Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.01.2010, 01:23:02
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
uite vezi, aici trebuia sa fi facut o parghie si sa il intrebi tu despre el, despre protestanti, ce fac ei etc. si apoi sa ii spui, punctual, ce e diferit la noi, fata de ei.

.
Da, dar pe mine nu ma intereseaza despre protestanti asa de mult. Sa nu mai spun ca daca despre catolicism mai stiu ce mai stiu, in general mai mult decat ortodoxul obisnuit, despre protestanti foarte putin, de-a lungul timpului m-am cam ferit de ei...Nu cred ca avea vreun rost sa spun ca da, va credeti voi crestini, dar sunteti ERETICI si SECTARI din perspectiva noastra, plus ca n-aveti harul....etc etc, iti dai seama unde se ajunge, nicaieri bine.

Si oricum, la olandezi, in comparatie cu americani, nici pe departe nu functioneaza treaba cu evreii ortodocsi (remember, holocaustul, decimarea evreilor....etc, nu-s multi pe aici ca in USA :D )
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:24:37
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
hahhahah, glumesti. Tu nu vezi ca s-au discutat pagini si pagini pe forum despre libertatea crestinului? Neschimbat? Neschimbat ce? S-au schimbat chiar si in ortodoxie unele lucruri de-a lungul timpului. Pogorarea Duhului, Euharistia, harul -- si cu ce ne deosebeste de catolici?

Nu, tanarul asta era doar curios, nu era de genul penticostalilor sau baptistilor din Romania care te intreaba ca sa gresesti si sa te atraga spre ei.
Pai doar la noi,orice inseamna lupta,atragere,convertire
Orcum fata de ce s-a schimbat la restul,la noi e aproape ca la inceput
Diferentele de dogma,vin doar daca intri mai adanc in subiect.Si ce daca e la fel ca catolicismul in unele puncte? Mergi pe punctele comune,si apoi apar si diferentele...
Nu trebuie neparat sa ne definim prin comparatie ,ci prin ce suntem:Har ,smerenie ,Taine
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:27:13
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
Si oricum, la olandezi, in comparatie cu americani, nici pe departe nu functioneaza treaba cu evreii ortodocsi (remember, holocaustul, decimarea evreilor....etc, nu-s multi pe aici ca in USA :D )
da, recunosc ca m-am gandit la aspectul asta, ca n-ar avea acelasi impact in Europa ca aici.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:30:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Ha! Fain. :)
Da, nu stiu de ce avem tendinta asta de a ne defini in opozitie cu altii. Asta incerc sa aflu, cum prezinti ortodoxia far sa ii bagi in oala pe catolici, pe protestanti si pe restul. Si daca nu se poate, ce inseamna asta despre noi?

Da, cred ca catolicii cu experienta lor in misionarism sunt mai buni in chestia asta decat ortodocsii care au raspandit ortodoxia nu ca scop, ci din nevoie prim emigratie.
Exista totusi si misionari ortodocsi in prezent. Cei care au raspandit ortodoxia in Africa, si in alte parti de ex. au reimplantat-o in Albania (pe astia i-am intalnit eu). Este o ascociatie misionara ortodoxa in USA, au si un site. O sa-l caut maine.
Ar fi interesant de vazut cum explica ei. Acum gata, mintea mi se incetoseaza, nu-mi mai aduc aminte de nimic - sem ca trebuie sa ma culc.
Vechi 25.01.2010, 01:31:50
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
Da, dar pe mine nu ma intereseaza despre protestanti asa de mult.
asta pana la urma defineste situatia, pana la urma discutati ca fapt divers. pe el nu-l interesa ortodoxia cu adevarat, pe tine nici atat protestantismul.

de aceea eu una evit discutiile chatty pe teme religioase, nu duc nicaieri.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:37:03
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
asta pana la urma defineste situatia, pana la urma discutati ca fapt divers. pe el nu-l interesa ortodoxia cu adevarat, pe tine nici atat protestantismul.

Dar miza era de a te autodefini.Adica cine esti,si prin ce te caracterizezi?Asta cred ca a constatat Noessisaa ca nu prea stie ce sa spuna. Ca dogma e vastaa.Dar intr-un cuvant,ce se poate zice?La pocaiti iti zic de sambata.La ortodoxi?
Eu cred ca doar faptul ca tinem tainele asa cum au fost de la inceput.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:38:17
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
bingo! ortho-dox...
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:42:55
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:

Nu este adevarat. Parerea mea este ca nimic nu este intamplator, in special nu este intamplator in legatura cu oamenii pe care ii intalnesti.

Si apoi nu suntem noi, crestinii, toti datori, in virtutea preotei universale, sa-l slujim pe Dumnezeu, inclusiv prin a reprezenta credinta?

Si apoi nu stii daca nu duc nicaieri. Sa spunem ca eu spun ceva astazi si-i ramane cuiva in minte, si peste un an intalneste pe cineva care poate sa se exprime cu mai mult har si mai multa credinta, si poate se mai castiga un suflet pentru Dumnezeu?

Ideea nu este sa cauti sa faci propaganda, asta fac neoprotestantii, dar nici sa eviti sau sa refuzi sa discuti, ci cum sa nu indepartezi pe cineva cu ceea ce spui, sau cum sa spui cat mai mult adevar cat mai concis si cat mai clar si atractiv.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 01:59:04
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar miza era de a te autodefini.Adica cine esti,si prin ce te caracterizezi?Asta cred ca a constatat Noessisaa ca nu prea stie ce sa spuna. Ca dogma e vastaa.Dar intr-un cuvant,ce se poate zice?La pocaiti iti zic de sambata.La ortodoxi?
Hmmmm, n-as spune asa.
Daca este sa ma gandesc despre ce anume cred eu ca si idee centrala in crestinism, asta este, cea a calugarului iezuit: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, intrupat prin Sf Duh (aici cred ca ar fi de acord si catolicii :D) a murit si a inviat pentru mantuirea noastra. Or crezul, numai ca-i o leaca cam lung. Dar care este ideea centrala specifica ortodoxiei inc ateva cuvinte. Sf Taine asa cum au fost ele de la inceput...dar astao spun si catolicii, plus ca definitia nu se face prin opozitie. In fine.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2010, 02:01:05
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Hmmmm.
Daca este sa ma gandesc despre ce anume cred eu ca si idee centrala in crestinism, asta este, cea a calugarului iezuit: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, intrupat prin Sf Duh (aici cred ca ar fi de acord si catolicii :D) a murit si a inviat pentru mantuirea noastra. Or crezul, numai ca-i o leaca cam lung. Dar care este ideea centrala specifica ortodoxiei inc ateva cuvinte. Sf Taine asa cum au fost ele de la inceput...dar astao spun si catolicii, plus ca definitia nu se face prin opozitie. In fine.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare