Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2010, 23:43:23
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
În cărticica mea de rugăciuni la capitolul despre spovedanie la capitolul "Păcate de căpetenie"(le voi enumera poate cineva nu le știe)
1.Măndria/2.Iubirea de argint,de avuții/3.Desfrânarea/4.Lăcomia/5.Invidia/6.Mânia/7.Lenea.
scrie următoarele:
"Întreabă-te apoi și adă-ți aminte dacă n-ai văzut cumva pe altul făcând păcate grele și i-ai îngăduit să le facă,ori te-ai făcut că nu vezi;căci de s-a întâmplat aceasta,ai luat parte la păcatul aceluia și răspunzi de el înaintea lui Dumnezeu..."

Dau si eu un exemplu... tocmai am vorbit pe mess cu o colega care mi-a spus ca s-a mutat in casa prietenului ei si era foarte fericita. Nu i-am spus ca e pacat sa traiesti in concubinaj. M-am gandit ca nu m-ar fi ascultat, oricum... Nu am povatuit-o, pentru ca nu am stiut cum sa ii spun. Am devenit complice la pacatul ei.
Vechi 03.03.2010, 00:01:49
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Da, dar cred ca ideea nu este ca noi sa devenim niste mori stricate care tot baiguie sfaturi in dreapta si in stanga la fiecare pacatos pe care il vedem.

Ea cred ca stie foarte bine ce inseamna sa te muti cu prietenul, problema este ca nu cred ca ii pasa. Pacat era daca facilitai mutarea, sau o incurajai, sau o felicitai pentru alegerea facuta...
Reply With Quote
Vechi 03.03.2010, 00:14:30
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Dau si eu un exemplu... tocmai am vorbit pe mess cu o colega care mi-a spus ca s-a mutat in casa prietenului ei si era foarte fericita. Nu i-am spus ca e pacat sa traiesti in concubinaj. M-am gandit ca nu m-ar fi ascultat, oricum... Nu am povatuit-o, pentru ca nu am stiut cum sa ii spun. Am devenit complice la pacatul ei.
În primul rând , nu ai cum să ști ce fac cei doi, doar bănuială e ! Apoi, să-ți mai spun ceva , dacă o luam așa, tot timpul suntem complici, pentru că nu numai pe prieten, vecin, coleg, trebuie să-i arăți greșala, rătăcirea, păcatul sau mai șitiu eu ce, ci oricui, pentru că nu poți, și nu-i logic și creștinește, la unii să închizi ochii , să te faci că nu vezi , iar la cei care consideri tu, să le faci "educație", morală. Eu așa văd problema ! Dacă ar fi ca la carte, ca să spun astfel, toată ziulica ne-am face observații , ne-am contrazice , multe relații s-ar răci , dușmăniile ar fi în floare, am fi o lume de nebuni . <<Ce faci fumezi ? păi. . . , Nu te duce cu băiatul ăla , că. . . , De ce . . . Nu fă asta . . . Ai grijă . . .
Vechi 03.03.2010, 00:25:10
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

De dimineata pina seara ar trebui sa atentionez pe cei din jur ca gresesc.Caci e plin de pacate in jurul meu.Deci practic e f greu
Totusi consider adevarat ca e pacat sa nu o faci,si anume pacat al ne-milosteniei fata de celalalt,de sufletul sau.Probabil,in anumite momente,chiar ar trebui sa atragi atentia celor care gresesc,nu pt altceva,ci pt mila de ei in starea in care se afunda
Reply With Quote
Vechi 03.03.2010, 08:18:44
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
De dimineata pina seara ar trebui sa atentionez pe cei din jur ca gresesc.Caci e plin de pacate in jurul meu.Deci practic e f greu
Totusi consider adevarat ca e pacat sa nu o faci,si anume pacat al ne-milosteniei fata de celalalt,de sufletul sau.Probabil,in anumite momente,chiar ar trebui sa atragi atentia celor care gresesc,nu pt altceva,ci pt mila de ei in starea in care se afunda
Iustin ,în postarea mea era vorba de spovedanie și nu de sfaturile pe care le dăm în viața de zi cu zi.
Mie personal(s-ar putea să greșesc )această frază din cartea de rugăciuni pe care am citat-o mi se pare o scuză pentru acei care codoșesc la spovedanie și pentru acei care încurajează aceasta .
Într-o spovedanie curată nu te referi decât la cele făptuite de tine fără a face referire la vreo persoană cu care ai păcătuit sau care te-a îndemnat la păcat, socotindu-te pe tine cel mai vinovat pentru toate câte ai făcut.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2010, 22:12:29
cherub cherub is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2007
Implicit spovedania corecta este cea facuta 'dupa pravila' - sfatuia Par. Cleopa

Referitor la spovedania facuta corect, am auzit o inregistrare audio (pe care, personal, am gasit-o F. interesanta si utila, de mult folos) cu Par. Cleopa Ilie, care spunea, recomanda, ca ar trebui facuta 'dupa pravila', adica dupa un Molitfelnic (sau ceva de genul) care are vreo 365 de intrebari, sau dupa o Pravila mai veche, care are vreo 970 de intrebari. Si mai spunea tot Par. Cleopa, in aceeasi inregistrare audio, ca un exemplu, ca odata a trebuit sa-l spovedeasca pe un anume om, si ca spovedania respectiva a durat o noapte intreaga (inceputa la aprox. 11.00 noaptea si terminata la aprox. 8.00 dimineatza)!...
Reply With Quote
Vechi 14.03.2010, 12:13:26
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliananicolae Vezi mesajul
Buna ziua,
As vrea sa pun o intrebare in general fetelor. Nu stiu daca poti sa te spovedesti in timp ce esti la menstruatie. Stiu asta sigur ca nu te poti impartasi. Dar de spovedanie nu stiu nimic. Am auzit pareri ca poti sa te spovedesti si pareri ca trebuie sa treaca 7 zile de la ultima zi a menstruatiei. Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Am tinut tot postul si nu stiu ce sa fac.

Eu stiu ca nu ai voie sa intri in Biserica si deci nici sa te spovedesti ori sa te impartasesti in perioada menstruatiei. Nu trebuie sa respecti 7 zile dupa ultima zi a menstruatiei ci din prima zi a menstruatiei numeri 7 zile si a 8 a zi poti sa intri in Biserica si sa te inchini, spovedesti, etc.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2010, 12:17:03
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Am o intrebare referitoare la felul in care se face dezlegarea de pacate. Ce miscari face preotul cu mainile pe capul celui spovedit si ce cuvinte spune el cu aceasta ocazie? Sunt mentionate acestea undeva in scris de cum trebuie facute si ce trebuie spus, sau sunt la latitudinea preotului?

Nu sunt la latitudinea preotului! Este rugaciunea de dezlegare care se rosteste la spovedanie si pe care a scris-o Noesisa iar "miscarile" sunt Semnul Sfintei Cruci! Daca nu ma insel acestea sunt cuprinse in Molitfelnic.
Reply With Quote
Vechi 14.03.2010, 12:21:42
Senior Member

Implicit

Citat:

Eu zic sa ii spui... Gasesti tu momentul, sa nu te rusinezi! Nimic ce incepe fara Dumnezeu nu dureaza si e bine sa stie decat sa iti spuna mai tarziu "nu am stiut, de ce nu mi-ai spus?" E treaba ei daca nu te asculta dar nu cred ca e bine sa trecem cu vederea, parerea mea...
Reply With Quote
Vechi 14.03.2010, 17:42:54
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Intr-un mod mai indirect ar fi sa-i recomanzi sa vorbeasca si cu un preot, cu un duhovnic daca-l are. De la el(duhovnic) sa vina sfatul, cu siguranta ca poate nu va fi multumita, dar evitam judecata, totul ramane in seama lui Hristos prin preotul duhovnic.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Spovedanie alex.petrisor Pocainta 8 11.09.2011 14:43:05
un fel de spovedanie !? ducesa Pocainta 15 11.07.2011 07:33:05
Rugaciunea de la Spovedanie scomanescu Intrebari utilizatori 0 18.03.2011 23:03:47
Spovedanie mirc Generalitati 29 28.04.2010 16:07:32
spovedanie cleopa Preotul 5 02.07.2008 22:28:11