Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Vezi rezultatele sondajului: Bibliile eretice, sectante și Cornilescu trebuiesc arse.
Da 34 50,00%
Nu 29 42,65%
Nu știu 5 7,35%
Votători: 68. Nu poti vota in acest sondaj

Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.01.2011, 17:42:29
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Templier Knight Vezi mesajul
Sunt stupefiat, 14 carti inlaturate ?Doamne asta e deja prea mult, cum deci , penticostali , adventistii si restu nu au acele carti care le ai mentionat mai sus?cu acordul cui le au inlaturat?Cate diferente !! m a enervat faza cu ''inchinatul la icoane''au mers prea departe deci se vede clar ca ataca BO
Daca iti intrebi duhovnicul vei afla ca acele carti "inlaturate" nu sunt considerate canonice nici de BO, ci doar "bune de citit". Protestantii au ales sa formeze Biblia numai din cartile considerate canonice si votate ca atare de Sfantul Sinod, si sa nu mai adauge altele in plus. Cam atat despre marea stupefactie.

Vedeti dvs, multe lucruri au o explicatie. Daca la primul strigat de "Huo, sectantii! Ardeti-i!" strigam si noi la fel, e posibil sa vina o zi cand vom regreta ca nu am gandit inainte si am actionat sub impulsul sentimentelor induse de niscai "revolutionari" cu putere de convingere. De aceea e bine sa numaram intai pana la zece si sa ne informam inainte de a lua decizii atat de drastice.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 21.01.2011, 17:48:21
camy_d camy_d is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2010
Religia: Ortodox
Implicit

În Biblie sunt numeroase anateme pentru cei care șterg sau adaugă ceva în Biblie. Deci dacă avem o Biblie modificată, nu trebuie să ne fie milă de ea, că este acolo și ceva din Cuvântul lui Dumnezeu și poate facem păcat dacă o distrugem, nu facem păcat. Ba nici nu-mi imaginez cum s-ar potrivi cu dogmele NP să modifici Biblia, adică autoritatea absolută, cum poți să schimbi măcar o literă din cartea cu autoritatea absolută?

Și aici totuși depinde de situație, nu în toate împrejurările e potrivit să arzi o Biblie eretică. Dacă ai una acasă la tine, fără milă, dar dacă faci asta public, treaba e mai delicată, depinde de situație.
Vechi 21.01.2011, 17:58:43
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de camy_d Vezi mesajul
nu în toate împrejurările e potrivit să arzi o Biblie eretică. Dacă ai una acasă la tine, fără milă, dar dacă faci asta public, treaba e mai delicată, depinde de situație.
Asa e, acasa le poti arde, dar daca esti intr-un loc public e bine sa te feresti sa arzi Biblii, s-ar putea sa observe si altii ce fel de om esti. [nu ma refer la tine personal, vorbesc la modul general]
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 21.01.2011, 18:04:32
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Ne-am gasit noi sa vb... si in Biblia Anania si Teoctist sunt diferite modificari..
Vechi 21.01.2011, 23:18:16
Templier Knight's Avatar
Templier Knight Templier Knight is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.11.2010
Locație: Unknown
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Daca iti intrebi duhovnicul vei afla ca acele carti "inlaturate" nu sunt considerate canonice nici de BO, ci doar "bune de citit". Protestantii au ales sa formeze Biblia numai din cartile considerate canonice si votate ca atare de Sfantul Sinod, si sa nu mai adauge altele in plus. Cam atat despre marea stupefactie.

Vedeti dvs, multe lucruri au o explicatie. Daca la primul strigat de "Huo, sectantii! Ardeti-i!" strigam si noi la fel, e posibil sa vina o zi cand vom regreta ca nu am gandit inainte si am actionat sub impulsul sentimentelor induse de niscai "revolutionari" cu putere de convingere. De aceea e bine sa numaram intai pana la zece si sa ne informam inainte de a lua decizii atat de drastice.

Necanonice ar insemna sa nu le introduca deloc in Biblie , asa si Cartea lui Enoh e buna de cit, si cred ca r merita introdusa in Biblie , de ce nu e introdusa si ea , daca ar fi asa de ne-canonice aceste 14 carti cum spui, cred ca nu ar fi fost introduse deloc.
Vechi 21.01.2011, 23:22:52
colaps's Avatar
colaps colaps is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.04.2010
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Și cine suntem noi dom'le să zicem ce și ce nu ar trebui să aparțină de Biblia Ortodoxă ? Dacă așa a fost rânduit de către cele șapte Sinoade Ecumenice (acolo unde au participat sfinții și nu noi nevrednicii), așa vom respecta. Orice alt gând revizionist sau reformist e de la vrăjmaș.

Să ascultăm de poruncile lui Dumnezeu și atât! Viitoarele legi și acțiuni statale nu vor duce decât la compromiterea noastră ca ființe dumnezeiești și la pierderea libertății. Noi nu suntem legați de aceste rânduieli lumești deșarte și satanice, ci doar de voia Domnului!
Vechi 21.01.2011, 23:28:10
caty_deea's Avatar
caty_deea caty_deea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.07.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Un preot m.a sfatuit candva sa dau pe ape in aval Biblia sectara pe care o aveam in casa.Nu stiu daca a zis bine ,dar e preot si trebuie sa fac ascultare.Ce.i drept inca nu am aruncat.o ca nu am avut unde,dar nici nu citim din ea.
Vechi 21.01.2011, 23:59:49
Scotsman
Guest

Implicit

IPS Anania a explicat.Problema este sa se mai si citeasca ce spune dar asta este o alta discutie.O vizita aici, la sectiunea ,,Cuvant lamuritor, asupra Sfintei Scripturi"unde sta scris:

,,La capătul tuturor acestor cerneri și discerneri s-a putut stabili că Vechiul Testament conține 39 de cărți canonice, recunoscute ca atare de către tradiția iudaică, pe de-o parte, și de Biserica Ortodoxă, pe de alta. Acestora li se adaugă alte 14 cărți, pe care ambele tradiții le consideră doar „bune de citit“, adică ziditoare de suflet, conținutul lor nefiind obligatoriu pentru actul de credință în sine."

De unde provine diferenta:Protestanții le recunosc pe cele 39 drept canonice, dar pe cele „bune de citit“ le numesc „apocrife“, denumire sub care ortodocșii cataloghează numai acele scrieri pseudo-biblice pe care Biserica le-a respins constant din structura canonului biblic.Ideea este simpla.Cele 14 in discutie au o valoare morala,istorica si din alte puncte de vedere dar nu au aceiasi valoare,cu privire la invatatura despre mantuire,ca si restul.Restul sunt obligatorii.Acestea sunt facultative.

Protestantul a spus ,,Facultative?Pai atunci nu au aceiasi valoare.Nu ma intereseaza".Ortodoxul a spus: ,,Nu-i nimic,poate imi vor fi de folos ca invataura la modul general".Catolicul,conform Anania,a adaugat la cele ortodoxe inca trei.Pina aici fiecare s-a comportat in parametrii si specificului propriei confesiuni.Insa IPS Anania mentioneza,la modul onest:,,Revenind la canonul biblic, e evident că a învesti sau a nu învesti o carte cu autoritate normativă este un act în parte omenesc, dar el presupune mai întâi existența cărții, respectiv, a cărților."

Efectele se fac simtite si pe acest thread.Ideea ar fi simpla:cauta o Biblie a celor din confesiunea ta,daca esti un credincios strict.Nu accepta altele daca nu ai pasiuni referitoare la exegeza sau ai restrictii>dogmatice/doctrinare.Daca cineva doreste sa-ti ofere o Biblie pe care nu o doresti il poti refuza politicos.Cu forta este mai greu sa faci pe cineva sa accepte o Biblie si oricum i-ai compromis complet esenta daca faci asta.Daca cumva gasesti la altcineva o Biblie cu care nu esti de acord(ca versiune)atunci ii poti expunde punctul de vedere.Banuiesc ca nu intentioneza nimeni sa dea buzna in casa cuiva si sa se puna pe ars carti.

Am gasit eu la niste rude ortodoxe ale unui amic,pe langa Alexandria,o Biblie Cornilescu si un Nou Testament(Societatea Biblica).Curios fiind pe acest aspect,le-am spus cam care este situatia si i-am prevenit(oameni in varsta)ca detine Biblii care nu sunt aprobate de BOR si ar trebui sa le distruga/sa renunte/sa fac altceva cu ele.
Am vrut sa vad care va fi reactia,mi-am imaginat ca le tin si le este jena sa scape de ele (le luam eu dar eu imi permit>conform multora>cei ca mine merg in directia unui loc putin placut.Surpriza va fi ca si multi dintre cei care imi indica directia asta s-ar putea sa ma urmeze.Dar sa nu anticipam,sa lasam surpriza la final).Raspunsul a fost fenomenal:

,,Cum maica sa o arunc?Pai ma bate Dumnezeu,eu nu inteleg ce spui mata acolo,eu ma rog la Maica Domnului si mai citesc din ea cum zice popa.E scrisa clar,ca eu vad greu,si mai citim si noi seara,ca asa facea si tata inainte sa plece pe front.Da merg si la biserica,fac tot ce trebuie.Asa maica,ca asa trebuie".

Raspunsul batrinei m-a urmarit mereu si de aceea l-am retinut.Toate disputele de aici nu faceau pentru ea o ceapa degerata.Cumva facuse pace fara sa isi dea seama.Probabil iar am spus prostii :) Ma retrag in glorie,cu coada intre picioare.

Last edited by Scotsman; 22.01.2011 at 00:07:58.
Vechi 22.01.2011, 07:37:31
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Ar fi interesant un sondaj paralel făcut de protestanți/neoprotestanți pe același subiect, după care să se compare rezultatele. Cred că acestea i-ar îngrozi pe toți ortodocșii, ori cel puțin i-ar pune pe gânduri... Bănuiți la ce mă refer?

Personal, consider că și arderea Coranului în public -așa cum a cerut recent un creștin- ar însemna un păcat înaintea lui Dumnezeu. Ce să mai vorbim de o Sfântă Scriptură care e Cuvântul lui Dumnezeu (chiar cu diferențe versiunilor respective)!
Vechi 22.01.2011, 08:37:58
Pantsless Pantsless is offline
Banned

Data înregistrării: 08.01.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de colaps Vezi mesajul
Dacă e cadou de la un eretic nu ai voie să primești. Dacă totuși dai de una sau primești cadou de la un ortodox... ce să faci, o lași în pace, nu-i nici sfântă, nici blestemată
Da, ce sa mai vorbim :))
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Carti eretice Stefan500 Generalitati 16 03.12.2019 21:36:26
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
Ce rugaciuni trebuiesc citite zilnic? nicoleta34 Rugaciuni 14 08.09.2011 20:01:20
care-i diferenta intre bibliile crestine? gheorghie Despre Sfanta Scriptura 5 29.11.2010 08:34:35