Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.03.2010, 11:10:06
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

De la Plesu citire...
Sa luam aminte!

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_...230446957.html

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2010, 14:22:01
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
De la Plesu citire...
Sa luam aminte!

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_...230446957.html
Da, si totusi...se imparte vina...insa indivizii nu vor sa invete sa scrie si sa vorbasca corect romaneste, asta e adevarul.

S-a intamplat sa mai citesc pe diferite forumu-uri, si e incredibil cat de urat riposteaza cei care nu stiu sa scrie, care fac greseli flagrante ( nu stiu unde se pune cratima, fac dezacorduri) cand li se atrage atentia( banuiesc ca indiferent de ton, ar avea aceeasi reactie de a refuza...si de a se simti lezati)...de catre cei cativa care nu fac greseli. Deci in loc sa simta macar o jena acolo, sa ia aminte la cele ce li se spun..afirma ca nu e important, ca ce...ei nu scriu, ca sa li se dea lectii...ci ca au ceva de spus...paradoxal, IN SCRIS.

Trebuie sa ai si un minimum de interes sa te corectezi, sa dai un google...sa afli, sa incerci sa citesti ce scriu altii..si sa si vezi cum scriu corect sau nu, sa identifici tu insuti posibilele greseli...sa simti cand ceva te zgaraie, asta inseamna sa ai mereu o preocupare pentru a nu stalci limba romana, sa nu mai zic de pretentia de a-ti expune opiniile in scris...

Eu ori de cate ori simt ca ceva nu imi suna bine, caut sa vad cum se scrie corect...si asa am fost invatata de mica
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 15:35:42
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a dat publicității un nou raport de monitorizare a greșelilor de limbă română din audiovizual. Prin comparație cu monitorizările anterioare s-a constatat un număr aproximativ egal de greșeli, constatându-se însă "persistența îngrijorătoare a unor erori elementare semnalate și de precedentele rapoarte", se arată în sinteza raportului întocmit de specialiști din cadrul Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române. Răsvan Popescu, președintele CNA, a spus că va propune, la ședința viitoare a Consiliului, sancțiuni pentru posturile care înregistrează un număr mare de greșeli de folosire a limbii române.Cititi tot articolul:

http://www.ziarullumina.ro/articole;...ba-romana.html

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 17:00:41
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Păi ce să mai corectăm dacă lumea în general nu folosește diacritice!

Ă - ă, Î - î, Â - â, Ș - ș, Ț - ț.

Dacă aveți probleme cu instalarea sau folosirea lor pe Windows sau pe Linux vă ajut eu, doar să existe voință.

Apropo, articolul acela este interesant. Mi-ar plăcea și mie să văd cum posturile sunt amendate atunci când terfelesc limba română. Însă nu sunt deloc de acord cu DOOM 2 și cu regulile din el, reguli precum folosirea cuvintelor extraterestru legate „nicun”, ”nicio”, precum și alte bazaconii.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 18:36:14
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb fiecare cu meseria lui

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
Însă nu sunt deloc de acord cu DOOM 2 și cu regulile din el, reguli precum folosirea cuvintelor extraterestru legate „nicun”, ”nicio”, precum și alte bazaconii.

Elaboreaza un proiect in acest sens cu un demers argumentativ convingator si prezinta-l lingvistilor de la Academia Romana. Simplu.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 18:41:41
gabriel 30 gabriel 30 is offline
Banned

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit

Nu intzeleg de ce trebe s fiiiii chiar asa atenta la amanutele astea.Siii mai ales d c trebe sa se faca o intreaga filozofiiie aici pe chestiiia asta.....
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 20:15:35
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriel 30 Vezi mesajul
Nu intzeleg de ce trebe s fiiiii chiar asa atenta la amanutele astea.Siii mai ales d c trebe sa se faca o intreaga filozofiiie aici pe chestiiia asta.....
Pentru că trăiești în România și vorbești limba noastră românească. Așa în semn de respect pentru strămoșii noștri care au murit pentru ea.
Dacă nu era pentru ei, astăzi purtai turban pe cap și pălăvrăgeai în arabă „allahu akbar” în drum spre moschee.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 20:19:51
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Elaboreaza un proiect in acest sens cu un demers argumentativ convingator si prezinta-l lingvistilor de la Academia Romana. Simplu.
Simplu: Unde s-a mai pomenit în limba noastră să legi un adverb de negație de un articol nehotărât? Articolul trebuie să stea în fața substantivului, nu să fie mâncat / integrat într-un alt cuvânt.

Că dealtfel de ce nu scriem și „nuo deputată, nuun deputat, ci un senator...” sau „nicidecumun om să facă asa ceva...”?
E ridicol.

Last edited by colaps; 20.06.2010 at 20:22:40.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2010, 22:54:10
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb esti lingvist?

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
Simplu: Unde s-a mai pomenit în limba noastră să legi un adverb de negație de un articol nehotărât? Articolul trebuie să stea în fața substantivului, nu să fie mâncat / integrat într-un alt cuvânt.

Că dealtfel de ce nu scriem și „nuo deputată, nuun deputat, ci un senator...” sau „nicidecumun om să facă asa ceva...”?
E ridicol.
Se pare ca nu ai priceput. Vroiam sa spun ca brutarii sa se ocupe de brutarii, cizmarii de cizme, croitorii de croitorie ... si lingvistii de limba. Simplu.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2011, 11:41:48
xanixade's Avatar
xanixade xanixade is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Locație: Cluj-Napoca
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru xanixade
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Sper sa nu se supere nimeni pe mine si chiar dimpotriva, sa fie de folos acest thread. Am observat cateva greseli care ma fac sa clipesc des. Peste tot pe net intalnesc "iiii" pusi aiurea...

Am intalnit greseli de genul acestora " Sa fi tu porumbel ", " Daca as fii varza", " A fii vesel inseamna a fii bine dispus", " Exista cartii la supermarket?" care corect ar trebui scrise asa : Sa fii, Daca as fi, A fi, Exista carti ( substantiv)

Un mic rezumat care ar putea fi de folos:

Infinitivul - un singur i: a FI.

Viitorul: cu un singur i. Voi/vei/va/veți/vor FI.

Condiționalul prezent: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI.

Condiționalul perfect: un singur i. Aș/ai/ar/ați/ar FI fost.

Conjunctivul prezent: la persoana a II-a devine să FII, cu doi i :

eu să FIU

tu să FII

el/ea să FIE

noi să FIM

voi să FIȚI

ei/ele să FIE

Conjunctivul perfect :un singur i. Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele să FI fost.

Imperativul afirmativ: FII ! Cu doi i.

Imperativul negativ: Nu FI ! Cu un singur i.

Numai cateva substantive se scriu cu doi de " i" si anume : fii, copii ( atunci cand facem referire la fiinte, pentru ca daca ne referim la copiile xerox, ele nu mai primesc nici un i), vii... care atunci cand sunt articulate mai primesc un i, ex : "Fiii lui Ionescu sunt foarte obraznici." , "Copiii meu sunt foarte bine educati.", " Viii cu viii, mortii cu mortii."

Doamne ajuta si mult succes!

P.S. Sper sa nu se supere nimeni pe mine...dar mi se intampla sa citesc unele propozitii si sa nu inteleg ideea din cauza exprimarii deficitare.
Si eu de exemplu citesc reply-uri, mesaje cu greseli de ortografie, dar nu ma deranjeaza...
Cum scrie cineva, e treaba lui, conteaza mai mult mesajul sau. Daca poti sa-l intelegi, bine, daca nu, iarasi bine...

Thread Tools
Moduri de afișare