![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In ortodoxie nu insinuam nimic, fiecare de capul nostru. Exista studii facute de sfintii parinti si marii teologi, bazate pe revelatia sfintei scripturi si a sfintei traditii. in ortodoxie, teologia mantuirii are doua aspecte mari si anume 1. mantuirea obiectiva realizata de Hristos la plinirea vremii, o data pentru totdeauna si 2.mantuirea subiectiva, adica insusirea de catre fiecare om in parte a mantuirii obiective mantuirea subiectiva nu se poate insusi inainte de a se fi realizat mantuirea obiectiva. Mantuirea obiectiva sau rascumpararea isi are punctul de plecare in doctrina despre pacat si efectele pe care le-a avut pacatul asupra naturii umane. Teologia ortodoxa considera ca pacatul are ca efect intunecarea chipului lui Dumnezeu din om si moartea - ,„plata pacatului este moartea” . Iar izbavirea din moarte le-a promis-o Dumnezeu primilor oameni odata cu alungarea din Eden cand i-a zis sarpelui: „Dușmănie voi pune între tine și femeie, între seminția ta și seminția ei; Acela îți va ținti ție capul, iar tu îi vei ținti Lui călcâiul“ Acesta e un text profetic, referitor la cel ce va restaura starea de dinainte de pacat, la Mesia, descendent trupesc al Evei și Fiul Mariei (Eva cea nouă) e prima deschidere a speranței pentru mântuirea celui căzut. Doctrina Ortodoxa marturiseste ca imediat dupa moartea sa, Hristos, s-a pogorat la iad de unde i-a eliberat pe cei tinuti de moarte din cauza pacatului. Pogorârea la iad are ca temei scripturistic versetul din Prima epistola a Sf. Petru 1Petru3, 18-20 : “Că și Hristos o singură dată a suferit moartea pentru păcate, El, Cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât în trup, dar viu făcut în duh, întru care [duh] pogorându-Se, le-a propovăduit și duhurilor ținute-n închisoare, celor ce odinioară fuseseră neascultătoare ” Aceasta idee a pogorarii la iad pentru a elibera sufletele celor morti pana la EL, face parte integrantă din doctrina ortodoxa asupra învierii, exprimând prima mișcare pe care a făcut-o Domnul îndată după moartea Sa pe cruce. Textul acesta fundamentează teologia „pogorârii în iad“ a lui Hristos, eveniment cu care, de fapt, „a început învierea“ . Iconografia ortodoxă a promovat această teologie – în paralel cu imnografia – prin cea mai autentică icoană a Învierii Domnului, aceea care-L înfățișează „sfărâmând porțile iadului“ și „dezlegându-i pe cei legați din veac“. |
|
||||
|
||||
![]() Nu am vorbit cu dumneata! Mi-ai furnizat destule exemple, culminand cu acesta din urma, cum ca Adam si Eva au ajuns dupa moarte in Rai...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Nu te supara, nu ca ai fi tu Goe, nici pe departe!!! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Dar de ce sa avem pareri bazate exclusiv pe Biblie? Cine mai gandeste daca luam tot din Biblie? Asa consider. Am mai auzit pe unii rautaciosi, si misogini pe deasupra, ca de fapt numai Adam ar fi avut sanse la mantuire, ca Eva a pacatuit prima, a nenorocit lumea cu pacatul ei. Acesti oameni n-au inteles pe Dumnezeu, nu pricep din ce fundaturi si mai mari poate sa scoata Dumnezeu pe un om.
Oricum nu prea e treaba noastra care e destinul vesnic al primilor nostrii parinti, sigur 100% este ca nu au stat in iad pana la moartea Mantuitorului, dupa care au fost scosi de acolo si dusi unde? Last edited by almaris; 08.05.2010 at 18:41:16. |
|
|||
|
|||
![]()
N-ai inteles, eu consider ca au murit pregatiti pentru Rai, nu ca au ajuns acolo, e o mare diferenta.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pai nu sunt eu cea care spune sa avem pareri exclusiv bazate pe Biblie. Noi, Slava Domnului, ii avem pe Sfintii Parinti, care de la inceput ne-au indrumat si mai presus de orice avem Sfanta Traditie
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Noi ii avem pe Sfintii Parinti, care sunt invatatorii nostri, dar voi nici nu stiti ce aveti si ce nu! Mi-ai dovedit inca o data ca nu am ce vorbi cu dumneata.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Pana la urma in care din secte va cheama almaris, ca eu tot nu am inteles...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
"Fiul Omului" - "Cel Vechi de zile" Daniel 7,13 | georgeval | Din Vechiul Testament | 25 | 25.10.2016 06:31:20 |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|