Citat:
În prealabil postat de catalin2
Mihai, de fapt nu a fost nicio discutie, e doar incercarea disperata a Adrianei de a arata ca ortodocsii se inseala si catolicii sau altii au dreptate, s-au folosit azime. Pentru aceasta am discutat aproape 100 de pagini, desi discutia era terminata din primul mesaj, in Sfanta Scriptura scrie ca au manca paine dospita, nu azime. Dar niciodata Adriana nu va putea sa accepte asta, pentru ca daca noi ortodocsii spunem ca s-a mancat paine in viziunea Adrianei (sau a unui ecumenist de acest tip, pentru ca e o gandire generala) inseamna ca ii jignim pe catolici, care spun care folosesc azimi.
Dar aceasta gandire se rasfrange asupra tuturor cultelor, de aceea si femeia trebuie sa fie preot pentru ca exista la anglicani si la altii, vorbirea in limbi exista pentru ca altfel ii jignim pe penticostali, etc. Totul e legat de aceasta conceptyie, adevarul nu are nicio importanta, doar ce spun oamenii, adica un umanism secular avand in centru omul, nu Dumnezeu, Adevarul. Acesta e cel mai extrem tip de ecumenism.
Nu a ajuns ca am discutat degaba atata timp, acum vii cu ideea Pastelui eesenian, ca Adriana sa continue inca 100 de pagini cu ipoteza asta. Pentru ca niciodata nu va ajunge la concluzia ca au mancat paine nu azimi, pentru asta analizeaza orice ipoteza oricat de absurda.
In Sfanta Scriptura nu scrie nimic, niciun cuvant despre esenieni, ca si cum nu ar fi existat. Din cate am inteles traiau intr-o comunitate separata si nu acceptau femei (cu asta a cazut pentru Adriana teoria cu esenienii, aveau ceva cu femeile). Pentru ca au unele asemanari cu ceea ce spunea Iisus unii cercetatori moderni au speculat ca ar fi avut mai multe legaturi cu aceasta secta, printre care si celibatul.
Nu se stiu prea multe despre esenieni, ma intreb de unde se stie de Pastile esenian. In Sfanta Scriptura scrie clar ca era vorba de Pastile pe care il tineau toti, nici nu stiu daca esenieneii tineau alt Pasti. E o incercare disperata a teologilor catolici de explica de ce folosesc azime cand in Sfanta scriptura scrie paine si in primul mileniu au folosit si ei tot paine. Au mostenit o eroare si acum incearca sa o justifice, nici vorba sa o corecteze.
|
Cătălin, teoria cu paștele esenian nu e foarte veche și s-a impus de la sine odată cu intensificarea cercetărilor, din alte surse decât cele bisericești, asupra împrejurărilor în care s-au produs evenimentele legate de pătimirea Domnului. Bineînțeles că printre primele lucruri care s-au stabilit a fost cronologia (o obsesie a postmodernilor, după cum bine observăm pe forum), iar dificultățile au început să apară în momentul când cercetătorii n-au reușit să îngrămădească în 12 ore toată suita de etape prin care a trecut Domnul, mă refer la cele consemnate în Evanghelii. Era nevoie de un interval mai mare de timp între Cină și Patimă, în care să încapă toate câte s-au petrecut atunci. Se pare că autorii Evangheliilor n-au avut darul înaintevederii, prin urmare nu s-au obosit să redacteze scrieri după canoanele științifice pentru a nu-i pune în încurcătură pe cine știe ce curioși peste mii de ani, ei preferând pragmatismul factual altor modalități expozitive.
La cercetările în cauză și-au adus contribuția descoperirile cuprinse în manuscrisele de la Marea Moartă și în situl arheologic Qumran, la care adugăm localizarea cartierului și a casei în care s-au petrecut Cina.
Astfel au intrat în cărți esenienii, o grupare religioasă radicală, aflată în dizidență față de cultul oficial. Una dintre cele mai mari surprize a fost descoperirea calendarului religios esenian, foarte avansat pentru epoca respectivă, deci mult mai aproape de adevărul astronomic decât cel folosit de cultul oficial.
În momentul de față sunt foarte avansate studiile asupra acestor religioși iudaici și a diferențelor destul de mari între ei și restul iudeilor.
Sunt multe și interesante noutățile pe care le-au adus descoperirile de care-am pomenit. În afară de cronologia lungă,
care nu scoate și nici n-adaugă nimic la datele pe care le știm despre Domnul și lucrarea mântuitoare, restul țin mai mult de întrebările iscoditoare ale agnosticilor preocupați să vâneze orice aspect contradictoriu în datele credinței.
Concluzie: teoria pe care am adus-o în atenție pe acest topic, poate scoate problematica discutată din situația de a da ture, la nesfârșit, în jurul adevărului. Desigur, dacă e percepută corect!