Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2010, 20:44:31
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Dupa cum spuneam si mai in urma, in Sfantul Altar nu are voie sa intre nimeni, afara de preot si un paraclisier.
Nici macar baietii de la strana nu au voie sa calce in Sfantul Altar.

In rest, exista randuieli si pentru femei.
Cel mai scurt exemplu este manastirile de maici, unde o maica ajuta pe parintele, ca paraclisier.
Ce randuieli exista pentru femei in bisericile de mir?
Va rog eu, vorbiti mai la concret, mai cu exemple. N-ar mai fi atata discutie si suferinta aici.
Si sa stii ca peste tot intra barbati si copii (baieti in altar). Ba ca ajuta, ba sa ia carti, si cei de la strana. Intra toti si peste tot.
Si nu stiu cum e cu curatenia in altar, cine o face, la bisericile de mri. Dar nu conteaza.
Vechi 17.03.2010, 14:08:21
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Ce randuieli exista pentru femei in bisericile de mir?
Si sa stii ca peste tot intra barbati si copii (baieti in altar). Ba ca ajuta, ba sa ia carti, si cei de la strana. Intra toti si peste tot.
Pentru femei exista randuiala in intrararea lor in Altar.
Nu sexul persoanei conteaza in prezenta sau absenta din Altar, ci randuiala de rugaciune, de nevointa si de binecuvantare, pe care unii oameni o au, iar altii nu. In Altar nu are voie orice femeie, asa cum nu are voie nici orice barbat.
Faptul ca realitatea difera, aceasta tine de preot. Preotul va da seama pentru ce a facut cu si in Sfantul Altar.

Te rog, asculta cuvantul postat mai sus.
Pun din nou link'ul: Parintele Ilie Modovan - Rolul femeii in Biserica si in lume - Sa luam aminte !
Aici vei intelege toate cele de trebuinta.

Nici un om nu are voie, ci doar aceia care au rost si lucrare buna, anume alesi, fie ei barbati ori femei.

Reply With Quote
Vechi 17.03.2010, 20:33:54
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Mihnea - nu stiam ca esti greco-catolic. Aceia chiar au putin catolicism, zic eu.
1. Pai nu poti sa "prinzi" proscomidia, ca aia se face in altar si n-o vezi, n-o auzi.
2. Repet - atunci de ce mai merg la slujba, daca gasesc totul in carti?
3. Si preotii canta si pricesne si destule alte cantari. De ce sa aibe frustrari, la cate au ei?!
4. Si cum ar fi dupa tine, cum sa facem sa nu fim Eve, dar sa ne bucuram totusi de biserica si de Dumnezeu?
Ca eu nu vreau lucruri ne-permise, ci doar sa lucram si barbatii si femeile pentru Dumnezeu, in final (cu rugaciuni, citit, ajutat pe ceilalti - ,femei si copii, bolnavi, etc. (ma refer in biserica)). Dar am renuntat de fapt.
Poate sa nu mai merg nici la biserica? Sa stau acasa si sa citesc in carti slujbele si rugaciunile? Superb, mi-ar fi mai bine, m-as ruga mai in liniste.
5. Depinde de biserici si de tara. Difera putin stilul bisericilor si al preotilor.
Eu am vazut ca toata lumea face genuflexii in fata altarului.
Exista inca in multe biserici separarea aceea a altarului sau cum o numesc ei (balsutrada, gardut, etc.).
Sunt si unele biserici f.simple. Am spus depinde de tara, de stilul clerului.
Unii sunt mai clasici si mai aspri, altii dimpotriva.

Nu spun ca-mi place totul la catolici. Mi-ar place probabil ceva intre ortodoxi si catolici, daca vreti un ortodoxism mai deschis, mai transparent omului.
E asa de rau?
Vechi 15.03.2010, 15:01:22
kosmy022 kosmy022 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2009
Locație: Romania, Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Aveam o intrebare mai demult si acum pe alt fir mi s-a adus aminte de ea.
Acum va intreb ca sa ma lamuresc.
Femeile nu au voie sa intre in altar. Stiu.
Nici in afara slujbei? Si cine face curat in altar?
Eu am vazut la noi intrand femei in altar repede, din diverse necesitati. E vorba de femeile care ajuta in biserica si au de luat ceva din altar (apa, carti, etc.).
Acum nu stiu daca este chiar bine.
Si de fapt de ce nu este bine? (in afara slujbei)
Si in legatura cu barbatii care il ajuta pe preot in altar. Ei capata o dezlegare in acest sens?
La noi sunt si copii (baieti) care de mici ajuta preotul (tin lumanari, etc.), chiar sunt imbracati in vesmint ca de diacon. Sunt tare draguti si lor le place sa ajute in altar.
E voie asta?
Altarul este ceva tabu pentru crestini, pentru femei mai ales, dar si camera a preotilor (la noi ortodocsii nu exista sacristie). Oare de ce nu exista?
a aparut o explicatie pe site :

http://www.crestinortodox.ro/liturgi...ar-108156.html
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul care nu ajuta la nimic Delalucaci Postul 28 10.11.2014 08:56:28
OAIA RATACITA - Cum putem ajuta un om care si-a pierdut credinta? maria32 Generalitati 5 01.02.2013 11:31:53
un sectant care se rusineaza in fata preotul in legatura cu Taina Botezului vidoveczandrei Secte si culte 861 29.08.2011 19:03:25
Preotul care calca pe locurile bolnave cozia Preotul 29 28.10.2009 14:56:51
Daca puteti ajuta...un om care are nevoie de ajutor... pacatoasa Umanitare 0 13.10.2009 20:01:26