Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2010, 20:04:21
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Eu as recomanda incepatorilor sa-l ocoleasca, mai ales celor care-s la inceputul studiului patristic si nu si-au format un discernamint solid in ale Ortodoxiei.
Exista sanse mari in urma citirii cartilor scrise de Par Boca de a da in extremism si militantism fanatic religios ceea ce nu este ziditor de suflet crestin.

In schimb, Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

De exemplu m-a impresionat negativ faptul ca Par Boca striga in gura mare din poarta bisericii sale dupa unul si altul, RE-amintindu-i de ce pacate a savirsit noaptea trecuta, sa zicem in post.
Mi se pare foarte deplasate aceste iesiri, ca sa nu mai vorbim de felul militant si extremist in care-si expune ideile in carti!...cind stim ca militaria si mustruluiala continua agresiva nu-si are locul in educatia crestina

Unii dintre cititorii cu aceleasi tendinte apreciaza acest fel de adresare, II UNGE PE SUFLET, insa oare nu ar trebui sa observam mai atent ce efect asupra iubirii aproapelui are aceasta lectura scrisa la modul galopant si de judecata continua care o simtim ca pe o mitraliera
Eu unul in afara de asprime nu am gasit mai nimic
Unde-i pacea din suflet?
in schimb eu am gasit f.f.multe ADEVARURI ACOLO.Daca noi ne privim fara ochi critic sa nu condamnam pe altii ,pe un mare sfint,care vad asa cum vrea Dumnezeu si scriu aceasta atragindu-ne atentia!La judecata de apoi se va vedea ca modul nostru mai caldut de a ne judeca pe noi insine ,adica pacatul din noi nu ne-a lasat sa vedem cit adevar exista in scrierile parintelui ARSENIE BOCA!
Vechi 04.01.2010, 20:08:40
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit contunuare la afirmatia lui andreicozia

COSTIINTELE NOASTRE DESTUL DE ADORMITE INCEARCA SA LE TREZEASCA PRIN SCRIERILE LUI ,PARINTELE ARSENIE BOCA ..si mai mult ne arata si consecintele pacatelor ,la ce duc ele ..dc noi nu vrem sa credem asta ..sa nu judecam ..mai bine sa ne trezim contiinta proprie sa sa o punem sa judece prin prisma prezentata de parintele si vom vedea cita dreptate are!..o trimbita a lui DUMNEZEU ,cum este parintele arsenie boca nu trebuie NICIODATA subestimata!!..caci este daunator pt. propriile noastre suflete!
Vechi 12.10.2010, 13:02:08
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!
Sunt de acord cu ceea ce afirma fratele Andrei despre parintele Papacioc. Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme. Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.

Acum douazeci de minute am vorbit la telefon cu cineva de la manastirea Techirghiol care mi-a confirmat ca in Ortodoxie, orice afirmatie ce pune in stare de relativ conflict doi mari duhovnici, confirmati si sustinuti de Biserica, nu poate fi decat de la cel rau cu scopul de a dezbina si ca nu exista nici o interdictie.

Parintele Arsenie Papacioc are nevoie de fiecare rugaciune a noastra nu de tulburarea unor ganduri despre lupte si razboaie. Sfintia sa "lupta cea buna a luptat", de-am fi si noi vrednici macar sa-i fim alaturi in dragoste acum, spre sfarsit si mare castig duhovnicesc am avea. Parintele Papacioc mi-a spus ca daca vreau sa ma mantuiesc trebuie sa fiu ca Hristos. Si eu am intrebat: cum este Hristos, parinte? Sfintia sa mi-a spus: N-ai citit in Carte? Bland si smerit cu inima, asa este Hristos. Asa sa fii si tu, coplile si te poti mantui! Sarut mana, parinte iubit!

Last edited by Pr. Gheorghe; 12.10.2010 at 13:04:15.
Vechi 12.10.2010, 13:49:01
Elesya Elesya is offline
Banned

Data înregistrării: 08.10.2010
Locație: intre doua nemuriri
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr. Gheorghe Vezi mesajul
Sunt de acord cu ceea ce afirma fratele Andrei despre parintele Papacioc. Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme. Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.

Acum douazeci de minute am vorbit la telefon cu cineva de la manastirea Techirghiol care mi-a confirmat ca in Ortodoxie, orice afirmatie ce pune in stare de relativ conflict doi mari duhovnici, confirmati si sustinuti de Biserica, nu poate fi decat de la cel rau cu scopul de a dezbina si ca nu exista nici o interdictie.

Parintele Arsenie Papacioc are nevoie de fiecare rugaciune a noastra nu de tulburarea unor ganduri despre lupte si razboaie. Sfintia sa "lupta cea buna a luptat", de-am fi si noi vrednici macar sa-i fim alaturi in dragoste acum, spre sfarsit si mare castig duhovnicesc am avea. Parintele Papacioc mi-a spus ca daca vreau sa ma mantuiesc trebuie sa fiu ca Hristos. Si eu am intrebat: cum este Hristos, parinte? Sfintia sa mi-a spus: N-ai citit in Carte? Bland si smerit cu inima, asa este Hristos. Asa sa fii si tu, coplile si te poti mantui! Sarut mana, parinte iubit!

Bine spus parinte! Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si noua iertare !
Vechi 13.10.2010, 04:21:25
podolski_2's Avatar
podolski_2 podolski_2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.10.2008
Locație: ”Oamenii te iarta daca faci crime. Dar nu te iarta daca esti fericit”
Implicit

Citat:
Despre ce afirma in seama parintelui Boca, necunoscandu-l pe parintele (nici chiar din ceea ce a scris) foarte bine, ma abtin de la a-i da dreptate sau de la a-l contrazice.

Nu pot insa sa nu remarc iutimea cu care, cam toti cei pe care-i cunosc si care se declara ucenici ai parintelui Boca, te trateaza daca indraznesti sa spui ca nu este sfant, fie si doar pentru ca inca nu a fost canonizat! Daca dau frau liber "cârcotismului" din mine, ajung sa spun (oarecum ca si fratele Andrei) ca daca ucenicii sunt iuti spre tulburare, poate au primit un astfel de duh de undeva, sau poate ca acest duh nu a fost temperat de indrumatorul lor la vreme.
Nu v-ati abtinut asa ca nici eu nu ma abtin.
Vedeti dv, cand cineva jigneste pe Hristos, va jigneste pe dv, cand cineva zice de mama dv rau, zice de dv, iar omul care nu se manie inauntrul sau pt hulele imptriva parintilor sai, impotriva Sfintilor sai si impotriva Dumnezeul sau, il cam doare in cot. E un fatarnic.
Deci faptul ca unii se supara si sar ca arsi cand e jignit un Sfant sau Maicuta Domnului, nu este o dovada de fanatism, ci o dovada de iubire, caci in ciuda de a parea fanatic, el ramana loial macar cu gura, si nu se rusineaza in inima sa.

Marturisirea de credinta, marturisirea lui Hristos nu se face doar prin copiere de citate, si nu se face doar cand suntem intrebati, ci chiar atunci cand nu suntem intrebati si avem curajul, ( cu mila, cu ajutorul si cu indrazneala data de Hristos) sa ridicam vocea ca niste nebuni pt Hristos si sa marturisim ceea ce vrem sa urmam si cu inima.

Si eu am o parere mai putin buna de unii parinti ai Romaniei, dar vedeti dv, eu nu imi permit sa le pomenesc numele (le pastrez pt mine), si stiti de ce? Pt ca, imi voi permite sa le zic numele, atunci cand voi face si eu puscarie pt Hristos. Pana atunci , sunt ca fariseii care vb de Dumnezeu, iar cand El apare in fata lor, nu Il recunosc.

Ziceti dv, acestia au primit un alt duh de undeva...pai si eu va pot jigni parinte, in fel si chip, punand inainte poate. Asta nu inseamna ca nu e jignire.

Poate Dumnezeu nu exista. Poate nu exista viata dupa moarte. Poate plopul e ciuperca si ciuperca plop. Poate Poate...uite asa facem Duhul Sfant cu care a lucrat Sf. Arsenie ... duh rau ... asa, cu poate, poate ... si apoi avem pretentia ca nu ne aude Dumnezeu rugaciunile. Si dv sunteti si preot...

Citat:
Nu las insa, aceste ganduri sa curga fiindca stiu ca sunt subiective si nedocumentate si vor duce la tulburare, deci cu siguranta nu sunt ziditoare de suflet.

Nici eu nu le las, dar le-am lasat pana la urma, punand un poate in fata.
Sunt mai dator Sf. Pr. Arsenie care m-a salvat de la sinucidere sa ii iau apararea de fiecare data cand pot, decat va sunt dv, ca preot al lui Hristos, sa imi jigniti Parintele si Sfantul.
  • Daca de frica nu folosesti harul preotiei si predai armele cu care trebuie sa lupti, atunci treci in randul mirenilor si lasa locul aceluia care poate lupta si apara turma lui Hristos. (cuvant impotriva preotilor care nu savarsesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare)
Vechi 13.10.2010, 05:54:14
ioan_strainul
Guest

Arrow

Citat:

Mare si adInci taine ai descoperit parinte bunul Dumnezeu sa te ajute In tot drumul si sarcina pe care o porti de la noi ammnInt amin amin amin +++ +++ +++ +++
Slava Intri cei de sus Lui Dumnezeu si pe pamint Intre oameni buna voire amin .
Slava Intru cei de sus Lui Dumnezeu si pe pa
Vechi 05.02.2012, 00:56:11
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:

Numai cine trăiește Filocalia înțelege Filocalia. Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu, după 1948. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate literă cu literă de el. Părintele a adus manuscrisele și le-a tradus cu Părintele Stăniloae și au făcut un colectiv redacțional pentru editarea Filocaliei, la Sibiu. Au stat o vreme la căminul Facultății de Teologie din Sibiu și după ce lucrau cu sârg la textul Filocaliei încheiau seara cu rugăciune și cântece duhovnicești, iar Părintele Stăniloae le tâlcuia textele Sfinților Părinți. Părintele Arsenie a făcut și desenul pentru coperta Filocaliei - care este si astazi pe coperta.

Va recomand cu caldura sa cititi cartile parintelui Arsenie Boca. Majoriatea celor citesc scrierile parintelui se schimba. Si stiti de ce? Pantru ca parintele se roaga in taina pentru cei care îi citesc cartile. Ca de altfel si ceilalti Sinti o fac. Foarte multi oameni s-au indreptat si si-au descoperit sensul vietii prin acest sfant. Pe cati nu i-a scapat de la sinucidere sau altele. Vom vedea in curand cine a fost parintele Arsenie Boca. Nu degeaba a spus ca va avea si el un cuvant de spus la dreapta judecata. Trebuie sa ai mare indrazneala sa afirmi un asemenea lucru. Ca si duhovnic nu te joci cu asemenea cuvinte - insa unuia care de pe pamant a fost Sfant si un om a lui Dumnezeu - probabil ca nu-i este greu. Daca ar fi doar relatarea unui enorias atunci poate m-as fi indoit. Dar daca cercetati documentarele despre viata parintelui si marturiile mirenilor care l-au cunoscut si dintre care unii mai tarziu au devenit calugari (de ex Parintele Teofil Paraian, Parintele Pantelimon) si a preotilor (de ex Părintele Stăniloae, Parintele Petru Vamvulescu) o sa vedeti ca toti sunt la unison. Pe vremea parintelui au fost si alti mari duhovnici. Insa parintele îi eclipsa cu sfintenia sa. A primit mari daruri de la Dumnezeu. A fost un mare dar de la Dumnezeu pentru poporul roman. Un asemnea sfant ar putea schimba destinul neamului nostru - asta si cred ca a si fost menirea parintelui pe pamant. Uneori spunea parintele Vamvulescu ca paritele la inceput cand il cunosteai era asa ca biciul lui Dumnezeu (asa ca proorocul Ioan Botezatorul), apoi dupa ce il cunosteai si te apropiai mai mult de el îi descopereai mare dragoste si iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

As dori sa va relatez o intamplare pentru a ma intelege mai bine. Am un prieten care are inclinatie spre o alta confesiune decat cea ortodoxa, desi este botezat ortodox. Mi-a relatat ca intr-o zi mergand spre Sebes a luat o maicuta care statea la ocazie. In semn de recunostinta maicuta i-a daruit rugaciunea de dimineata a parintelui Arsenie. Acesta mi-a spus ca intr-o zi a citit aceasta rugaciune. Imediat dupa ce inceput rugaciunea dintr-o data a inceput sa planga si pe masura ce avansa in rugaciunea plagea tot mai tare. Mi-a spus ca acest plans a durat aproximativ 10 minute - nu isi poate explica de ce? cum de i-a venit sa planga? ce l-a determinat? insa un lucru este evident minunea lui Dumnezeu prin sfintii Sai.

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai!

ps: cat despre aceasta relatare a lui iridion "Cineva mi-a spus ca este interzis ca..." este ca o grenada aruncata in depozitul de armament. Sfintenia parintelui Arsenie Papacioc ca de altfel si a parintelui Arsenie Boca este si va ramane indiferent de cati galcevitori se vor arata pe aici. Cine suntem noi sa judecam asemenea oameni a lui Dumnezeu?
Vechi 06.02.2012, 20:27:42
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu as recomanda incepatorilor sa-l ocoleasca, mai ales celor care-s la inceputul studiului patristic si nu si-au format un discernamint solid in ale Ortodoxiei.
Exista sanse mari in urma citirii cartilor scrise de Par Boca de a da in extremism si militantism fanatic religios ceea ce nu este ziditor de suflet crestin.

In schimb, Par Arsenie Papacioc ramine un mare stilp al ortodoxiei noastre! si care prin felul sau atent sa nu raneasca si blind de a vedea credinta ar pregati terenul altor incercari literare patristice!

De exemplu m-a impresionat negativ faptul ca Par Boca striga in gura mare din poarta bisericii sale dupa unul si altul, RE-amintindu-i de ce pacate a savirsit noaptea trecuta, sa zicem in post.
Mi se pare foarte deplasate aceste iesiri, ca sa nu mai vorbim de felul militant si extremist in care-si expune ideile in carti!...cind stim ca militaria si mustruluiala continua agresiva nu-si are locul in educatia crestina

Unii dintre cititorii cu aceleasi tendinte apreciaza acest fel de adresare, II UNGE PE SUFLET, insa oare nu ar trebui sa observam mai atent ce efect asupra iubirii aproapelui are aceasta lectura scrisa la modul galopant si de judecata continua care o simtim ca pe o mitraliera
Eu unul in afara de asprime nu am gasit mai nimic
Unde-i pacea din suflet?
ASPRIMEA era necesara pt.a trezi pe multi aflati sub efectul comunismului ,care se straduia sa faca oamenii sa uite de DUMNEZEU si sa nu creada in el.Crezi ca oameni cu pacate mari s-ar fi trezit din pacatele si somnul lor fara a fi ...bruscati...ca nu cu toti s-a purtat asa cuviosul ARSENIE BOCA...dar din pacate a fost necesar sa o faca cu destul de mlti ..pt.a-i trezi din toropeala pacatelor la viata crestina.
Vechi 19.11.2009, 21:06:37
eu-cristina83 eu-cristina83 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2008
Locație: Undeva in minunata Romanie
Implicit

Citat:
În prealabil postat de valentin.viliga Vezi mesajul
si io cred tot la fel...ca e doar un zvon
Nu are cum sa iasa fum fara foc....nu cred ca este un zvon. Din ce stiam eu Pr. Papacioc nu prea este de acord cu Pr. Boca si pe buna dreptate. Pr. Papacioc iti spune in fata ce greseli ai, te cearta sau iti da canon dar nu iti striga in gura mare in biserica sau de fata cu alte pers. pacatele. Se supara atunci cand vin oameni si il numesc sfant, atunci cand vin la dansul ca la un clarvazator, etc. Smerenia il caracterizeaza iar asta spune multe.
Vechi 19.11.2009, 21:21:28
claudiutomsa claudiutomsa is offline
Member

Data înregistrării: 25.01.2009
Locație: bistrita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de irodion Vezi mesajul
Mi-a spus un prieten ca parintele Arsenie Papacioc ar fi interzis la manastirea Techirghiol cartile parintelui Arsenie Boca. Va rog daca stie cineva amanunte sa ne spuna si noua. Eu am mare evlavie pentru parintele Arsenie Boca si sper sa fie doar o minciuna, un zvon nerealist.... pentru ca am un mare respect si pentru parintele Arsenie Papacioc, il iubesc. Lamuriti-ma va rog!
Doamne ajuta nu stiu ce sa zic dar in septembrie am cumparat o carte a parintelui Arsenie Boca de la magazinul manastiri Techrghiol

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? inclusiveu Generalitati 9 02.07.2012 15:08:55
Ceva frumos..."invata" ioana30 Generalitati 1 29.11.2010 17:23:12
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
"imoralitatea" lui Dumnezeu din Biblie? Nu exista asa ceva! flying Despre Sfanta Scriptura 203 18.05.2010 20:31:10