![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Voim, ca cei ce se afla in biserica spre a canta, sa nu se foloseasca de strigate netocmite (fara de randuiala, vaiete), si sa sileasca firea spre racnire, nici sa adauge ceva in afara de cele ce sunt randuite de Biserica care nu-i sunt nici potrivite, nici cuviincioase, ci cu multa luare aminte si smerenie, sa aduca cantari lui Dumnezeu, Cel care vegheaza asupra celor ascunse, caci sfantul cuvant (al psalmistului David - n.n.) a invatat pe fiii lui Israel sa fie cucernici". (Canonul 75 al Sinodului Trulan (din anul 692) sau Sinodul V-VI Ecumenic de la Constantinopol) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În fine, sub premisa modernizării Principatelor Române, se vroia ruperea de tradiția grecească și de cea bizantină (în care psaltichia românească își avea rădăcinile). Anton Pann (1793-1797 - m. 4 noiembrie 1854), de asemenea are câteva armonizări de cântece liturgice (sunt influența Chișinăului – unde și-a petrecut copilăria – deci vă dau dreptate când spuneți că muzica corală a venit din Rusia, deși,majoritatea compozitorilor, care au creat astfel de muzică, erau formați în școli din vest <<Gh. Dima, Kiriac etc.>>). Sfârșitul secolului XIX. Cântarea psaltică era puternic concurată de cea corală, situația ei devenind de-a dreptul dramatică: Cauzele, văzute de episcopul Melchisedec erau: 1. lipsa mijloacelor financiare; 2. decăderea statului cântărețului bisericesc profesionist (odată cu desființarea școlilor de cântăreți) 3. decăderea spiritului religios al românilor 4. dezvoltarea gustului public pentru muzica armonică (Muzica bizantină - Constantin Secară, Ed. Muzicală, București, 2006, p. 22). Ideea, Psalmului 149, "Cântați Domnului cântare nouă!", a devastat cântarea tradițională. deci: 1. "sfârșitul veacului trecut" )sec XX)... hm... puțin mai devreme :D 2. La noi a rămas cântarea omofonă... (dacă vorbin de mediul urban) nu prea sunt de acord. O recuperare a acestei cântări s-a făcut, de abia după anii 90, când au fost înființate mai multe formații de muzică psaltică. În apărarea muzicii ruse și corale, dau următorul link: http://www.youtube.com/watch?v=wq3Df...eature=related Cât despre cântarea persoanelor care nu se află în cor sau strană, consider că ei sunt o prelungire a corului (nu în toate cazurile) și a stranei. Este minunat atunci când toți credincioșii dintr-o biserică, se unesc în spirit prin cântare sau rugăciune. Ceea ce mă deranjează este atitudinea unor coriști (poate că este și vina dirijorului), care, în timpul liturghiei își găsesc subiecte de discuție, deranjând buna desfășurarea a actului liturgic. Acești oameni, nu prea au ce căuta într-o biserică, fie că sunt ei filarmoniști sau „operiști”, bineînțeles, de a căror calități vocale, nu putem să ne îndoim. Este foarte greu, să creezi, cu ajutorul unor formații mari o atmosferă contemplativă cu Dumnezeu și de aceea eu unul prefer formațiile de muzică psaltică, care au un număr mai restrâns de persoane. Last edited by Negrean; 24.05.2010 at 03:33:28. |
|
||||
|
||||
![]()
Referitor la subiect, ar trebui sa ne apreciem aproapele chiar daca el nu canta frumos.
Imi amintesc la Prohod ca erau doi tineri care cantau si ei. Ce-i drept, nu era o cantare foarte placuta, dar mie imie placea faptul ca ei se osteneau, ca se implicau. Atata timp cat nu devine motiv de sminteala cred ca orice credincios ar trebui sa cante daca stie versurile sau mai ales daca se pricepe.
Sunt împotriva: avortului, homosexualității, sectelor, ateismului, masoneriei, păgânătății, ereziilor, ecumenismului, băncilor, cipurilor și actelor cu cip, politicianismului și a părăsirii patriei. Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului! |
|
||||
|
||||
![]()
Asa cum mai spunea cineva aici, situatia celor din tara e un pic diferita...nu iti place aici mergi in alta parte. La noi, dascalul in cursul saptamanii lucreaza pe santier si daca este vreo sarbatoare e pun in imposibilitatea de a veni la biserica si atunci se ajunge la o situatie mai delicata. Am asistat ceva timp in urma la o astfel de slujba din timpul saptamanii cand dascalul lipsea...biserica mai goala...majoritar cateva femei care aveau copii si nu puteau merge la munca, bunici venite si ele cu nepotii si 3-4 barbati. Parintele cu fata senina si blanda a facut semn unui barbat si l-a chemat la el...a insirat cateva carti si l-a rugat sa tina loc de dascal...cu toate ca omul nu avea preagatirea necesara a facut asculate. A fost cea mai frumoasa slujba: preotul cu ochii blanzi, ca ai unui parinte ce isi vede copilul pasind pt prima oara, aproba si il incuraja pe noul dascal care tremura din toate incheieturile..din cand in cand parintele mergea langa el si cantau impreuna...incet incet ceilalti barbati care se adunasera au mers cu totii sa cante la strana...nici unul nu avea voce si nici experienta. Era o liniste deplina...copii nu se foiau, nu mai tipau, femeile cantau si ele, de unde erau, cu voci incete si tremurande. Toata lumea canta incet,f incet de frica sa nu greseasca; aveam impresia ca suntem in fata Domnului si frica pusese stapanire pe noi: o frica dulce ce iti umplea sufletul de bucurie si liniste. Eram cu totii ca niste puiuti care ne adunaseram sub aripa mamei.
|
||||
|
||||
![]()
eu ma bucur cand aud lumea cantand la biserica, cu si fara voce. nu cred ca ar trebui sa ne derajneze. nici eu nu am voce cine stie ce, recunosc ca nici nu cant cu voce tare
![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Eu m-am obisnuit si cu voci mai stridente...la noi la biserica e un batran care canta in cor.Bietu' om numai voce nu are .Cand l-am auzit prima oara,am ras de el,intrebandu-ma cum a ajuns in cor,dar ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a deschis ochii,sa-mi dau seama de pacatul facut.Cand am vazut cu cata smerenie se inchina si saruta icoanele,mi-am dat seama ca Dumnezeu prefera un om smerit fara calitati vocale,decat un Pavarotti mandru.Nu inseamna ca oricine care are voce se lauda,insa trebuie sa-i multumim Domnului pentru toate aceste inclinatii pe care nu le are "tot omu' " si sa le folosim pt. a-L lauda si ai multumi.
Dunnamite>cata vreme nu cinstesti icoanele,nu te poti numi ortodox.Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti arate calea adevarata. Last edited by mariamary; 07.12.2009 at 13:08:09. |
|
||||
|
||||
![]()
Pe langa faptul ca astazi amestecarea barbatilor cu femeile in biserica a intrat in normalitate, mai trebuie sa si rabdam vocile razlete mai mult sau mai putin talentate. Pai mergem la balci sau la biserica? Unde este ordinea? Unde e respectul pentru cel de langa tine? De ce-l smintesti pe cel care intra pentru prima oara in locasul de cult ortodox?
Eu cunosc toate cantarile principale de la slujbe, dar, neavand voce muzicala, ma abtin de la a-i tortura pe cei din jur. Abtine-te si tu, nu-i mai deranja pe fratii tai de la rugaciune.
|
||||
|
||||
![]()
Florin, ai o obsesie cu amestecarea barbatilor cu femeile in biserica.
![]() In general nu ma deranjeaza oamenii cu voci mai putin placute care canta. Daca e prea deranjant la ureche ma mut discret mai incolo. :D Mai tare ma deranjeaza cei care susotesc intre ei pe diverse teme, palavrageala, oamenii care vin tarziu si se inghesuie sa fie mai in fata, sau insista sa se inchine pe la TOATE icoanele desi au ajuns cu mult dupa inceperea slujbei, sau care vin si pleaca. |
|
||||
|
||||
![]()
La Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti, corul canta ingereste! Cred ca ieri a fost prima data cand am mers acolo la Liturghie. Splendid. Au si voce extraordinara, si multa evlavie. E si acustica buna. Cu toate acestea, si credinciosii acompaniaza in surdina corul, fiecare se roaga si ii aduce slava lui Dumnezeu.
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? | alexdu | Generalitati | 79 | 23.09.2011 16:55:07 |
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? | elom | Nunta | 38 | 16.08.2011 23:45:58 |
|