![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intr-o perioada credeam ca, pentru "rugaciunea inimii", sfaturile "pelerinului rus" sunt dintre cele mai folositoare pentru noi, mirenii de rand. Mai apoi am ajuns la Sf. Ignaitie Briancianinov si parca mi-a placut mai mult. Si in "Scara" Sf. Ioan Scararu, am gasit multe lucruri de folos, care au darul de a ne pregati pentru aceasta puternica rugaciune. Dar mai tarziu m-am atasat sufleteste de Sf. Antonie Marturisitorul, in "Calea rugaciunii launtrice" care m-a coplesit, cu atat mai mult cu cat, varianta aceasta o putem gasi, (ca pe toate celelalte) gratuit atat in scris cat si audio, prin osteneala unui monah de la manastirea Frasinei. Acum sa nu se intelaga ca sunt unul dintre cei care reusesc sa puna in practica toate acele invataturi. La inceput eram destul de entuziast si de naiv in aceiasi masura. Mai tarziu am inteles ca trebuie multa chibzuinta, rabdare, smerenie necuprinsa si o permanenta comunicare cu un duhovnic care sa inteleaga mai bine decat tine, care doresti sa te ostenesti, insemnatatea acestei rugaciuni. Vad ca se pune mare accent pe "respiratie", dar eu am inteles ca nici pe departe nu trebuie sa ne stea gandul la ea, intrucat, la timpul cuvenit, se va desavarsi de la sine. Doamne-ajuta!
|
||||
|
||||
![]()
Recomandarile facute de Zaragan sunt extrem de utile , dar raman simple lecturi atata timp cat nu auncam din noi mandraia , ura si judecarea aproapelui noastru . Suntem deranjati de orice virgula , de orice observatie , de orice , numai de propile patimi nu , si atunci ma intreb , putem noi vorbi de rugaciunea inimii si a mintii , inainte de a ne curati efectiv pe noi insine ? Se spune pe buna dreptate ca cel ce rosteste aceasta rugaciune , impiedica duhul si inima sa cada sub influenta gandurilor , a incercarilor , a tentatilor , caci aceasta rugaciune este pana la urma un suspin al sufletului , un suflet cazut in pacat , si o recunoastere a neputintei noatre ,dar este o rugaciune ce aduce slava Ziditorului , lasandu-ne cu totul in voia Lui . Cand poti deveni curat cu inima , decat atunci cand ea este lasata sa se intoarca in casa ei , caci atunci cand ea , inima , este tulburata de orice , nicicand nu poate fi unita cu mintea , minte ce judeca stramb , pizmuieste , si ii sta gandul la ce a spus X sau Y , de cum a spus , de ce a spus , cand a spus , si pentru ce a spus , caci aceasta minte trimite semnale nefaste inimii , si incepe tot circul , dar numai de rugaciunea lui Iisus nu poate fi vorba . Teoretic putem vorbi la nesfarsit de aceasta rugaciune , dar doar teoretic , caci mandria , nebunia lumii nu te lasa in pace , si atunci te preocupa complet altceva , cum sa-l pui la colt pe userul cutare , sa indemni la razvratire , sa faci orice , numai de tine sa nu te ocupi . Cand vrei sa fi om bun , cand mosneag sfatos , cand judecator neiertator , dar orice in afara de crestin adevarat , caci cel ce da importanta vislor , soaptelor satanei si vedenilor , este sub alta stapanire , cu toate ca el crede cu toata finta ca slujeste lui Dumnezeu .Atata timp cat nu ne facem ordine in ganduri si imaginatie , nu putem vorbi nici de treapta intai a rugaciunii lui Iisus , si sa fim cinstiti cu noi insine , un utulizator de net , fie si forumist bun sau rau , nu poate dobandi aceasta rugaciune decat doar din punct de vedere teoretic , restul este o mare inselare , caci unul din beneficile aceste rugaciuni este alinarea in tulburarile si intristarile noastre , gasirea linistii launtrice , pe un fond de smerenie desavarsit , ori intrand aici pe acest forum , pe net in general, devi cu voie sau fara de voie incordat , tulburat , cuprins de neliniste , descurajare , treci de la o stare la alta , fara a avea efeciv un beneficiu in insusirea corecta a acestei rugaciuni , simpla prin cuvinte , dar atat de greu de trait , caci rugaciunea facuta doar cu mintea , asa imprastiata cum e , este o rugaciune rece, mecanica , de fatada , fie ca suntem bossi , oameni buni sau rai , mosnegi , sau mai stiu eu cum !
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 15.11.2012 at 18:03:09. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fata de ceea ce am citit pana acum (si eu tot cu Pelerinul Rus am inceput :) ) cartile Sfantului Ignatie au fost cele care mi-au lamurit cele mai multe aspecte, si totodata, cele care m-au readus cu picioarele pe pamant. Cat despre alte carti de citit, lista este lunga si cuprinde toate scrierile Marilor Parinti ai Ortodoxiei. Dorinta de cunoastere sa avem, ca restul vin de la sine, si carti si timp. O carte care mi-a placut, iarasi, este "O noapte in pustia Sfantului Munte. Convorbire cu un pustnic despre rugaciunea lui Iisus". Si aici am gasit cateva lucruri folositoare. Cat despre "Calea rugaciunii launtrice" este si ea pe lista, dar sincer, era undeva mai la urma. Momentan, la rand este "Scara". Pentru Cristiboss56 "Recomandarile facute de Zargan sunt extrem de utile , dar raman simple lecturi atata timp cat nu auncam din noi mandraia , ura si judecarea aproapelui noastru . Suntem deranjati de orice virgula ,......" Scrierile Sf Ignatie Briancianinov tocmai pe asta se axeaza, si anume ca mai intai trebuie sa pregatesti vasul, ca sa poata primi darul/harul lui Dumnezeu prin Sfantul Duh.
|
|||
|
|||
![]()
Deja e cam lunga, e frumoasa o poti zice daca vrei ...dar te imprastii repede..
Zici de 20-30-40-50..si la un moment dat navalesc gandurile printre cuvintele rugaciunii... de aceea unii zic ca mai bine e Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma. Ca te poti concentra mai bine pe cuvintele astea si nu te pierzi, nu te imprastii. Dar sa stii ca-mi place si rugaciunea ta..dar nus tiu cat razbesti s-o zici..neincetat! Cand lipseste Atentia aia nu mai e rugaciune(Sf Teofan Zavoratul) Iti recomanda cartea "Rugaciunea" de Sf Teofan Zavoratul..e mica, eu am dat 7 lei pe ea..si are lucruri foarte practice care m-au ajutat mult ..in mestesugul si arta rugaciunii :)..ca in Filocalie, Sbornic, Pateric..etc! |
|
|||
|
|||
![]()
Pe youtube se gaseste o inregistrare a rugaciunii inimii rostita de Gheronda Stefan Nutescu de la Schitul Lacu Sfantul Munte Athos.
Sfintia sa rosteste rugaciunea de 100 de ori. Spunea un parinte ca, este foarte mare folos sa asculti(macar) rugaciunea si sa rostesti odata cu gheronda. Acestea sunt "metode" de hrana pentru cei mici si nestiutori ca mine. M-am gandit ca poate e de folos cuiva.. Bucurie! https://www.youtube.com/watch?v=YIIUpxfHCpI&t=231s |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Rugaciunea inimii pe perete | Marcel_Ionut | Generalitati | 1 | 28.11.2012 20:31:33 |
Rugaciunea inimii | Ecaterina Cojoca | Rugaciuni | 65 | 10.05.2010 09:59:26 |
RUGACIUNEA INIMII | ancah | Rugaciuni | 21 | 20.06.2009 23:52:24 |
CURATIREA INIMII | iosif | Pocainta | 53 | 01.06.2008 20:46:49 |
|