Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.01.2012, 14:20:18
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Religia: Ortodox
Implicit

Fără această frică de Dumnezeu, suntem morți duhovnicește.

Ea se așterne asupra-ți, te cuprinde, te învăluie, îți intră în toate măruntaiele corpului, și-și face cuib în inimă. Când se întâmplă asta? Când dai cu căpățânoiu de tocul ușii. Când se sparge balonul, în care ai pompat cu atâta osârdie kilograme de mândrie. Se sparge, dintr-o dată, și-ți vezi goliciunea firii putrezită și împuțită de mirosul greu al păcatelor. Începi să clipești buimăcit, să vezi cu adevărat cine ești. Să vezi cu câtă neghiobie ai îndrăznit să crezi că ești merituos. Meriți o răsplată. Recunoștiință măcar. Pentru râvna-ți neîncetată de a face "binele". Vai cât ești prost! Ți-ai atârnat de gâtlej ditamai șiragul de virțuti. Ce te mai bucurai când trageai cu ochiul la el! Ce frumos strălucea, și ce frumos îți șădea! Dar, vezi tu, ticălosule, cât de mult ți-ai otrăvit privirea alipindu-ți-o de înșelăciunea asta! Ai orbit cu totul, și ai pierdut din privire calea! Ai uitat că ești mic! Ai uitat că fără Dumnezeu nu poți merge pe calea cea îngustă! Nu poți de unul singur, nici măcar o secundă! Înșelat ai fost! Vai și amar de tine!...Acum vezi că ești gol, și murdar pe deasupra. Acum vezi cine ești când ceri mila Domnului Tău! De pe ce poziției ceri. Cea mai joasă. Acum vezi cu adevărat măreția lui Dumnezeu. Poate n-o s-o vezi mult timp, așa că bagă la cap. Scrijelește-ți bine pe creier, ca atunci când vei uita iar, să-ți aducă aminte urma asta. Nu uita, amărâtule! ...Să te văd, cu câtă îndrăzneală și nerușinare vei mai greși în fața Dreptului Dumnezeu! Să te văd, cât de adormită ți-e conștiința! Vei mai îndrăzni, oare să crezi că poți ceva fără ajutorul Domnului? Vei mai îndrăzni să uiți de El?

Iertare fraților! La mine m-am referit. Am stat și eu, și m-am gândit cam ce-ar fi frica de Dumnezeu pentru mine! Iertare dacă v-am mâhnit!
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Reply With Quote
Vechi 19.01.2012, 17:29:16
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Când se sparge balonul, în care ai pompat cu atâta osârdie kilograme de mândrie. Se sparge, dintr-o dată, și-ți vezi goliciunea firii putrezită și împuțită de mirosul greu al păcatelor. Începi să clipești buimăcit, să vezi cu adevărat cine ești.
Buna ilustrare a ceea ce afirmam, intr-o postare anterioara, ca imi pare organic legat de frica lui Dumnezeu: darul pocaintei.
Mintea reactioneaza adeseori cu groaza, groaza autentica, de cosmar, la astfel de descoperiri. Cred ca, fiind obisnuita sa se orienteze asupra unor realitati impersonale (abstrage, generalizeaza, analizeaza, compara legi ale lumii, legitati, reguli etc., lucru care nu jeneaza stima de sine, nu vizeaza persoana), mintea se afla acum fata in fata cu Cineva pururi curat, cu Adevarul.
Eu, persoana, dezgolit inaintea Persoanei.
O clipa ingrozitoare pentru debutul pocaintei, cel putin... Suportabila, insa, si salvatoare pentru suflet, caci e intarit omul de har, fiind acolo si mangaiere, intrucat vorbim de un dar al Luminii... Slava Tie, Doamne, slava Tie!
Frica lui Dumnezeu, asadar, smereste prin pocainta mintea, o infricoseaza (intunericul ei primeste o lovitura mortala), iar astfel intareste "la schimb" duhul, curateste inima, imblanzeste.
Asa imi pare. Oare inteleg bine?

P.S. Spre deosebire de bunii rugatori, la mine astfel de momente nu apar neaparat la rugaciune, ci mai ales in vise, unele foarte transparente, intotdeauna dramatice, de o intensitate emotionala aparte care imi scapa din plasa cuvintelor.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2012, 08:58:11
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Frica de Dumnezeu este bună la început, dar pe parcurs ea nu trebuie mărită sau întreținută, ci micșorată. Frica de Dumnezeu trebuie înlocuită treptat cu dragostea pentru El, iar dragostea noastră către Dumnezeu trece prin semenii noștri.

Părintele meu duhovnic mi-a spus așa: dacă te vei înăța să faci mereu binele, nu vei mai avea timp sau cum să faci răul. Adică, treptat, "nu face aia" motivat de frică se transformă în "fă contrarul" din dragoste.

Teorii...

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2012, 09:40:17
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Frica de Dumnezeu este bună la început, dar pe parcurs ea nu trebuie mărită sau întreținută, ci micșorată. Frica de Dumnezeu trebuie înlocuită treptat cu dragostea pentru El, iar dragostea noastră către Dumnezeu trece prin semenii noștri.

Părintele meu duhovnic mi-a spus așa: dacă te vei înăța să faci mereu binele, nu vei mai avea timp sau cum să faci răul. Adică, treptat, "nu face aia" motivat de frică se transformă în "fă contrarul" din dragoste.

Teorii...
Eu inteleg altfel frica de Dumnezeu.
A-mi fi frica de Dumnezeu nu inseamna sa tremur si sa fac ce trebuie ca altfel el o sa ma pedepseasca, ci inseamna sa ma stradui sa fac binele pentru a nu intrista chipul Aceluia care a rabdat moartea pe Cruce ptr mine. Cred ca asta e cea mai grea povara: sa sti ca ai suparat pe cine pe care il iubesti atat de mult, ca il intristezi pe Acela care iti doreste si iti face numai bine.
Cred ca frica de Dumnezeu se imbina perfect cu dragostea. Nu pot sa ma tem sa nu-i gresesc daca nu-l iubesc. Unde e frica de Dumnezeu, acolo e si dragoste.Nedeslipite una de alta.

Cred ca asa-i si relatia din familie.Cand spune Apostolul ca :"Femeia sa se teama de barbat" nu cred ca facea referire la pumnii barbatului, de care ar trebui sa se infricoseze femeia. Ci a se teme de a-i gresi, de a mahni prin vorba sau fapta pe acela care prin truda mainilor sale ii aduce painea si se ingrijeste de ea si copii.
De asemenea si reversa e valabila, doar inainte, si acum in anumite cazuri, se obisnuia ca femeia sa ramana acasa si sa se ingrijeasca de casa, de mancare, de copii etc. in timp ce barbatul suporta toate cheltuielile casei.

Eu asa inteleg aceasta teama....
Vechi 20.01.2012, 09:57:49
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul

Prima intrebare:Daca in noaptea asta ti-a venit ceasul esti gata sa te duci in fata Celui de Sus?Si a doua intrebare:Ce roade ai facut tu pentru Domnul in viata ta?
strasnice intrebari, scotianule.
Atat de strasnice ca mi se zguduie intreaga fiinta.
Abia in fata unor astfel de intrebari imi dau seama cat de departe sunt de drumul care merge spre Inviere.O realitate de necontestat, moartea, ne poate fi tovarasa in clipa urmatoare. Totul se va opri acolo, nu vom avea timp nici de un Doamne miluieste. Atunci tot ce va conta vor fi doar faptele noastre, viata noastra.Si daca aceaste e zero, daca nu chiar minus cum sa nu ma gandesc cu cutremur la clipa aceea?

Vai mie, innegritului suflet...
Vechi 20.01.2012, 10:21:00
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Eu inteleg altfel frica de Dumnezeu.
A-mi fi frica de Dumnezeu nu inseamna sa tremur si sa fac ce trebuie ca altfel el o sa ma pedepseasca, ci inseamna sa ma stradui sa fac binele pentru a nu intrista chipul Aceluia care a rabdat moartea pe Cruce ptr mine. Cred ca asta e cea mai grea povara: sa sti ca ai suparat pe cine pe care il iubesti atat de mult, ca il intristezi pe Acela care iti doreste si iti face numai bine.
Cred ca frica de Dumnezeu se imbina perfect cu dragostea. Nu pot sa ma tem sa nu-i gresesc daca nu-l iubesc. Unde e frica de Dumnezeu, acolo e si dragoste.Nedeslipite una de alta.

Cred ca asa-i si relatia din familie.Cand spune Apostolul ca :"Femeia sa se teama de barbat" nu cred ca facea referire la pumnii barbatului, de care ar trebui sa se infricoseze femeia. Ci a se teme de a-i gresi, de a mahni prin vorba sau fapta pe acela care prin truda mainilor sale ii aduce painea si se ingrijeste de ea si copii.
De asemenea si reversa e valabila, doar inainte, si acum in anumite cazuri, se obisnuia ca femeia sa ramana acasa si sa se ingrijeasca de casa, de mancare, de copii etc. in timp ce barbatul suporta toate cheltuielile casei.

Eu asa inteleg aceasta teama....
Impartasesc aceasi idee cu tine Lore!
Teama si frica se refera doar la faptul de a nu-l indeparta pe Dumnezeu de al noi,de a nu-l scarbi cu toate faptele noastre cele mizerabile.Respectul adanc pe acre-l porti pt cineva ales,cineva drag.

Tin minte,ca odata am dezamagit cu ceva,un manager la care tineam f mult,ca la un membru al familiei...si dansul tinea f mult la mine;era un om in varsta,care in primul rand era respectat pt experienta,apoi pt figura impunatoare dar inafara acestui aspect eu il iubeam ca pe un bunic sau un unchi.Eu nu vedeam deloc figura autoritara de care multi se plangeau.

Eiii si cand l-am dezamagit cu o chestie profesionala care m-a situat sub asteptarile lui si i-am vazut privirea,am plecat afara sa plang!
Este o mica comparatie cu ceea ce simti cand il dezamagesti pe Dumnezeu,iti vine sa-ti dai cu pumnii cu cap!

Frica de Dumnezeu nu inseamna neaparat pedeapsa binemeritata ci mai ales teama de a nu-L pierde pe Dumnezeu!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2012, 10:33:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Si totusi,inafara primei frici catre Dumnezeu,aceea ca as putea sa-l pierd datorita felului meu de a-mi trai viata,mai am o frica strasnica de Dumnezeu care consta in teama de a nu muri chiar acum,nepregatita fiind si fara absolut nici o roada!
Numai imaginandu-mi ca voi da socoteala de toate faptele din viata mea imi provoaca o stare de disperare,ce voi mai raspunde atunci?
Nici nu stiu care frica este mai puternica?!?!?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2012, 10:39:14
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
strasnice intrebari, scotianule.
Atat de strasnice ca mi se zguduie intreaga fiinta.
Abia in fata unor astfel de intrebari imi dau seama cat de departe sunt de drumul care merge spre Inviere.O realitate de necontestat, moartea, ne poate fi tovarasa in clipa urmatoare. Totul se va opri acolo, nu vom avea timp nici de un Doamne miluieste. Atunci tot ce va conta vor fi doar faptele noastre, viata noastra.Si daca aceaste e zero, daca nu chiar minus cum sa nu ma gandesc cu cutremur la clipa aceea?

Vai mie, innegritului suflet...
Hai, măi Loredana... nu exagera cu minusurile. Căci dacă exagerezi riști să aluneci în deznădejde, or un bun creștin are măcar o umbră de speranță în ce privește șansele de a ajunge sus, aproape de Dumnezeu. Și aici este nevoie de echilibru sau dreaptă socoteală, anume între autosuficiență și totala desconsiderare de sine.

Și nu uita că smerenia nu înseamnă autodefăimare, indiferent dacă e publică sau în gîndul intim.

PS: Dacă ești azi pe acasă, după amiază putem trece pe la voi într-o scurtă vizită.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2012, 12:20:37
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Lore, Apostolul Ioan,cel care se sprijinise cu capul pe pieptul Mantuitorului,care il iubea atat de mult,cand l-a vazut pe Hristos in calitate de Judecator a ,,cazut la picioarele Lui ca mort".Isaia,marele profet,cand a ,,vazut pe Domnul sezand pe un scaun de domnie foarte inalt" si-a dat seama ingrozit cum este el, ,,un om cu buze necurate".Cand Apostolul Pavel a vazut lumina si doar a auzit vocea ,,a cazut la pamant"si ,,Tremurand si plin de frica, el a zis: "Doamne, ce vrei sa fac?".Va veni si ziua cand spoiala lumii va cadea,cu toate falsele ei cantece ale pierzaniei,cand amagirile noastre usuratice si parca fara de sfarsit se vor preface-n cenusa si fiecare va sta fata in fata cu EL.

Cat planset va fi atunci,cata jale cu gandul la clipele in care fiecare nu a dorit sa plece-n cautarea timpului pierdut si a preferat dulci iluzii dar otravite-n interior.Chiar Mantuitorul ne-a aratat in ce termeni va fi judecata dar somnul ratiunii naste monstrii.EL a spus:,,Cand va veni Fiul omului in slava Sa cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al slavei Sale. Apoi va zice celor de la stanga Lui: "Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui! Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau; am fost strain, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine."

De-a lungul timpului,amagitorul,tatal minciunii, a facut tot posibilul pentru a inocula omului ideea ca Judecata este undeva pierduta-n timp,ca nu este nici pe departe asa cum o arata Scriptura,sa nu se ingrijoreze,Domnul nu este nici asa de drept si nici asa de sfant,va ierta orice la infinit.Si mai ales,prima mare amagire,a blestematului de sarpe,uitarea ca pentru fiecare,oricand,poate veni acesta clipa "Hotarat, ca nu veti muri".Dumnezeu sa ne ajute pe toti.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2012, 12:53:46
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Si totusi,inafara primei frici catre Dumnezeu,aceea ca as putea sa-l pierd datorita felului meu de a-mi trai viata,mai am o frica strasnica de Dumnezeu care consta in teama de a nu muri chiar acum,nepregatita fiind si fara absolut nici o roada!
Numai imaginandu-mi ca voi da socoteala de toate faptele din viata mea imi provoaca o stare de disperare,ce voi mai raspunde atunci?
Nici nu stiu care frica este mai puternica?!?!?
Cred ca aici se aplica de minune indemnul Sf Siluan"Tine mintea ta in iad, dar nu deznadajdui."
E bine sa ne facem periodic o cercetare launtrica ptr a realiza cat de departe suntem de cum ar trebui sa fim.Dar sa nu deznadajduim, amintindu-ne cuvintele Domnului:"Cu adevarat nu doresc moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu."

Cugetarea sa fie la moarte, de care nu scapam nici unul si gandul si nadejdea la Dumnezeu. Aceasta ar fi echilibrul datator de viata.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Frica de Dumnezeu Rodica50 Intrebari utilizatori 67 12.01.2012 00:07:18
Frica de Dumnezeu ! Templier Knight Generalitati 9 08.08.2011 20:55:39
Ce este Frica de Dumnezeu? florin.oltean75 Generalitati 10 03.05.2011 20:04:28
mi-e frica arle Exorcismul 90 11.11.2010 16:23:06
Frica de Dumnezeu eclat_de_lune Pocainta 52 20.08.2008 17:27:53