![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Doamne ajută, că la teorie mulți sunt buni!
|
||||
|
||||
![]()
uneori nici macar acolo! (inclusiv eu)
|
|
|||
|
|||
![]()
maimutica :
Citat:
eu: ca sa ti bage Domnu in traista? :)) Last edited by rainrainbow; 03.03.2013 at 09:21:57. Motiv: modificare |
|
|||
|
|||
![]()
mai ales tu
![]() eu ma intreb daca nu cumva au demisionat teologii si s au mutat pe forum |
|
|||
|
|||
![]()
vorba ca vorba da la biserica mai vine careva?
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exact asta propune si modernismul, flexibilitate, nu dintr-o data respingerea dogmei, adaptarea ei, reinterpretarea, modernizarea, doar ca sa se potriveasca cu miscarea ecumenista de contopire a invataturilor diverselor culte. Unii ajung sa spuna chiar ca sinoadele s-au grabit sa anatemizeze diverse erezii, ca ortodoxia in trecut era inchisa, rigida, acum oamenii fiind mai deschisi la minte, cu mai multa traire inteleg mai bine credinta si dogmele. Last edited by catalin2; 03.03.2013 at 22:16:18. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Mă bucur că se pare că începem să ne înțelegem: deci este vorba despre atitudinea față de dogmă: rigidă sau flexibilă. În continuare vreau să-ți spun că cei care adoptă atitudinea flexibilă nu sunt liber-cugetători, ci se bazează pe spusele multor teologi, mai ales cei numiți neo-patristici, între care se încadrează și Părintele Stăniloae. Aș mai vrea să-ți exprimi părerea și cu privire la citatul pe care l-am dat în continuare, respectiv comentariul făcut de G. Florovsky și de episcopul Kalistos Ware la zicerea „Extra Ecclesiam nulla salus”.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dogmei nu i se poate aduce atingere pentru că adevărului nu i se poate aduce atingere. El este. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar, de exemplu sustine evolutionismul teist (care vine la pachet cu ideile moderniste), unul din putinii care sustin asta (mai era Lazar Puhalo si preotul de la noi). Crede apoi ca toti sunt crestini, la fel ca ortodocsii. Spune despre Filioque: " Filioque nu are ce căuta în Simbolul credinței, dar, în Occident, există maniere de a-l explica în acord cu Ortodoxia." Pe scurt ca nu exisat o disputa si sfintii s-au inselat, catolicii pot explica Filioque la fle ca ortodocsii. Din prezentarea vietii: "Afirmația – curentă în aceste medii, deși nu generalizată – că Duhul Sfînt nu poate fi dobîndit decît de ortodocși îl șochează, cu atît mai mult cu cît contrazice propria sa experiență duhovnicească și trecutul său de anglican." Nu stiu ce legatura au anglicanii cu invatura ortodoxa. Din cate am citit ii accepta pe monofiziti si nu-mi mai amintesc bine daca si in privinta hirotonirii femeilor are o deschidere. A afirmat si o fraza mai celebra, ca stim unde e Biserica, dar nu stim unde e, care e tocmai o invatatura modernista preluata si de catolici intr-un fel, dupa Conciliul Vatican II. E evident ca in Biserica sunt cei botezati si care si se impartasesc, asa cum reafirma si Sinodul BO a Georgiei: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14964 "Biserica adevărată este una singură. Membrii ei sunt toti cei ce mărturisesc invătătura ei si participă la viata Bisericii prin comuniunea euharistică." In concluzie, invatatura ortodoxa e data de cea existenta in Biserica, nu e bine sa cautam ce spune cineva care nu e chiar in acord cu ea. De exemplu cineva care sustine apocatstaza il va cita pe Sf. Grigorie de Nazians, dar aceasta nu e invatatura Bisericii. Toti avem aceeasi inavatatura revelata. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum poate cineva sa isi stearga propria lui postare ? | mbarboi | Reguli generale de utilizare a forumului | 11 | 13.02.2013 18:30:35 |
buna | costan bianca | Umanitare | 21 | 10.12.2010 16:27:25 |
Buna | Liliane | Generalitati | 22 | 31.08.2010 18:56:23 |
Buna | llaurentiu | Stiri, actualitati, anunturi | 2 | 14.10.2008 22:09:55 |
POSTARE | agapius | Generalitati | 0 | 21.09.2007 19:48:02 |
|