Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.10.2012, 18:24:02
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Putem:

1. Exista preoti care, prin munca lor de-o viata, se remarca pe plan teologic si ajung sa contribuie mult la cultura crestin-ortodoxa universala. Preoti care primesc titlul de Doctor Honoris Causa de la mai multe universitati. Care sufera pentru credinta ani de temnita si-L marturisesc pe Hristos toata viata lor. Aparatori ai credintei, cunoscatori ai multor limbi straine noua. Acestia sunt cei seriosi.

2. Exista si ceilalti, preotii "normali", care nu se remarca prin cele de mai sus. Buni si ei, dar nu de talia Parintelui Staniloaie sau Galeriu.
Daca Parintele Staniloaie face o afirmatie dupa o viata de cercetari teologice, atunci eu tind s-o cred. Ceilalti, creada cine ce-o vrea.
Daca un preot sau episcop fara darul proorociei, face o afirmatie sau alta, nu e treaba mea ca simplu crestin (monah sau mirean) sa dezbat ce a spus. Scriptura ne invata ca numai cei cu harul proorociei contribuie la construirea Bisericii (cu sens de mireasa lui Hristos, nu ONG caritabilo-cultural inregistrat la registrul comertului). Restul clericilor din biserica sunt simpli si foarte umili slujitori, care au fost incercati de ispite, ca fiecare om.

Cat timp stiu ca Pronia este o forta la fel de valabila ca si radiatia sau gravitatia, chiar nu e treaba mea sa stiu daca vecinul se va mantui sau ba. Cu atat mai putin este treaba mea sa stiu daca se vor mantui alte confesiuni.

Grija pentru randuiala lumii ma apropie de lume, iar grija pentru vesnicie ma apropie de Hristos. Prin asta cunoastem carui duh slujim. Cand 8 ore pe zi fac marketing si presa, 8 ore dorm, 2 ore merg la sauna(tv, bairam), 2 ore le petrec langa copii, 1 ora mananc si 5 minute ma rog; cred ca e clar unde imi este inima mea.

Ceea ce ma ingrijoreaza si m-a indemnat sa raspund la acest topic, este faptul ca duhovnicul tau nu a reustit sa-ti alunge demonul curiozitatii care te munceste. Ca sigur nu erai cu lacrimile in barba de dragoste pentru Papa, cand ai inceput sa te framanti pe tema asta. Si mai grav este ca acest demon a atras o multime de crestini la masa dezbaterii sale.
Cauta si vezi ce spune Sf. Isaac Sirul despre Teologhisire si despre rangurile din biserica. Eu cred ca acest om, care ne-a lasat ca mostenire duhovniceasca o intreaga filocalie, intrece orice diploma a lumii moderne.

Iertati-ma ca nu am avut rabdare sa fi citit toate cele 124 pagini. Sper sa ma fac de ras cu acest raspuns, in sensul ca demonul a fost legat intre timp, iar cei ce aveau astfel de framantari s-au apucat sa caute lacrima pocaintei.

Teologia nu mantuieste pe nimeni, pocainta mantuieste pe oricine.

Last edited by leonte; 31.10.2012 at 18:27:14.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2012, 23:57:26
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Foarte frumos și bine zis. Mi-a plăcut tot mesajul tău.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2012, 11:23:32
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Ceea ce ma ingrijoreaza si m-a indemnat sa raspund la acest topic, este faptul ca duhovnicul tau nu a reustit sa-ti alunge demonul curiozitatii care te munceste.
"Căutați și veți afla", "cercetați Scripturile" - ne învață Însuși Hristos. Demonii spun "credeți și nu cercetați", adică rămîneți în ignoranță și în neștiință, ca atunci cînd un eterodox vă va cere răspunsuri voi să vă vedeți de mîntuirea proprie și să nu vă pese de el, care e în cădere liberă către adîncurile existenței veșnice.

Citat:
De ce această excludere? Cum poți face pocăință dacă nu cunoști cel puțin propria religie?

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 06.11.2012 at 11:28:16.
Reply With Quote
Vechi 06.11.2012, 13:56:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
E adevarat ce spui, inteleg si sensul in care intelegi asta, citind mesajele tale. Cum unele persoane ar putea intelege altceva, teologia singura nu mantuieste pe nimeni, e doar o teorie. In schimb nici pocainta fara credinta (teologie) nu mantuieste pe nimeni, si cei ce se inchina la un idol pot avea o forma de pocainta.
Reply With Quote
Vechi 07.11.2012, 10:36:54
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E adevarat ce spui, inteleg si sensul in care intelegi asta, citind mesajele tale. Cum unele persoane ar putea intelege altceva, teologia singura nu mantuieste pe nimeni, e doar o teorie. In schimb nici pocainta fara credinta (teologie) nu mantuieste pe nimeni, si cei ce se inchina la un idol pot avea o forma de pocainta.
Nu merge!
Nici o idolatrie nu a cerut pocainta. Idolii cer jertfa sau cel putin adoratie. Pocainta singura poate mantui. Ceea ce inteleg eu prin pocainta, este omul care ajunge chiar la dispretul de sine datorita constientizarii patimilor.
Dragul meu frate! Un astfel de om nu sufera de impotrivire, nu sufera de duhul persecutiei, al autosuficientei, al iubirii de stapanire. O teologie, o dezbatere care te face sa uiti pocainta este ratacitoare pentru cel ce traieste in duhul pocaintei. In consecinta, un astfel de om nu se opune niciunei teologii care nu-l indeparteaza de la noul scop al vietii sale: impacare cu Dumnezeu prin cainta si ravna in cainta.
In general, datorita vremurilor pe care le traim, dezbaterile teologice nu sunt animate de dragostea de aproapele, ci mai multe de preocupari intelectuale. Poate ca la unii este dragoste de adevar, ceea ce nu-i rau. Numai de-ar fi doar dragoste de adevar...
La omul fara dragoste de aproapele, in sensul in care este poruncita de Lege, dragostea de adevar este otravita de duhul mandriei, de dorinta de a iesi in evidenta, de a avea dreptate. Iar de la avea dreptate si pana la a mi se da dreptate, nu mai este decat un pas.
Iar cand studiul meu este animat de dorinta de a mi se da dreptate... ce fel de om sunt? Oare mai sunt eu in Adevar?

Omul fara dogma dar in deplina pocainta, se mantuieste, pentru ca omul in deplina pocainta nu a ajuns fara dogma din imptrivire, din indaratnicire sau din pricina ca stie el mai bine cum e cu mantuirea. Cu alte cuvinte, nu din vina lui e fara dogma, sau cu o alta dogma decat cea lasata de Hristos prin apostolii si prin ceilalti ce le-au urmat cu desavarsire si care s-au impotrivit pacatului pana la sange.

In timp ce omul care tine la dogma lui cu cerbicie, acela nu va avea niciodata "duhul umilit, inima infrnta si smerita". Tantos si semet ca lumea in care s-a nascut, ca si cei ce au strigat la Pilat : "Rastigneste-l! Rastigneste-l!"

p.s. Dumnezeu poate oferi mantuirea si lacrimile pocaintei, in ceasul mortii; nu pentru meritul omului ci pentru mare mila Sa.

Last edited by leonte; 07.11.2012 at 11:03:20.
Reply With Quote
Vechi 08.11.2009, 18:40:58
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Ca Ortodox convins, putem clasifica Preotii ( Parintii) , in seriosi si neseriosi ? Pun aceasta intrebare, draga Ionut, pentru ca ai facut aceasta afirmatie in cele de mai sus.

Cred ca Ionut are dreptate. Exista intr-adevar preoti seriosi (care au har dumnezeiesc, putere de ascultare, intelepciune de sfatuire samd) si preoti neseriosi (care si-au ales preotia ca o meserie, fara poate sa aiba acea chemare...)
Reply With Quote
Vechi 13.11.2009, 00:02:07
antoniap
Guest

Implicit

Prin faptul ca multi dintre noi suntem ortodocsi, mult ni s-a dat si mult ni se cere. Dogma singura nu mantuieste. Ce le-a rezervat celor de alte confesiuni Dumnezeu stie cel mai bine. Nu suntem noi judecatorii. Ortodocsii au o mare misiune in aceste vremuri. Iar noi trebuie sa ne gandim la noi insine. Daca ne impaunam mult ca suntem ortodocsi, dar din faptele noastre nu se vede acest lucru, nu convingem pe nimeni, caci ,,credinta fara fapte moarta este".

Una e sa faci unt din lapte de 3,5% grasime, alta e sa faci unt din lapte de 1,8% +0,5%petrol si alta e sa incerci sa faci unt din lapte de 0,8%+2%petrol. Eu asa vad lucrurile. Sansele de mantuire se reduc la catolici si la secte datorita ,,laptelui" pe care-l consuma, adica a invataturii gresite. Iar daca printre catolici sau sectanti vor exista oameni pe care Dumnezeu ii va milui noi nu stim.

Vai de noi care avem o credinta completa si corecta si nu stim s-o pretuim cum se cuvine. Caci ortodocsii in zilele noastre amesteca de bunavoie laptele cu apa si chiar cu petrol, ca sa se mai dilueze nitel...si astfel sa se asemene cu ceilalti.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 16:02:12
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Totpeetor Vezi mesajul
In ceea ce priveste intrebarea mea,vad bine ca ai evitat-o :),spunand doar :"Despre mantuire, mantuirea e pentru toata lumea."Eu inteleg de aici ca ai spus ca nu doar cei ortodocsi vor ajunge in ceruri(daca am inteles gresit astept sa ma contrazici),si deci cei care nu sunt ortodocsi dar sunt mantuiti si ei fac parte din Biserica care este Mireasa lui Hristos,pentru ca stii si tu prea bine ca Hristos are o singura Biserica,care este Mireasa Sa.
Biserica e numai una, un singur Trup, o singura chemare.In aceasta masura se poate mantui cineva care nu e ortodox:

49. Iar Ioan, răspunzând, a zis: Învățătorule, am văzut pe unul care, în numele Tău, scoate demoni și l-am oprit, pentru că nu-Ți urmează împreună cu noi.
50. Iar Iisus a zis către el: Nu-l opriți; căci cine nu este împotriva voastră este pentru voi.

40. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi.

30.Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește.

Acum fa tu judecata.Pune-te tu in locul lui Hristos, ca eu nu ma voi pune.Nu ma mai ispiti cu intrebari de genul asta.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2009, 16:28:35
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2009
Implicit

Danut 7,nu te ispitesc deloc.Daca ne gandim cine este ispititorul,m-as simti jignit de ceea ce imi spui:).
Oare Ioan l-a ispitit pe Isus cand i-a spus lui Isus acele lucruri?Si nici nu iti cer sa te pui in locul lui Isus.Chiar daca incercam asta nu vom reusi niciodata,pentru ca El este Fiul Lui Dumnezeu :).
Vad ca ti-e greu sa raspunzi la aceasta intrebare.De ce sa iti fie greu pentru ca nu iti cer nimic sa spui ce este in afara scripturii,si deci nu te ispitesc?Oricum ma bucur de ceea ce mi-ai spus:
"Biserica e numai una, un singur Trup, o singura chemare.In aceasta masura se poate mantui cineva care nu e ortodox".
Sa stii ca din punct de vedere biblic,ai dreptate,se pot mantui si cei care nu sunt de religie ortodoxa,deci nu numai "religia ortodoxa este mantuitoare".
Reply With Quote
Vechi 26.05.2011, 23:27:09
Ivanacristescu Ivanacristescu is offline
Member

Data înregistrării: 07.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Ca Ortodox convins, putem clasifica Preotii ( Parintii) , in seriosi si neseriosi ? Pun aceasta intrebare, draga Ionut, pentru ca ai facut aceasta afirmatie in cele de mai sus.
Cu riscul de-a deveni persona non-grata,pe-aici (deoarece constat ca nu prea e acceptata libertatea de gindire dar ,mai ales,libertatea de exprimare,din pricina ca,vezi Doamne,sintem crestini ortodocsi,de parca HRISTOS ne-ar fi invatat sa fim farisei -in sensul ca ,daca sintem ortodocsi sa nu spunem lucrurilor pe nume...-) indraznesc sa afirm,fara teama de a gresi,ca DA,exista preoti seriosi(in sensul ca au CREDINTA-n Dumnezeu,au DRAGOSTE pentru Dumnezeu si pt semeni,au...FRICA de Dumnezeu,si toate cite la fac le fac intru ACESTEA),si ,DA ,exista preoti neseriosi,ca doar,inainte de a fi preoti sint ,si ei, oameni,cu bune si cu mai putin bune...
Noi nu-i judecam ,dar...o ANALIZA de VALOARE ,ne e permis sa facem?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Tartaruga Dogmatica 413 11.09.2012 03:18:26
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15