Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.06.2012, 00:29:07
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Eu credeam, si mai cred, ca acele usi sunt duhovnicesti, nu din lemn.
Asa cum "Usa milostivirii..."

Iar paza am crezut ca nu e cu sabia (vezi raspunsul Domnului catre Petru in Ghetsimani) din fier, ci precum spunem noi, cu sabia Duhului, cu arma rugaciunii.

Altfel nu mai inteleg nimic...
Exclamatia avea atat sens propriu, cat si figurat. gandeste-te ca se zice si acum, la sfarsitul liturghiei catehumenilor: Cei chemati, iesiti, cei chemati, iesiti, ca nimeni din cei chemati sa nu ramana... Acum a ramas doar sensul figurat, din cauza ca au disparut acele realitati, dar iata ca nu au disparut, de fapt, in totalitate.

Ușile istoriei se închid și suntem făcuți părtași ospățului de nuntă al lui Hristos

Uăile, ușile, cu înțelepciune să luăm aminte! rostește diaconul introducând rostirea Crezului. Inițial prima parte (Ușile, ușile!) era un îndemn adresat ipodiaconilor pentru a închide și păzi ușile bisericii și a nu lăsa să intre necredincioșii și catehumenii. Partea a doua (Cu înțelepciune să luăm aminte!) este o provocare a atenției credincioșilor asupra Crezului care urmează a fi rostit.

Sfinții Părinți ne atrag atenția asupra sensurilor duhovnicești ale acestui îndemn. „Închiderea ușilor bisericii, scrie Sfântul Maxim Mărturisitorul, arată trecerea celor pământești și intrarea viitoare a celor vrednici în lumea inteligibilă sau la ospățul de nuntă al lui Hristos; de asemenea, lepădarea desăvârșită a lucrării rătăcite din simțiri”. Sfânta Liturghie este înălțarea Bisericii în Împărăția lui Dumnezeu. Dacă prima parte a Liturghiei, Liturghia catehumenilor sau a Cuvântului, exprimă deschiderea misionară a Bisericii către lume, cea de a doua parte, Liturghia credincioșilor (euharistică) reprezintă separarea Bisericii de lume, ieșirea din timp și intrarea în Împărăția lui Dumnezeu. Ușile istoriei se închid și noi suntem făcuți părtași ospățului de nuntă al lui Hristos. În Biserica primară acest lucru era exprimat de închiderea efectivă a ușilor bisericii după ce au rămas înăuntru numai cei credincioși care se vor și împărtăși. Este un privilegiu înfricoșător să rămâi în biserică la Liturghia credincioșilor, privilegiu pe care îl conștientizăm atât de puțin astăzi. Nu poți intra la ospățul de nuntă al lui Hristos fără haină de nuntă pentru că vei fi aruncat afară (Matei 22, 1-14); de aceea, pentru a ne face vrednici trebuie să lepădăm „lucrarea rătăcită din simțiri” adică să ne curățim de toată pervertirea pe care patimile au lucrat-o în noi. Cu năzuința de a înainta astfel de la credința simplă, din auzire, la cea desăvârșită, din vedere, să lepădăm toată grija cea lumească, cum ne îndeamnă și imnul heruvimic, și să ne îndreptăm toată atenția spre mărturisirea credinței prin rostirea Crezului.
http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-41.html
Vechi 18.06.2012, 01:30:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Cam mare densitatea de stiri despre crime in ultimele zile pe Forum, imi pare... Parca nu era asa, de obicei...
Si nu orice crime, ci omorarea unor crestini - soldatul rus in Cecenia, tunisianul decapitat, iar acum un preot roman ucis chiar in Biserica.
Him... Cum vi se pare asta? Se aduna miros de sange in jurul nostru. Sange de crestini.
Oare ce urmeaza, Doamne?
Exagerezi.

E o crima intamplatoare, opera unui lunatec.
In loc de un preot putea sa-l injunghie pe taicasu si atunci trecea aproape neobservat printre stirile de la ora 5.

Se incearca inclusiv prezentarea cazului ca un mare act de martiraj.

Individul in cauza putea sa intre intr-o adunare penticostala si sa omoare un pastor de acolo - atunci ce s-ar fi spus? Ca o merita, atragandu-si mania divina?

Au fost cazuri de genul asta prin toate confesiunile, relativ nu de mult chiar un preot catolic a patit-o (google).

Daca ar fi fost ucisi N preoti ortodocsi in orase diverse de indivizi diferiti ar fi fost poate un caz-problema, in rest e o chestiun mediatizata de asa natura incat sa starneasca si sa astampare pofta de senzational si cancan.

Si dupa cele 3 topicuri deschise chiar aici, pe tema asta, se pare ca s-a si reusit si inca cu "crema" dreptcredinciosilor care totusi mai frecventeaza biserica.

Asta e destul de ingrijorator as zice - suferim de boli grele.

Last edited by AlinB; 18.06.2012 at 01:36:10.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 03:18:48
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Este evident ca sunt probleme psihice la mijloc...mi-a atras atentia insa modul in care vrajmasul a lucrat la savarsirea acestei fapte ingrozitoare...in vis.

"Florentin Pușcoiu a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Avocatul tânărul a a explicat că acesta avea discernământ în momentul în care a comis crima. "Mi-a spus că în Biblie era vorba de anumiți preoți cu chip de diavol. Cu o săptămână în urmă i s-au arătat în vis. Tot în vis i-ar fi apărut Dumnezeu care l-ar fi îndemnat să-l omoare pe preotul cu acest chip de diavol (...) Din câte știu eu mai fusese în acestă biserică acum două săptămâni, când a avut acest vis, și mi-a spus că chipul preotului ucis semăna cu chipul preotului din vis cu chip de diavol", a declarat avocatul."
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cazu...-inc-9872.html
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 11:11:26
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Stiu o poveste asemanatoare cu un om, care avea tot asa un fond psihic, si povestea cum visase(in situatii de genul asta visul si realitea se confunda f. usor) ca cineva ii spunea sa-si omoare fratele pentru ca fratele are de gand sa-l omoare pe el.

Asta arata ca exista o legatura intre acest gen de "fond psihic" si vulnerabilitatea fata de ispite, probabil si ca o consecinta a pacatului.

Pacat insa, ca din ce zic ziaristii pe acolo se pare ca a fost (intr-un fel) om credincios si frecventa (probabil, cat de cat) biserica.

Last edited by AlinB; 18.06.2012 at 11:20:31.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 12:30:17
ioan cezar
Guest

Implicit

Nu mai stiu citatul exact si locul, dar sigur scrie undeva in Vechiul Testament ca atunci cand Dumnezeu se leapada de purtarea de grija a unui om, ii ia mintile, il lasa prada nebuniei... Cam asa ceva...
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 12:33:55
ioan cezar
Guest

Implicit

M-a frapat in filmul Secta, pus pe alt topic, momentul cand actioneaza cu putere vrajmasul: exact atunci cand suntem mai vulnerabili. Ataca precum fiara, in punctul slab, in locul cel mai vulnerabil, unde esti cu totul incapabil sa te aperi.
Daca un om o avea vreo tulburare psihica, fie ea si usoara, eu unul ma astept ca tocmai in zona de vulnerabilitate, in miezul morbid al procesului bolii, sa-si bage dracul coada. Sa ne miram? Nu, ca doar nu ne e prieten, precum doftorul de cap.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 13:22:34
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
M-a frapat in filmul Secta, pus pe alt topic, momentul cand actioneaza cu putere vrajmasul: exact atunci cand suntem mai vulnerabili. Ataca precum fiara, in punctul slab, in locul cel mai vulnerabil, unde esti cu totul incapabil sa te aperi.
Daca un om o avea vreo tulburare psihica, fie ea si usoara, eu unul ma astept ca tocmai in zona de vulnerabilitate, in miezul morbid al procesului bolii, sa-si bage dracul coada. Sa ne miram? Nu, ca doar nu ne e prieten, precum doftorul de cap.
Pe mine nu asta m-a surprins. Dumnezeu ingaduie sau nu, diavolului sa-si bage coada. In lipsa lui Dumnezeu, vrajmasul face ravagii si chiar nu vad de ce ar fi altfel. Mi-am amintit astfel de MISA; extrem de multe asemanari...
Pe mine cel mai mult m-a tulburat atitudinea mamei in nenumarate randuri, chiar si atunci cand copilul ei era intr-o situatie limita. Cred ca scenariul a fost un pic fortat, inclusiv privind caracterul ipocrit al sotului-tata. Inca mai cred ca oamenii-parinti, sau pe cale de a deveni parinti ar trebui sa aiba in ei indumnezeirea si chiar daca egoismul se manifesta grosier, la o cercetare mai profunda (pana si amanta a incercat sa-l aduca cu capul pe umeri fara succes, in cazul lui, iar in ce priveste mama, nici macar gandul ca o va pierde definitiv pe fiica ei, nu i-a inmuiat sufletul si sa-i spuna sa pastreze copilul...), la o reanalizare, zic, doar o indaradnicie bolnava ar mai putea sa ne mai mentina intr-o astfel de pozitie.

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 14:29:44
dorinastoica14
Guest

Implicit

Nu înțeleg de ce sunt atâtea topice despre același subiect
Doamnule administrator eu vă rog să lăsați doar unul singur.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 14:40:50
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Eu îl rog să nu lase nici măcar unul.
Reply With Quote
Vechi 18.06.2012, 14:50:03
ioan cezar
Guest

Implicit

O explicatie e batatoare la ochi: sunt intamplari care ne misca, ne ating pe mai multi dintre noi. Au trezit interesul pentru ca au legatura cu miezul unor framantari importante.
E drept totusi ca putina organizare n-ar strica. Emotiile pot avea desigur si un efect dezorganizator, starnesc dezordine, asa e.
Ma alatur si eu propunerii de a restrange postarile intr-un singur topic.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Un preot din Focsani a fost injunghiat Simply_me Preotul 23 19.06.2012 17:54:57
Cristian Florea fost preot ortodox Raul Ortodox Secte si culte 207 30.07.2010 16:08:09
Invitatie la Focsani pe 27 Mai (Praznuirea Sfantului Ioan Rusul) eduardd Pelerinaje la locuri Sfinte 3 25.05.2010 18:53:51
PREOT alexandra Preotul 24 20.01.2007 23:47:25