![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Ești dator să-L iubești pe "Domnul Dumnezeul Tău, din toată inima ta și din tot sufletul tău, și din tot cugetul tău. Aceasta este prima și cea mai mare poruncă" ( Matei 22,37 ). "Dacă Mă iubiți , păziți poruncile Mele " ( Ioan 14, 15 ). " Cel ce are poruncile Mele, și le păzește, acela este care Mă iubește ; Iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu, și-L voi iubi și Eu, și mă voi arăta lui " ( Ioan 14, 21 ) . " Cine nu mă iubește nu ține poruncile Mele " ( Ioan 14,24 ) . "Iubiți-L pe Hristos, chiar dacă nu L-ați văzut. " ( I Petru 1,8 ) . "Oricine iubește pe Cel Care a născut, iubește și pe Cel Care S-a născut din El ." ( I Ioan 5, 1 ) .
|
||||
|
||||
![]()
"Dumnezeu nu este nedrept" ne incredințează Sfântul Pavel, un apostol care a suferit mult pentru mărturisirea și răspândirea dreptei credințe. Poate ni se pare că jertfim multe pentru credință, renunțăm la câteva ore de odihnă duminica dimineața, suntem în post și ne impunem restricții alimentare. Ne-am gândit să inșirăm cândva toate aceste renunțări, daoar vom primi ceva. Spunem cu ușurință câte facem noi pentru Dumnezeu ( de parcă El are nevoie de osteneala noastră) , dar tot atât de ușor ascundem încălcările și ignorările ce le săvârsim. O persoană care ține legătura cu Dumnezeu privește toate aceste "eforturi" ale sale ca o jertfă, oferită cu drgoste Celui ce și-a jertfit viața pe Cruce pentru noi. Nu vom găsi oameni sfinți care să afirme că au făcut nevoință pentru Dumnezeu, însă nu lor le adresează Sf. Pavel aceste rânduri. Ei știu că Dumnezeu nu este nedrept, că Dumnezeu nu își uită slujitorii. Nouă, celor ce avem nevoie la tot pasul de asigurări și ne temem să nu fim mințiți sau înșelați , ni se spune că Dumnezeul pe care îl slujim nu uită lucrul și dragostea pn care o arătăm pentru numele Lui.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
{ Evrei 6 , 9 - 12 }
|
||||
|
||||
![]()
"Dacă soții conviețuiesc în bună înțelegere, atunci și copiii lor vor crește bine și vecinii se vor desfăta de mireasma vieții lor creștine și prietenii lor se vor bucura și rudele se vor mândri. Dacă se intâmplă invers, toate se vor invălmăși, toate vor fi tulburi și confuze. Se întâmplă adică și aici ce se intâmplă intr-o armată : când generalii au legături liniștite și conlucrează armonios, armata merge bine și poartă biruințe, însă când aceștia nu se înțeleg și se ceartă, toată armata se întoarce cu susu-n jos ."
|
||||
|
||||
![]()
Patimile reprezintă cel mai jos nivel la care poate cobori ființa omenească.
Păcatul are un caracter accidental, spre deosebire de patimă, care este un păcat generalizat, devenit obicei sau obișnuință. Omul pătimaș este intr-o stare de pasivitate, de robie, o realitate psihologică și morală a vieții duhovnicești in care funcțiile spirituale ale omului sunt paralizate. Cu toate acestea, nu doar din punct de vedere psihologic , ci și duhovnicesc, sub aparența acestei activități sau ințepeniri în rău, patimile au o dinamică și o lucrare violentă. O altă caracteristică a patimilor este că în ele se manifestă o sete fără margini, care-și caută stâmpărarea și nu și-o poate găsi ; iar ceea ce spune Nil Ascetul despre stomac, că devine , prin lăcomie, o mare ce nu poate fi umplută, se potrivește oricărei patimi. Setea infinită a patimilor în sine se explică prin faptul că ființa umană, având o bază spirituală, are tendința spre infinit, care se manifestă și în patimi. ; dar , în patimi, această tendință este întoarsă de la autenticul infinit, care este de ordin spiritual, spre lume, care dă numai iluzia infinitului , ne învață Sfântul Maxim Mărturisitorul. Firea omului, prin structura pe care o are, este caracterizată de tendința de a-și căuta un centru în afara ei. Prin patimi, acest centru este mutat de la Dumnezeu la lume. Părinții duhovnicești definesc patimile drept boli ale sufletului care pătrund în fire și o scot din sănătatea ei. Când lucrează potrivit firii, sufletul este curat, dar , odată cu apariția gândurilor păcătoase în minte, se produce o întinare a sufletului.
|
||||
|
||||
![]()
Privește un chip de copil și vezi un înger. Vezi în zâmbetul lui o rază de lumină cerească. Ochii lui oglindesc curat bucuria de a trăi. Vezi dincolo de oceanul care se revarsă o dată cu privirea caldă pe care ți-o dă în dar, parcă mulțumindu-ți pentru clipele în care ai uitat de tine și ai plâns rugându-te pentru el. I-ai dăruit viață, iar el îți dăruiește lumină. Toți norii fug din calea ta când te apucă de mână și când te privește în ochi, și îți dă energie și căldură pur și simplu, îți dă un motiv să trăiești și să te bucuri că ai adus pe lume un vlăstar binecuvântat.
Dar să nu uiți niciodată că fără voia Domnului el ar fi putut să rămână doar un vlăstar fără ramuri. Și de tine depinde dacă va înflori și va da roade. Ai grijă și roagă-te lui Dumnezeu să nu fie o frunză în vânt, purtată la întâmplare pe valurile vieții. Ai grijă să uzi rădăcina vlăstarului cu apă vie, care nu poate izvorî decât din ochii tăi de mamă. Dăruiește-i speranță, sădește-i în suflet dragostea de oameni și frica de Dumnezeu, căci aceasta este începutul înțelepciunii. Fii tu întâi pildă de înțelepciune și crește-l în credința în Dumnezeu, în nădejdea cea adevărată, în dragostea fără de care nimic nu e. Să vedem lumea prin ochi de copil, căci așa vom rămâne veșnic tineri și valurile vieții ne vor duce la limanul liniștit, lângă Dumnezeu, lângă Maica Sa și lângă toți Sfinții. A m i n !
|
||||
|
||||
![]()
"Domnul ne iubește foarte mult. Am aflat acest lucru de la Duhul Sfânt pe care mi l-a dat Acela, după marea mila Lui. Am imbătrânit și mă pregătesc de moarte și scriu adevărul din iubire pentru oameni. Duhul Sfânt pe care mi L-a dat Domnul vrea să se mântuiască toți, impreună să- L cunoască pe Dumnezeu. Am fost mai rău și decât un câine împuțit, din pricina păcatelor mele, dar când am inceput să cer iertare de la Dumnezeu, Acela mi-a dat nu numai iertarea, ci și pe Duhul Sfânt. Astfel în Duhul Sfânt L-am cunoscut pe Dumnezeu . Vezi iubirea pe care o are Dumnezeu pentru noi ? Intr-adevăr, cine ar putea să descrie milostivirea Lui ?
Frații mei , cad în genunchi și vă rog să credeți în Dumnezeu ! Să credeți că există Duhul Sfânt care mărturisește despre Dumnezeu în toate bisericile noastre, dar și în sufletul meu. Duhul Sfânt este iubire, și iubirea aceasta umple toate sufletele sfinților cetățeni ai cerului. Și Insuși Duhul Sfânt este pe pământ, în sufletele celor care-L iubesc pe Dumnezeu. In Duhul Sfânt cerurile privesc cele de pe pământ, ascultă rugăciunile noastre și le duc lui Dumnezeu. Trăim pe pământ și nu-L vedem Pe Dumnezeu. Nu putem să-L primim ! Dar când vine Duhul Sfânt în suflet, atunci Il vom vedea pe Dumnezeu, așa cum L-a văzut Sfântul Ștefan ( Fapte 7, 55-56 ). Sufletul și mintea recunosc imediat prin Duhul Sfânt că Acesta este Domnul. Astfel , Sfântul Simeon, de Dumnezeu purtătorul, prin Duhul Sfânt, l-a recunoscut în micul Prunc pe Domnul . ( Luca 2, 25-32 ) . La fel și Sfântul Ioan Botezătorul, prin Duhul Sfânt L-a recunoscut pe Domnul și L-a arătat oamenilor. Și in cer și pe pământ, Dumnezeu Se face cunoscut doar prin Duhul Sfânt, nu prin știință. Și copiii care nu au studiat deloc, Il cunosc pe Domnul prin Duhul Sfânt. Fără Duhul Sfânt nimeni nu poate să- L cunoască pe Dumnezeu, și cât de mult ne iubește El. Chiar dacă citit că ne-a iubit și a pătimit din iubire pentru noi, cugetăm despre acestea, doar cu mintea, dar nu înțelegem așa cum trebuie , cu sufletul, iubirea lui Hristos. Când ne invață însă, atunci cunoaștem limpede și palpabil iubirea, atunci devenim asemenea Domnului. . . . O, fraților, vă implor în numele milostivirii lui Dumnezeu : credeți în Evanghelie și în mărturia Sfintei Biserici , și atunci veți gusta deja de pe acest pământ fericirea Raiului. Intr-adevăr, Impărăția lui Dumnezeu este inlăuntrul nostru ; iubirea lui Dumnezeu dăruiește sufletui Raiul.
|
||||
|
||||
![]()
Sfinții Părinți ne arată că și lumea în care trăim și experiența noastră nu sunt lipsite de înțelesuri care să trimită cu gândul la moartea și învierea lui Hristos ca început al învierii noastre. Sfinții ne deslușesc în Creație și in Scriptură fapte care preinchipuie intreaga lucrare restauratoare a lui Hristos arătată în Cruce, Moarte și Inviere.
Spre exemplu, în natură viața revine mereu, primăvara, după anotimpul înghețului. Teologic aceasta simbolizează că viața este chemată la mai mult decât o simplă existență efemeră. Primăvara toate sunt pline de viață. Copacii, care într-un fel mor în fiecare an, se trezesc la o nouă viață. Și de fiecare dată, ei renasc din această moarte succesivă, tot mai bogați in floare și în rod. Așadar , moartea lor , repetată an de an, se face prilej pentru creșterea lor. Această regenerare a naturii poate să se constituie intr-o școală a propriei noastre curățiri și înoiri. Și omul poate "muri" păcatului și se poate naște din nou, mai curat și intărit in credință si fapte bune. Lumina și căldura Soarelui intensifică viața naturii. Tot așa, in "Lumina lui Hristos, Soarele Dreptății și prin căldura Duhului primite la Botez, noi ne naștem spre viața duhovnicească." Ceea ce fac vietățile, ceea ce face natura întreagă prin regenerarea puterilor biologice ale organismelor vii, suntem noi chemați să facem noi in Duh, "prin lucrarea curățitoare a harului". Ceea ce fac plantele prin mecanismele lor biologice, trebuie să facem noi în întreaga viață trupească și sufletească. Însă înflorind în fiecare an, tot mai mult, plantele și viața revin la aceiași viată, biologică. "Omul, prin viața duhovnicească, crește spre o viață nouă, in comuniunea cu Dumnezeu ."
|
||||
|
||||
![]()
Imaginația este soluția ideală pentru înlăturarea plictiselii și a platitudinii. Ea inventează noi cuvinte , imagini , analogii , noi metafore , ilustrări sau conexiuni cu ajutorul cărora exprimă vechiul și gloriosul adevăr. Îmaginația este facultatea mentală pe care Dumnezeu ne-a oferit-o pentru a comunica frumusețea Sa și a creației Sale într-un mod minunat și mereu nou.
În același timp, imaginația ar putea fi considerată drept cea mai dificilă sarcină a minții umane. Și probabil cea mai apropiată de asemenea cu Dumnezeu, întrucât aproximează cel mai bine creația din nimic, rezervată exclusiv Divinității. A imagina înseamnă a crea ceva care nu a existat înainte sau nu a fost vreodată exprimat de către altcineva. Avem puterea de a împlini astfel de lucruri noi pentru că suntem asemănători lui Dumnezeu și pentru că slava Sa nu poate fi epuizată nici măcar de imaginația noastră virtual nelimitată. Putem aseăna, inaginația cu musculatura unui organism. Ea devine din ce în ce mai puternică pe măsură ce este exersată. Și trebuie exersată, întrucât, de obicei, nu acționează din instinct. Ea are nevoie de un semnal pozitiv din partea voinței. Stimulată astfel, ea se deprinde să exprime în forme proaspăte și mereu neașteptate lucruri vechi de când lumea. Probabil la același lucru se referea Psalmistul David, un om inspirat și plin de imaginație, care îndemna : "Cântați Domnului cântare nouă"( Ps. 95, 1 ) .
|
||||
|
||||
![]()
"Patimile legate de șubreda fire a trupului sunt înăbușite de puterea Sfintelor Taine - Spovedania și Împărtășania- , așa că legătura frățească se întărește între oameni. Deniile și toate slujbele din Săptămâna Mare răscolesc amintirile din trecut și împrospătează gândurile călăuzitoare spre mântuire. Calvarul Mântuitorului ne-a deschis tuturor porțile raiului, dar cu condiția ca puterea credinței și roada faptelor izvorâte din ea să fie singurele podoabe ale sufletului nostru. " < Fragment din Pastorala de Paști a mitropolitului Irineu din 13 .04. 1941 >
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CUVIOSUL IOSIF ISIHASTUL: Cuvinte de folos | andrei_im | Mari Duhovnici si predicile lor | 18 | 19.10.2015 22:30:20 |
IEROMONAH SAVATIE BASTOVOI- Cuvinte de folos | Laura19 | Generalitati | 12 | 08.04.2014 19:14:09 |
Cuvinte de folos | aurel1211 | Resurse ortodoxe on-line | 15 | 27.07.2012 20:07:11 |
Cuvant de folos | T E O L O G U L | Generalitati | 83 | 30.01.2011 17:22:03 |
|