Fapte pana in ultimile capitole, el a trait dupa lege, cuvantand sambata, si tinand sarbatorile evreiesti.
Cu privire la Sf Treime.Spune-mi a existat Treime dintotdeauna, si din vremurile Vechiului Testament?Daca da atunci spune-mi a avut Ipostas Iisus inainte de Intrupare?Dar Duhul Sfant?Care erau Ipostasele lor?Vezi ca nu ai sa gasesti absolut nicaieri in intreaga Biblie cuvantul Treime.. Ba din contra ai sa vezi scris 'Asculta Israele, Dumnezeul tau e Unul' (Deut 6:4-9; Deut 11:13-21; Numeri 15:37-41).. Cand Hristos este intrebat care sunt cele mai mari porunci din Lege,raspunsul lui incepe cu 'Asculta Israele, Dumnezeul tau e Unul'(Marcu 12:28-29)..
Iisus a spus ca nu a venit sa strice Legea si ca inainte sa treaca cerul si pamantul nu va trece o iota sau o cirta din lege, pana ce se vor face toate... Si in alta parte 'Cerul si pamantul vor trece dar cuvintele mele nu vor trece.'