Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2013, 12:11:47
moldoveanu's Avatar
moldoveanu moldoveanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Interpretarea scripturii - de ce?

De multe ori vedem pasaje din VT sau NT care sunt interpretate diferit in vremurile mai noi. Ce nu inteleg este de ce nu a vorbit Dumnezeu suficient de clar ca sa nu mai fie nevoie de interpretare? Vedem tot felul de explicatii cum ar fi "uleiul reprezinta milostenia" sau "smerenia" dar de ce nu s-a explicat simplu si fara interpretari totul? Am vazut undeva explicatia in NT cred, unde se spunea ceva de genul: "ca sa vada toti dar sa priceapa doar unii" dar iarasi apare intrebarea - de ce ar vrea Dumnezeu sa ingradeasca cuiva intelegerea parabolelor si a Bibliei in general?
Vechi 09.08.2013, 12:14:24
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nici gând de așa ceva. Doar că înțelesurile sunt așa de adânci încât nu le pot cuprinde toți în egală măsură.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 13:03:51
VladCat
Guest

Implicit

Un răspuns extrem de limitat ar fi următorul: Sunt foarte multe paliere de înțelegere (nelimitate) pe care le acoperă cuvântul Scripturii. De exemplu uleiul din pilda celor zece fecioare reprezintă milostenia, și nu e greșit să zicem asta, dar într-o înțelegere mai adâncă el reprezintă Sfântul Duh după cum arată Serafim de Sarov.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 13:26:46
VladCat
Guest

Implicit

Pe langa altele, s-ar putea sa mai fie si urmatorul aspect: de fiecare data cand vorbesti despre un principiu si folosesti exemple concrete pentru a il ilustra, se intampla o chestie: exemplul oferit ocupa cumva centrul intelegerii noastre si este oarecum pierdut din vedere insusi principiul. In consecinta, pildele Mantuitorului s-ar putea sa fie nu pe cat de explicite am dori noi fiindca ele vorbesc intotdeauna despre principiul pe care trebuie sa il avem in vedere, nu vorbesc despre cazuri concrete.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 13:43:43
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

O posibila explicatie,sau mai bine zis o fateta a unei posibile explicatii,este data de faptul ca interpretarile biblice,intr-o masura mai mica sau mai mare,au fost dependente de intelegerea culturii din care au provenit,ele folosind categorii de interpretare specifice acelei culturi,categorii care pot sa nu se regaseasca in aceiasi forma intr-un alt context istoric.Un exemplu in acest sens se poate regasi in intelegerea notiunii de Mesia in contextul iudaic al Palestinei sec I,prin aceasta notiune evreii neintelegand un personaj divin sau semi-divin,coborand pe norii cerului,o persoana a Trinitatii incarnata,o astfel de interpretare,in contextul culturii si intelegerii lor religioase la acel moment fiind necunoscuta.Mesia era un personaj extrem de uman,cu o alta agenda mesianica sa spunem.Un alt element diferit:invierea unui singur om inainte ca Dumnezeu sa-si implineasca complet promisiunile fata de poporul Sau nu avea pt ei nici un sens,ei asteptau,precum martirii macabei,o inviere generala in trup si o continuare a vietii in Imparatie aici pe pamant,nicidecum undeva dincolo de nori.Tot pe aceiasi linie interpretativa se poate mentiona faptul ca pt ei sensul apocaliptic nu insemna un final al segmentului ,,spatiu-timp"ci intoarcerea lui Dumnezeu in Sion,implinirea promisiunilor,izbavirea evreilor si apoi continuarea istoriei in aceste conditii.

Contextul iudaic in care Mantuitorul si-a dus pana la capat vocatia Sa este radical diferit de intelegerile ulterioare,nu-i poti intelege pe acei oameni si deciziile lor proiectand asupra lor categorii de gandire ce le erau necunoscute,inseamna ca au avut de-a face cu un fel de ,,timeless truth"cu privire la care nu aveau nici o sansa de intelegere.Pe o logica elementara este evident ca mesajul care le-a fost transmis putea fi explicat in categoriilor lor conceptuale si nu le poti intelege decat printr-o intoarcere in timp si incercarea de a privi realitatea lumii iudaice prin ochii lor de atunci.Este ceva extraordinar de dificil dar si fascinant pt ca o alta lume ti-se dezvalui,foarte diferita de ce a urmat.La nici doua secole dupa moartea si Invierea Mantuitorului ecourile contextului iudaic incepeau sa se piarda iar crestinismul intra intr-o alta faza de interpretare si intelegere.Eu cred ca ulterior caderii Ierusalimului castigarea influentei religioase de catre farisei,care au eliminat toate gruparile rivale,coroborat cu evenimente neclare inca complet dpdv istoric precum Conciliului de la Jamnia au dus la adancirea rupturii fata de matca originala,tinand cont ca aripa iudeo-crestina aproape disparuse iar raspandirea credintei era un aspect eminamente printre neamuri.In aceasta situatie proiectarea retroactiva a unei alte intelegeri,in categorii elenistice,a devenit inevitabila.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 09.08.2013 at 13:46:11.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 14:25:50
VladCat
Guest

Implicit

Ori te-am inteles eu gresit (inclin spre varianta asta) ori te-a invins ispita abordarii deterministe, cantonata in plan istoric....pare ca sustii urmatorul lucru: Cuvintele lui Dumnezeu nu sunt absolute ci pot fi intelese cum se cuvine doar cunoscand cultura iudaica in mijlocul careia au fost rostite. In mod evident o asemenea afirmatie ar introduce un element de relativitate in lucrarea lui Hristos ceea ce nu poate fi conceput. Care-i de fapt „șpilul”?
Reply With Quote
Vechi 09.08.2013, 14:39:23
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Ceea ce spun este urmatorul lucru,sa dau un exemplu.Evreii,cand foloseau un limbaj eschatologic,foloseau metafore pt a sublinia magnitudinea unui eveniment in plan terestru.De exemplu daca ar fi spus ca luna se inrosea si stelele vor cadea pe pamant ei nu se asteptau la o concretizare fizica a acestei metafore,care dealtfel nici nu s-a intimplat vreodata,ci incercau sa prezinte prin echivalent importanta unui asemenea eveniment.Adica mai simplu spus limbajul lor metaforic insemna ,,va fi un eveniment care va avea o rezonanta similara cu o cadere a stelelor pe pamant",este o veche caracteristica a limbajului lor apocaliptic.Ulterior asemenea expresii s-au inteles,in alte contexte istorice,la modul direct si un evreu probabil ar fi ramas nauc daca i-ai fi spus ca asta ai inteles tu.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2013, 09:48:09
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
O posibila explicatie,sau mai bine zis o fateta a unei posibile explicatii,este data de faptul ca interpretarile biblice,intr-o masura mai mica sau mai mare,au fost dependente de intelegerea culturii din care au provenit,ele folosind categorii de interpretare specifice acelei culturi,categorii care pot sa nu se regaseasca in aceiasi forma intr-un alt context istoric.
O scurtă, dar semnificativă, spun eu, obiecție am de făcut celor spuse de dumneata, anume că tema firului ar fi totuși alta. Am înțeles că pregătești niște excursuri, nu am nimic împotrivă, dar văd că ușor, ușor s-a deraiat din nou de la subiect. Tema sau întrebarea fundamentală era sau poate fi tradusă astfel: de ce în genere mesajul Bibliei este criptat, de ce nu sunt spuse lucrurile pe nume, fără criptare, fără tăinuire? Și știm că Biblia nu este decât unul dintre documentele sau dintre colecțiile de documente care poartă această trăsătură. Altfel spus una este să discutăm despre întrebarea de bază a firului de discuție și alta este să discutăm despre cauzele multitudinii de posibile interpretări; eu văd în mod clar că există deci două teme distincte aici. Obiecția pe care am făcut-o nu este de a strica pofta unora de a posta, ci de a atenționa care este tema reală a thraedului și, prin urmare, de a nu ne abate prea mult de la ea.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2013, 18:34:03
Banned

Implicit Trecând peste faptul că nu acesta este subiectul threadului

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Contextul iudaic in care Mantuitorul si-a dus pana la capat vocatia Sa este radical diferit de intelegerile ulterioare, nu-i poti intelege pe acei oameni si deciziile lor proiectand asupra lor categorii de gandire ce le erau necunoscute, inseamna ca au avut de-a face cu un fel de ,,timeless truth" cu privire la care nu aveau nici o sansa de intelegere. Pe o logica elementara este evident ca mesajul care le-a fost transmis putea fi explicat in categoriilor lor conceptuale si nu le poti intelege decat printr-o intoarcere in timp si incercarea de a privi realitatea lumii iudaice prin ochii lor de atunci. Este ceva extraordinar de dificil dar si fascinant pt ca o alta lume ti-se dezvalui, foarte diferita de ce a urmat. La nici doua secole dupa moartea si Invierea Mantuitorului ecourile contextului iudaic incepeau sa se piarda iar crestinismul intra intr-o alta faza de interpretare si intelegere. Eu cred ca ulterior caderii Ierusalimului castigarea influentei religioase de catre farisei, care au eliminat toate gruparile rivale, coroborat cu evenimente neclare inca complet dpdv istoric precum Conciliului de la Jamnia au dus la adancirea rupturii fata de matca originala,tinand cont ca aripa iudeo-crestina aproape disparuse iar raspandirea credintei era un aspect eminamente printre neamuri. In aceasta situatie proiectarea retroactiva a unei alte intelegeri,in categorii elenistice, a devenit inevitabila.
Te înșeli, Pelerinule, într-o bună măsură, atunci când crezi că creștinismul nu a avut dintru început o înțelegere fundamental nouă, pe lângă care persista și ceva din contextul iudaic. Să afirmi o discontinuitate fundamentală, pe linie de înțelegere a Revelației (cu privire la Iisus Hristos), între creștinismul originar și cel de peste două secole este o eroare fundamentală, asupra căreia într-o formă sau alta te-am mai avertizat, dar văd că nu reușești să înțelegi. Reiau deci un mesaj anterior care este foarte bun pentru răspuns în cazul de față, arătând o diferență fundamentală între Ortodoxie și protestantism:

Aici este în fapt diferența de percepție și de înțelegere până la urmă între Ortodoxie și diversele forme de protestantism. Ortodoxia are un asemenea grad de inițiere dumnezeiască în tainele lucrurilor că vede Lumina Dumnezeiască a Transcendenței divine în lăuntrul unui fenomen ca revelația lui Iisus Hristos! Aici este marea taină a Creștinismului Ortodox și marea diferență în comparație cu alte "confesiuni creștine". Hristos nu este doar un legislator, de origine divină și cu mesaj divin, nu este doar un Dumnezeu care a adus adevărata dreptate ce se primește prin har și prin credință, nu este doar ascuns sub sacramente și păstrat doar credinței, ci este Lumină dumnezeiască și îndumnezeitoare, "experimentabilă" la modul cel mai "simțit" cu putință. În virtutea acestei taine fundamentale a Ortodoxiei ea s-a recunoscut și s-a definit mereu ca Ortodoxie, deci cu conștiința clară a ceea ce spune și face. Dacă protestantismul propovăduiește îndreptarea prin har și prin credință, de fapt mai mult prin credință decât prin har, Ortodoxia propovăduiește, pe lângă cele de mai sus, îndreptarea reală, ontologică bazată pe această Lumină, pe această Transcendență care coboară și pătrunde în mod ontologic, deplin ființa umană și dăruindu-i dreptatea efectivă, aceea de la Cruce și de la Înviere, dar trăită, experimentată, pătrunzând la modul cel mai conștient, în anumite cazuri, ființa umană și transformându-o. Nu este doar credință, nu este doar o îndreptare mai mult sau mai puțin declarativă, nu este doar sacrament, ci este Mister, Gnoză și Îndumnezeire, Metanoie și Transfigurare reale, Lumină Divină "pipăită" și "încorporată" la modul cel mai concret!!

Cuvintele sfântului apostol Ioan "Ceea ce era de la'nceput, ceea ce noi am auzit, ceea ce cu ochii noștri am văzut, ceea ce am privit și ceea ce mâinile noastre au pipăit despre Cuvântul Vieții – și viața s'a arătat, și noi am văzut-o și mărturisim, și vă vestim viața de veci care la Tatăl era și care nouă ni s'a arătat –, ceea ce am văzut și ceea ce am auzit, aceea vă vestim și vouă, pentru ca și voi să aveți părtășie cu noi; iar părtășia noastră, din parte-ne, este cu Tatăl și cu Fiul Său Iisus Hristos. (I Ioan 1, 1-3) nu sunt deci niște simple cuvinte, ele, ca și altele, vin în urma unor experiențe spirituale la care, este drept, mai puțini au avut acces. Și nu este vorba, la sf Ioan, doar despre cunoașterea lui Hristos așa cum l-au cunoscut și ceilalți cât a fost cu ei; este mult mai mult, iar Ortodoxia este cea care a păstrat Tradiția autentică pentru descifrarea unor astfel de fragmente ioaneice. Poate nu întâmplător spunea Serghei Bulgakov că biserica apuseană (catolică) este biserica lui Petru, iar biserica răsăriteană este biserica lui Ioan. Nu iau această zicere la modul absolut, dar pentru cine cunoaște Ortodoxia din lăuntrul ei și mai și intră în contact cu formele apusene ale creștinismului, intuiește și știe că este o bună doză de adevăr în cele spuse de Bulgakov.

Last edited by Decebal; 13.08.2013 at 18:43:46.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2013, 18:54:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Te înșeli, Pelerinule, într-o bună măsură, atunci când crezi că creștinismul nu a avut dintru început o înțelegere fundamental nouă, pe lângă care persista și ceva din contextul iudaic. Să afirmi o discontinuitate fundamentală, pe linie de înțelegere a Revelației (cu privire la Iisus Hristos), între creștinismul originar și cel de peste două secole este o eroare fundamentală, (...)
De fapt, ca să fiu mai clar, că poate unii nu au înțeles, concepția Pelerinului pe care am avut-o în vedere este pur și simplu eretică. Este ca și cum ai spune că Sfânta Tradiție nu a existat de la începutul Bisericii, ci ar fi o chestiune "descoperită" sau poate chiar inventată pe parcurs, în funcție de schimbarea contextului cultural de manifestare a creștinismului. Dar a afirma așa ceva este erezie din punctul de vedere al Bisericii lui Hristos și atac pe față la Sfânta Tradiție a Bisericii, la caracterul ei permanent în și pentru Biserică, la caracterul ei revelat. În sfârșit, din punctul meu de vedere nu este o noutate și nici o surpriză atâta vreme cât eroarea vine din partea unui protestant, iar aici se vede, a câta oară, cum se manifestă diferențele fundamentale dogmatice între ortodocși și heterodocși (eretici), așa cum precizam și în postarea anterioară.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare