![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
poi dupa parerea mea trebuia "urecheat" cel ce ti-a cerut acea suma, pan la urma urmei biserica nu-i propria lui afacere iar in astfel de situatii eu i-asi fi aratat obrazul si poate i-asi fi spus ca si-a gresit cariera
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cât despre taxele de la cununie...Dacă nu ai fost în viața ta la o biserică ,nu ai plătit contribuția și cât și mai câte...dau nașii că doar fac o faptă creștinească cununând. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Pe mine ma enerveaza preturile din piata, de la supermarket si din librarii! Este inadmisibil ca mai toate cartile sa coste peste 30 de lei! Mai mult ca un acatist pe 40 de zile, domnule!
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Eu as vrea sa-mi interpreteze si mie cineva pasajul asta. Mie mi se pare ca ni se interzic acatistele. Dar poate eu nu prea inteleg lucrurile cum trebuie.
"7. Când vă rugați, nu spuneți multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate. 8. Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El. 9. Deci voi așa să vă rugați: Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău; 10. Vie împărăția Ta; facă-se voia Ta, precum în cer și pe pământ. 11. Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi; 12. Și ne iartă nouă greșealele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri; 13. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Că a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin!" (Matei, cap.6)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar acest lucru nu se intampla peste tot. Sunt inca multe biserici parohiale unde preotii nu fixeaza "tarife", ci primesc potrivit posibilitatilor fiecaruia. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Taxele sunt stabilite de Consiliul parohial la sugestia preotului care prezintă periodic dări de seamă cu situația financiară parohiei, aproape întotdeauna deficitară. De obicei, membrii Consiliului parohial sunt aleși în așa fel încât să n-aibă niciodată obiecții la sugestiile preotului. Parohiile au anumite obligații financiare impuse de eparhii și protopopiate. De exemplu, în zona unde trăiesc eu protopopul a impus parohiilor contribuții financiare enorme pentru a susține un centru de zi pentru persoane vârstnice. Aceste așezăminte social-filantropice sunt bune, dar, vorba unui mare susținător de proiecte de acest gen (pr. Nicolae Tănase), ele reflectă eșecul pastoral al parohiei și nu sunt neapărat "mari realizări". Prin urmare, concentrarea tuturor resurselor pentru susținerea de proiecte sociale este o exagerare cu consecințe dintre cele mai diverse. Unde mai punem că ele au fost făcute cu poruncă de la Sfântul Sinod, care a constatat la un moment dat că implicarea Bisericii in social e cvasinulă și s-a trecut la recuperarea grabnică a deficitului prin mobilizare generală. Să revin însă la taxe... Din câte știu, o mare parte din protopopiatele din sudul țării sunt împovărate cu susținerea trustului de presă "Basilica". Nu le caut în niciun fel justificări (eu sunt un adversar neîmpăcat al "tarifelor pentru servicii religioase"), dar știu că unele practici discutabile în chestiunea banilor sunt încurajate de sus. Dar asta nu dă seama de lăcomia unor parohii care nu se limitează la taxe pentru servicii religioase ci născocesc și alte taxe. Cum ar fi de exemplu taxa pentru filmat în biserică, taxa de fotografiat în biserică și alte aberații de-astea. Cunosc o parohie care , la o nuntă, la taxa pt. slujba cununiei se adaugă o piperată taxă foto-video (obligatorie, chiar dacă nu există intenția explicită de la imortaliza evenimentul), deși biserica parohiei respective are o pictură de o valoare scăzută estetic, parțial necanonică etc. Dacă îmi dați exemple care să contrazică cele scrise mai sus, îmi faceți o mică bucurie. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Taxe Biserica | georgel23c | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 19.05.2016 11:11:01 |
Poruncile bisericesti | doifrati | Intrebari utilizatori | 2 | 08.01.2011 20:02:42 |
Carti Bisericesti | Danut7 | Reguli in Biserica | 3 | 01.09.2010 20:16:17 |
reguli bisericesti | oanamarieta | Generalitati | 1 | 24.02.2008 09:42:54 |
|