Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.01.2009, 20:25:11
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Daca reusim sa unim postul si cu celelalte virtuti ( iubirea aproapelui, milostenia, nepomenirea de rau, rugaciunea)..atunci putem spune ca am postit cu adevarat Postul negru pentru mine a devenit o nevointa in adevaratul sens al cuvantului. Poate ca si trecerea anilor poate si boala, nu stiu. Dar am nadejde ca si noi cei care nu am reusit sa postim aspru pana a doua zi dupa Sfanta Liturghie ne putem apropia totusi cu inima si constiinta impacata de Aghiazma Mare. Am speranta ca Domnul este mai mult Bun decat Drept .
Iata draga Jenica ce ne spune Sfantul Vasile cel Mare : "Cei bolnavi primiti pe maica sanatatii, cei saraci pe cea care asigura buna dispozitie. Intrebati-i pe medici si va vor spune ca nimic nu este atat de neandoelnic si de nesigur ca sanatatea. De aceea, cei intelepti se straduiesc prin postire sa-si pastreze sanatatea lor si sa scape de povara strivitoare a greutatii trupului. Nu sustine ca nu poti sa postesti aducand ca pretext boala sau neputinta trupeasca, de vreme ce pe de alta parte in toata viata ta iti chinui trupul cu multa mancare. Stiu foarte bine ca medicii recomanda bolnavilor mai ales hrana usoara si postire , decat bogatie si varietate de mancaruri ."
Vechi 10.01.2009, 07:28:51
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Cred ca fiecare dintre noi, care intelege postul ca o normalizare a naturii noastre, simte si puterea postului. Spun majoritatea teologilor ca postul este o "scoala" a libertatii, invatam sa ne debarasam de automatisme, de patimile care ne robesc. Postul este inceputul libertatii nu al robiei sau persecutiei cum percepe omul contemporan dar strain de Dumnezeu.
Da, foarte bine ai cuprins esenta postului, George.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2009, 07:32:59
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Sa nu nemadrim de o mica victorie, caci satana atat asteapta sa profite de mandria noastra.
Dar te felicit pentru ca ai rezistat o zi intreaga sa nu mananci si sa nu bei nici apa. E un lucru bun.
eu nu am spus ceea ce am spus ca sa ma mandresc, nici ca sa primesc felicitari. pentru ca nu am nevoie nici de una, nici de alta, ambele ma lasa rece.

am deschis subiectul pentru ca stiu ca sunt multi sceptici in ceea ce priveste postul negru (ca nu se poate, ca e greu, ca pana la urma ce mare lucru daca nu tii, sau daca il tii mai...ajustat) si am vrut sa ii fac sa reconsidere aceasta conceptie si sa le dau curaj.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2009, 10:09:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
eu nu am spus ceea ce am spus ca sa ma mandresc, nici ca sa primesc felicitari. pentru ca nu am nevoie nici de una, nici de alta, ambele ma lasa rece.

am deschis subiectul pentru ca stiu ca sunt multi sceptici in ceea ce priveste postul negru (ca nu se poate, ca e greu, ca pana la urma ce mare lucru daca nu tii, sau daca il tii mai...ajustat) si am vrut sa ii fac sa reconsidere aceasta conceptie si sa le dau curaj.
Asa este Mirela, pentru ca nu tinem post , pentru lauda, pentru a fi mai deosebiti fata de ceilalti si pentru admiratia cea desarta. Pana la urma postul este un exercitiu al fiecaruia in parte, in respingerea ispitelor , un exercitiu al cumpatarii. Postirea intareste rugaciunea si "se face aripa in mersul catre cer, este mama sanatatii, pedagogul tineretii, podoaba batranetilor "(cum bine remarca Sf.Vasile cel mare ) . El Mirela, ne curateste de gandul cel rau, iar daca postim de fatada, gandul cel rau nu l-am inlaturat, si totul e in zadar.
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Un exercitiu de imaginatie glykys Generalitati 94 15.08.2012 14:07:47
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 03:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
Postul Sf.Asteapta Generalitati 5 27.05.2010 17:24:33